Afkast på aktier – hvad kan man forvente af afkast?

Du har måske hørt, at du bør kunne forvente omkring 7 % i afkast på aktier over en lang periode. Hvad er det baseret på, og hvad er forudsætningerne for at kunne forvente dette? I denne artikel gennemgår jeg, hvad der ligger bag, og hvad du bør kunne forvente i afkast på aktier baseret på historiske data.

Dog er det vigtigt at påpege, at historiske data ikke er nogen garanti for afkast i fremtiden. Flere eksperter påpeger også, at det sandsynligvis vil falde i fremtiden (link). Derfor er det vigtigt at have det i baghovedet, inden man begynder med investering i aktier.

Hvordan defineres afkast?

Først og fremmest er det vigtigt at få defineret, hvad afkast er. Du opnår et afkast på en aktie, hvis du f.eks køber den til 100 kr., og den et år efter er steget til 110 kr. Det giver et afkast på 10 kr. eller 10 % om året.

I denne periode kan det også være, at du har modtaget udbytte fra din aktie. Det indgår også i din afkast-beregning.

Årsagen til, at det er vigtigt at have styr på sit afkast er, at du har mulighed for at sammenligne med andre investeringer. Hvis du har investeret i noget, som giver 4 % i afkast ved middel risiko, men du potentielt kunne opnå 7 % ved middel risiko, så har du en tabt fortjeneste på din investering.

Du kan blandt andet bruge CAGR til at beregne dit aktieafkast.

Hvad er det historiske afkast på aktier?

Inden vi begynder at kigge på, hvad det gennemsnitlige årlige afkast er på aktier, så er det vigtigt, at vi er enige om, hvad vi baserer det på. Grundlaget for afkastet skal altså være det samme.

Gennemsnitlige årlige afkast på aktier med udgangspunkt i S&P500
Kursudviklingen for det amerikanske indeks S&P500.

Udgangspunkt i det amerikanske aktiemarked

Rigtig mange vælger at tage udgangspunkt i det amerikanske aktiemarked. Ofte er det med udgangspunkt i et indeks kaldet S&P-500. Det står for Standard & Poor’s 500 og er et aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder. Indekset er låst en fast fordeling af sektorer, hvor de største virksomheder, målt på omsætning, får lov til at være med. Det er det største indeks i USA. Forgængeren til S&P-500 var S&P 90 Stock Index, der blev oprettet i 1926. I 1959 vælger man at udvide fra 90 til 500 aktier.

Ofte kigger man dog på aktiemarkedet tilbage fra 1900, hvor det er muligt at indhente data fra. Før dette bliver datoen for usikker og grundlaget er ikke tilstrækkeligt.

Dataene for det amerikanske aktiemarked viser, at man fra 1900 til 2016 ville have opnået et gennemsnitligt årligt afkast på aktier på 9,71 %. Det er dog uden inflation. Renser vi tallene for inflation, så har afkastet i perioden 1900 til 2016 været på 6,55 % årligt (kilde). Afkastet er med udbytte.

Det sker dog sjældent, at afkastet på et år lander i det niveau. Aktiemarkedet svinger op og ned, så dette er kun et gennemsnit. Kun i 6,7 % af tilfældene landede det årlige afkast i perioden 1928 til 2016 på mellem 5 og 10 %. I samme periode landede det årlige afkast lavere end -10 % i 21,3 % af årene, mens afkastet var højere end 20 % i 27 % af årene (kilde). Afkastet er med udbytte.

Udgangspunkt i MSCI World

Hvis man gerne vil tage udgangspunkt i nyere data, så kan man bruge MSCI World. Det er et verdensindeks, der indeholder over 1600 forskellige aktier fra 23 forskellige udviklede lande. Det blev oprettet i 1987, så der er slet ikke lige så meget data som fra det amerikanske aktiemarked. Selvom det er et verdensindeks, så består det i skrivende stund af omkring 65 % amerikanske aktier.

I perioden fra 1987 til 2020 har MSCI World genereret et gennemsnitligt årligt afkast på 8,09 %. Jeg har desværre ikke kunne finde data for afkastet uden inflation (kilde). Antager vi, at inflationen har været på 2-3 %, så lander vi omkring 5-6 % i årligt gennemsnitligt afkast. I samme periode har S&P 500 årligt kastet 10,19 % af sig. Renset for inflation giver det 7,36 % årligt (kilde).

MSCI World indeholder dog ikke underudviklede markeder. Det gør MSCI Emerging Markets dog. Her er det årlige aktieafkast i perioden 1987 til 2020 på 10,47 % (kilde). MSCI Emerging Markets består af 26 lande som fx Argentina, Brasilien, Polen og Kina.

Hvad kan jeg forvente?

Aktie afkast på globale aktier i fremtiden
Sparindex Globale Aktier KL er et eksempel på en investeringsforening, der afspejler MSCI ACWI. Det er i princippet MSCI World med MSCI Emerging Markets.

Som du har læst ovenover, så viser historikken, at det historiske gennemsnitlige årlige afkast på aktier har været et sted mellem 5-7 %. Det er ikke nogen garanti for fremtiden, og som tidligere nævnt, så er der flere der mener, at afkastet vil falde i fremtiden. Afkastet kaldes populært også for markedsafkastet.

Hvis du gerne vil ramme det samme markedsafkast som fx MSCI World i fremtiden, så kræver det, at du har en portefølje, der afspejler det indeks. Du kan derfor ikke investere i C25-indekset og så forvente dette afkast, da det ikke er det indeks, som dataen er baseret på. Skal du have et verdensindeks med de såkaldte underudviklede lande, så kan man kigge på MSCI ACWI. Her er der dog ikke ret meget data at hente.

Du bliver derfor nødt til at afspejle et af disse indeks, hvis du vil have samme grundlag, som afkastet er beregnet på. Den nemmeste måde er at finde en investeringsforening, der følger dette indeks. Der får du med det samme den korrekte spredning, så du i princippet kan forvente markedsafkast fra dag et. En anden metode er, at du selv bygger en portefølje, der afspejler indekset. Det kræver dog en stor portion penge for at opnå den samme spredning, som en investeringsforening.

Til sidst er det vigtigt igen at pointere, at historikken ikke er nogen garanti for fremtiden. Det bør derfor bruges som det bedste kvalificerede bud på, hvad du kan forvente i gennemsnitligt afkast på aktier.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er afkast?

Afkast på en aktie er, når du har køber en aktie til en lavere kurs end du sælger den til. Derudover så har du også et afkast, når du modtager udbytte.

Hvad kan man forvente i afkast på aktier?

Afkastet afhænger af, hvilket indeks du kigger på. Det amerikanske indeks, S&P500, bruges ofte, da det er det aktieindex, hvor der er mest data. Det er dog også relevant at kigge på MSCI World og MSCI ACWI. Du kan læse mere om de forskellige afkast i artiklen.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra denne side om gode 180×200 cm kontinentalsenge.

2 kommentarer til “Afkast på aktier – hvad kan man forvente af afkast?
 • Vil du have feriepenge udbetalt, eller synes du det er bedst at lade dem stå? LD forventer 5% årligt afkast og det er vel meget pænt. Jeg er ikke matematisk begavet nok til at kunne lave regnestykket – måske kan du lave et indlæg med pros and cons?

  • Hej Jesper,

   Jeg har ikke modtaget feriepenge i perioden, så jeg står ikke selv i den situation.

   Dog er min generelle tanke, at penge nu er mere værd end penge om 20-30-40 år (når de er låst). Aktiemarkedet har historisk præsteret over 5 %, så tager man udgangspunkt i det, så bør man kunne gøre det bedre selv (uden at de er låst). Vær dog opmærksom på topskattegrænsen.

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *