Aktiesparekonto – lavere beskatning af investering i frie midler

Her i 2019 er der blevet åbnet op for et nyt initiativ fra regeringsside for os, der investerer i aktier og investeringsforeninger. Aktiesparekontoen giver dig mulighed for en lavere beskatning for dine investerede frie midler. I denne artikel vil jeg komme ind på fordelene ved en aktiesparekonto og mine tanker omkring denne.

 

Aktiesparekonto 2019

I 2019 blev der som tidligere nævnt åbnet op for muligheden for at oprette en aktiesparekonto. I princippet består det af en almindelige indlånskonto, hvor du er tilknyttet et depot. Det er vigtigt at nævne, at du kun kan investere for frie midler igennem denne. Du kan derfor ikke benytte kontoen til pensionsmidler eller midler fra en virksomhed.

Du har kun mulighed for at oprette 1 aktiesparekonto pr. person.

Beskatning

Beskatningen på kontoen er på 17 %. Det skal dog nævnes, at kontoen er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet. Det betyder, at værdien gøres op hvert år, hvor du betaler skat herefter. Hvis du kun har handlet aktier normalt, så vil dette være anderledes for dig, da med normal handel bliver realisationsbeskattet. Altså hver gang du sælger/køber, så betaler du skat af din gevinst. Ligeledes får du løbende fradrag for dit tab, når du sælger.

Har du tab et år, så vil du få 17 % i fradrag (af dit tab), som gemmes på kontoen til næste år. Du kan altså ikke benytte dig af dette fradrag udenfor aktiesparekontoen.

Begrænsninger

På kontoen er du begrænset til i alt 50.000 i 2019. Det er planen, at grænsen hæves således:

2020: 100.000 kr

2021: 150.000 kr

2020: 200.000 kr

Det er dog ikke vedtaget, og det skal derfor igennem Folketinget før, at grænserne bliver hævet.

Begrænsningen omfatter dog ikke værdistigninger. Det betyder, at hvis du køber 50.000 kr i aktier, og de efterfølgende stiger til 75.000 kr, så vil du ikke være tvunget til at hæve fra kontoen. Det oprindelige beløb må bare ikke overstige 50.000 kr. 

Hævninger

Uanset formålet med ens investering, uanset om det er for at blive økonomisk uafhængig eller for at tjene lidt hurtige penge, så kan vi allesammen ende i situation med mangel på penge. På kontoen har du mulighed for at trække pengene ud fra dag til dag.

Der vil dog blive tilbageholdt noget skat, såfremt du har et positivt afkast på dine investeringer. Har du lidt et tab, vil du have mulighed for at trække hele beløbet ud.

Hvad kan jeg investere i?

Igennem kontoen har du mulighed for at investere i danske og udenlandske aktier. Ligeledes har du mulighed for at investere i aktiebaserede investeringsforeninger. Du kan altså ikke investere i obligationer og de fleste ETF’er. Såfremt en ETF er registeret med beskatning som aktieindkomst, så vil du kunne investere i denne også. Det er dog ikke muligt for de fleste af disse.

Fordelene ved aktiesparekontoen

En af de helt store fordele ved er den lave beskatning på 17 %. Den normale aktiebeskatning ligger på 27 % og 42 %, hvis du overstiger progressionsgrænsen på 54.000 kr.

Det betyder altså, at du sparer minimum 10 % i skat, såfremt du har den lave beskatning og 32 % (!), hvis du er over progressionsgrænsen. Det er altså en væsentlig forskel.

Hvis du har udbytteaktier ligesom mig selv, så bliver du i princippet realisationsbeskattet i forvejen. Hver gang jeg får udbytte betaler jeg minimum 27 % i skat. Ved at flytte disse aktier til en aktiesparekonto vil jeg kunne spare minimum 10 % i skat. I det lange løb mod mit mål om økonomisk uafhængighed, så er det en meget stor fordel.

Samtidig har du muligheden for at hæve direkte fra kontoen, hvilket er meget positivt. Dine penge er altså ikke låst, og du har fuld rådighed over dem, såfremt du vælger at sælge ud af dit depot.

Du skal desuden heller ikke tænke på skatten. Banken sørger for at holde styr på dette, så det skal du ikke bekymre dig om det.

Hvor kan jeg oprette en aktiesparekonto?

Der er mange forskellige mulighed for, hvor du kan oprette en aktiesparekonto . Herunder finder du lidt forskellige muligheder:

  • Danske Bank
  • Jyske Bank
  • Nordea
  • Arbejdernes Landsbank
  • Nykredit
  • Spar Nord
  • Sydbank
  • Saxo

Du vil sikkert bemærke, at Nordnet ikke er på listen. De har endnu ikke valgt at tilbyde en aktiesparekonto foreløbig.

Set ud fra en traditionel banks omkostninger på dette område, så jeg vil anbefale at kigge i retning mod Saxo. De har ingen minimumskurtage, ingen depotgebyrer og 0,1 % i kurtage. Det er væsentlig billigere end de gebyrer, som en bank typisk tager. Det er dog en overvejelse, du selv skal gøre dig.

Mine tanker

I aktiesparekontoen nuværende form er den ikke ret tilfredsstillende. Det er selvfølgelig altid attraktivt med en lavere beskatning, men når begrænsningen allerede træder til ved 50.000 kr, så er det meget begrænset, hvor meget man kan få ud af det. I det lange løb er det dog værd at tage med, og derfor arbejder jeg også snart at begynde at placere midler her.

Jeg ser dog frem til (og håber på), at de fremtidige tiltag fastholdes og vælges ind. En konto med disse betingelser og en begrænsning på 200.000 kr er langt mere attraktiv end de 50.000 kr som nu.

Jeg synes dog, at det er et tiltag i den rigtige retning, men jeg havde dog gerne set en lavere beskatning generelt. Det er dog som tidligere nævnt værd at tage med, og jeg håber derfor også, at jeg snarest kan få rykket midler over på denne konto.

I og med, at jeg primært investerer i udbytteaktier og udbyttebetalende investeringsforeninger (foruden crowdlending), så er det væsentligt attraktiv for mig, da jeg vil opleve et udbytte efter skat, der er 10 %-point større. Det er helt klart en fordel.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *