Kryptovaluta: Stor guide til investering i kryptovaluta [2024]

I slutningen af 2017 blev kryptovaluta for første gang verdenskendt. Her steg valutaer som Ethereum og Bitcoin helt eksplosivt, hvilket resulterede i en massiv presseomtale.

I udgangen af 2020 og i begyndelsen i 2021 steg kursen på Bitcoin til nye højder. Interessen vokser fortsat, og derfor vil jeg i denne artikel gøre dig klogere på, hvordan du kommer i gang med investering i kryptovaluta.

Jeg kommer ikke ind på enkelte kryptovalutaer som Bitcoin, Ripple og Ethereum, men jeg forholder mig overordnet til emnet, og hvordan du kommer i gang. Det omhandler blandt spørgsmål som “Hvad er kryptovaluta?” og “Bør du investere i kryptovaluta?”. Herudover kommer jeg ind på beskatning, hvordan du køber og hvordan du finder kurser.

Hvad er kryptovaluta?

Først og fremmest så skal vi have styr på, hvad kryptovaluta er. Det er en digital valuta, der er baseret på en teknologi, der kaldes Blockchain. Du bytter traditionel valuta som DKK eller USD til at købe disse mønter/coins/valuta fra en specifik type af kryptovaluta.

Der findes mange forskellige af disse valutaer, mens nogle af de mest kendte er Bitcoin, Ethereum og Ripple. Det er også værd at nævne, at Facebook også har en kryptovaluta, der er kaldet Libra.

Af andre kryptovalutaer kan nævnes Binance Coin, Cardano, XRP, Polkadot, Shiba Ind, Dogecoin, Litecoin, Dash, Bitcoin Cash, Solana, Dai og Tether.

Du har sikkert først om denne type valuta for nyligt, men det har faktisk været i over 10 år efterhånden. Bitcoin var den første af sin slags, da den blev oprettet i 2009.

Hvordan virker det?

Kryptovaluta skifter hænder mellem forskellige personer uden en mellemmand. Den er decentraliseret, hvilket betyder, at du ikke er afhængig af en bank eller stat. Samtidig er der heller ingen, der fastsætter retningslinjerne for handel med denne type af valuta.

  • Stort udvalg af kryptovaluta
  • Nem og simpel platform
  • Jeg anbefaler

Fælles for krypto valuta er, at de er baseret på Blockchain-teknologien. Det er en lang offentlig liste over alle transaktioner, der er sket med en given kryptovaluta. Der er forskellige metoder til, hvordan denne teknologi virker, da det afhænger af hvilken valuta, der er tale om.

Du udveksler altså valutaen, som du ville med en hver anden normal valuta. Dog ser de fleste det som en investering, da det stadig er begrænset, hvor du har mulighed for at betale med fx Bitcoin. Folk investerer derfor i disse typer, da de forventer, at man i fremtiden kan bruge kryptovaluta som betaling. Du kan dog bruge blandt andet bruge krypto til at købe NFT’er.

Bør du investere i kryptovaluta?

Som med andre former for investering, så er det svært at sige, hvorvidt du bør investere i noget. Der er dog nogle punkter, som du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil i gang med investering i kryptovaluta.

  • Transparens? Der er mange ting i forbindelse med kryptovalutaer, som folk er usikre på. Der er fx ingen der ved, hvem der har opfundet Bitcoin. Der er ikke mange, der ved helt, hvordan det fungerer, så det er noget, du skal være opmærksom på.
  • Volatilitet? Værdien for kan hurtigt udvikle sig den ene eller den anden vej. I 2017 svingede værdien i Bitcoin fra omkring 5000 kr. helt op til 100.000 kr. Der er derfor en stor risiko ved at investere i kryptovaluta, da der kan ske meget pludselige fald. Det kan derfor være meget risikabelt at have for stor en del af sin portefølje i kryptovaluta.
  • Bedrageri? En af de største udfordringer for samfundet er, at du har mulighed for at være anonym og undgå reguleringer, når du benytter dig af kryptovaluta. Derfor frygtes det, at det vil blive brugt til kriminelle handlinger.
  • Underliggende værdi? Kryptovaluta har ingen underliggende værdi som fx en aktie, hvorfor der ikke er noget, der har indflydelse på kursen. Prisen er blot bestemt mellem køber/sælger, og derfor kan det være svært at forudsige, hvilket afkast du vil få på din investering.

Det er blot nogle af de ting, som du bør overveje, inden du investerer. Ligeledes så bør du beslutte dig for, om du har råd til at tabe de penge, som du har investeret. Da det er meget risikabelt, så vil jeg ikke anbefale dig, at det fylder for stor en del af din portefølje. Du kan dog bruge det som en lottokupon, der kan gå begge veje.

Køb af kryptovaluta – Hvordan foregår det?

Inden du begiver dig ud i at købe kryptovaluta, så skal du være opmærksom på, at der findes forskellige måder. Den ene er ved at købe finansielle kontrakter, der følger værdien på en givent aktiv. Her ejer du ikke selve valutaen, men du ejer en tracker, der følger værdien af den.

Jeg vil anbefale, at man finder en platform, hvor du har mulighed for at eje det underliggende aktiv. At du reelt ejer fx 1 stk. Ethereum i stedet for, at du ejer en kontrakt, der følger værdien af den.

Den nemmeste metode som jeg har fundet frem til er igennem Coinbase. Her har du mulighed for at købe mange forskellige kryptovalutaer, hvor du ligeledes ejer det underliggende aktiv.

  • Stort udvalg af kryptovaluta
  • Nem og simpel platform
  • Jeg anbefaler

Her kan du komme i gang for 200 USD. Gebyret er ikke ret højt på denne platform, men du skal være opmærksom på, at der et gebyr, når du hæver din gevinst.

Ligeledes skal du være opmærksom på, at Coinbase ikke indberetter din gevinst/tab til SKAT automatisk. Det skal du selv sørge for, hvilket kan være lidt af en hovedpine, men det kan godt lade sig gøre.

Skat af kryptovaluta

Når du investerer i kryptovaluta, så anser SKAT det som spekulation. Derfor skal du oplyse gevinster eller tab til skattevæsnet, når du sælger din valuta.

Beskatningen sker efter det såkaldte FIFO-princip. FIFO betyder First In First Out. Det betyder, at hvis du fx har købt en kryptovaluta til kurs 100, herefter kurs 200 og til slut kurs 300, så vil det være de første, som du har købt, der betragtes som først solgt. Altså i dette tilfælde din valuta til kurs 100.

Det er vigtigt, at du ikke fratrækker dit tab i dine gevinster, når du indberetter. Du skal indberette det særskilt, og så finder SKAT selv differencen. Din gevinst skal angives i rubrik 20, mens dit tab skal angives i rubrik 58.

Du skal ligeledes indberette, hvis du sælger en type af valuta og køber dig ind i en anden. Beskatningen på kryptovaluta købt som direkte investering beskattes som almindelig personlig indkomst. Derfor vil skattesatsen afhænge af, hvordan din indkomst ellers fordeler sig.

Kryptovaluta kurser

Herunder har jeg samlet en liste med forskellige kurser på kryptovaluta. De forskellige links henviser til Yahoo Finance, hvor du løbende kan følge med i udviklingen. Alle kurserne er i forhold til den amerikanske dollar.

  • Bitcoin-kurs – Link
  • Dashcoin-kurs – Link
  • Ethereum-kurs – Link
  • Litecoin-kurs – Link
  • XRP-kurs – Link

Afrunding

Det er vigtigt at nævne, at der er meget mere til kryptovaluta end der nævnt i artiklen her. Jeg har heller ikke beskæftiget mig med investering i kryptovaluta endnu, men jeg følger med på sidelinjen. Jeg synes, at det er interessant at se, hvor udviklingen bærer hen.

Jeg har dog ikke planer om at investere i nogle af disse valutaer, da jeg godt kan lide, at jeg forstår, hvad jeg investere i. Det gør jeg blandt andet ved at investere i aktier. Jeg har lidt svært ved at forstå det grundlæggende koncept, så derfor holder jeg mig fra det indtil videre.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en kryptovaluta?

En kryptovaluta er en digital valuta, der ikke er centralt styret gennem f.eks. en centralbank.

Hvornår skal der betales skat af kryptovaluta?

Du skal betale skat, når du realiserer en gevinst på din kryptovaluta.

Hvordan beskattes gevinster på kryptovaluta?

Kryptovaluta beskattes som kapitalindkomst.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *