Investering i guld – Sådan kommer du i gang

Vi kender allesammen det gyldne metal, men har du nogensinde tænkt på at investere i guld? Investeringsguld er traditionelt set blevet brugt til at bekæmpe inflation i krisetider. Tiderne har dog ændret sig, så er dette stadig en god idé? Det vil jeg prøve at gøre dig klogere på i denne artikel samt hvordan man investerer i guld.

Guld har lige siden, at man begyndte at udvinde det, været et symbol på værdi. Det er et materiale, som der er begrænset mængde af, og det bidrager ligeledes til at gøre grundstoffet mere attraktivt. Guld investering har derfor været et fænomen i rigtig mange århundreder. Sølv investering er bestemt også interessant.

Førhen bestod guldmønter rent faktisk af guld, og de repræsenterede derved også en faktisk værdi. Samtidig var sedler hængt op på denne værdi. Nu til dags består mønterne ikke af guld, men det gjorde de engang.

Hvorfor investere i guld?

Udviklingen i guldprisen siden 1974.
Kilde: Goldprice.org

Guld er i mange år blevet betragtet som en sikker havn, hvis du skal beskyttes mod inflation. Dette sker pga. af, at guld rent faktisk repræsenterer en værdi, hvorimod en valuta ikke er bundet op på noget. Derfor har mange den opfattelse, at hvis papirpenge pludselig bliver værdiløse, så vil man falde tilbage til en valuta, der repræsenterer en værdi – som fx guld.

Smykkesektoren udgør 50 % af efterspørgslen af guld, mens resten kommer fra direkte investeringer i guld. Dette omfatter også guldmønter og guldbarer. Herudover består cirka 10 % af efterspørgslen til produktion af teknik og andet, da guld er en god leder af elektricitet.

Prisen på guld er bestemt af udbud og efterspørgsel. Man må dog formode, at udbuddet over tid vil mindskes, da der bliver mindre og mindre af det. Selvom vi bliver dygtigere og dygtigere til at udvinde det, så vil de løbe tør på et tidspunkt. Siden 2016 har udbuddet været faldende.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Efterspørgslen af guld fra smykkesektoren er typisk ret stabil, men man ser et tilbagefald under en økonomisk nedgang. Efterspørgslen fra investorer følger typisk den økonomiske udvikling, men man ser dog en øget efterspørgsel, når der opstår uro omkring økonomien.

Derudover er det vigtigt at huske, at diversificering af din portefølje er essentielt, hvis du ønsker at holde din risikoprofil nede. Her kan guld være aktuelt, da du opnår en anden eksponering end fx at investere i aktier eller ejendomsinvestering.

Der er flere måder at investere i guld på. Herunder vil jeg prøve at afdække de forskellige muligheder.

Investering i fysisk guld

Fysisk guld består af enten guldbarrer, guldmønter eller smykker af guld. Det er dog klart, at smykker af guld er af mindst interesse, hvis du vil investere i guld, da det kan være svært at omsætte. Derfor vil du opnå en bedre eksponering med investering i guldmønter og guldbarrer.

Dog er der store omkostninger forbundet med at investere i fysisk guld. Ved køb af guld ved en forhandler, så tages der udgangspunkt i den aktuelle guldpris. Dog skal forhandleren også tjene penge, så derfor tages der et spread af både køb og salg af guld. Det betyder, at når du gulder en guldmønt, så vil du betale lidt mere end guldprisen, og samtidig får du lidt mindre for den, når du sælger den igen. Jo mere, du køber, jo lavere vil dette spread være.

Dog opstår der en ny situation, når du har købt fysisk guld. Det skal også opbevaret – og gerne sikkert, så ikke mister det igen. Derfor bør du tage dine forholdsregler, hvilket der ofte er omkostninger forbundet med. Guldet kan enten opbevares uden sikkerhed, i en bankboks, et pengeskab eller lignende. Her skal du også være opmærksom på, at det kan være, at du skal have forsikringen ind over.

Investering i fysisk guld giver altså en god eksponering mod guldprisen, men der er også store omkostninger forbundet med det.

Investering i guld gennem en guld ETF

Kursudviklingen for iShares Gold Trust ETF siden 2008.

En måde at opnå eksponering mod guld er igennem ETF’er. En ETF er en type af værdipapir, der fungerer som en normal investeringsforening. Normalvis ville jeg finde en dansk investeringsforening, men da der ikke er danske investeringsforeninger, der fokuserer på guld, så er det desværre ikke en mulighed.

Der bliver dog udbudt flere forskellige guld-ETF’er, som kunne være interessante for dig. Disse handles ligesom almindelige værdipapirer på en børs, og derfor er de nemme at komme til.

Gennem en ETF med fokus på guld, så vil du opnå eksponering mod guld, men uden at skulle tænke på omkostningerne for lager, sikkerhed og handel af fysisk guld. Dog er der dog en omkostning for at investere i fonden, som typisk ligger et sted mellem 0,2 – 1 % om året. Det er i den lave ende i forhold til danske investeringsforeninger, men ikke i forhold til almindelige ETF’er. Jeg vil dog anbefale, at du vælger en ETF med lave omkostninger, men du slipper desværre ikke for det.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Vær opmærksom på, at en guld ETF kan være gearet. Det vil dog typisk være udtrykt i navnet, hvor der står betegnelser som X1, X2 og X3. Det er udtryk for, hvor mange gange den er gearet.

Du bør desuden også være opmærksom på skatteforholdene, når du investerer i ETF’er, da de er lagerbeskattet. Læs mere om det her – lagerbeskatning vs realisationsbeskatning.

Eksempler på guld-ETF’er

 • iShares Gold Trust (IAU – ÅOP 0,25 %
 • Aberdeen Standard Gold ETF Trust (SGOL) – ÅOP 0,17 %
 • Granite Shares Gold Trust (BAR) – ÅOP 0,17 %
 • SPDR Gold Shares (GLD) – ÅOP 0,4 %

Dette er ikke en anbefaling af disse ETF’er, men et eksempel på udvalgte ETF’er med fokus på guld.

Investering i guld aktier

Kursudviklingen for Yamana Gold Inc siden 2000.

En måde at investere i guld på er, at du køber såkaldte guldmineaktier. Her skal du dog være opmærksom på, at selvom disse selskaber følger guldprisen, så er de ikke helt bundet op på den alligevel. Guldmineselskabernes overordnede fokus er at have en profitabel forretning, uanset hvad guldprisen er. Derfor er det fælles for mange af de forskellige guldaktier, at de beskytter sig mod guldprisen gennem andre investering.

Du kan derfor godt bruge en guld aktie til at diversificere din portefølje, men hvis du ønsker at finde et aktiv, der følger guldprisen, så vil det ikke være det korrekte valg.

Eksempler på guldaktier

 • Yamana Gold
 • Barrick Gold Corp
 • Kinross Gold Corp
 • Gold Fields Ltd
 • Harmony Gold Mining Co. Ltd

Dette er ikke en anbefaling af disse selskaber, men et eksempel på udvalgte guld aktier i guldindustrien.

Bør du investere i guld?

Generelt så handler investering om, hvilken risikoprofil og tidshorisont man har. Investeringsguld er dog interessant, da man må formode, at det altid vil have en værdi. Det er dog klart, at guld fungerer som et værn mod inflation, og derfor kan det være en fordel at være eksponeret mod dette, såfremt man ønsker en lavere risiko i sin portefølje.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Personligt investerer jeg ikke i guld, da jeg har en lang tidshorisont med en høj risikoprofil (se min portefølje her). Skulle jeg investere i guld, så ville jeg kigge på en guld-ETF’er. Det er en rigtig god måde at blive eksponeret mod guld samtidig med, at du har lave omkostninger. At købe fysisk guld er forbundet med høje omkostninger, og du kan udnytte stordriftsfordelene med en guld-ETF. Eneste årsag til, at jeg ville købe fysisk guld er, at det kan være motiverende at have stående fremme.

Har du spørgsmål eller kommentarer til artiklen, så skal du være velkommen til at dele dem herunder.

Ofte stillede spørgsmål

Er guld en god investering?

I krisetider så betragter mange guld som en sikker havn. Det er dog ikke sikkert, at der er noget hold i dette. Efterspørgslen efter guld har det dog med at stige, når andre aktiver falder.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra KryptoValutaInvestor.com

Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
6 kommentarer til “Investering i guld – Sådan kommer du i gang
 • Hej Frederik
  Tak for en fin artikel. Jeg har selv tænkt på om guld kunne supplere porteføljen, som du selv er inde på. I den forbindelse tænker jeg på, hvordan alle disse investorer samlet set sikrer, at mængden af guld, der “sælges” via alle de nævnte kanaler – fysisk, EFT’er, m.v. – ikke overstiger den faktiske mængde? Det gælder specielt, når man taler om at geare investeringen?
  Der var en skandale – så vidt jeg husker – hvor en dansker havde ladet investorer investere i guld og sølv, men mængden af metallerne svarede slet ikke til den mængde, der var “solgt”.

  Hilsen
  Søren

  Har du et bud på det?

  • Hej Søren,

   Det er ikke en problematik, som jeg har overvejet. Jeg kender heller ikke den konkrete sag, som du henviser til. Min tanke er dog, at det ikke er noget, som jeg ville være bekymret for med ETF’er og fysisk guld.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,
  Kan du give dit input her på et tænkt eksempel?

  Køb af fysisk guld bar fx 1 kg 2021
  Salg af samme fysisk Guld bar fx 2041
  Lad os antage en Kursgevinst på 200%
  Hvordan forholder SKAT sig – bliver gevinsten beskattet, som reglerne er i dag?
  Eller kan man helt undgå beskatning fx ved at flytte til et andet land sammen med sine guldbarer 🙂 ?

  Mvh
  Peter

  • Hej Peter

   Din gevinst er vil blive beskattet, da der er tale om investeringsguld. Det får du meget svært ved at slippe for – også selvom du flytter ud af landet. Jeg er ikke så stærk i reglerne omkring udflytning, men jeg gætter på, at du ikke slipper uden beskatning. Du kan læse op på begrebet “havelågeskat”.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Der er ikke en god ide at købe en 1kg guldbarre.
  Antallet af kunder som du engang vil sælge til, er ret begrænset.
  Hvem har lige over 400.000kr til købe for.
  Næ, køb mindre barrer, max. 1 oz (31,1gr). Gerne 10gr og 20gr.
  Gramprisen er højere, men de er nemmere at sælge og vækker ikke samme opsigt ved salg, som et salg af en 1 kg barre..

  • Hej Poul

   Det vil jeg også give dig ret i. Det mest fornuftige vil dog nok være blot at købe guld på papir, da det vil være meget nemmere at sælge på et senere tidspunkt.

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *