Investering af opsparing

Grænserne for minusrenter bliver lavere og lavere rundt omkring, og det har aldrig været så urentabelt at have pengene stående på en bankkonto, som det er nu. Derfor kan man med fordel overveje, om man bør komme i gang med investering af opsparing, så man kan bytte minusrenter ud med afkast.

I denne artikel vil jeg præsentere en række muligheder for dig. Nogle kan kategoriseres en mere sikker investering af opsparing, mens andre er mere risikofyldte. Jeg vil prøve at give dig et overblik over dine muligheder, så du kan finde den bedste investering for dig.

Hvilke muligheder er der?

Hvis du har en smule kendskab til investering, så vil du vide, at der er utallige muligheder. Der er forskellige muligheder afhængig af, om du er har en lang eller kort tidshorisont, og hvilken risiko som du er villig til at påtage dig.

Herunder har jeg listet en række forskellige muligheder, som der findes. Den er ikke udtømmende, da der findes utallige måder. De enkelte links peger på en relevant artikel, som du med fordel kan læse, hvis du har interesse inden for det enkelte emne.

Tidshoriont

Længere nede vil jeg gennemgå, hvad der kan være relevant for dig, når vi tager højde for tidshorisont og risiko.

Tidshorisont er virkelig vigtigt, når vi taler om investering af opsparing. Hvornår skal du bruge pengene igen? Det er spørgsmål, som du bliver nødt til at afklare, inden du overhovedet begynder at overveje at investere.

Tidshorisonten styrer nemlig, hvad der kan være relevant for dig. Har du en lang tidshorisont, så har du meget brede muligheder, mens en kortere tidshorisont vil begrænse dig.

Markederne svinger nemlig op og ned, og derfor kan du risikere, at markedet er på bunden, hvis du har en kort tidshorisont. En længere tidshorisont giver dig bedre mulighed for at trække pengene ud på et fornuftigt tidspunkt.

Skal du fx bruge pengene inden for et år, så vil den bedste løsning sandsynligvis være at finde en opsparingskonto, hvor du kan låse dine penge. På den måde kan du slippe for minusrente og eventuelt opnå en lille rente mod, at dine penge er bundet i en given tidsperiode.

Er din tidshorisont lidt længere, så kan du overveje obligationer, hvor risikoen ikke er ret stor. Dog er afkastet heller ikke specielt højt pga. det lave rentemiljø.

Er din tidshorisont længere, så kan du begynde at kigge på nogle af de andre muligheder. Er den 5-10 år, så kan investeringsforeninger, ETF’er og aktier være interessant. Har du en rigtig lang tidshorisont, så kan du kigge efter ejendomsinvestering. Det kan godt lade sig gøre på en kortere tidshorisont, men da omkostninger er store ved køb/salg, så kan det oftest ikke betale sig ved kort tidshorisont.

Det er dog også vigtigt, at du betrager risiko, inden du investerer.

Risiko

Når vi taler om risiko, så handler det generelt om i hvor høj grad, at du vil risikere at tabe dine penge. Selvom vi gerne vil investere for at få et afkast, så er der også mulighed for at tabe penge. Det er vigtigt, at man er opmærksom på dette. Det er ikke bare guld og grønne skove.

Ydermere så skal du vide, at risiko og afkast ofte hænger sammen. Derfor kan det oftest betale sig at tage højere risiko, hvis du har en længere tidshorisont, så du kan opnå et højere afkast.

Lav risiko

Når vi kigger på investeringer med lav risiko, så er det aktivklasser som opsparingskonto, kontanter og obligationer. Det er aktivklasser med en lav risiko, men det er også med et lavere afkast.

Dog er der ikke så store udsving i disse, og det vil være en mere sikker investering af dine penge.

Mellem risiko

I denne kategori begynder det at blive lidt utvetydigt. Der er nemlig flere forskellige måder at investere på, som gør, at det kan blive mere og mindre risikabelt.

Generelt set så vil jeg kategorisere globale passive investeringsforeninger og ETF’er som mellem risiko. Det er fonde, der investerer bredt i et aktieindeks, så du får en lille bid af det hele. På den måde kan du opnå et årligt afkast på aktier, der matcher markedsafkastet.

Høj risiko

I kategorien for høj risiko så findes der en del forskellige aktivklasser. Det er blandt andet investering i enkelte aktier og ejendomsinvestering. Der er mange måder at gøre dette på, hvorfor der også er forskellige grader af høj risiko for disse.

Hvis du investerer i aktier og vælge at placere alle dine midler i en enkelt aktie, så vil det være ekstremt høj-risiko. Vælger du 10 forskellige aktier vil risikoen være mindre. Køber du dig ind i 100 forskellige aktier, så er risikoen endnu mindre. Derfor afhænger det af, hvad din strategi er. Jo flere aktier, du er eksponeret imod, jo lavere vil din risiko være. Det gælder også for spredning på tværs af sektorer og lande.

Det samme gør sig gældende for ejendomsinvestering. Hvis du vælger at købe et hus for at istandsætte det og efterfølgende sælge det, så vil det være høj-risiko. Der kan gå mange ting galt, som gør projektet dyrere end forventet.

Et alternativ kunne være, at du fandt en udlejningsejendom til en lav pris, som du kunne leje ud til en stabil husleje. Der er også risici ved denne model, men hvis du fokusere på stabil cash-flow og ikke indregner prisstigninger, så kan du minimere risikoen.

Afrunding

Dette var blot en introduktion forskellige muligheder for investering af opsparing. Der er mange elementer, som du bør overveje inden du går i gang. Det håber jeg, at denne artikel kunne gøre dig klogere på.

Jeg har en lang række artikler om forskellige emner, som du skal være velkommen til at læse. Har du spørgsmål eller andet, så må du hellere end gerne smide en kommentar.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget af min opsparing bør jeg investere?

Du bør altid sørge for at have en mindre opsparing, som du kan have til nødstilfælde. Hvor stor en andel af din opsparing, du bør investere, afhænger i høj grad af din risikoprofil og din tidshorisont.

Hvad er det bedste at investere sin opsparing i?

Det afhænger af, hvad din tidshorisont og risikoprofil er. Har du en kort tidshorisont, så er det ikke sikkert, at det er risikoen værd. Har du en længere tidshorisont, så kan du tåle en højere risikoprofil.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *