Investering i råvarer [2022] – Stor guide

Der er mange forskellige muligheder inden for investering og råvarer er en af dem. Der er et stort udvalg af råvarer, som svinger fra ædelmetaller til afgrøder.

Flere af disse aktivklasser stiger i værdi op til krisetider, da mange antager det for en sikker havn, når der er økonomisk nedgang. Du kender måske til investering i guld, men der findes også råvarer som sølv, bomuld, hvede og olie.

Du kan også se følgende underartikler.

I denne artikel vil jeg give et overblik over dine muligheder inden for investering i råvarer.

Hvordan kommer jeg i gang?

Der findes flere muligheder, hvis du vil i gang med at investere i råvarer. Den mest håndgribelige er, at man køber råvarerne fysisk og efterfølgende opbevarer. Det er fx en mulighed ved investering i sølv, da det ikke fylder specielt meget, og det ikke bliver dårligt. Det har ingen holdbarhed, så du risikerer ikke, at din investering er rådnet bort.

Den store problematik ved dette er, at det kan være dyrt at opbevare sikkert. Det er meget værdifuldt, og det kan ikke anbefales, at du opbevarer det i dit eget hjem. Skal du have det opbevaret i en bank eller lignende, så kan der vær store omkostninger forbundet med dette.

  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Hvis du i stedet vil investere i fx hvede, så kan det ligeledes være svært at opbevare. Det er ikke lige så værdifuldt, men det fylder derimod rigtig meget. Samtidig kan du have et problem med, at det vil gå i fordærvelse på et tidspunkt, hvis du ikke kommer af med det.

Det mest optimale er derfor, at du investere igennem en ETF. Det er en type af udenlandske investeringsforeninger, der kan bestå af mange forskellige ting. Her har du mulighed for at finde en ETF, der afspejler prisen på den råvarer, som du ønsker at investere i. Den store fordel ved dette er, at de kan opnå stordriftsfordele til en procentdel af, hvad du kan gøre det for. På den måde kan du følge prisudviklingen på råvarer uden besværet.

Her skal du være opmærksom på, at disse ETF’er med fokus på råvarer er lagerbeskattet. Du kan læse mere om beskatning af ETF’er her.

Hvilke typer af råvarer kan jeg investere i?

Der findes utallige muligheder for investering i råvarer igennem børsen, hvor du slipper for at opbevare dem fysisk. Herunder har jeg samlet en liste over forskellige typer af råvarer, som du kan investere i.

Ædelmetaller

Herunder finder du en liste med en række ædelmetaller, som du har mulighed for at investere i. Der findes også en del udover, men listen herunder omfatter de mest populære.

Andet

Råvarer kan dog ikke kun begrænses til ædelmetaller, da der også findes en masse andre typer. Herunder kan du finde en række eksempler på andre typer af råvarer.

Bør du investere i råvarer?

En ting som du skal være specielt opmærksom på er, at priserne kan være meget volatile, når vi taler om råvarer. De svinger op og ned, og derfor er det også meget risikofyldt at investere i råvarer.

Prisen er styret af udbud og efterspørgslen samt de psykologiske faktorer i markedet. Der hvor det skiller sig ud i forhold til fx investering i aktier er, at de ikke producerer noget. Råvarer producerer ikke værdi, men de indgår i en produktion, der omfatter bearbejdning af materialet.

  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Da kursen er meget volatil, så er det ofte et interessant marked for daytrading. Det er folk, der lever af at forudsige kursudvikligen på enkelte aktier som fx råvarepriser.

Da risikoen er så høj, så bør denne type af investeringer ikke fylde ret meget af din portefølje. Du kan have det i porteføljen til krisetider, men for de fleste mennesker vil det ikke være en god investering.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra denne side om markets.com

Om forfatteren

Deprecated: the_author_description har været forældet siden version 2.8.0! Brug the_author_meta('description') i stedet. in /home/invester/domains/ungmedpenge.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 5211
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Læs mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *