Investeringsmuligheder – Hvad skal man investere i? [2024]

Står du med penge på lommen og vil gerne i gang med investering, så har jeg i denne artikel samlet en lang række investeringsmuligheder, som du kan tage et kig på.

Med negative renter i banken, så har det aldrig været mere interesant at investere sine penge. Det kan dog være svært at overskue hvilke investeringsmuligheder, der findes.

I denne artikel har jeg samlet en række af de gængse investeringsformer, som du kan tage et kig på. Jeg forholder mig til risiko og forventet afkast, og så fortæller jeg dig også, hvor du kan læse mere, hvis du har fundet den givne investeringsform interessant.

Aktier

Investering i aktier er formentlig den mest populære investeringsform, der findes. Når du køber aktier, så køber du en lille del af en virksomhed. På den måde bliver du aktionær i selskab og dermed også medejer.

Når virksomheden stiger i værdi, så vil prisen på din aktie også stige. På den måde kan du lave et afkast. Et anden måde at lave et afkast på er ved, at selskabet betaler udbytte. Udbytte er, når der deles ud af selskabets overskud til aktionærerne.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Det er rigtig nemt at komme i gang med aktiehandel, og det kan være en rigtig god måde at komme igang med investering på. Din risiko afhænger meget af, hvor mange forskellige aktier, du ejer. Hvis du investerer bredt i markedet i forskellige sektorer, så vil din portefølje være mindre volatil, end hvis du blot investerer i et par enkelte aktier.

Risiko: Høj (meget høj ved få aktier)

Forventet afkast: 7-8 procent om året (gennemsnit)

Relevante artikler: Bedste sted at handle aktier? & Aktier for begyndere

Investeringsforeninger

Investeringsforening er en anden måde at investere i aktier på. En investeringsforening ejer en masse forskellige aktier – typisk med udgangspunkt i et givent aktieindeks’ fordeling. Når du så køber en investeringsforening, så køber du en lille bid af en masse forskellige selskaber.

Den store fordel ved det er, at du for et meget lille beløb kan opnå en rigtig stor spredning. Dermed sikrer du dig bedre i mod udsving i en enkelt aktie, men du vil blive eksponeret mod markedsafkastet.

Investeringsforeninger findes også som indeksfonde. En indeksfond er blot en investeringsforening, der ligger sig op af et givent indeks som f.eks. C25, der er det største danske aktieindeks. Dermed vil indeksfonden repræsentere fordelingen i C25 og formentlig eje en lille del af alle selskaberne.

Risiko: Høj

Forventet afkast: 7-8 procent om året (gennemsnit)

Relevante artikler: Investeringsforeninger – Alt du bør vide & Indeksfonde – Stor guide til index investering

Udbytteaktier

Nogle aktier vælger at dele ud af deres overskud hvert år. Det er selskaber, der er godt etableret i markedet, der tjener så stort et overskud, at de ikke selv kan gøre brug af pengene. Det kan de vælge at udbetale i udbytte til aktionærerne.

Den store fordel ved udbytteaktier kontra normale aktier er, at du ikke behøver at sælge dine aktier for at få et afkast. Det kan være en stor fordel, hvis du f.eks. ønsker at blive økonomisk uafhængig.

Risiko: Høj (meget høj ved få udbytteaktier)

Forventet afkast: 7-8 procent om året heraf 1-4 procent i udbytte (gennemsnit)

Relevante artikler: Udbytteaktier & Guide til tilbagesøgning af udbytteskat i udlandet

Kryptovaluta

En af de nyere investeringsmuligheder, som vinder meget frem i øjeblikket, er kryptovaluta. Det er et digitalt aktiv, der fungerer som en valuta.

Kryptovaluta er decentraliseret, hvilket betyder, at der ikke er nogen, der regulerer udbuddet af valutaen. Du kan ikke blot “printe” flere penge, fordi nogen ønsker det.

Kryptovaluta kan svinge rigtig meget i værdi. Det er i høj grad styret af udbud og efterspørgsel, og det er ikke atypisk, at en kurs svinger med 10 procent om dagen. Ulempen ved at investere i kryptovaluta er, at det ikke skaber en værdi i sig selv. Det er kun styret af udbud og efterspørgslen, og dermed hvad markedet synes, at den pågældende kryptovaluta er værd.

Risiko: Ekstremt høj

Forventet afkast: Ukendt

Relevante artikler: Kryptovaluta

Obligationer

En af mest traditionsrige former for investering, foruden aktier, er obligationer. En obligation er et gældsbrev, hvor du i princippet låner en given udbyder penge. De opdeles i statsobligationer, realkreditobligationer og virksomhedsobligationer.

Obligationer bruges ofte som en sikkerhed i en portefølje. Investerer du i obligationer, så er afkastet lavere end fx. aktier, men risikoen er også lavere. Der er ikke de samme udsving i obligationer, som du finder i andre investeringsmuligheder.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Risikoen varierer dog alt efter, hvad du investerer i. Danske stats- og realkreditobligationer er nogle af de sikreste i verden. Her er afkastet lavt, men risikoen er også lav. Kigger du derimod efter virksomhedsobligationer til mindre virksomheder eller statsobligationer til udsatte lande, så vil risikoen og afkastet være højere.

Risiko: Lav til mellem lav

Forventet afkast: 0-5 procent

Relevante artikler: Obligationer for begyndere

Ejendomme

Ejendomsinvestering er en type af investering, der ofte bliver glemt, selvom mange danskere i mere eller mindre grad er involveret i det.

Har du en ejerbolig, så har du dine penge investeret i fast ejendom. Værdien kan stige ved, at markedet udvikler sig positivt, eller hvis du vælger at lave forbedringer på boligen. Det er en investeringsmulighed, der er nærliggende for rigtig mange.

Du kan også vælge at investere i ejendomme til udlejning eller udvikling af ejendomme. Dernæst kan du også købe ejendom med istandsættelse for øje, som du kan sælge for en profit.

Risiko: Mellem

Forventet afkast: 3-15 procent (afhængig af lokalitet)

Relevante artikler: Ejendomsinvestering – Investering i fast ejendom & REIT – Investering i ejendomsselskaber

Crowdlending

Crowdlending er et forholdsvist nyt koncept, der har været i gang siden 2010’erne. Her investerer du i udlån til privatpersoner og virksomheder.

Rent praktisk fungerer det sådan, at en privatperson eller en virksomhed for penge, som du, sammen med en masse andre, har mulighed for at investere i. Dermed udlåner du dem penge – typisk til en aftalt rente. Når låntager betaler pengene tilbage som med renten, så vil du få et afkast på dit udlån.

Crowdlending formidles gennem en platform, der håndterer det praktiske, så du blot skal låne dine penge ud.

Risiko: Meget høj

Forventet afkast: 6-12 procent

Relevante artikler: Crowdlending for begyndere

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke investeringsmuligheder findes der?

Der findes utallige muligheder, som du kan investere i. Nogle af de mest interessante er aktier, ejendomme, crowdlending og investeringsforeninger.

Hvad er den bedste investeringsmulighed?

Det afhænger af, hvordan din resterende investeringsprofil ser ud, og hvad din risikoprofil og tidshorisont er.

Hvad er den sikreste investeringsmulighed?

Der er ingen investeringer, der er sikre, men ofte kigger investorer imod obligationer, når de ønsker at sænke risikoprofilen i en portefølje.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *