Aktiedepot for mindreårige

Det er velkendt, at jo tidligere, du starter med at investere, jo bedre er det. Når renters rente får lov til at løbe derudaf, så kan selv små beløb over tid blive til en mindre formue. Investering er også for mindreårige, og det kan være et tidligt skridt til et solidt økonomisk fundament i fremtiden.

Som under 18-årig er der ofte begrænsninger for, hvad der er muligt, og sådan er det også, når vi taler om aktiedepoter for personer under 18 år. I denne artikel vil jeg dog gennemgå, hvorfor du bør investere som mindreårig, hvor du kan åbne et aktiedepot, og hvad du bør være opmærksom på.

Det er vigtigt at nævne, at denne artikel omhandler et almindeligt aktiedepot for mindreårige. Er du interesseret i at læse om den traditionelle børneopsparing, så kan du læse denne artikel.

Hvorfor bør du investere, når du er under 18?

En af de primære årsager til, at du skal starte med at investere tidligt er, at du kan udnytte renters rente over en længere periode.

Lad os tage et eksempel.

Du investerer 1.000 kr. hver måned til et gennemsnitligt afkast på 7 procent om året. Hvor stor en forskel gør det, hvis du kommer 10 år tidligere i gang?

Efter 10 år vil du have 167.750 kr. med et samlet indskud på 120.000 kr.

Efter 20 år vil du have 495.800 kr. med et samlet indskud på 240.000 kr.

Efter 30 år vil du have 1.141.150 kr. med et samlet indskud på 360.000 kr.

Efter 40 år vil du have 2.410.600 kr. med et samlet indskud på 480.000 kr.

Beregningerne tager ikke højde for skat eller inflation.

Lægger du mærke til den store forskel på at investere i 30 og 40 år? For kun 10 år mere og et ekstra indskud på 120.000 kr., så vokser din samlede portefølje med lige knap 1.300.000 kr. Jo tidligere, du starter, jo mere kan du udnytte renters rente.

Relevant artikel: Aktier for begyndere

En anden årsag er også, at du får et andet forhold til dine penge ved at investere dem. Det kan derfor være en rigtig god læring at få erfaring med investering tidligt. Det kan hjælpe til med, at dine økonomiske vaner i fremtiden bliver mere velovervejede, og du derved kan stå stærkere.

Som ung skal du ikke altid være fornuftig med dine penge, men hvis du kan træffe færre dårlige beslutninger, end du træffer gode beslutninger, så er du godt på vej.

SKAT & investering for mindreårige

Det danske skattesystem er komplekst, og det er ikke altid lige til at gennemskue. Sådan er det også, når emnet falder på investering for mindreårige. Det er nemlig nødvendigvis det mest oplagte, der giver mening i denne situation.

For en almindelig person, der udnytter sit personfradrag, så vil det som oftest være mest fordelagtig med investeringer, der beskattes som aktieindkomst. Her er beskatningen på 27 procent med en progressionsgrænse på 56.500 kr. (2021) eller 57.200 kr. (2022), hvorefter skatteprocenten stiger til 42 procent.

Det er dog ikke altid, at folk under 18 år nødvendigvis har en indkomst, der udnytter personfradraget. I det tilfælde vil det mest fordelagtigt at investere i værdipapirer, der kan fradrags i personfradraget.

I 2022 er personfradraget for personer under 18 år på 37.300 kr.

Såfremt du ikke udnytter personfradraget, så vil det være mest optimalt at købe værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst. De kan fradrages i personfradraget, så du dermed kan slippe helt for skatten af dit afkast, så længe det ikke overstiger dit personfradrag.

Det oplagte er derfor ikke at investere i aktier, men i investeringsforeninger, der beskattes som kapitalindkomst. Her skal du dog kigge udenlandsk, da de fleste danske investeringsforeninger beskattes som aktieindkomst. De udenlandske investeringsforeninger kaldes også for ETF’er.

Eksempler på ETF’er, der beskattes som kapitalindkomst kunne være SPDR MSCI World UCITS ETF og SPDR MSCI Emerging Markets UCITS ETF. Du bør dog dobbelttjekke, at de ikke findes på SKATs positivliste, inden du begynder investering i dem. Du kan downloade listen her.

Hvor kan du åbne et aktiedepot for mindreårige?

Det er ikke alle steder, at det er muligt at åbne et aktiedepot for en person under 18 år. De fleste banker tilbyder dog denne mulighed, men det er ikke nødvendigvis den bedste beslutning. Min anbefaling vil være, at du tager et kig på Nordnets platform.

Nordnet er den største mægler i Norden, og det er en platform, der flere år i streg har vundet Årets Børsmægler kåret af Dansk Aktionærforening. Platformen har lave omkostninger og adgang til mange forskellige markeder. Du kan læse min anmeldelse af Nordnet her.

Nordnet er et rigtig godt bud som platform til en mindreårig.

Du skal være opmærksom på, at det kræver en godkendelse fra forældre/værdi, og at du som under 18 årig ikke selv har mulighed for at handle. I praksis opnår forældre/værge en fuldmagt til at handle på vegne af den mindreårige. Derfor kan oprettelsen godt tage længere tid end normalt, da der er flere papirer, der skal udfyldes.

Hvad bør du være opmærksom på?

Der er flere ting, som du bør være opmærksom på, inden du begynder din investeringsrejse.

Risiko: Det er ikke uden risiko at investere dine penge. Derfor skal du være forberedt på, at det kan betyde, at du mister penge, når du investerer.

Omkostninger: Kurtage og valutaomkostninger kan fylde meget, hvis du handler for små beløb. Find derfor en platform, der har lave omkostninger, så dine investeringer ikke bliver ædt op af gebyrer.

Beskatningsforhold: Selvom personfradraget ikke bliver udnyttet nu, så kan det være, at det bliver i fremtiden. Denne tidshorisont bør indgå i overvejelserne omkring, hvad der investeres i.

Foruden disse tre vigtige fokuspunkter, så bør du læse mere om, hvad du kan investere i. Jeg har tre artikler, som kan hjælpe dig rigtig godt på vej.

Disse artikler vil klæde dig godt på dit investeringseventyr.

Afrunding

Alt i alt så kan det være en rigtig god idé at komme i gang med at investere tidligt, hvis du har mulighed for det. Det er lidt mere besværligt end normalt, men fordele opvejer ulemperne over tid.

Derudover kan der være rigtig gode erfaringer at tage med – specielt omkring fornuft, risiko og behovsudsættelse -, som kan gavne dig senere i livet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor gammel skal man være for at investere i aktier?

Der er ingen aldersgrænse for, hvornår du kan investere i aktier. Det kræver dog en fuldmagt fra dine forældre før, at det er muligt.

Kan man investere, når man er under 18 år?

Du kan ikke selv åbne et aktiedepot, men med dine forældres hjælp, så kan du godt investere som mindreårig.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *