Hvad er økonomisk uafhængighed og hvad er FIRE?

Hvis du går og undrer dig over, hvad det vil sige at være finansiel uafhængig, så vil jeg i denne post prøve at forklare, hvad begrebet indeholder. Dette hænger ganske fint sammen med begrebet FIRE, som jeg også vil komme ind på, så vi kan få fastlagt, hvad det egentlig er.

Økonomisk uafhængig

I mine øjne, så betyder det at være økonomisk uafhængig, at man er i stand til at klare sig selv uden den løbende indkomst fra et job. Altså, at man har en hvis størrelse passiv indkomst, der gør, at man er i stand til at få ens økonomi til at løbe rundt uden at gå på arbejde.

Dette lyder selvfølgelig rigtig attraktivt, hvilket også er derfor, at der i Danmark det seneste stykke tid er kommet en større interesse indenfor emnet – her er blandt andet frinans.dk værd at nævne. Princippet har været populært i USA i længere tid, men er først nu kommet til Danmark, hvilket udsigterne til en konstant stigende pensionsalder sandsynligvis bidrager til.

Økonomisk uafhængighed - at kunne leve af sine investeringer

Men hvordan skaber man sig et liv, hvor man er økonomisk uafhængig? Der er mange muligheder for at skabe finansiel uafhængighed, men de kræver allesammen blod, sved og tårer. Det er ingen nem vej – du kan dog være heldig at have investeret tidligt i Bitcoin eller arve en masse penge. Det handler i princippet om at spare op og investere. Jo bedre, du er til det, jo tættere er du på at være økonomisk uafhængig. Her kan du blandt andet bruge Networthifys beregner til finde ud af, hvor lang tid, der er til du kan pensionere dig. I Danmark skal man dog have en væsentlig større portefølje i forhold til f.eks. USA, da skattereglerne er strammere herhjemme.

Det handler altså om at få investeret så mange penge, at du på sigt kan leve af det – helst uden at trække andet end afkastet ud. På den måde vil du ikke bruge noget af din formue, og du har i princippet mulighed for at trække ud resten af livet. Det er blandt et af mine mål at nå dette, hvilket denne blog også kommer til at handle om. Derudover kommer bloggen også til at indeholde generelle tips og tricks.

Hvad er FIRE?

Definition af FIRE - finansiel uafhængighed tidlig pension

FIRE er et udtryk, der stammer fra USA og står for Financial Independence Retire Early, hvilket handler om finansiel uafhængighed og tidlig pension. Det er en bevægelse, der handler om et princip om at kunne leve af sit afkast, og på den måde have mulighed for at gå tidligt på pension. Jeg anerkender princippet, men jeg er ikke fan af at gå på pension tidligt, da jeg gerne skulle have valgt rigtigt med min uddannelse og ramme et job, jeg kan se mig selv i mange år frem. Der er dog altid mulighed for, at man kan blive træt af det job, man har, hvorfor det er en fin backup at have.

Har man mulighed for at rykke teltstængerne op og rykke til et billigere sted i verden, så er det selvfølgelig klart, at man ikke har brug for en lige så stor portefølje, som hvis man bliver boende i DK. Typisk pga. en lavere skat og lavere leveomkostninger.

Økonomisk uafhængig – beregner

For at finde ud af, om man har nået sit mål, så findes der flere metoder, man kan finde ud af det på. Her har Networthify lavet denne beregner, som du kan lege lidt med. Beregningen tager ikke forbehold for SKAT med i beregningen, hvilket du selvfølgelig skal.

Økonomisk uafhængighed beregner - hvornår kan jeg gå på pension?

Dog kan du også regne med, at du vil betale mindre i skat, hvis opnår FIRE, da du kan benytte dig af dit personfradrag til dine investeringer. Det kan dog være svært at vurdere, hvordan ens skattesituationen ser ud om nogle år. Derfor kan du kun bruge tallene som et fingerpeg, men derfor er det stadig interessant at lege med.

4 % reglen til beregning af finansiel uafhængighed
4 %-reglen er en kendt regel til at finde ud af, hvor stor ens portefølje skal være for at man kan leve af afkastet.

4 %-reglen (som illustreret ovenover) er en tommelfingerregel for, hvor stor din portefølje bør være. Normalvis bør man kunne forvente mellem 6-8 % i gennemsnitligt afkast på en aktieportefølje, der er eksponeret mod hele markedet. Det er dog det gennemsnitlige afkast hvilket betyder, at nogle år vil afkastet være lavere. Det gør, at hvis du hvert år trækker 7 % ud af din investering, så kan du risikere at løbe tør for penge.

Med 4 %-reglen så bør du have penge nok til resten af livet, hvor du kun lever af afkastet på dine investeringer. Den kan derfor bruges som tommelfingerregel, hvis du skal have et estimat på, hvor mange penge du skal have sparet sammen. De 4 % svarer derfor til din nødvendige indkomst på et år. Hvis du vil regne ud, hvad din portefølje skal have af værdi før, at du kan leve af den, så skal du gøre følgende. Find dine årlige udgifter og divider dem med 4 %, hvilket giver dig et nogenlunde resultat. Det tager dog ikke højde for skat, så skal du have med i dine overvejelser.

Jeg har også lavet et værktøj, hvor du kan lege lidt med renters rente. Her har du mulighed for at se, hvad din formue kan blive til over årene.

Økonomisk uafhængig på DR2

Dokumentar om økonomisk uafhængighed på DR2

FIRE-konceptet er ved at blive rigtig populært her i Danmark, hvilket også bekræftes ved, at DR2 d. 15 december 2018 sender en dokumentar om emnet. Dokumentaren hedder Stå af hamsterhjulet – med penge nok til resten af livet. Du kan finde dokumentaren ved at klikke på ovenstående link.

Her møder vi blandt andet Jacob, som blogger på Early Retirement Extreme. Han har en meget ekstrem tilgang til konceptet, som jeg ikke helt er fan af, men stadig et meget spændende projekt at følge med i.

Jacob blev finansiel uafhængig som 30-årig, og han er virkelig en inspiration for mange mennesker. Du kan høre/læse mere om ham på de ovenstående links.

Vil jeg gerne på tidlig pension?

Tidlig pension er ikke mit store mål, men det er mit mål at være økonomisk uafhængig. På den måde, så kan jeg få lov til at gøre det, som jeg har lyst til. Jeg har en stor drøm om at komme ud og opleve verden (læs om mine rejsemål her). Det kan blive rigtig svært, hvis jeg er afhængig af et fuldtidsjob.

Tidlig pension - hvorfor?

Jeg tror ikke, at jeg ville lade med at arbejde. Jeg tager en uddannelse, jeg er glad for, for at finde mig et job, som jeg vil være glad for. Ellers så tror jeg målet er svært at nå, hvis man ikke er nogenlunde tilpas med den situation, som man vil befinde sig i på rejsen derhen.

Hvor kan jeg høre mere om FIRE?

Hvis du gerne vil høre mere om konceptet, så skal du først og fremmest være velkommen til at følge med her på siden. Jeg laver en månedlig opdatering, hvor du kan følge med i udviklingen i min portefølje. Personligt investerer jeg selv i crowdlending, investeringsforeninger og enkelte udbytteaktier. Det er også planen, at jeg senere vil investere i ejendomme. Du kan læse mere om mine økonomiske mål her.

Her på siden skriver jeg om alt indenfor investering og privatøkonomi. Et godt sted at starte er min artikel omkring, hvordan du kommer i gang med investering. Overvejer du at investere i aktier, så har jeg også en artikel om aktier for begyndere.

Jeg udvider løbende indholdet på bloggen, så skal du være mere end velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev, så du ikke går glip af noget.

Jeg har også en YouTube-kanal, hvor jeg regelmæssigt ligger videoer op.

Derudover er der forskellige fora, hvor økonomi generelt (og derved også dette emne) bliver diskuteret. Her kan jeg blandt andet anbefale Facebook-grupperne FIREdanmark og Crowdlending Danmark. Der er også et subreddit kaldet DKfinance.

Dertil kommer en masse investeringsblogs. Her er det næsten nemmere at lave en Google-søgning, da det afhænger af, hvordan du vil have dit indhold, da der findes rigtig mange forskellige blogs, Youtube-kanaler og meget andet.

Har du interesse for bøger, så har jeg en liste med bøger omkring investering her.

Har du nogen kommentarer eller spørgsmål, så er du selvfølgelig velkommen til at smide en kommentar herunder.

Hvad er økonomisk uafhængighed?

Kort fortalt så betyder det, at du kan leve af dine investeringer, og derfor ikke behøver at arbejde.

Hvad betyder FIRE?

FIRE står for Financial Independence Retire Early og betyder basalt set, at du er økonomisk uafhængighed og kan gå tidligt på pension.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra Laanpenge-nu.dk

9 kommentarer til “Hvad er økonomisk uafhængighed og hvad er FIRE?
  • Hej Sune,

   Ja, nu må vi se, hvor langt jeg kan drive det. Jeg håber på at kunne påvirke en lille andel af min aldersgruppe, til at være lidt mere fornuftige med deres penge 🙂

 • Dejligt, at du og andre gider følge med!

  Jeg håber, at jeg kan bære projektet langt. Målet er blandt andet at få unge til at starte tidligere som mig selv, så de står bedre økonomisk i forhold til fremtiden 🙂

  /Frederik

 • Betragter du den typiske pensionsopsparing, som de fleste danskere har gennem deres arbejde, som en del af det beløb, man skal opnå for at være økonomisk uafhængig?
  Altså… lad os antage at hr. Jensen har en pensionsopsparing på 1.000.000 og et årligt forbur på 100.000. Skal han så udvover pensionsopsparingen have 15 x årligt forbrug – eller vil det være 25 x årligt forbrug, han skal have for at opnå FIRE ?

  Alder på hr. Jensen spiller vel også ind i det nødvendige beløb. Er hr. Jensen 64 år, og der blot et år til pension, vil beløbet jo være anderledes en hvis han er 23 år.

  Det er ikke for at skyde matematikken ned, men mere for at høre dine tanker om ovenstående. Danmark er måske lidt specielt i denne sammenhæng, da vi næsten alle har en pension vi kan leve af fra vi fylder 65 – 70.

  • Hej Bent,

   Hvordan og hvorledes man betragter den traditionelle pensionsopsparing i forhold til økonomisk uafhængighed er op til en smagssag. Jeg gør, hvad jeg kan for at minimere min pensionsopsparing og maximere mine frie midler således, at jeg selv har kontrol over dem. Jeg betragter derfor heller ikke opsparingen ift. økonomisk uafhængighed.

   Satserne afhænger af, hvordan ens pensionsprodukt er sat sammen, og derfor kan det være svært at lave en tommelfingerregel. Jeg er dog heller ikke sat nok ind i forudsætningerne til at kunne sige om dette. Jeg planlægger dog at blive økonomisk uafhængighed lang tid før, at jeg når denne alder, og derfor er det ikke aktuelt. Dog kunne man sagtens betragte scenarier med eventuel nedsparing.

   Jeg er desuden meget skeptisk omkring fremtidige regler på området. Jeg føler ikke, at et scenarie, hvor du bliver trukket 100 % i din pension grundet egen opsparing er urealistisk. Det er en mulighed, og derfor vil jeg gerne kunne udelukke dette for fremtiden.

   Vælger man dog at tage pensionsopsparing med i betragtningen er det klart, at beløbet ikke er nær så højt. Det afhænger dog af beløbets størrelse, placering af disse midler m.m.

   Sig til, hvis du har andre tanker/kommentarer til emnet.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik.

  Dejligt at se du i en ung alder har styr på dine prioriteter og forstår investering og privatøkonomi godt nok til at kunne formidle disse (for mange) svære emner. Selv har jeg været økonomisk uafhængig i en tid og har to primære læringer:

  1. Ens forbrug er den faktor, der lettest kan påvirkes og hvis man sætter lidt til side løbende – fra en ung alder – så kan man (forudsat man har et rimeligt job) relativt let opnå finansiel uafhængighed

  2. Pengene skal investeres løbende og med omhu. Tro ikke du kan slå markedet, men tag risiko ift din alder og spred dig over flere aktivklasser – gerne aktier, fast ejendom, infrastruktur, private equity, mm. 7%+ gennemsnitligt årligt afkast er forventeligt hvis man følger denne opskrift og har 10+ års investeringshorisont

  Mvh. Martin

 • Hej Frederik
  Lige et spørgsmål til Danske udbytteaktier, din list som jeg har skrevet ud, viser x-dage med 2020 vil det sige at man skal eje de aktier sidste år
  for at få afkast i 21 ?

  Tak for for mange gode indslag, kan godt mærke at det er noget du brænder for, dejligt 🙂

  • Hej Lars,

   Hvis datoen er fra 2020, så er det pga. af, at der ikke er meldt noget ud omkring udbytte i 2021 endnu. Denne dato kan derfor ses som et fingerpeg for, hvornår man kan forvente det i 2021.

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *