Eksempel på budget for studerende: Mit budget under SU

Som studerende kan det rigtig tit være svært at få pengene til at rende rundt. Tit og ofte, så er man enten afhængig af et studiejob eller SU-lån. Jeg er selv i gang med en videregående uddannelse, så derfor kender jeg selv til situationen. Det er efterhånden mit 5. år på SU, så jeg har efterhånden vænnet mig til det.

Budget som studerende på SU

Dog var det værre i starten, hvor jeg lige var flyttet ud, hvor man lige skulle vænne sig til at holde styr på sin økonomi. Her tror jeg mange har prøvet, at kontoen har været lidt tom sidst på måneden (mig selv inkl.).

Jeg fandt dog hurtigt ud af, at hvis jeg ville leve på den måde, som jeg gjorde, så var jeg nødt til at finde mig et studiejob, så jeg havde lidt flere penge mellem hænderne.

Da der er rigtig mange, der har svært ved at få tingene til at hænge sammen, så vil jeg gerne vise mit budget frem fra, da jeg gik på gymnasiet. Det kan bruges som inspiration, og et fingerpeg efter, om du er godt på vej.

Mit budget

Jamen, lad os da komme direkte til sagerne.

Udgifter

Husleje: 3500 kr

Mobil: 100 kr

Buskort: 350 kr

Forsikring: 150 kr

Fodbold: 115 kr

Mad: 1200 kr

Spotify: 50 kr

Fitness: 150 kr

TV & Internet: 300 kr

Licens: 210 kr

Samlet: 6125 kr pr. måned

Indtægter

SU: 5200 kr

Løn: 2500 kr

Boligsikring: 500 kr

Samlet: 8200 kr pr. måned

Samlet: +2075 kr pr. måned

Studiejob

Som man kan se på budgettet, så var jeg pænt i overskud hver måned. Jeg fandt relativt hurtigt et studiejob i den nærmeste dagligvarerbutik, hvor jeg tog en del vagter.

Det gav mig muligheden for at have lidt mere hver måned, så jeg nødvendigvis skulle nøjes alle steder.

Det kan godt være svært at vurdere, om man kan håndtere et studiejob ved siden af sin uddannelse, inden man går igang. Derfor kan det være satset at budgettere efter et job ved siden af, hvis man ikke er sikker på, at man kan overskue det.

Det handler dog ofte om at prioritere. Hvis du skipper en lørdag aften i byen for at arbejde søndag morgen, så er det win-win. Du bruger ikke penge i byen, mens du tjener penge næste dag. Det tror jeg rigtig mange glemmer, og jeg tror, at det i mange tilfælde sagtens kan lade sig gøre. Det kræver bare, at man vil det nok.

Husleje?

Som du nok kan se på budgettet, så ville det ikke være i plus, hvis jeg ikke havde det studiejob.

Der var dog muligheder for at skrælle noget af udgifterne dengang. Jeg prioriterede at have min egen lejlighed (gør jeg stadig), hvilket betød, at den post selvfølgelig var væsentlig dyrere. Selvom det ikke var nogen overdådig lejlighed, så gav det i mit hoved ingen mening at flytte hjemmefra, hvis man alligevel skulle dele det med nogen andre.

Jeg kunne nemt have fundet en lejlighed sammen med en kammerat. Alternativt kunne jeg også have fundet en mindre og billigere 1-værelses, der var mindre, end den 2-værelses jeg nu engang boede i.

Set tilbage, så var det reelt set heller ikke nødvendigt at flytte ud. Jeg studerede på et lokalt gymnasium, men da muligheden for at blive udeboende som 18-årig, så tog jeg den. Min mor boede på daværende tidspunkt langt nok væk fra gymnasiet til, at jeg kvalificerede mig til udeboende SU.

Samtidig skal det nævnes, at huslejen er med alt inklusiv. Jeg husker ikke, om TV & Internet var en del af lejen, så derfor har jeg tilføjet en ekstra post, så jeg er sikker på, at budgettet er til den gode side. Huslejen er desuden sat til den gode side mht. el, vand og varme, så jeg var sikker på, at budgettet holdt.

Fritid

Fodbold, fitness, Spotify og TV & Internet var i princippet ting, der kunne skæres væk. Specielt TV var en ting, som stort set kun blev brugt, når der blev sendt fodbold i fjernsynet. Her kunne man have fundet andre løsninger som streaming-tjenester eller at tage over til kammerater/familie.

Fitness var en prioritet, og da abonnementet ikke var dyrere end 150 kroner om måneden, så var det ikke noget, jeg ville undvære.

Det samme gælder fodbolden, som jeg har gået til, siden jeg var 6 år gammel. Det var også en ting, der selvfølgelig ikke skulle ændres på.

Jeg har altid lyttet en del til musik, og YouTube har aldrig helt været en god løsning til dette. Derfor var Spotify et must-have og til 50 kroner om måneden, så var det okay med mig.

Hvor er din opsparing?

Som jeg har nævnt i et af mine andre indlæg omkring, hvordan jeg lærte at spare op, så kom det først senere, at jeg begyndte at tænke på opsparing. Det kan du læse mere om i indlægget herover.

På trods af et fint budget, så formåede jeg som reelt altid at gå i 0, når måneden var slut. Det kræver åbenbart lidt træning at lade være med, men det fandt jeg ud af lidt senere i mit liv.

Mangler der ikke nogle udgifter?

Det er korrekt, at det selvfølgelig ikke er alle udgiver, der er til stede i dette budget. Der er ting som gaver, gå-i-byen-penge, tøj og mange andre ting. Budgettet er baseret på det, som der skal til for at overleve, og det er der sat af til + lidt andre ting.

Derfor vil nogen opleve, at budgettet ikke er fuldstændigt, da man selvfølgelig som studerende også bruger penge på en masse andre ting. Her kan blandt andet nævnes bøger og øl som en større post…

Hvordan ser mit budget ud anno 2019?

Anno 2019 er jeg stadig studerende. Dog nu på videregående uddannelse, hvor jeg også modtager SU. Jeg er færdig i december 2020, hvilket jeg ser rigtig meget frem til, da jeg gerne vil ud og arbejde igen.

Budgettet er egentlig ikke ret meget anderledes end tidligere. Den primære forskel er, at jeg nu har en bil holdende. Det er selvfølgelig en væsentlig udgift, som ikke nødvendigvis er normalt for studerende. Det er dog en luksus, jeg vælger at tage mig, da jeg oftest skal rundt til fodboldkampe, familie, venner og meget andet.

Derfor er jeg selvfølgelig også nødt til at arbejde noget mere. Det kom også naturligt, da jeg lige pludselig fandt ud af, at det var sjovt at investere. Så derfor knokler jeg gerne lidt ekstra, så jeg kan smide lidt ekstra over hver måned.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til budget eller andet, så skal du være velkommen til at smide en kommentar herunder. Det skal dog nævnes, at det ikke er sikkert, at alle tal i budgettet er 100 % korrekte, da der er visse ting, som jeg ikke har skrevet ned. Dem bliver jeg desværre nødt til at estimere, så godt som jeg nu kan, så der kan være småfejl.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...