Den bedste investering i 2024

Vi kender allesammen historien om en bekendt, der har været virkelig heldig med sin investering og måske har firedoblet sit indskud over en meget kort periode. Men hvad er egentlig den bedste investering? Det vil jeg prøve at gøre dig klogere på i denne artikel.

Hvis du skal have det korte svar på, hvordan man investerer sine penge bedst, så er der intet kort svar. Det afhænger alt sammen af, hvilken risiko du er villig til at tage og hvor lang din tidshorisont er. Derudover så har det også en betydning, hvordan du i forvejen er eksponeret med dine investeringer.

Det berømte udtryk med, at man ikke skal putte alle sine æg i den samme kurve gælder nemlig i høj grad her. Derfor er det vigtigt, at man spreder sig, så man afdækker forskellige aktivklasser, så man ikke er så udsat. På den måde har man en større sikkerhed på tværs af sin portefølje.

Investering i gæld

Selvom jeg tidligere skrev, at der ikke var noget kort svar, så har jeg alligevel et bud på den bedste investering i 2024.

Selvom du måske ikke ser det som en investering, så kan det være ganske fornuftigt at betale af på din gæld. Selvom du formentlig står på tåspidserne og bare gerne vil i gang, så er det ikke altid så fornuftigt.

Har du fx en gæld på 5 procent i rente, så vil du opnå et risikofrit afkast ved at afdrage ekstra på din gæld. Men hvornår bør du afdrage, og hvornår bør du investere? På grund af fænomenet, der kaldes inflation, så kan der faktisk være situationer, hvor det ikke giver økonomisk mening at afdrage. Dog kan der godt være noget mentalt over ikke at have gæld, så det skal man stadig have med i betragtning.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Generelt set siger man, at inflationen ligger omkring 2 procent. De seneste par år har vi været omkring de 0,5-1,0 procent, så det tyder på, at det er i det område, at vi skal forvente den bliver i fremadrettet.

Kort fortalt så viser inflationen de prisstigninger, der er i samfundet. Det er derfor, at en mælk ikke koster det samme, som da vores forældre var børn. Inflationen er også en af årsagerne til, at det giver mening at investere. Ellers bliver dine penge i princippet mindre værd hvert år, fordi købekraften bliver mindre.

Det hjælper dig dog, hvis du har gæld med lav rente. I et scenarie, hvor gældsrenten er lavere end inflationen, så vil din løn gradvist stige mere end din gæld. Det vil sige, at du i fremtiden vil have nemmere ved at betale din gæld af nu.

Det kan dog være farligt at investere, hvis du stadig har gæld, da du i princippet geare din investering. Min holdning er, at så længe gælden er under 2-3 %, så kan det godt give mening at investere, men det er klart en overvejelse, som du skal gøre dig. Her vil afkastet på din investering være tilsvarende til renten på din gæld.

Investering i aktier

Her er det første “rigtige” bud på den bedste investering. Det handler nemlig om investering i aktier. Det er formentlig noget, som du allerede har et vis kendskab til, men derfor vil jeg alligevel komme med en introduktion til emnet.

Aktier er værdipapirer, der gør, at du ejer en andel af et selskab. Her kan du opnå en værdistigning, hvis dine aktier er steget i værdi, og du vælger at sælge dem. Er det en udbytteaktie, så vil den udbetale udbytte løbende til virksomhedens aktionærer (dig). Det er også en måde, hvor du kan opnå et afkast på aktier.

Kursudviklingen for det amerikanske indeks S&P500.

Men hvilket afkast kan du så forvente, hvis du investerer i aktier? Det afhænger af, hvad du vælger at investere i. Aktiemarkedet er meget spredt, og du kan diversificere dig på tværs af forskellige selskaber, sektorer, lande og valutaer.

Hvis man kigger på det største amerikanske indeks kaldet S&P500, så har det gennensnitlige afkast været på 9,71 % (uden inflation). Det er baseret på data fra de sidste 100 år. Vil man kigge lidt bredere, så kan man kigge på verdenskindekset MSCI World, der dækker alle udviklede markeder. Her har det gennemsnitlige årlige afkast været på 8,09 % siden 1987.

På nettet kan du finde rigtig mange eksempler på folk, der har lavet en hurtig gevinst, hvor de har fordoblet deres investering. Selvom det lyder rigtig attraktivt, så bør du være opmærksom på, at man skal være enten ekstremt dygtig eller ekstremt heldig, hvis man skal lave denne slags afkast på aktier – måske endda begge dele.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Det fornuftige på lang sigt vil helt klart være at købe bredt op i aktiemarkedet. Det kan være 50-100 forskellige aktier, så du sikrer, at du ikke er for udsat. Alternativt så kan du vælge at købe en investeringsforening, hvor du har mulighed for at opnå stor spredning på en meget lille investering.

Det er dog vigtigt, at hvis du hopper ud på aktiemarkedet, at du er langsigtet. Det kan være meget risikofyldt over en kort periode, men er du langsigtet, så vil du være bedre stillet.

Relevante artikler: Aktier for begyndere & Det bedste sted at handle aktier?

Investering i ejendomme

Et rigtig godt alternativ til investering i aktier må være ejendomsinvestering. Du har sikkert hørt før, at man skal investere sin penge i mursten, og det kan der være noget om. Der er dog forskel på, hvordan du gør det.

Der findes forskellige metoder til at investere i ejendomme. Nogle vælger at købe ejendomme, som de lejer ud for et løbende afkast. Andre køber ejendomme, som de sætter i stand, hvorefter de sælger dem videre med profit. Den mest normale er formentlig folk, der har købt et hus, som de selv bor i, som er steget i pris.

Den store fordel ved denne form er, at du i Danmark har mulighed for at optage et realkreditlån. Det er ofte med rigtig lave renter, hvilket gør, at du kan geare din investering. Hovedreglen er, at du kan opnå 80 % belåning, så hvis du har 200.000 kr., så kan du købe et hus til 1 million kroner, da realkreditlånet kan dække resten.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Hvis du fokuserer på ejendomme, så giver det dig potentielt et større afkast, da du jo også opnår et afkast af de lånte penge. Det kræver dog stadig en større bunke penge at komme i gang. Samtidig kan det også være meget risikabelt afhængig af, hvordan du vælger at gøre det.

Du kan dog tage et kig på The-many eller investering i REITs, hvor det er lidt nemmere at komme i gang.

Investerer du fx i udlejningsejendomme, hvor du ikke fokuserer på prisstigning, men nærmere det løbende cash-flow, så vil det ikke være så risikabelt. Investerer du derimod i en gammel ejendom, som du vælger at renovere, så vil der være mange ubekendte, der gør, at risikoen er større.

Hvor det er meget svært at hjælpe sin investering gennem aktiehandel, så er det noget nemmere, hvis du investerer i ejendomme. Her har du nemlig selv mulighed for at påvirke din investering.

Bedste investering 2024

Som du nok har fundet ud af, så er der ikke et entydigt svar på, hvad den bedste måde at investere sine penge på er. Foruden de tre ovennævnte typer, så findes der også emner som investering i guld, ETF investering eller investering i obligationer.

Mulighederne er mange, men det kræver, at du finder den type, der passer din økonomi, tidshorisont og risikovillighed bedst.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er den bedste investering i 2024?

Det afhænger af mange forskellige ting som tidshorisont, risikovillighed og meget andet. Aktier og ejendomsinvestering kan være et rigtig godt bud.

Hvordan investerer man bedst sine penge?

Der er mange faktorer, der spiller ind som din personlige økonomiske situation, tidshorisont, risiko og meget andet.

Hvad er den bedste investering i 2024?

Det afhænger af mange forskellige ting som tidshorisont, risikovillighed og meget andet. Aktier og ejendomsinvestering kan være et rigtig godt bud.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *