Livrente – Pension til resten af livet

Når du sparer op til din pension, så kan du komme i en situation, hvor du ikke har sparet nok op, hvis du lever længere end forventet. Med en livrente løber du aldrig tør for udbetalinger under din pension.

En livrente er en pensionsordning, der sikrer en fast månedlig ydelse uanset hvor længe du lever.

I denne artikel gennemgår jeg, hvad en livrente er, og så kommer jeg rundt om udbetaling, skat samt fordele og ulemper for en livrente pension.

Hvad er en livrente?

En livrente er en pensionsordning, der er en kombination af en opsparing og en forsikring. Med en livrente er du garanteret udbetalinger uanset hvor længe du lever, og uanset hvor meget du har indbetalt på din pensionsordning.

Det er en kollektiv pensionsordning, hvor flere personer indbetaler og efterfølgende deler udbetalingerne. Fordelen ved dette er, at du potentielt kan få mere udbetalt, end du har indbetalt, hvis du lever længere end normalen. Ulempen er dog, at hvis du går bort tidligt, så vil du få mindre udbetaling, end du har indbetalt.

Ved tidlig dødsfald vil ordningen ikke blive udbetalt til de arvingerne. Dem, der går bort tidligt, betaler for dem, der går bort sent. Ved nogle pensionsordninger har du mulighed for at tilkøbe opsparingssikring, garantiperiode eller overlevelsesrente, der gør, at en del af din ordning overgår til arvinger eller ægtefælle.

Udbetaling af livrente

Livrenten udbetales i en fast månedlig ydelse i resten af levealderen. Ydelsen afhænger af, hvor meget du har indbetalt til ordningen gennem tiden.

Du kan tidligst starte udbetaling, når du har nået pensionsudbetalingsalderen. Afhængig af hvornår ordningen er oprettet, så vil det enten være ved 60 år eller 3/5 år før folkepensionsalderen. Du kan vælge at stoppe udbetalingen i en periode, og så efterfølgende vælge at genoptage den.

 • Gratis investeringsplan
 • Frie midler, pension og virksomhed
 • Automatisk investering

Du har som udgangspunkt ikke mulighed for at udbetale ordningen i et samlet beløb. Der er dog en undtagelse. Det er muligt at få udbetalt ordningen som et engangsbeløb ved pensionsudbetalingsalderen, hvis den årlige pension ikke overstiger 11.400 kroner. Her skal der betales en afgift på 40 procent. Det er kun gældende, hvis livrenten er oprettet igennem et ansættelsesforhold.

Da ratepensionen kan konverteres til en livrente åbner det op for, at en ratepension kan omlægges til en engangsudbetaling. Det forudsætter, at den årlige udbetaling fra livrenten ikke overstiger den tidligere nævnte grænse. Om det giver mening for den enkelte afhænger af yderligere modregning i ens pensionsudbetalinger.

Livrente og skat

Indbetaler du gennem din arbejdsgiver, så må du indbetale så meget, som du lyster. Det kan dog ikke overstige din løn.

Indbetaler du privat til din livrente, og du har under 10 år til pensionsalderen, så får du fuldt skattefradrag for dine indbetalinger.

Ved en livrente får du fradrag for de løbende indbetalinger til pensionsopsparingen.

Hvis du har mindre end 10 år til pensionsalderen, så er der begrænsninger på dit skattefradrag. I 2021 kan du maksimalt indbetale 53.800 kroner og stadig få fuldt fradrag. Vælger du at indbetale over denne grænse, så vil dit skattefradrag for indbetalinger over grænsen blive fordelt med 1/10 om året i 10 år.

Når du får din livrente udbetalt, så beskattes udbetalingerne som personlig indkomst. Du betaler dog ikke arbejdsmarkedsbidrag af dine udbetalinger. Udbetalinger vil derfor også blive modregnet i dine sociale ydelser.

Fordele og ulemper ved en livrente

For at opsummere livrente, så har jeg samlet en liste med fordele og ulemper herunder.

Fordele

 • Udbetalinger fortsætter hver måned uanset levetid
 • Fradrag ved indbetaling
 • Intet loft over indbetaling

Ulemper

 • Udbetalinger modregnes i dine sociale sociale ydelser
 • Større indbetaling end udbetaling, hvis du falder tidligt bort
 • Afgift på 60 procent ved tidlig ophævelse
 • Restopsparing udbetales ikke til arvinger
 • Kan ikke udbetales på én gang

Generelt set så er det fordelagtigt, at der gives fradrag ved indbetalinger og, at der intet loft er over indbetalingerne. Store indbetalinger er dog ikke fordelagtigt, hvis du ikke lever længe. I det tilfælde vil de store indbetalinger være spildt, da din pensionsordning ikke overgår til dine efterladte.

Bør du sætte penge på en livrente?

Som med mange andre ting, så er pension kompliceret. Ønsker du personlig rådgivning, så vil jeg anbefale dig, at du tager fat i en uvildig pensionsrådgiver.

Jeg vil dog alligevel forsøge at komme med nogle generelle betragtninger om ordningen.

Betaler du topskat, så vil det være fordelagtigt for dig at udnytte skattefradrag til at nedbringe din topskat. Dog vil en ratepension formentlig være mere fordelagtig, da den er mere fleksibel. Den er dog begrænset til cirka 60.000 kroner i årlig indbetaling.

 • Gratis investeringsplan
 • Frie midler, pension og virksomhed
 • Automatisk investering

Ratepensionen kan på et senere tidspunkt konverteres til en livrente, hvis du har et bedre helbred end gennemsnittet og forventer at leve længere, end din ratepension vil kunne dække.

Hvis du forventer at kunne klare dig økonomisk, når udbetalinger fra eventuel ratepension og aldersopsparing udløber, så vil det formentlig ikke være fordelagtigt for dig at indbetale på en livrente. Er det modsatte tilfældet, så bør du også livrente.

Hvor kan du oprette en livrente?

Som du formentlig allerede er bekendt med, så er der rigtig mange forskellige selskaber, der tilbyder pensionsordninger. De fleste af disse selskaber tilbyder også mulighed for at oprette en livrente.

Herunder har jeg samlet en række eksempler på pensionsselskaber, der tilbyder en livrente.

 • AP Pension
 • Danica Pension
 • PensionDanmark
 • PFA Pension
 • TopDanmark
 • Velliv

Har din arbejdsgiver en aftale med et pensionsselskab, så har du formentlig ikke mulighed for at skifte til andet sted. Du har dog mulighed for at flytte din livrente på et senere tidspunkt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en livrente?

En livrente er en pensionsordning, der kombiner opsparing og forsikring. Med en livrente er du garanteret udbetalinger uanset hvor længe du lever, og hvor meget du har udbetalt.

Hvad er ulempen ved en livrente?

Den store ulempe ved en livrente er, at hvis du går bort tidligt, så bliver pensionen ikke efterladt til dine nærmeste.

Hvad er fordelen ved en livrente?

Den store fordel ved en livrente er, at du kan få mere udbetalt, end du har indbetalt, hvis du lever længere end normalen.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
2 kommentarer til “Livrente – Pension til resten af livet
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *