ETF investering – Invester i udenlandske investeringsforeninger

Grundet nye beskatningsprincipper er der opstået en ny interesse for de såkaldte ETF’er. I denne artikel vil jeg gennem gå, hvad en ETF er, og om du bør investere i ETF’er. Det er nemlig ikke lige til at gennemskue, om det er en fordel for dig som investor.

Der er mange forskellige muligheder inden for ETF investering, så derfor er de også ret interessante. Der er en langt større udvalg end man ser med de danske investeringsforeninger, hvor udvalgte kan være begrænset.

Hvad er en ETF?

BlackRock iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) er et eksempel på en ETF. Denne er irsk, men er noteret på den tyske børs.

ETF står for Exchange Traded Fund. Kort sagt er det en investeringsfond, der handles på børsen. Den store forskel på en dansk investeringsforening og en ETF er, at værdien af en ETF ikke har nogen betydning for kurset. Selvom det ikke er realistisk, så vil du kunne opleve, at kursen på et bevis stiger, selvom beholdningerne i fonden ikke stiger. Det er ikke muligt i en dansk investeringsforening, hvor kursen altid svarer til den værdi, som de underliggende papirer i foreningen udgør.

En ETF er altså en investeringsforening, der investerer i enkelte aktier eller obligationer. Du køber derfor en lille bid af en stor kage, så du opnår en stor spredning.

Ønsker en ETF at udvide sin kapital, så er den eneste løsning en aktieemission, hvor der udstedes nye beviser til fonden.

Er du interesseret i at læse om danske investeringsforeninger (link), så kan du læse denne artikel.

 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Typisk vil en ETF være passiv investeringsforening, der investerer med udgangspunkt i et aktieindeks eller obligationer. Der findes dog også en række andre typer, der investerer i alt fra råvarer som guld til ejendomme lige så vel, som at der også findes aktivt forvaltede ETF’er. Der er utallige muligheder, som alt sammen afhænger af, hvad du vil med din investering.

Hvad er fordelene ved at investere i ETF’er?

Den helt store fordel ved at investere i en ETF er, at der er rigtig lave omkostninger. Typisk kan du finde ETF-fonde med helt ned til 0,03 % i omkostninger. De svinger dog meget afhængig af, hvilken type du investerer i. Specielt de aktivt forvaltede fonde vil ligge en del højere end andre. Til sammenligning ligger de danske fonde et sted mellem 0,5 % – 2,0 %.

En af de andre store fordele er, at du opnår en stor spredning ved at investere i ETF’er. Da investeringsforeningen investerer en stor pulje penge i forskellige papirer, så har du som en investor mulighed for at købe en bid af denne kage. På den måde får du lidt af det hele, og du bliver dermed eksponeret mod mange papirer på en gang.

ETF’er kan ligeledes være en god måde at følge markedsudviklingen. Investerer du i en passiv ETF, der har udgangspunkt i et verdensindeks, så vil du kunne forvente et afkast, der ligner det, som det pågældende indeks giver. Det kaldes for index investering. Som passiv investor er det en rigtig god mulighed for at investere i et indeks.

Hvad er ulemperne ved at investere i ETF’er?

Der er mange fordele ved investering i ETF’er, men der er desværre også en række ulemper. En af de store ulemper er beskatningen af disse papirer. Det er nemlig sådan, at udenlandske investeringsforeninger som en ETF er lagerskattet. Det betyder, at du hvert år skal betale skat af dit eventuelle afkast eller får fradrag for dit eventuelle tab.

 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Ydermere så er nogle ETF’er beskattet som kapitalindkomst. Nogle aktiebaserede fonde er dog beskattet som aktieindkomst, men det er et mindre gruppe. Jeg skriver mere om beskatning af ETF’er lidt længere nede.

Udover denne (store) ulempe, så er den eneste anden ulempe de administrationsomkostninger, som du betaler. Dog er de meget lave i forhold til danske investeringsforeninger, så derfor er det på en måde også en fordel.

ETF beskatning i 2021

Overvejer du at investere i ETF’er, så er det vigtigt, at du er bekendt med, hvordan disse beskattes. Som tidligere nævnt så er det netop beskatningen af ETF’er, der er meget uattraktiv.

Som udgangspunkt så beskattes en ETF efter kapitalindkomst. Afhængig af din skattesituation, så vil din skattesats typisk ligge et sted mellem 30-42 % (for det meste i den høje ende). Derudover er de beskattet efter lagerbeskatningsprincippet, hvilket betyder, at du hvert år betaler skat af din gevinst. Har du et tab, så får du et fradrag, som du kan bruge til næste år.

Læs eventuelt denne artikel om lagerbeskatning og realisationsbeskatning.

Årsagen til at dette er en ulempe er, at du som udgangspunkt gerne vil have vil have, at dine midler akkumulerer så meget som muligt, inden du betaler skat. På den måde kan du udnytte renters rente bedre, da du kan opnå et afkast på din ubetalte skat.

Som udgangspunkt er det derfor ganske uattraktivt at investere i ETF’er som dansker, medmindre at ens skattesituation gør, at det er fordelagtigt. Sigter man efter økonomisk uafhængighed, hvor man ingen lønindkomst har, så kan man udnytte personfradraget til kapitalindkomst. Det kan også være, at man har meget negativ kapitalindkomst, der kan gøre det fordelagtigt.

Beskatning af ETF som aktieindkomst?

Heldigvis tyder det på, at man er begyndt at få øjnene op for, at de udenlandske investeringsforeninger er uretfærdigt beskattet. Det tyder de seneste tiltag på, hvor SKAT har gjort det muligt for visse aktiebaserede ETF’er at blive beskattet som aktieindkomst.

Det er rigtig interessant, da det fjerner noget af den ufordelagtige skattesituation. Aktieindkomst starter med en skattesats på 27 % op til 55.300 kr. (2020), hvorefter den stiger til 42 %. I 2021 er progressionsgrænsen på 56.500 kr. Det er en væsentlig bedre beskatning, som gør, at du får mere ud af dit afkast.

Uddrag af SKAT’s liste over aktiebaserede ETF’er.

Kravene for, at de kan komme på denne liste er, at de er aktiebaserede. Dog kan du ikke forvente, at alle aktiebaserede ETF’er er på listen, da de skal godkendes hos SKAT. Du kan finde listen med de godkendte foreninger, der beskattes som aktieindkomst, lige her. Disse investeringsforeninger er ligeledes også godkendt til aktiesparekontoen, såfremt de fremgår på listen.

Danske investeringsforeninger vs ETF investering

Efter at have læst artiklen, så er du sikkert interesseret i at vide, hvad de store forskelle er på en dansk investeringsforening og en ETF.

Den helt store forskel er som tidligere nævnt beskatningen. Vælger du en dansk investeringsforening, der betaler udbytte, så er den beskattet efter realisationsprincippet og som aktieindkomst.

Som tidligere nævnt så er det en fordel, når tingene kan akkumulere. Det er dog (heller) ikke tilfældet for en akkumulerende dansk forening, da disse ligeledes er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet som kapitalindkost. Jeg har skrevet mere om danske investeringsforeninger i denne artikel.

SPIGLAMRIKL er et eksempel på en dansk investeringsforening, der har de optimale skattebetingelser. Den er beskattet efter realisationsprincippet, da den er udbyttebetalende.

Dog er omkostningerne en del lavere ved en ETF. Hvor en dansk forening typisk ligger mellem 0,5 % – 2,0 %, så kan en ETF have omkostninger helt nede omkring 0,04 %. Det gør en forskel på den lange bane.

 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Samtidig har du et langt større udvalg, når du kigger på de udenlandske investeringsforeninger. I og med, at markedet er meget større, så er der også mange flere udbydere. Det betyder, at du kan vælge rigtig mange forskellige aktivklasser, geografiske områder og typer af investeringsstrategi.

En dansk investeringsforening kan også placeres på aktiesparekontoen, mens det kun er de aktiebaserede ETF’er, der har denne mulighed. Du kan finde et link til listen herover. Med aktiesparekontoen kan du udnytte de store fordele ved en ETF uden, at du går på kompromis med skattesituationen.

ETF og børneopsparing

Som tidligere nævnt, så afhænger skattesatsen på dit afkast på en ikke-aktiebaseret ETF af din skattesituation. Der er dog den fordel ved kapitalindkomst, at den kan fratrækkes i personfradraget. Det er ikke muligt med aktieindkomst.

Det åbner op for muligheden for at investere i ETF’er på en børneopsparing. Stort set alle små børn har ingen indkomst, hvilket kan blive udnyttet gennem kapitalindkomst. Vælger du at investere i en ETF på dit barns børneopsparing, så kan du altså hvert år opnå et skattefrit afkast (op til personfradraget), såfremt at barnet ikke har andre indtægter. Det er en meget stor fordel. Dette gælder udenfor den officiele ordning med børneopsparing.

Dog skal du være opmærksom på, at der er tale om en ikke-aktiebaseret ETF. Den samme finte er også muligt med crowdlending, der også er beskattet som kapitalindkomst.

Hvad bør du gøre?

For de fleste vil det være uattraktivt at investere i ETF’er, men det kan være, at din skattesituation gør, at det er en god idé for dig. De generelle betragtning er dog, at det som udgangspunkt ikke er en god idé som dansker. Det kan være, at skattereglerne ændrer sig, hvilket der er positive tegn på. Indtil nu er det dog ikke særlig attraktivt.

 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Dog kan det være interessant, hvis man investerer i ETF’er på sin aktiesparekonto. Der kan det være en rigtig god idé. Dog håber vi på, at grænsen bliver hævet, så det giver mere mening at udnytte denne mulighed. På nuværende tidspunkt gør det ikke den store forskel, selvom der er stor forskel procentvis.

Delmål #1 på min vej mod økonomisk uafhængighed

Personligt så har jeg ikke planer om at investere i ETF’er endnu. Som led i min rejse mod delmål #1, så har jeg planer om at udnytte personfradraget, såfremt jeg ikke har nogen lønindkomst. På nuværende tidspunkt er det planlagt til at blive brugt af crowdlending, men det kan også være interessant at kigge på ETF’er til den tid. Det er dog ikke attraktivt nu, da jeg stadig har lønindkomst. Jeg har ligeledes overvejet at placere disse på aktiesparekontoen, men her har jeg valgt at placere udbytteaktier i stedet.

Hvis du gerne vil finde den bedste ETF for dig, så skal du afklare, hvilke områder og sektorer som du gerne vil investere indenfor. Du kan finde mange forskellige ETF fonde, der dækker over rigtig mange forskellige områder.

Jeg håber, at du kunne bruge artiklen. Såfremt du har kommentarer eller input, så er du som sædvanlig velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Hvad er en ETF?

En ETF er en udenlandske investeringsforening. De investerer i forskellige aktiver som aktier, obligationer, råvarer og andet.

Hvad står ETF for?

ETF står for Exchange Traded Fund.

Hvordan beskattes en ETF?

Det afhænger af, hvilken type ETF, der er tale nogle. Er det en aktiebaseret ETF, så vil den ofte være beskattet som aktieindkomst. Ellers er ETF’er generelt beskattet som kapitalindkomst.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra Fairlån.

34 kommentarer til “ETF investering – Invester i udenlandske investeringsforeninger
 • Bare en lille bemærkning: EUNL, som du nævner i starten, er ikke en tysk ETF. Den har domicil i Irland, og handles på et antal børser i europa, bl.a. den tyske Xetra. Det er ikke uden betydning, hvor en ETF har domicil, da det afgør, hvordan et evt. udbytte beskattes. Her er Irland og Luxembourg optimale, da de trækker 0% i udbytteskat.

 • Hej Frederik.

  Jeg har gennem noget tid fulgt din blog og vil gerne sige tak for nogle fine indlæg.

  Hvad angår denne artikel, har jeg dog et par spørgsmål:

  1) Sidst i indlægget skriver du:
  ‘Personligt så har jeg ikke planer om at investere i ETF’er endnu. Som led i min rejse mod delmål #1, så har jeg planer om at udnytte personfradraget, såfremt jeg ikke har nogen lønindkomst.’

  Hvordan kan man benytte personfradraget, hvis man ikke har lønindkomst? Og hvordan kan det være en ulempe at investere i ETF’er, hvis man har lønindkomst?

  2) Jeg er generelt i tvivl om, hvad jeg bør placere på min aktiesparekonto. Nogle mener, man bør placere udbyttebetalende papirer. Nogle mener, de kun bør være danske, for at undgå udenlandsk udbyttebeskatning. Jeg har selv kigget efter ETF’er, da de typisk er billige i drift, men du skriver, de ikke normalvis er attraktive for danskere, dog at de er interessante på aktiesparekontoen. Hvad er det der kan gøre dem særligt attraktive her? Og er det kun under visse omstændigheder?

  Håber du har mulighed for at klargøre mine spørgsmål.

  Med venlig hilsen
  Henrik

  • Hej Henrik,

   Såfremt en ETF er beskattet som lagerindkomst (og kapitalindkomst), så kan du udnytte dit personfradrag til dette. Af samme årsag er det fordelagtigt for børn (og deres børneopsparing) at investere i ETF’er, da de så kan udnytte deres personfradrag. Omvendt så bliver du beskattet stort set som lønindkomst, hvis du ejer lagerbeskattede ETF’er og har almindelig lønindkomst.

   Årsagen til, at aktiesparekontoen er interessant er, at den har en lavere beskatning end alle andre steder. Derfor vil det være fordelagtigt at placere stort set alle typer af papirer på denne konto. Dog er jeg usikker på, om du kan investere i ETF’er, der er beskattet som kapitalindkomst gennem aktiesparekontoen. Fordelen ved de danske aktier er, at du kan indbetale end større andel af udbytteskatten end ved udenlandske udbytteskat (da du ikke indbetale udenlandsk betalte skat).

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Sindssygt spændende blog! Jeg vil bare høre hvordan du ser på ETF’er som følger S&P 500 og er beskattet efter aktieindkomst nu og ikke kapitalindkomst vs. udbytteaktier hvis man først skal til at komme igang nu?

  • Hej Mikkel,

   Du skal stadig være opmærksom på, at den er lagerbeskattet. I mit hoved bør du kigge efter en dansk investeringsforening, der tracker et globalt indeks.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik

  Tak for en virkelig god website, som jeg har fulgt et stykke tid.
  Du skriver i ovenstående, at “Med aktiesparekontoen kan du udnytte de store fordele ved en ETF uden, at du går på kompromis med skattesituationen.” Jeg ved, at ETF’ere ofte kan have lavere ÅOP end danske investeringsforeninger. Skal det forstås på den måde, at ETF’ere, der beskattes som aktieindkomst, beskattes på præcis samme måde som en dansk investeringsforening på aktiesparekontoen: Som lagerbeskatning på 17 pct.? Og at jeg kan udnytte den ofte lavere ÅOP på ETF’ere herved på en aktiesparekonto?
  Det skal tilføjes, at jeg overvejer at købe enten en udbyttebetalende ETF eller passiv investeringsforening på aktiesparekontoen. Har du et råd til, hvor eller hvordan jeg kan udvælger disse, fx hvilke bøger eller web-sider, der er nyttige?

  Mvh Frederik

  • Hej Frederik,

   Finder du en af de ETF’er, der er registeret på SKATs positivliste, så vil den blive beskattet på samme måde som en dansk investeringsforening på aktiesparekontoen.

   Du kan tage et kig på Morningstar.dk, der har en ret god søgefunktion. Rent konkret vil jeg anbefale, at du finder en der afspejler et globalt indeks som fx MSCI ACWI.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej igen

  Tak for svaret. Er det en stor fordel at går efter ETF’ere med domicil i et lande, hvor der ikke tilbageholdes udbytteskat eller hvor man ikke betaler skat af udbytte? Ved du hvilke lande det kan være fx?
  Ved du om der er nogle fordele og ulemper på skatteproces og udbyttebetalinger mellem udbyttebetalende ETF’ere og udbyttebetalende aktier? Er den eneste forskel ikke, at omkostningerne (ÅOP) man betaler for ETF’en er større på lang sigt end ved aktier?
  Grunden til at jeg spørger er fordi, jeg er meget i tvivl om jeg – som ny i gamet – skal starte med at investere i ETF eller enkeltaktier eller kombinere det. Jeg ønsker stor risikospredning og generelt stabile/definsive aktier med udbytte, men jeg er villig til at have en højere risiko indtil jeg får opbygget en større portefølje med aktier.

  Mvh Frederik

  Mvh Frederik

  • Hej Frederik,

   Det er svært at kortfattet svare 100 % præcist på dine spørgsmål, men jeg vil gøre et forsøg.

   Generelt set så skal du bare holde dig fra værdipapirer, hvor der bliver tilbageholdt mere end 15 %. Du vil altid blive beskattet med minimum 27 % uagtet hvilket land, som du investerer i. Derfor ser jeg ingen umiddelbar fordel. Du kan se min artikel omkring tilbagesøgning af udbytteskat, hvor du kan se lande m.m.

   Den store forskel på ETF’er og aktier (selvom ETF’en er på SKATs liste og dermed aktieindkomst) er, at den stadig vil være lagerbeskattet. Aktierne er realisationsbeskattet omend de også har en grad af lagerbeskatning gennem udbyttet. ETF’erne har dog større spredning mod betaling (ÅOP).

   Jeg ville kigge på investeringsforeninger (gerne danske), der er udbyttebetalende, da du kan benytte dig af fordelene ved en ETF/investeringsforening samtidig med, at du har de mest optimale skattebetingelser. Du kan dog med fordel placere en ETF (beskattet som aktieindkomst) på aktiesparekontoen.

   Sig til, hvis du vil have, at jeg uddyber yderligere.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Er der nogen ulemper ved at en ETF befinder sig på den tyske børs?
  F.eks. skatteforhold eller andet?

  Mvh,
  Oliver

 • Hej igen

  Tak for svaret, der hjalp mig. Du skriver dog noget jeg ikke helt forstår:

  “Den store forskel på ETF’er og aktier (selvom ETF’en er på SKATs liste og dermed aktieindkomst) er, at den stadig vil være lagerbeskattet. Aktierne er realisationsbeskattet omend de også har en grad af lagerbeskatning gennem udbyttet.”

  Min plan er, at investere på en aktiesparekonto, så i det tilfælde, vil investering i udbytteaktier jo også blive lagerbeskattet med 17 pct., og så er der vil ingen forskel på beskatningen af udbyttebetalende ETF’er og udbytteaktier?

  Mvh Frederik

  • Hej Frederik,

   I tilfældet med aktiesparekontoen, så vil der ikke være nogen forskel på beskatningen – du skal dog være opmærksom på tilbageholdelse af udbytteskat i begge tilfælde.

   På aktiesparekontoen ville jeg også kigge efter ETF’er grundet lavere ÅOP, men hvis det er et almindeligt depot, så vil de være lagerbeskattet. Der vil en dansk investeringsforening være mere fordelagtig skattemæssigt.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Dernæst skriver du: “Jeg ville kigge på investeringsforeninger (gerne danske)…” Hvorfor helst danske? ETF’ere der er på SKATs liste er jo ofte billigere i ÅOP.

  Mvh Frederik

 • Hej Frederik,

  Min yngste på 15 vil begynde at investere gennem en månedsopsparing på Nordnet.

  Da han ikke kommer til at udnytte sit frikort de næste par år, er vi på udkig efter nogle ETF’er, der beskattes efter lageprincip (Kapitalindkomst).

  Kan man finde en liste over de lagerbeskattede ETF’er, der kan handles via Nordnets månedsopsparing?

  • Hej Mikkel,

   Jeg kender ikke til nogen liste, men de fleste ETF’er vil være beskattet efter kapitalindkomst medmindre, at de er på SKATs positivliste. Du kan derfor finde en af de konkrete ETF’er hos Nordnet, og så efterfølgende tjekke med denne liste.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik
  Som ung 1.g’er har jeg ikke noget job. Jeg er lige blevet 18 år og skal snart til at modtage SU. Jeg har nogle penge, som jeg gerne vil investere. Kan jeg mon købe ETF’er som er lagerbeskattet og benytte min frikort på den forhåbentlige gevinst, så jeg ikke skal betale skat? SU beløbet skal selvfølgelig fraregnes de 46.000, som frikortet lyde på, når man er 18!

  • Hej Caroline,

   Det kan det kan give mening, men spørgsmålet er, om det er besværet værd. Hvis du pludselig får et job, så vil du risikere, at de alligevel bliver beskattet højere end aktieindkomst. Dog kan det muligvis give mening, hvis du slet ikke har planer om at have nogen indtjening ved siden af din uddannelse.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik.

  Jeg er i gang med research af EFT’er.

  Jeg starter altid med at tjekke din hjemmeside, da du er god til at formidle på en, som er til at forstå for mig.

  Jeg har 0 indkomst og udnytter derfor ikke mit personfradrag. Derfor har jeg kig på EFT’er, som er udbyttebetalende og kapitalindkomst beskattes. Men jeg vil gerne se hvor meget der udbetales i udbytte og hvor ofte, ved du hvordan jeg kan finde de oplysninger?

  Pft.

  Mvh Maybritt

  • Hej Maybritt,

   Tak for din fine kommentar – jeg er glad for, at du kan bruge min side.

   Det lyder rigtig fornuftigt med at udnytte dit personfradrag. Jeg ville tage et kig på Morningstar, hvor du kan finde et overblik over en række forskellige ETF’er. Alternativt så kan du finde rigtig meget information på de enkelte investeringsforeningers hjemmeside.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Jeg er ny på aktiemarkedet og er ved at lære det hele at kende. Tak for dine artikler!
  I forhold til ETF’er, er det så korrekt forstået, at hvis de står på Skats liste, så er de lige så fordelagtige at købe som danske investeringsfonde (jeg har pt. Sparindex DJSI).?
  Eller sagt omvendt, hvis de står på Skats liste, så er der ikke som sådan nogle ulemper på samme måde, som hvis de ikke var på listen?

  Vh.
  Stefan

  • Hej Stefan,

   Du skal være opmærksom på, at selvom de er beskattet som aktieindkomst, så er de lagerbeskattet. Placerer du dem på aktiesparekontoen, så er de sammenlignelige med de danske fonde. Udenfor aktiesparekontoen er ETF’erne lagerbeskattet, mens de danske fonde er realisationsbeskattet (hvis de er udbyttebetalende).

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik
  Det et virkelig en god blog du har kørende her. Stor respekt herfra!
  Jeg har også et spørgsmål om ETFer på aktiesparekontoen. De ETFer jeg har kig på er distribuerede. Jeg vil helst have en langsigtet investering med genindvestering af afkastet, så den akkumulerede type giver sikkert bedst mening. Men jeg kan ikke gennemskue om det gør den store praktiske forskel, når aktiesparekontoen er lagerbeskattet og skatten trækkes direkte fra kontoen årligt (så en del af det udbetalte afkast går vel bare til skat). Giver det mening?
  Vh
  Jacob

  • Hej Jacob,

   Som udgangspunkt er der ikke forskel på, om du vælger akkumulerende eller distribuerende på aktiesparekontoen. Dog er der den forskel, at der er omkostninger forbundet med at reinvestere udbytte, hvorfor en akkumulerende ETF må være at foretrække.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik
  Jeg har lavet to forskellige månedsopsparinger gennem Nordnet.
  Skal jeg overhovedet gøre brug af Nordnet eller er ASK værd at foretrække?

  Jeg laver en fast overførsel på 2000,- pr mdr.
  Den ene opsparing er sat i Nordnets 5 egne indeksfonde for 1000,- pr måned og ligeledes 4 af iShares EFT’er for 1000,-.
  Er det dumt at splitte den op på den måde og hvad kan du anbefale mig at gøre, her tænker jeg på beskatningen og det bedst mulige afkast på den lange bane?

  Jeg har prøvet at søge rundt på diverse sites, men kan ikke rigtig finde frem til en konklusion!?
  Håber at du kan guide en rookie som jeg 🙂

  Mvh
  Klaus

  • Hej Klaus,

   Mit forslag ville være at finde en global passiv investeringsforening, der dækker hele verden. Den bør du kunne nøjes med, men du kan eventuelt finde plads til 20 % af en anden investeringsforening. Det kunne være C25, Emerging Markets, Tech eller andet. Som udgangspunkt er jeg tilhænger af, at man holder sin månedsopsparing meget simpelt.

   Er du opmærksom på beskatningen af de ETF’er, som du vil investere i?

   Generelt set så er det mest attraktivt at udnytte ASK, før man benytter sig af Nordnets Månedsopsparing. På aktiesparekontoen kan du med fordel placere fonde, der allerede er lagerbeskattet.

   Bedste hilsner
   Frederik

   • Hej Frederik
    Mange tak for dit uddybende svar, meget brugbart 🙂
    Jeg har lyttet til dine anbefalinger og rettet i mine procenter, så mit valg ser som udgangspunkt således ud:
    Sparindex INDEX DJSI World KL 70 %
    Sparindex INDEX OMX C25 KL 15 %
    Sparindex INDEX Emerging Markets KL 15 %
    Vil det være en fornuftig fordeling?

    Det der tiltaler mig ved at vælge Månedsopsparingen, er at jeg blot skal lave en fast mdr.overførsel til depotet også klarer robotten resten. Det kan ASK hos SAXO vel ikke tilbyde, vel?
    Jeg har ligeledes heller ikke lyst til at skulle betale skat af mulige min årlige investering, men først når jeg realiserer opsparing om +20 år. Er ovenstående 3 index’er realisations- eller lagerbeskattet?

    Mvh
    Klaus

    • Hej Klaus,

     Det kan Saxo Bank desværre ikke klare, nej. Umiddelbart er de realisationbeskattet, men det må du ikke hænge mig op på. Hvis de betaler udbytte, så bør de være realisationsbeskattet.

     Bedste hilsner
     Frederik

 • Hej

  Kender du til en eller flere ETFer som foelger verdensindekset, beskattes som kaptalindkomst og handles i USD (og ikke EUR) paa Saxo?

  Det er ikke let at finde, men du virker til at have godt styr paa det, saa maaske det kunne bidrage med ekstra vaerdi til denne artikel.

  Mvh
  Marianne

  • Hej Maria

   Med mit kendskab så er det begrænset, hvad der er af aktiebaserede ETF’er, der beskattes som kapitalindkomst. De fleste har søgt om at blive beskattet som aktieindkomst efter de nye regler fra 2020. Hvad er årsagen til, at du ønsker, at den bliver handlet i USD?

   Det er ikke nemt, nej. Du kan dog trække en liste ud på Morningstar.dk, som du kan holde op mod listen fra SKAT, så du kan sikre, at de er beskattet som kapitalindkomst. Herefter kan du tjekke, om de kan handles hos Saxo Bank.

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *