Aktieanalyser [2024] – Sådan kommer du i gang

Hvis du gerne vil i gang med investering med aktier, så har du behov for nogle værktøjer, der kan hjælpe dig med at udvælge de aktier, der passer til dine kriterier.

Der findes mange forskellige metoder til at lave en aktieanalyse på, og i denne artikel kan du læse om de overordnede metoder. Overordnet set så kan aktieanalyser kategoriseres i to forskellige grupper, som jeg vil dykke længere nede i her.

Du kan også læse mine enkeltstående artikler, hvor jeg går mere i dybden med den enkelte form for aktieanalyse.

Fundamental analyse

Fundamental analyse er blandt andet en del af Warren Buffets investeringsstrategi. Han er muligvis den mest succesfulde aktiehandler nogensinde, og han har i mange år været en af verdens rigeste mennesker. Han bruger denne metode til at finde value aktier, der er aktier, der er prissat for lavt i forhold til deres reelle værdi.

Eksempel på en årsrapport, der bruges i forbindelse med fundamental analyse.

Denne form for analyse går ud på at kigge i virksomhedernes nøgletal. Du inddrager fremtidens udsigter og de økonomiske nøgletal for at skabe dig et overblik over, hvad virksomheden reelt er værd. Hvis du kommer frem til, at virksomheden har en såkaldt indre værdi på 100 kr., men aktien handles for 50 kr., så lader det til at være et godt køb. Metoden udspringer fra tesen om, at prisen på aktiemarkedet på et senere tidspunkt vil afspejle den indre værdi i virksomheden.

Til denne analyse bruger du blandt andet nøgletal som P/E-værdi, ROA, ROIC og mange andre.

Du kan læse mere om fundamental analyse her.

Relevante artikler: Lær at handle med aktier

Teknisk analyse

Hvis du forestiller dig en, der handler med aktier, så tænker du formentlig på en, der handler meget ofte – helt op til flere gange i timen. Det kaldes en daytrader. Når du arbejder med daytrading, så tager du udgangspunkt i teknisk analyse.

Det er en metode til aktieanalyse, der udelukkende fokuserer på kursudviklingen af et givent aktiv. Her benytter man teknisk og psykologisk faktorer til at vurdere, om prisen er på vej op eller på vej ned.

Eksempel på tekniske faktorer på en kursudvikling.

Hvis du kan analysere dig frem til, om prisen skal op eller ned, så kan du købe dig ind, når prisen er opadgående, mens du kan sælge, når prisen er på vej ned.

Denne metode kan også bruges til andre aktivklasser end aktier. Det gælder også for obligationer, valutaer og råvarer som fx guld og sølv. Du bruger en lang række faktorer til vurdere kursudviklingen som fx glidende gennemsnit, golden cross/death cross og RSI. Derudover arbejder man med trendkanaler og modstands-/støtteniveauer.

Det er vigtigt at nævne, at teknisk analyse er meget risikofyldt, da det går meget stærkt. Mange vælger desuden at geare deres investeringer oveni, hvilket gør, at risikoen er endnu højere. Ydermere er der et stort tidsforbrug ved denne metode. Du kan dog tjene rigtig mange penge, hvis du er virkelig god til det, men det er desværre kun et fåtal.

Du kan læse mere om teknisk analyse her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke typer af aktieanalyse findes der?

Generelt set opdeles analyse af aktier i to kategorier – teknisk analyse og fundamental analyse.

Hvad er fundamental analyse?

I en fundamental analyse handler det om at prissætte den reelle værdi af et selskab med udgangspunkt i en række kvalitative- og kvantitative faktorer herunder økonomiske nøgletal.

Hvad er teknisk analyse?

I en teknisk analyse tages der udgangspunkt i historiske mønstre i kursudviklingen, der bruges til at forudsige, hvorvidt kursen på et værdipapir skal i den ene eller den anden retning.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *