Investering i kobber: Sådan kommer du i gang [2024]

En af de mest populære metaller at investere i er kobber. Kobber bruges i en bred vifte af elektronikkomponenter herunder halvledere og ledninger. Det er dermed også et essentielt metal for en lang række industrier.

Kobber falder under en gruppe kaldet industrimetaller sammen med jern, aluminum, bly og zink. Fælles for disse er, at har en lavere økonomisk værdi og et større industriel brug end ædelmetallerne.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du investerer i kobber gennem aktier og ETF’er, samt hvad du skal være opmærksom på.

Sådan invester du i kobber

Der findes flere forskellige muligheder for at investere i kobber, men i denne artikel er der fokus på tre muligheder:

  • Investering i kobber-aktier
  • Investering i kobber-ETF’er
  • Investering i fysisk kobber

Liste med eksempler på kobber aktier [2024]

Den nemmeste og mest simple måde at blive eksponeret mod udviklingen i prisen på kobber er ved at købe aktier, der mere eller mindre er involveret i området.

I nedenstående tabel finder du eksempler på en række forskellige aktier inden for kobberindustrien. Nogle af selskaber fokuserer kun på udvinding af kobber, mens andre selskaber arbejder med udvinding af flere andre råvare udover kobber.

SelskabLandIndustriSektorMarkedsværdiPEEPS
BHP Group Limited
BHP
AustralienAndre industrielle metaller og minedriftMaterialer139.64B13.272.91
Freeport-McMoRan, Inc.
FCX
USAKobberMaterialer65.03B19.511.34
Southern Copper Corporation
SCCO
USAKobberMaterialer82.56B20.63.54
Rio Tinto Plc
RIO
StorbritannienAndre industrielle metaller og minedriftMaterialer103.83B8.66.16
VALE S.A.
VALE
BrasilienAndre industrielle metaller og minedriftMaterialer46.54B5.011.81
TECK RESOURCES LIMITED CL A
TECK-A.TO
CanadaAndre industrielle metaller og minedriftMaterialer32,70 BN/A3,06
TRQ.TO
0,0000 N/A0,00
HUDBAY MINERALS INC.
HBM.TO
CanadaKobberMaterialer4,38 B9.130,33
ANGLO AMERICAN PLC ORD USD0.549
AAL.L
StorbritannienAndre industrielle metaller og minedriftMaterialer26,48 B11.810,18
GLENCORE PLC UNSPON ADR EA REPR
GLNCY
SchweizAndre industrielle metaller og minedriftMaterialer69.69B9.280.68

Ovenstående liste bør ikke ses som en anbefaling til køb af disse aktier, men blot eksempler.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hvis du investerer i kobber aktier, så er du ikke direkte eksponeret mod kobberprisen. Selskaberne vil naturligt nyde godt af en stigende pris, men du bliver samtidig også eksponeret mod virksomhedsdrift samt lokale faktorer.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Investering i kobber-ETF’er

I stedet for at købe enkelte aktier, så kan du også vælge at købe en ETF, der forsøger at følge prisen på kobber. Der findes forskellige opbygninger, som du finder et par eksempler på her.

En metode er at købe en ETF, der samler en lang række forskellige selskaber, der arbejder inden for kobberindustrien. Et eksempel på dette kunne være Global X Copper Miners ETF. På den måde slipper du for at udvælge enkelte aktier, men bliver eksponeret bredt mod selskaber inden for industrien.

En anden metode er ETF’er, der handler futures i kobber. Et eksempel kunne være United States Copper Index Fund. Du skal dog være opmærksom på, at investering gennem futures ofte kun bliver brugt af professionelle investorer til at beskytte sig midlertidigt mod udviklingen i kobber. Det kan derfor ikke anbefales til private investorer.

Hvad bør du være opmærksom på?

Inden du springer ud i at investere i kobber, så bør du være opmærksom på de faktorer, der påvirker kobberprisen. Da kobber bruges i rigtig mange produkter, så øges efterspørgslen i takt med et økonomisk opsving. De produkter, hvor kobber bruges i, er simpelthen mere populære under økonomiske opture.

Kobber spiller dog også en rolle i den grønne omstilling, da det også bruges i elbiler samt til produktion af vedvarende energikilder. Det har tilføjet en yderligere faktor, da prisen også påvirket af fokus på den grønne omstilling.

Nogle investorer bruger også kobber for at beskytte sig mod inflation. Da metallet er bredt efterspurgt, så vil det til en vis grad følge en stigende inflation. Dog bliver kobberprisen også påvirket af økonomiske usikkerheder, hvilket ofte har direkte relation til en stigende inflation.

Generelt set skal du være påpasselig som investor, når du investerer i råvare som f.eks. kobber. Ofte bevæger priserne sig meget op og ned, og du pådrager dig dermed ekstra volatilitet i den portefølje. Omvendt så vil investering i kobber også sprede din risiko.

At investere i fysisk kobber er er ikke ret fordelagtigt som privat investor, da du ikke opnår de samme stordriftsfordele som en profession investor. Af den årsag vil en stor del af fortjeneste gå til transaktionsomkostninger, opbevaring og forsikring. Det kan dermed bedst betale sig at blive eksponeret mod kobber gennem køb af kobber aktier eller ETF’er.

  • Nordens største børsmægler
  • Nordnets Månedsopsparing
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan investerer man i kobber?

Du kan investere i kobber på mange forskellige måder. De mest populære er gennem aktier eller ETF’er, der har fokus på kobber.

Er kobber en god investering?

Der er ingen garantier for, hvordan efterspørgslen ser ud for kobber i fremtiden. Som med andre råvarer, så bør du være påpasselig, inden du springer ud i en kobber investering.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *