Eksempel på budget for studerende: Mit budget under SU

Som studerende kan det rigtig tit være svært at få pengene til at rende rundt. Tit og ofte, så er man enten afhængig af et studiejob eller SU-lån. Jeg er selv i gang med en videregående uddannelse, så derfor kender jeg selv til situationen. Det er efterhånden mit 5. år på SU, så jeg har efterhånden vænnet mig til det.

Dog var det værre i starten, hvor jeg lige var flyttet ud, hvor man lige skulle vænne sig til at holde styr på sin økonomi. Her tror jeg mange har prøvet, at kontoen har været lidt tom sidst på måneden (mig selv inkl.).

Jeg fandt dog hurtigt ud af, at hvis jeg ville leve på den måde, som jeg gjorde, så var jeg nødt til at finde mig et studiejob, så jeg havde lidt flere penge mellem hænderne.

Da der er rigtig mange, der har svært ved at få tingene til at hænge sammen, så vil jeg gerne vise mit budget frem fra, da jeg gik på gymnasiet. Det kan bruges som inspiration, og et fingerpeg efter, om du er godt på vej.

Budgetskabelon i Excel

Hvis det har interesse, så har jeg lavet et budget, som du kan downloade. For at modtage linket til download, skal du tilmelde dig nyhedsbrevet herunder – så sender jeg det direkte til dig.

Mit budget

Jamen, lad os da komme direkte til sagerne.

Længerede nede kommer der en mere uddybbende forklaring til flere af posterne.

Studiejob

Som man kan se på budgettet, så var jeg pænt i overskud hver måned. Jeg fandt relativt hurtigt et studiejob i den nærmeste dagligvarerbutik, hvor jeg tog en del vagter.

Det gav mig muligheden for at have lidt mere hver måned, så jeg nødvendigvis skulle nøjes alle steder.

Det kan godt være svært at vurdere, om man kan håndtere et studiejob ved siden af sin uddannelse, inden man går i gang. Derfor kan det være satset at budgettere efter et job ved siden af, hvis man ikke er sikker på, at man kan overskue det.

Det handler dog ofte om at prioritere. Hvis du skipper en lørdag aften i byen for at arbejde søndag morgen, så er det win-win. Du bruger ikke penge i byen, mens du tjener penge næste dag. Det tror jeg rigtig mange glemmer, og jeg tror, at det i mange tilfælde sagtens kan lade sig gøre. Det kræver bare, at man vil det nok.

Husleje?

Som du nok kan se på budgettet, så ville det ikke være i plus, hvis jeg ikke havde det studiejob.

Der var dog muligheder for at skrælle noget af udgifterne dengang. Jeg prioriterede at have min egen lejlighed (gør jeg stadig), hvilket betød, at den post selvfølgelig var væsentlig dyrere. Selvom det ikke var nogen overdådig lejlighed, så gav det i mit hoved ingen mening at flytte hjemmefra, hvis man alligevel skulle dele det med nogen andre.

Jeg kunne nemt have fundet en lejlighed sammen med en kammerat. Alternativt kunne jeg også have fundet en mindre og billigere 1-værelses, der var mindre, end den 2-værelses jeg nu engang boede i.

Set tilbage, så var det reelt set heller ikke nødvendigt at flytte ud. Jeg studerede på et lokalt gymnasium, men da muligheden for at blive udeboende som 18-årig, så tog jeg den. Min mor boede på daværende tidspunkt langt nok væk fra gymnasiet til, at jeg kvalificerede mig til udeboende SU.

Samtidig skal det nævnes, at huslejen er med alt inklusiv. Jeg husker ikke, om TV & Internet var en del af lejen, så derfor har jeg tilføjet en ekstra post, så jeg er sikker på, at budgettet er til den gode side. Huslejen er desuden sat til den gode side mht. el, vand og varme, så jeg var sikker på, at budgettet holdt.

Fritid

Fodbold, fitness, Spotify og TV & Internet var i princippet ting, der kunne skæres væk. Specielt TV var en ting, som stort set kun blev brugt, når der blev sendt fodbold i fjernsynet. Her kunne man have fundet andre løsninger som streaming-tjenester eller at tage over til kammerater/familie.

Fitness var en prioritet, og da abonnementet ikke var dyrere end 150 kroner om måneden, så var det ikke noget, jeg ville undvære.

Det samme gælder fodbolden, som jeg har gået til, siden jeg var 6 år gammel. Det var også en ting, der selvfølgelig ikke skulle ændres på.

Jeg har altid lyttet en del til musik, og YouTube har aldrig helt været en god løsning til dette. Derfor var Spotify et must-have og til 50 kroner om måneden, så var det okay med mig.

Hvad med opsparing?

Som jeg har nævnt i et af mine andre indlæg omkring, hvordan jeg lærte at spare op, så kom det først senere, at jeg begyndte at tænke på opsparing. Det kan du læse mere om i indlægget herover.

På trods af et fint budget, så formåede jeg som reelt altid at gå i 0, når måneden var slut. Det kræver åbenbart lidt træning at lade være med, men det fandt jeg ud af lidt senere i mit liv.

Min opsparing er herefter blevet brugt til investering. Har det din interesse, så kan du læse mere om, hvordan du kommer i gang med at investere her.

Madbudget som studerende

Jeg har fået flere spørgsmål omkring mit madbudget. Der er flere, der synes, at det er højt sat, og jeg vil derfor gerne uddybe lidt mere. Jeg synes dog, at jeg godt kunne spare mere, hvis det var det, ville. Det er desuden noget, som jeg vil skrive en længere artikel om på et tidspunkt.

Generelt set, så sørger jeg for altid at kigge efter tilbud og planlægge efter dette. Jeg har aldrig været ret god til at lægge madplanen, så det er ikke et koncept, jeg benytter mig af.

Derudover så er det selvfølgelig en fordel at kigge efter discount-mærkerne og ligeledes varer, der er nedsatte pga. kort holdbarhed.

Typisk så består morgenmad og middagsmad af rugbrød/boller/sandwich med pålæg, gulerødder, æbler, bananer m.m. Det er dog ikke noget, der er forfærdeligt dyrt at købe ind. Jeg spiser dog kød hver dag, så her kunne der nemt spares.

Et andet tip er at købe stort ind. Jeg holder øje med Bilkas tilbudsaviser efter deres store pakker med kylling på frost. Jeg spiser en del kylling, så her er der masser af penge at hente. Typisk skal du give 60-70 kr/kg under normale omstændigheder, og her kan du godt komme ned omkring 30 kr/kg. Stor forskel!

Mangler der ikke nogle udgifter?

Det er korrekt, at det selvfølgelig ikke er alle udgiver, der er til stede i dette budget. Der er ting som gaver, gå-i-byen-penge, tøj og mange andre ting. Budgettet er baseret på det, som der skal til for at overleve, og det er der sat af til + lidt andre ting.

Derfor vil nogen opleve, at budgettet ikke er fuldstændigt, da man selvfølgelig som studerende også bruger penge på en masse andre ting. Her kan blandt andet nævnes bøger og øl som en større post…

Hvordan ser mit budget ud anno 2024?

Jeg blev færdiguddannet med min uddannelse i slutningen af 2020, og af den årsag ser mit budget væsentlig anderledes ud end dengang. Der er dog ikke helt så store forskelle, som man måske kunne tro.

Min boligpost er steget en del, da min kæreste og jeg har fundet en større lejlighed. Den ligger nu til dags på cirka 6.000 kr. om måneden.

Samtidig er jeg begyndt at investere en del i personlig udvikling. Derfor bruger jeg en del penge på kosttilskud, bøger og diverse abonnementer. For mig er pengene godt givet ud, da jeg forventer, at de kommer mange gange igen.

Mit madbudget er desuden også vokset en smule. Det skyldtes generelle prisstigninger, men bestemt også fordi jeg er begyndt at prioritere en højere kvalitet. Flere og flere af vores madvarer er økologiske, og det koster lidt ekstra.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et budget?

Et budget er et overblik over dine indtægter og udgifter.

Hvor finder jeg en budgetskabelon til studerende?

Jeg har en Excel-skabelon her på siden, som du har mulighed for at downloade.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra denne side om forbrugslån

Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
3 kommentarer til “Eksempel på budget for studerende: Mit budget under SU
 • Super spændende at følge med i budgettet! Jeg er selv stor fan af have økonomien under kontrol, og finder bl.a. inspiration fra Bluelobster, frinans og andre lign. sider. Dem vil jeg anbefale dig at tage et kig på 🙂

  PS. Godt initiativ at smide et link på Anyhed.dk – ellers havde jeg ikke lært din blog at kende.

  • Hej Kasper,

   Mange tak for din kommentar.

   Budget er super vigtigt, og det kan ihvertfald være en fordel for mange at lægge et budget, så man har et overblik over ens økonomi. Det lyder også som om, at du har fat i det helt rigtige.

   Jeg følger også med hos Sune og Casper – de er bestemt inspirerende at følge med i.

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *