Crowdlending – tjen på at låne ud

Crowdlending (også kaldet P2P-lån og netværksfinansiering) er indenfor den seneste årrække blevet mere og mere populær. Idéen om at lege bank er en idé, som mange nok aldrig havde forestillet sig kunne lade sig gøre, men det er altså meget aktuelt. Crowdlending handler om, at du – sammen med en masse andre – låner penge ud til virksomheder og privatpersoner. Fordelen for låner er, at de typisk vil få en lavere rente end de vil gøre i banken. Samtidig er fordelen for udlåner, at du får en højere rente end du gør ved at have dine penge stående i banken. Nogle steder er der på højrisiko-lån op til 130 % i rente at hente. Dertil skal dog lige nævnes, at disse lån har en stor misligeholdelse.

Mange af låneudbyderne tilbyder også en såkaldt buyback-garanti. Denne garanti gør, at selvom låntager vælger at misligeholde lånet, så går platformen ind (typisk efter 60 dages misligeholdelse) og køber dit lån tilbage. Du får altså alle dine penge for lånet + renter, og platformen æder tabet. Det betyder altså i princippet, at du får et sikkert afkast af dine penge, da du altid vil have den sikkerhed. Her har du mulighed for op til 17-18 % i rente på buyback-lån. Det er dog typisk i lande med høj inflation eller svingende valutakurser, og er som regel ikke ret meget bedre end de 12-13 %, som man kan finde i lande med stabil inflation og stabil kurs.

Der er dog en mulighed for, at platformen går konkurs. I de fleste tilfælde vil du rent teoretisk rette et krav mod den individuelle låner, men da det rent praktisk er meget svært at rette et krav mod f.eks. en litauer, er det den risiko, man har i sine udlån.

Herunder har jeg listet de forskellige crowdlending-platforme, som jeg benytter mig af. Her har jeg sat en sammenligning op med disse, hvor der senere gerne skulle komme en anmeldelse af dem allesammen.

UdbyderHøjeste renteBuyback-garantiUdlån tilAnmeldelse
Op til 20 % På de fleste lån Forbrugslån På vej
Op til 130 % Nej Forbrugslån På vej
Op til 10 % Nej Virksomheder På vej
Op til 12 % Ja, alle Forbrugslån På vej
Op til 22 % Nej Virksomheder På vej
Op til 15 % Ja Forbrugslån og projektlån På vej
Op til 16 % Ja Forbrugslån Anmeldelse