Daytrading for begyndere – Stor guide [2024]

En af de mest kendte strategier inden for aktiehandel er “køb-og-behold”-strategien. Her køber man et aktie med henblik på at holde dine positioner lang tid i markedet. Her er daytrading meget anderledes.

Daytrading handler om køb og salg inden for kort tidsperiode – helt ned til sekunder – med henblik på at score en hurtig gevinst på markedets svingninger.

Denne artikel er en guide til daytrading for begyndere. Du er ikke ekspert, når du har læst denne guide, men du har en god forståelse for, hvad en daytrader foretager sig.

Hvad er en daytrader?

Som tidligere nævnt så handler daytrading om hurtige køb og salg. Det handler om at forudsige, hvor markedet skal hen på kort sigt. Hvis man formår at gøre dette, så ligger der en potentiel gevinst ude i horisonten.

Der findes generelt set to forskellige metoder til analyse af aktier. Den ene kaldes fundamental analyse og den anden kaldes teknisk analyse. Den første handler om at kigge på selskabets regnskab, de økonomiske nøgletal, fremtiden og meget andet. Den hænger sammen med køb-og-behold-stragien inden for aktiehandel.

Teknisk analyse er derimod en meget stor del af at arbejde med aktiehandel på kort sigt. Her er du som udgangspunkt ligeglad med, hvordan virksomheden klarer sig, men du fokuserer på, hvordan kursudviklingen er. Du forsøger derfor at aflæse grafer og købe, når du forudsiger, at kursen vil stige. Omvendt så vil du forsøge at sælge, når kursen er på vej nedad.

Dagsudviklingen for det største amerikanske indeks S&P500.

Her benyttes blandt andet indikatorer som glidende gennemsnit, Relative Strength Index (RSI) og mange flere.

Det er en løbende proces, hvor du har mulighed for at købe og sælge mange gange i løbet af en dag. Den tekniske analyse kræver viden inden for psykologi og evnen til at analysere på aktiekurser. Samtidig så kræver det også, at du kan holde hovedet koldt, når det virkelig gælder.

Daytrading med aktier

Der findes rigtig mange forskellige markeder, hvor du kan benytte dig af disse strategier. En af dem er aktiehandel, hvor du har mulighed for at daytrade. Andre markeder kunne være valutahandel, kryptovaluta, ETF eller andet. Principperne er de samme uanset hvilken aktivklasse, som du har fokus på.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Du bør vælge et fokusområde, så du ikke skifter mellem forskellige typer af markeder, men holder dig til et marked. På den måde kan du dygtiggøre dig og opnå erfaring her. Markederne opfører sig ikke ens på tværs af aktivklasserne.

Daytrading strategi

Hvis du gerne vil i gang med daytrading, så er det vigtigt, at du fastlægger en strategi. Der er dog ingen fast strategi for, hvad der fungerer bedst, så det er en løbende proces. Den bør tilpasses løbende, som du bliver klogere og dygtigere.

Først og fremmest så bør du finde du af, hvad du gerne vil investere i. Vælg et marked, som du kan specialisere dig inden for. Det vil gavne dig i længden. Det kan også være, at du er ekspert inden for et område, hvorfor det vil være super relevant at starte her. Det kan også det, som du har den bedste fornemmelse med, som du vælger. Her bør du prioritere at sætte dig ind i snævert område, som du kan blive rigtig dygtig til. Så kan du altid udvide, når du har opnået tilstrækkelig viden på området.

Derudover er det vigtigt, at du opsætter nogle regler for, hvornår du vil sælge, og hvornår du vil købe. Det kan være et fast mønster, som du sætter dig ind i. Her sætter du nogle rammer for, hvornår du vil købe/sælge, så du ikke skal tage en aktiv beslutning hver gang. Disse regler bør du altid følge, så du sikrer, at du ikke tager urationelle beslutninger.

Du bør også have fokus på, at afkast går op og ned. Uanset hvordan du investerer dine penge, så går markederne op og ned. Derfor vil du opleve, at du har nogle dage, hvor du taber penge. Det gør alle, men det er vigtigt, at man har det langsigtede afkast i mente.

Hvad er de største ricisi?

En af de største risici, som du skal være meget opmærksom på, er at det IKKE er nemt at være daytrader. Størstedelen af folk, der forsøger sig med dette, taber penge, da det er et svært felt.

Når du handler på så kort tid, så skal du være god til at spå om fremtiden. Det kan være meget svært at forudsige markedet, da det ikke er altid, at historien gentager sig selv. Det bliver også bekræftet ved, at rigtig mange aktive investeringsforeninger har svært ved at slå de passive investeringsforeninger over en længere tidshorisont. Her skal det forstås, at en aktiv investor handler ofte, mens at en passiv investor ikke handler så ofte.

Det er professionelle investorer, der kæmper med at slå markedet over en længere tidshorisont. Derfor skal du overveje, om daytrading er det rigtige for dig, da du virkelig skal være dygtig for at kunne få et afkast, der er højere end markedet.

Når du handler så ofte, så er det også vigtigt, at man er opmærksom på kurtage. Kurtage er den omkostning, som du betaler, hver gang du køber eller sælger et værdipapir. Der er som oftest en minimumskurtage og en procentdel – afhængig af hvad der er størst -, som du betaler. Derfor skal du have et vis afkast på dine aktier hver gang du køber og sælger, så du i det mindste får dækket dine omkostninger.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

En del vælger også at geare deres investeringer. Det betyder, at du låner penge og investerer disse, hvilket gør, at du endnu hurtigere kan opnå en stor gevinst. Omvendt så kan du også meget nemt risikere at tabe en stor sum penge.

Du skal ligeledes være opmærksom på tidsforbruget, når du vælger at handle ofte. Der går rigtig meget tid med at analysere markedet, så det er essentielt at holde fokus på, at dit afkast er højt nok, så det svarer til den tid, som du lægger i det. Hvis du kan få det samme afkast ved at investere i en bred investeringsforening med et markedsafkast, så er din tid nok bedre brugt på et almindeligt job eller andet. Det er vigtigt at have i mente.

Hvad med daytrading skat?

Når vi snakker daytrading og skat, så er det ikke helt som nemt. Det danske skattesystem har aldrig været kendt for at være enkelt, men jeg skal gøre mit bedste for at forklare dig, hvordan det hænger sammen.

Først og fremmest så afhænger det af, hvordan du investerer dine penge. Hvis du handler i aktier, så vil du blive beskattet som aktieindkomst. Her kan du læse denne artikel om beskatning af aktier. Det samme gør sig gældende, hvis du handler i investeringsforeninger, der er beskattet som aktieindkomst. Det kan fx også være på en aktiesparekonto, hvor du slipper med 17 % i beskatning.

Handler du med CFD, ETF’er (der ikke er beskattet som aktieindkomst), valuta, obligationer eller lignende, så vil du blive beskattet som kapitalindkomst. Kapitalindkomst indgår i din personlige indkomst, så beskatningen vil afhænge af dine indkomstforhold.

Hvilken platform til daytrading?

Det er altid det store spørgsmål. Den store sandhed er, at der ikke altid er et rigtigt svar, da det afhænger af flere forhold.

En af de største faktorer er, hvad du gerne vil handle i. Det er ikke alle mæglere, der giver adgang til de samme aktivklasser. Derfor kan en god platform nemt blive udelukket, hvis de ikke har adgang til det, som du gerne vil handle i.

Jeg ved, at der er rigtig mange, der anbefaler udenlandske platforme. Det kan jeg forstå. Oftest så er de billigere i kurtage end de danske. Den store problematik for mig er dog, at de ikke indberetter til SKAT automatisk. Det gør de danske mæglere som Saxo Bank og Nordnet automatisk. Det skal dog pointeres, at selvom indberetningen sker automatisk, så har du stadig ansvar for, at det er korrekt.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Jeg benytter mig selv af Saxo Bank (link), men jeg handler ikke så ofte. Det store kendetegn er, at de har adgang til mange markeder, og at de har en lav kurtage i forhold til andre danske mæglere.

Der kan derfor være penge at spare, hvis du vælger en udenlandsk mægler, hvis du har fokus på omkostninger. Hvis du handler meget, så kan det got have en stor påvirkning i længden. Her kan du tage et kig på eToro (link), hvor du har mulighed for handle i alverdens aktivklasser.

 • Lav kurtage
 • Bitcoin, Ethereum m.m.
 • Invester i forskellige kryptovalutaer
Investering i kryptovaluta er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien. Når du handler kryptovaluta, har du ingen EU investor-garanti. Investering sker for egen risiko.

Hvilken daytrading platform du vælger afhænger derfor af, hvad dit behov er. Du kan eventuelt tage et kig på begge platforme for at finde ud af, hvilken en der tiltager dig mest i det store billede.

Afrunding

Jeg håber, at du kunne bruge min guide til daytrading for begyndere. Skulle du have et spørgsmål eller andet, så er du velkommen til at smide en kommentar herunder.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra aktieskolan.se.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er daytrading?

En daytrader køber og sælger tit forskellige værdipapir for at skabe et afkast.

Er daytrading en god idé?

Daytrading er behæftet med stor risiko, da det hurtigt kan gå den forkerte vej. Er du meget dygtig, så kan der være rigtig mange penge at tjene.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *