Aktiesparekonto – lavere beskatning af investering i frie midler

I 2019 blev der blevet åbnet op for et nyt initiativ fra regeringsside for os, der investerer i aktier og investeringsforeninger. Aktiesparekontoen giver dig mulighed for en lavere beskatning for dine investerede frie midler. I denne artikel vil jeg komme ind på fordelene ved en aktiesparekonto og mine tanker omkring denne.

Aktiesparekonto 2020

I 2019 blev der som tidligere nævnt åbnet op for muligheden for at oprette en aktiesparekonto. I princippet består det af en almindelige indlånskonto, hvor du er tilknyttet et depot. Det er vigtigt at nævne, at du kun kan investere for frie midler igennem denne aktiekonto. Du kan derfor ikke benytte investeringskontoen til pensionsmidler eller midler fra en virksomhed.

Du har kun mulighed for at oprette 1 aktiesparekonto pr. person. Herunder har jeg beskrevet de forskellige regler, der gør sig gældende for denne aktiekonto.

Beskatning

Beskatningen på kontoen er på 17 %. Det skal dog nævnes, at kontoen er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet. Det betyder, at værdien gøres op hvert år, hvor du betaler skat herefter. Hvis du kun har handlet aktier normalt, så vil dette være anderledes for dig, da med normal handel bliver realisationsbeskattet. Altså hver gang du sælger/køber, så betaler du skat af din gevinst. Ligeledes får du løbende fradrag for dit tab, når du sælger.

Har du tab et år, så vil du få 17 % i fradrag (af dit tab), som gemmes på kontoen til næste år. Du kan altså ikke benytte dig af dette fradrag udenfor aktiesparekontoen.

At kontoen er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet kan være problematisk. Oplever du en stor stigning på dine aktier, som du ikke vælger at sælge, så kan du risikere at skulle betale skat af en gevinst, som du ikke har modtaget.

Har du fyldt kontoen op til grænsen på 100.000 kr, og de pludselig stiger til med 100 % til 200.000 kr, så vil du skulle hoste op med 17.000 kr, når du får din årsopgørelse. Her har du så mulighed for at sælge ud af dine aktier eller indbetale beløbet fra din kontant-beholdning. Det vil være problematisk, da du betaler skat af en gevinst du endnu ikke har opnået.

Fordele ved Saxo Bank
 • Lav kurtage
 • Aktiesparekonto
 • Dansk kundesupport
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Adgang mange markeder
 • Mindstebeløb: 500 kr.
Opret en konto nu

Investerer du i værdipapirer, der udbetaler udbytte, så vil du ikke helt opnå den samme problematik. Her vil en del af afkastet være direkte (gennem udbyttet), hvor du alligevel betaler din skat løbende. Her vil du kunne spare 10 %-point på skatten uden, at din skat bliver mere besværlig.

Du vil dog stadig blive beskattet af værdistigningen, men denne vil typisk ikke være lige så høj, som hvis du købte aktier, der ikke betaler udbytte. Dertil har du også mulighed for at betale skatten med det udbytte, som du løbende får. Du er altså ikke tvunget til at sælge aktier for at kunne betale din skat.

Begrænsninger

På kontoen er du begrænset til i alt 100.000 i 2020. Det er planen, at grænsen hæves således:

2021: 150.000 kr

2020: 200.000 kr

Det er dog ikke vedtaget, og det skal derfor igennem Folketinget før, at grænserne bliver hævet.

Begrænsningen omfatter dog ikke værdistigninger. Det betyder, at hvis du køber 100.000 kr i aktier, og de efterfølgende stiger til 150.000 kr, så vil du ikke være tvunget til at hæve fra kontoen. Det oprindelige beløb må bare ikke overstige 100.000 kr. 

Hævninger

Uanset formålet med ens investering, uanset om det er for at blive økonomisk uafhængig eller for at tjene lidt hurtige penge, så kan vi allesammen ende i situation med mangel på penge. På kontoen har du mulighed for at trække pengene ud fra dag til dag.

Der vil dog blive tilbageholdt noget skat, såfremt du har et positivt afkast på dine investeringer. Har du lidt et tab, vil du have mulighed for at trække hele beløbet ud.

Aktiesparekontoen 2021?

28.05.2020 blev det vedtaget, aktiesparekontoen skulle hæves til sit nuværende niveau på 100.000 kr. Desværre blev der d. 10 oktober 2020 indgået et forlig (link), der omhandler Arne-pensionen, som medfører, at det nuværende loft på aktiesparekontoen fastholdes. Det tyder derfor, at vi skal kigge langt efter en forøgning af loftet.

Hvad kan jeg investere i?

Igennem kontoen har du mulighed for at investere i danske og udenlandske aktier. Ligeledes har du mulighed for at investere i aktiebaserede investeringsforeninger.

Du kan altså ikke investere i obligationer og de fleste ETF’er. Såfremt en ETF er registeret med beskatning som aktieindkomst, så vil du kunne investere i denne også.

De fleste ETF’er er dog ikke registeret med beskatning som aktieindkomst, hvilket betyder, at du ikke har mulighed for at investere i disse gennem aktiesparekontoen.

Fordelene ved aktiesparekontoen

En af de helt store fordele ved er den lave beskatning på 17 %. Den normale aktiebeskatning ligger på 27 % og 42 %, hvis du overstiger progressionsgrænsen på 54.000 kr.

Det betyder altså, at du sparer minimum 10 % i skat, såfremt du har den lave beskatning og 32 % (!), hvis du er over progressionsgrænsen. Det er altså en væsentlig forskel.

Hvis du har udbytteaktier ligesom mig selv, så bliver du i princippet realisationsbeskattet i forvejen. Hver gang jeg får udbytte betaler jeg minimum 27 % i skat. Ved at flytte disse aktier til en aktiesparekonto vil jeg kunne spare minimum 10 % i skat. I det lange løb mod mit mål om økonomisk uafhængighed, så er det en meget stor fordel.

Samtidig har du muligheden for at hæve direkte fra kontoen, hvilket er meget positivt. Dine penge er altså ikke låst, og du har fuld rådighed over dem, såfremt du vælger at sælge ud af dit depot.

Banken holder styr på din skat, men der er dog lidt problematikker omkring dette, som jeg beskriver i afsnittet herunder.

Hvor kan jeg oprette en aktiesparekonto?

Der er mange forskellige mulighed for, hvor du kan oprette en aktiesparekonto . Herunder finder du lidt forskellige muligheder:

 • Danske Bank
 • Jyske Bank
 • Nordea
 • Arbejdernes Landsbank
 • Nykredit
 • Spar Nord
 • Sydbank
 • Saxo Bank

Du vil sikkert bemærke, at Nordnet ikke er på listen. De har endnu ikke valgt at tilbyde en aktiesparekonto foreløbig. De har dog meddelt (link), at de lancerer en aktiesparekonto i 2021.

Fordele ved Saxo Bank
 • Lav kurtage
 • Aktiesparekonto
 • Dansk kundesupport
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Adgang mange markeder
 • Mindstebeløb: 500 kr.
Opret en konto nu

Set ud fra en traditionel banks omkostninger på dette område, så jeg vil anbefale at kigge i retning mod Saxo Bank. De har lav minimumskurtage, ingen depotgebyrer og 0,1 % i kurtage. Det er væsentlig billigere end de gebyrer, som en bank typisk tager. Det er dog en overvejelse, du selv skal gøre dig.

Du kan læse mere om Saxo Bank her.

Mine tanker

I aktiesparekontoen nuværende form er den ikke ret tilfredsstillende. Det er selvfølgelig altid attraktivt med en lavere beskatning, men når begrænsningen allerede træder til ved 100.000 kr, så er det meget begrænset, hvor meget man kan få ud af det. I det lange løb er det dog værd at tage med, og derfor arbejder jeg også på at placere flere af mine midler her. Det sker som et led i min plan mod mit første økonomiske delmål, som du kan læse mere om her.

Jeg ser dog frem til (og håber på), at de fremtidige tiltag fastholdes og vælges ind. En konto med disse betingelser og en begrænsning på 200.000 kr er langt mere attraktiv end de 100.000 kr som nu.

Jeg medvirker også i denne artikel fra Politiken, hvor jeg fortæller om mine erfaringer med aktiesparekontoen.

Jeg synes dog, at det er et tiltag i den rigtige retning, men jeg havde dog gerne set en lavere beskatning generelt. Det er dog som tidligere nævnt værd at tage med, og jeg håber derfor også, at jeg snarest kan få rykket midler over på denne konto.

I og med, at jeg primært investerer i udbytteaktier og udbyttebetalende investeringsforeninger (foruden crowdlending), så er det væsentligt attraktiv for mig, da jeg vil opleve et udbytte efter skat, der er 10 %-point større. Det er helt klart en fordel, og derfor har jeg også selv oprettet en aktieopsparingskonto, som du også vil opleve, at den bliver kaldt.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer, gennemsnit: 4,75 ud af 5)
Loading...

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra DatingPilot.dk.

40 kommentarer til “Aktiesparekonto – lavere beskatning af investering i frie midler

 • Hej Frederik, jeg er enig i din konklusion, men jeg synes at du mangler en væsentlig betragning i din analyse, og følgende udsagn er jeg lodret uenig i:

  Du skal desuden heller ikke tænke på skatten. Banken sørger for at holde styr på dette, så det skal du ikke bekymre dig om det.

  Ulempen ved lagerbeskatningen er jo netop, at du skal betale skat af urealiserede gevinster. Det betyder, at hvis du køber aktier for 50.000kr på din aktiesparekonto, som på 1 år stiger til 100.000kr (det ville være fedt, ikke? 😛 ), så skal du have 8.500kr “op ad lommen”. Penge som du skal finde/tage ud af dit daglige budget.

  Enten skal du forsøge at budgettere med dem, og sætte “gevinsten” på din forskudsopgørelse (som jo i sagens natur kan være noget svær at forudsige!), eller også skal du lægge hvad der svarer til mere end dit månedlige opsparingsbeløb i Marts, når årsopgørelsen kommer (eller betale det skyldne beløb i slut December, for at undgå dumme-bøder fra Skat). Konceptet med at betale skat af urealiserede gevinster er derfor noget lort (undskyld mit franske), hvis du spørger mig. Alternativet er jo, at sælge ud af din beholdning, for at få pengene til at betale skatten med, men det er jo også noget rod.

  Hvis du tager udgangspunkt i de 200.000kr, som max grænsen forventes at blive hævet til på Aktiesparekontoen, og vi gentager eksemplet fra før, hvor du lykkedes med at købe aktier, som efterfølgende stiger 100% i værdi, så skylder du pludselig 34.000kr til skattefar. Her vil din eneste mulighed for at betale (eller foretrukne) sandsynligvis være, at sælge ud af beholdningen, hvorved du jo potentielt går glip af en større gevinst i fremtiden, hvis aktierne fortsætter deres stigning…

  – Så uagtet af den lavere beskatning, så har jeg virkelig svært ved, at se det fede ved Aktiesparekontoen, med mindre at du er afklaret med, at sælge ud af din beholdning, for at betale skatten…

  Ps. Saxo er en boghandel, som ikke tilbyder depoter – det gør Saxo Bank derimod 😉

  • Hej Nick,

   Tak for din kommentar!

   Jeg forstår din betragtning, og det er klart et aspekt, der mangler i indlægget. Jeg har lidt taget udgangspunkt i mit eget synspunkt, hvor du investerer i udbytteaktier, hvor du ikke har det samme problem. Her burde det udbetalte udbytte kunne dække din skatteregning.

   Det er klart, at det er en problematik, når vi taler om helt almindelig realisationsbeskatning. Det er også derfor, at jeg kun vil benytte den til udbyttebetalende papirer.

   Jeg får tilføjet dette til artiklen lige så snart, at jeg kan finde tid til det 🙂

   Bedste hilsner
   Frederik

   • Hej Frederik
    Jeg har et spørgsmål,
    Jeg køber aktier for 100000kr og får gevinst på 20000kr.
    Så betaler jeg skat 17% af 20000kr = 3400kr
    Næste på får jeg gevinst på 30000kr og der er 150000kr i aktier..
    Hvad skal der betales 17% af? 30000kr eller 50000kr?
    Tak 🙂

    • Hej Leni,

     Du betaler skat af den gevinst (eller fradrag for det tab), der har været siden sidste år. Hvis din portefølje udvikler sig 100.000 kr. til 150.000 kr. i 2020, så skal du betale skat af 50.000 kr. Hvis din portefølje i 2021 stiger fra de 150.000 kr. til 170.000 kr., så skal du betale skat af 20.000 kr.

     Giver det mening? I dit eksempel skal der “kun” betales skat af 30.000 kr. i år 2.

     Bedste hilsner
     Frederik

 • Tak for fin artikel.
  Jeg har et par spørgsmål.
  Jeg har nogle norske medarbejder-aktier. Ikke for ret stort beløb, men de giver altid godt %-messigt udbytte. Surt at betale 27 % i skat hvis man kan slippe med 17%. Kan man flytte dem over på en aktiesparekonto?
  Er der bestemt noget (den 6.11.2019) om beløbsgrænsen hæves til kr. 100.000,- næste år.
  Venlig Hilsen
  Jon

  • Hej Jon,

   Tak for din kommentar.

   Med et normalt depot vil du typisk kunne få flyttet dine aktier uden problem. Dette vil dog normalt koste et mindre gebyr. Jeg er dog ikke klar over, om det er noget, dem der tilbyder de forskellige aktiesparekonti gør sig i. Her vil jeg anbefale dig at hive fat i den pågældende platform, og spørge hvad der er af muligheder.

   Mht. beløbsgrænsen, så er artiklen opdateret med nyt på dette område. Kort fortalt, så tyder det desværre ikke på, at den nye regering ønsker at hæve denne beløbsgrænse.

   Bedste hilser
   Frederik

 • Hej Frederik
  Jeg er helt med på de 17%, beskatning mv, men hvad gør jeg når jeg når loftet, dvs de 50.000 kr eller 100.000 kr?
  Skal jeg oprette endnu en konto ved Saxoinvestor eller hvordan?
  Jeg kommer til at investere for en 100.000 kr årligt dvs jeg jo hurtigt når loftet.
  Håber det gir mening.

  Vh
  Tina

  • Hej Tina,

   Loftet er desværre ikke blevet hævet endnu. Umiddelbart tegner det til, at det først bliver hævet officielt fra medio marts.
   Når loftet hæves, så vil du have mulighed for at indbetale mere på din eksisterende aktiesparekonto. Du skal altså ikke oprette en ny konto.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej. Kan lagerbeskatning på ens aktiesparekonto ikke være en ulemper i følgende tilfælde:

  Køber for 50000 kr aktier. Værdien Stiger løbende over fx 20 år og jeg betaler løbende 17% af værdistigningen. Efter 20 år vil jeg hæve pengene, men kursen er faldet og værdien er nu kun 25000. Jeg kan overføre tabet på aktiersparekontoen, men kan altså kun få 25000 udbetalt fra et salg af aktie.

  I 20 år har jeg betalt tilsammen mange penge i skat. Så mit tab har været både den løbende skat samt de 25000 kr.

  Hvis det nu havde været en almindelig investeringskonti, ville jeg kunne hæve de 25000. Mit eneste tab ville være de 25000.

  Er det ikke rigtigt set, at der er den risiko ved lagerbeskatning, eller har jeg overset noget?

  • Hej Vibeke,

   Jeg er lidt i tvivl om jeg forstår 100 %, hvad du mener, men jeg vil prøve at komme med min kommentar.

   Ved lagerbeskatning er det korrekt, at du vil betale skat pr. år, som aktien stiger. Er situationen derimod modsat, og du opnår tab, så vil du kunne fratrække dette enten samme år (på andre aktier) eller næste år (på den pågældende aktie).

   Dog kan fradraget ikke benyttes udenfor aktiesparekontoen, så det er korrekt, at du kan risikere et spildt fradrag, hvis du vælger at lukke denne efterfølgende.

   Sig til, hvis du har andre spørgsmål eller, at jeg har misforstået dig.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej,

  Jeg er lidt i tvivl om det med aktiesparekonto og udbytte.

  Hvordan er det en fordel at have en udbytte aktie på en aktiesparekonto? du betaler jo skatten med det samme ved en udbytte aktie ligemeget om den er på en aktiesparekonto eller en alm. konto? Er ikke helt med på hvordan det fungere tror jeg (udover det er lagerbeskatning på aktierne)

  Går selv med tanken om at begynde at investere i udbytte aktier/foreninger etc., men har kun konto hos Nordnet – men overvejer stærkt Saxo bank da der er en del flere aktier osv og vælge imellem.

  /Thomas

  • Hej Thomas,

   Får du udbetalt udbytte udenfor en aktiesparekonto betaler du 27 % i skat. På en aktiesparekonto er satsen 17 %, så du sparer altså 10 %-point på skatten.

   Har du derfor aktier, der ikke er den store kursudvikling på, men til gengæld en høj udbytteprocent, så kan du med fordel placere dem på aktiesparekontoen.

   Sig til, hvis du har flere spørgsmål.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Vil du uddybe følgende:

  Igennem kontoen har du mulighed for at investere i danske og udenlandske aktier. Ligeledes har du mulighed for at investere i aktiebaserede investeringsforeninger. Du kan altså ikke investere i obligationer og de fleste ETF’er. Såfremt en ETF er registeret med beskatning som aktieindkomst, så vil du kunne investere i denne også.

  Via Saxo er der netop en ganske lang liste med godkendte ETF’er både Akk og dist – Der naturligvis fordele og ulemper ved begge, men når jeg læser dig rigtig gode indlæg, så får jeg opfattelsen af at du ikke anbefaler ETF’er på ASK’en? Er det korrekt forstået?

  Bh
  Lasse

  • Hej Lasse,

   Artiklen er ikke opdateret efter beskatningen omkring ETF’er blev lavet om i år. ETF’er kan sagtens være aktuelle på aktiesparekontoen, men man skal bare opmærksom på, at du ikke kan investere i ret mange ETF’er (mig bekendt). Jeg kigger gerne på den liste, du har. Det kan være, at jeg overset noget.

   ETF’er kan sagtens være fornuftigt på ASK’en, men generelt set vil jeg kigge efter udbyttebetalende foreninger, hvor du i forvejen betaler løbende skat.

   Bedste hilser
   Frederik

 • Hej Frederik
  Jeg har overført 50.000 og købt inv beviser for dem.
  Hvis jeg sælger dem om et halv år f.eks. for 60.000 og tilbagefører pengene (60.000 minus 17%) til min alm forbrugskto., hvordan og med hvilket beløb kan jeg gå ind i ordningen igen?
  Kan jeg altid “fylde op” til 50.000?
  vh Ole

  • Hej Ole,

   Virkelig godt spørgsmål!

   Inden jeg giver dig et svar, så vil jeg gerne lige have mulighed for at undersøge emnet, så jeg kan være sikker på, at jeg giver dig et rigtigt svar.

   Jeg vender tilbage.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Tak for dit fine indlæg.

  Hvis jeg investerer 50.000 på hhv. en aktiespare-konto-depot og en alm. aktiedepot, og køber den samme ETF, som er godkendt jf. skatliste om aktiebeskatning, bliver EFT’en så beskattet som lagerprincip i begge depoter?

  Men værdien af stigningen, f.eks. 1000 kr., bliver beskattet forskelligt hhv. 27%-42% (alm. aktiedepot) og 17% (aktiespare-konto).?

  Betyder det så, at det bedst kan give mening at investere i ETF på Aktiespare-konto, for at spare 10% i skat pr. år. Eller er jeg helt på vild-spor? Hjælp mig gerne på rette vej så:)

  • Ligeledes kan jeg altså ikke helt gennemskue om ETF skal være akk. eller dist. (akkumulerende eller udbytte), når investeringen er over 10 år fordelt på hhv. en aktiespare-konto og aktie-depot for frie midler?

   Kan du hjælpe lidt på dette område?

   /vh. Stephan

 • Jeg har læst de andre kommentarer, men virker det ikke til at aktie kontoen kun er en fordel ved aktier som er stabile og ikke vil stige i værdi?

  Lad os tage et eksempel fra nu her hvor aktierne har været faldende. Hvis jeg købte 1000 danske bank aktier for 61 kr stykket og de stiger til f.eks. 225DKK .- Udbyttet i 2019 var 8,5 kr pr aktie

  Så ville jeg med en alm aktie depot skulle betale
  1000*8,5/100*42= 3570 af 8500DKK i skat.

  Hvis jeg nu havde min aktiesparekonto så ville jeg skulle betale
  1000*(225-61)=164000(min gevinst)+8500(udbytte)/100*15 = 25875 DKK hvert år.

  • Hej Nicklas,

   Min holdning er, at jo mere du kan undgå lagerbeskatning, jo bedre er det. Derfor vil en stabil aktie med en høj udbyttebetaling være at foretrække, så kursen ikke rykker sig så meget. Dertil tror jeg dog, at du har misforstået konceptet. Når du betaler skat en værdistigning med lagerbeskatning, så er det denne “status”, der bliver taget udgangspunkt i næste år. Du kommer altså ikke til at betale skat hvert år af den samme stigning. Derfor holder din beregning ikke helt. Derudover er satsen 17 % for aktiesparekontoen.

   Derudover så skal du tage højde for, at der stadig skal betales skat, når du realiserer afkastet på dine aktier. Det resulterer som minimum i 44000 kr. for din værdistigning.

   Dertil skal du også påregne, at du med lagerbeskatning har bedre mulighed for at udnytte den lave skattesats gennem årene, og derfor ikke på samme måde bliver ramt af den høje skattesats på aktier.

   Der er dog mange forskellige scenarier, som der skal tages højde for.

   Bedste hilsner
   Frederik

   • Hej Frederik,

    Tak for dit fine indlæg.
    Jeg har et spørgsmål. Lad os sige at jeg investerede 50000 gennem aktiesparkonto i 2020. Jeg fik 2000 som udbytte og jeg tabt også 2000 i den aktier værdi. Kan man så undgå at betale skat for din udbytte ?
    Mange hilsner.

 • Hej Frederik
  Jeg har pt en aktiesparekonto i jyske bank, men vil faktisk hellere have den hos Saxo bank, da der er flere muligheder der og så er det billigere, er der mulighed for at flytte den da man jo kun kan have en.
  Mvh Morten

  • Hej Morten,

   Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg ikke har prøvet at flytte en aktiesparekonto før, men jeg har da en stærk formodning om, at det er muligt. Sandsynligvis er det nemmeste at skrive til Saxo Bank og høre ad, hvordan situationen forholder sig. Husk at hvis der er store gebyrer forbundet med, at de flytter dine papirer, så det være en god idé at sælge sine aktier, og så købe dem igen efterfølgende på den nye konto. Så du ikke betaler for, at de flytter dine papirer.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik.

  Tak for en fin artikel og mange fine svar 🙂

  Med en aktiesparekonto er der så nogle situationer ved udbytttebetaling fra lande, hvor Danmark ikke har dobbeltbeskatningsaftale, hvor man selv skal lave nogle indberetninger til skat for at få noget skat tilbage? Eller foregår alt vedrørende skat automatisk gennem indberetning fra min udbyder (Saxo Bank?)

  Altså for at holde det hele så simpelt som muligt som nytbegynder, er der så nogle lange man skal holde sig fra at investere i med sin Aktiesparekonto for at undgå bøvl med skat.

  Mvh Joachim.

 • Hej Frederik

  Har du regnet på hvor højt udbytteprocenten skal være på de aktier du fylder aktiesparekontoen med, før at det kan svare sig i forhold til lagerbeskatningen?

  Mvh. Peter

  • Hej Peter,

   De beregninger jeg har lavet, tager udgangspunkt i et årligt afkast på 7 % (samlet kursgevinst og udbytte) set over en 20-årig periode. Her er der ikke den store forskel på, hvor udbytteprocenten ligger i mellem 0-4 %. Over 4 % bliver det mere attraktivt, men det tror jeg ikke er realistisk at forvente i udbytte over en længere periode.

   Forskellen på 20 år er cirka 10 % i slutbeløb (omtrent 15.000 kr), når man sammenligner med en lignende portefølje, der sælges efter 20 år. Øges begrænsning på aktiesparekontoen vil det blive endnu mere attraktivt, da du vil kunne optimere mere ift. den høje skattesats på aktieindkomst.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik

  Jeg står og overvejer om jeg skal åbne en aktiesparekonto. Vil de gevinster jeg får på aktiesparekontoen blive modregnet det almindelige aktiedepot så at jeg hurtigere når progressionsgrænsen på 42%?

  Jeg regner med at beholde min konto på Nordnet, men overflytte fremtidige investeringer over på en aktiesparekonto hos SAXO bank.

  Mvh. Thomas

  • Hej Thomas,

   Aktiesparekontoen er skattemæssigt et system for sig, så det har ikke indflydelse på din progressionsgrænse på aktieindkomst (eller andre satser).

   Mht. til overflytning, så vil det være en fordel for dig at sælge dine aktier, og så købe dem igen på den nye konto. Vælger du at overflytte dine aktier, så er det typisk forbundet med en masse gebyrer.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Lige et spg. Angående den årlige beskatning.
  Du nævner at det er en fordel at anvende ASK ved udbyttebetalende aktier idet, at du kan betale den årlige skat vha. Dit udbytteindkomst. Men jeg geninvesterer typisk løbende mit udbytte i nye aktier og derved forsvinder idéen om at betale skat via sit udbytte.
  Jeg investerer måned for måned et fast beløb og er derfor lidt i tvivl om, hvor meget jeg skal ligge til side for at sikre, at der er til skattefar når året er omme.

  Har du et forslag til, hvad man kan gøre?

  Tak i øvrigt for en ganske informativ side 🙂

  • Hej Michael,

   Det er klart en fordel, at du indbetaler den skyldne skat på aktiesparekontoen, da du derfor har mulighed for at “indbetale” mere end grænsen.

   Medmindre du kan forudsige markedet, så vil det være svært at vurdere, hvor meget, der skal ligges til side. Personligt ville jeg nok vente så lang tid som muligt med at sætte penge af, så jeg kan være investeret så lang tid som muligt. Når året er omme, så har du en idé om, hvor meget der skal bruges, og så har du 2-3 måneder til at finde dette beløb. Alternativt kan du løbende lave en månedlig opgørelse, så du hele tiden tilpasser det beløb, du har sat af. For mig vil det dog være alt for tidskrævende.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik

  Er følgende forstået rigtigt:

  Hvis jeg daytrader hele året, og søger for at ved udgangen af året ikke at have nogle aktier, så betaler jeg kun 17% af samlet gevinst?

  Hilsen Bjørn

 • Hej Frederik

  Kender du til nogle bredt dækkende etf’er eller evt flere der ville være en god kombi til ask?

  Som sagt de skal gerne udbytte betalende.

  • Hej Peter,

   Det er ikke noget, som jeg har dykket ned i yderligere, så derfor har ikke nogle konkrete forslag. Hvad er årsagen til, at du gerne vil have, at den er udbyttebetalende?

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Tusind tak for dine mange og lærerige indlæg.

  Jeg vil høre dig, om det er fint med både en aktiesparekonto i egen bank samt en månedsopsparing på Nordnet. Hvad er fordelene ved det – og er det egentlig overflødigt at have dem begge to eller giver det god mening?

  • Hej Andrea,

   Som udgangspunkt vil jeg anbefale, at du benytter Saxo Bank til din aktiesparekonto. Her har du en af de laveste kurtager på markedet, og der er ingen minimumskurtage. Det vil spare dig for en del omkostninger i længden.

   Begge dele giver bestemt mening. Jeg ville dog fylde aktiesparekontoen ud først (da du har lavest beskatning her), hvorefter jeg ville begynde på månedsopsparingen.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Jeg synes at den helt store fordel ved en aktiesparekonto opstår når du investerer i ETFer, som i forvejen er lagerbeskattet.
  Fordi så betaler du allerede i forvejen for urealiserede værdistigninger, men med en Aktiesparekonto betaler man så kun 17% i stedet for 27%/42%.

  Der kan godt være en forskel hvis man kun handler aktier hvor man jo normalt ikke betaler skat så længe man ikke har solgt dem (bortset fra skat på udbytte).

 • Hvis jeg sætter 100.000 kr. i ASK nu og efter en pr. måneder bliver det til 150.000. Jeg trækker så 100.000 kr. ud kan jeg så sætter 100.000 kr. ind igen (i det samme år) eller må jeg kun sætter 50.000 kr nu? Jeg håber du forstår hvad jeg mener.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *