Hvad er økonomisk uafhængighed og hvad er FIRE?

Hvis du går og undrer dig over, hvad det vil sige at være finansiel uafhængig, så vil jeg i denne post prøve at forklare, hvad begrebet indeholder. Dette hænger ganske fint sammen med begrebet FIRE, som jeg også vil komme ind på, så vi kan få fastlagt, hvad det egentlig er.

Økonomisk uafhængig

I mine øjne, så betyder det at være økonomisk uafhængig, at man er i stand til at klare sig selv uden den løbende indkomst fra et job. Altså, at man har en hvis størrelse passiv indkomst, der gør, at man er i stand til at få ens økonomi til at løbe rundt uden at gå på arbejde.

Dette lyder selvfølgelig rigtig attraktivt, hvilket også er derfor, at der i Danmark det seneste stykke tid er kommet en større interesse indenfor emnet – her er blandt andet frinans.dk værd at nævne. Princippet har været populært i USA i længere tid, men er først nu kommet til Danmark, hvilket udsigterne til en konstant stigende pensionsalder sandsynligvis bidrager til.

Men hvordan skaber man sig et liv, hvor man er økonomisk uafhængig? Der er mange muligheder for at skabe finansiel uafhængighed, men de kræver allesammen blod, sved og tårer. Det er ingen nem vej – du kan dog være heldig at have investeret tidligt i Bitcoin eller arve en masse penge. Det handler i princippet om at spare op og investere. Jo bedre, du er til det, jo tættere er du på at være økonomisk uafhængig. Her kan du blandt andet bruge Networthifys beregner til finde ud af, hvor lang tid, der er til du kan pensionere dig. I Danmark skal man dog have en væsentlig større portefølje i forhold til f.eks. USA, da skattereglerne er strammere herhjemme.

Det handler altså om at få investeret så mange penge, at du på sigt kan leve af det – helst uden at trække andet end afkastet ud. På den måde vil du ikke bruge noget af din formue, og du har i princippet mulighed for at trække ud resten af livet. Det er blandt et af mine mål at nå dette, hvilket denne blog også kommer til at handle om. Derudover kommer bloggen også til at indeholde generelle tips og tricks.

Hvad er FIRE?

Fire er et udtryk, der stammer fra USA og står for Financial Independence Retire Early, hvilket handler om finansiel uafhængighed og tidlig pension. Altså princippet om at kunne leve af sit afkast, så man har mulighed for at gå tidligt på pension. Jeg anerkender princippet, men jeg er ikke fan af at gå på pension tidligt, da jeg gerne skulle have valgt rigtigt med min uddannelse og ramme et job, jeg kan se mig selv i mange år frem. Der er dog altid mulighed for, at man kan blive træt af det job, man har, hvorfor det er en fin backup at have.

Har man mulighed for at rykke teltstængerne op og rykke til et billigere sted i verden, så er det selvfølgelig klart, at man ikke har brug for en lige så stor portefølge, som hvis man bliver boende i DK. Typisk pga. en lavere skat og lavere leveomkostninger.

Økonomisk uafhængig – beregner

For at finde ud af, om man har nået sit mål, så findes der flere metoder, man kan finde ud af det på. Her har Networthify lavet denne beregner, som du kan lege lidt med. Dog tager beregning ikke SKAT med i beregningen, hvilket du selvfølgelig skal. Dog kan du også regne med, at du vil betale mindre i skat, hvis opnår FIRE, da du kan benytte dig af dit personfradrag til dine investeringer. Det kan dog være svært at vurdere, hvordan ens skattesituationen ser ud om nogle år. Derfor kan du kun bruge tallene som et fingerpeg, men derfor er det stadig interessant at lege med.

Har du nogen kommentarer eller spørgsmål, så er du selvfølgelig velkommen til at smide en kommentar herunder.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner Ingen stemmer endnu
Loading...

6 thoughts on “Hvad er økonomisk uafhængighed og hvad er FIRE?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *