Investering i sølv

Når investorer normalvis ønsker at sikre deres formue mod inflation, så er det foretrukne valg ofte guld. Investering i sølv kan dog være et ganske interessant alternativ, da det har mange af de samme aspekter som guld.

I denne artikel vil jeg gennemgå, hvordan du kommer i gang med sølv investering, samt hvad du skal være opmærksom på, når du vil investere i sølv.

Hvad er sølv?

Først og fremmest er det vigtigt at få styr på, hvad sølv egentlig er. Du kender formentlig sølv fra diverse typer af smykker, hvor det indgår. Det er dog ikke 100 % rent, da det er blanding af andre metaller også. Køber du sølvsmykker til investering, så skal du være opmærksom på, at det altså ikke er hele smykket, der har værdi. Rent praktisk er sølv et grundstof. Det er også et eftertragtet ædelmetal.

Sølv bruges også til produktion af flere typer elektronik, så det har også en indflydelse på prisen. Foruden sølvmønter så anvendes metallet også i solcellepaneler, sølvtøj, elektroniske kontakter og meget andet.

Sølv forekommer dog ikke i lige så høj grad som guld, hvorfor det anses som at være et mere sjældent naturligt metal.

Udviklingen i prisen på sølv siden 1975.

En af årsagerne til, at det er interessant at investere i sølv er, at nogle mener, at det er en god investering, når der er økonomisk krise. Det er samme princip som med investering i guld, hvor mange betrager ædelmetallerne som en sikker havn, når der opstår en økonomisk nedtur.

Prisen er dog også påvirket af udbud og efterspørgsel, da det som tidligere nævnt indgår i produktion af flere materialer og produkter.

Køb fysisk sølv

Som med guld, så har du også mulighed for at købe sølvmønter og sølvbarre. Selvom det lyder meget spændende at have en sølvbar derhjemme, som man kan vise frem, så er det ikke ret praktisk.

Sølvbaren er godt nok ikke ret stor, da den er megt værdifuld, men derfor er der også en risiko ved at opbevare den derhjemme. Her bør du have dem opbevaret et andet sted som fx en bankboks. Det er der dog omkostninger forbundet med.

Sølv aktier

Det er også en mulighed at investere i sølvaktier. Det er virksomheder, der beskæftiger sig med sølv i en eller anden forstand. Det kan være igennem sølvminer eller andet.

Herunder kan du finde en liste med eksempler på forskellige aktier i sølvminer.

  • First Majestic Silver (AG): Et sølvmineselskab hvor omkring 60 % af omsætningen kommer fra udvinding af sølv. Deres produktion er i Mexico, der er verdens største sølvproducerende land.
  • iShares Silver Trust (SLV): En ETF, der er fokuseret på sølv. Den forsøger at følge prisen på sølv ved at eje fysisk sølv.
  • Wheaton Precious Betales (WPM): Wheaton drifter ikke sølv og guld-miner, men forhandler kontrakter med faste priser for en del af minernes produktion.

Det er blot nogle enkelte eksempler på, hvordan du ellers kan blive eksponeret mod sølv. Du skal være opmærksom på, at der er nogle skattemæssige forhold, som du skal være opmærksom på ved ETF investering. Listen skal derfor ikke ses som en aktieanbefaling, men som inspiration og eksempel.

Hvis du gerne vil følge sølvprisen, så vil det bedste bud være at finde en sølv-ETF. Aktierne følger også prisen til en vis grad, men det er ikke altid, at der er overenstemmelse mellem prisen på et sølvmineselskab og sølvprisen. Her vægter driften af selskabet også.

Bør du investere i sølv?

Som med alle andre former for investering, så er der ikke altid et præcist svar. Det afhænger af, hvordan din portefølje ellers er skruet sammen, og hvordan markedet kommer til at udvikle sig fremadrettet.

Hvis du forventer, at markedet i fremtiden vil falde, så kan der er være en fordel ved at investere i sølv. Det er dog ingen garanti, men mange vælger at flytte deres investering til guld og sølv, når økonomiske kriser opstår. Som udgangspunkt er der ikke den store udvikling i priser på sølv under et økonomisk opsving, så her vil det formentlig ikke være så attraktivt.

Afrunding

Jeg synes selv, at det er et interessant emne, men jeg har ingen planer om at investere i råvarer herunder sølv. Her ligger mit fokus på udbytte aktier, hvor jeg har en lang tidshorisont, så derfor giver det ikke meget mening for mig.

Dog kan det sagtens indgå i en anden type af portefølje, men som tidligere nævnt så afhænger det af, hvordan din portefølje ser ud på nuværende tidspunkt.

Jeg håber, at du kunne bruge denne artikel omkring investering i sølv. Har du spørgsmål eller kommentarer, så er du velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan investerer man i sølv?

Du kan investere i sølv på mange forskellige måder. Det kan være igennem fysisk sølv, ETF’er eller sølv aktier.

Er sølv en god investering?

Hvorvidt sølv er en god investering afhænger af din portefølje. Sølv bruges ofte til at sikre sig, når økonomien er i nedgang.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *