Aktiesparekonto 2021 – kan det betale sig?

I 2019 blev der blevet åbnet op for et nyt initiativ fra regeringsside for os, der investerer i aktier og investeringsforeninger. Aktiesparekontoen giver dig mulighed for en lavere beskatning for dine investerede frie midler. I denne artikel vil jeg komme ind på fordelene ved en aktiesparekonto og mine tanker omkring denne.

Aktiesparekonto 2021

I 2019 blev der som tidligere nævnt åbnet op for muligheden for at oprette en aktiesparekonto. I princippet består det af en almindelige indlånskonto, hvor du er tilknyttet et depot. Det er vigtigt at nævne, at du kun kan investere for frie midler igennem denne aktiekonto. Du kan derfor ikke benytte investeringskontoen til pensionsmidler eller midler fra en virksomhed.

Du har kun mulighed for at oprette 1 aktiesparekonto pr. person. Herunder har jeg beskrevet de forskellige regler, der gør sig gældende for denne aktiekonto.

Beskatning

Beskatningen på kontoen er på 17 %. Det skal dog nævnes, at kontoen er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet. Det betyder, at værdien gøres op hvert år, hvor du betaler skat herefter. Hvis du kun har handlet aktier normalt, så vil dette være anderledes for dig, da med normal handel bliver realisationsbeskattet. Altså hver gang du sælger/køber, så betaler du skat af din gevinst. Ligeledes får du løbende fradrag for dit tab, når du sælger.

Har du tab et år, så vil du få 17 % i fradrag (af dit tab), som gemmes på kontoen til næste år. Du kan altså ikke benytte dig af dette fradrag udenfor aktiesparekontoen.

At kontoen er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet kan være problematisk. Oplever du en stor stigning på dine aktier, som du ikke vælger at sælge, så kan du risikere at skulle betale skat af en gevinst, som du ikke har modtaget.

Har du fyldt kontoen op til grænsen på 100.000 kr, og de pludselig stiger til med 100 % til 200.000 kr, så vil du skulle hoste op med 17.000 kr, når du får din årsopgørelse. Her har du så mulighed for at sælge ud af dine aktier eller indbetale beløbet fra din kontant-beholdning. Det vil være problematisk, da du betaler skat af en gevinst du endnu ikke har opnået.

 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Investerer du i værdipapirer, der udbetaler udbytte, så vil du ikke helt opnå den samme problematik. Her vil en del af afkastet være direkte (gennem udbyttet), hvor du alligevel betaler din skat løbende. Her vil du kunne spare 10 %-point på skatten uden, at din skat bliver mere besværlig.

Du vil dog stadig blive beskattet af værdistigningen, men denne vil typisk ikke være lige så høj, som hvis du købte aktier, der ikke betaler udbytte. Dertil har du også mulighed for at betale skatten med det udbytte, som du løbende får. Du er altså ikke tvunget til at sælge aktier for at kunne betale din skat.

Begrænsninger

På kontoen er du begrænset til i alt 100.000 i 2020. Det er planen, at grænsen hæves således:

2021: 150.000 kr

2022: 200.000 kr

Det er dog ikke vedtaget, og det skal derfor igennem Folketinget før, at grænserne bliver hævet.

Begrænsningen omfatter dog ikke værdistigninger. Det betyder, at hvis du køber 100.000 kr i aktier, og de efterfølgende stiger til 150.000 kr, så vil du ikke være tvunget til at hæve fra kontoen. Det oprindelige beløb må bare ikke overstige 100.000 kr. 

Hævninger

Uanset formålet med ens investering, uanset om det er for at blive økonomisk uafhængig eller for at tjene lidt hurtige penge, så kan vi allesammen ende i situation med mangel på penge. På kontoen har du mulighed for at trække pengene ud fra dag til dag.

Der vil dog blive tilbageholdt noget skat, såfremt du har et positivt afkast på dine investeringer. Har du lidt et tab, vil du have mulighed for at trække hele beløbet ud.

Aktiesparekontoen 2021?

28.05.2020 blev det vedtaget, aktiesparekontoen skulle hæves til sit nuværende niveau på 100.000 kr. Desværre blev der d. 10 oktober 2020 indgået et forlig (link), der omhandler Arne-pensionen, som medfører, at det nuværende loft på aktiesparekontoen fastholdes. Det tyder derfor, at vi skal kigge langt efter en forøgning af loftet.

Hvad kan jeg investere i?

Igennem kontoen har du mulighed for at investere i danske og udenlandske aktier. Ligeledes har du mulighed for at investere i aktiebaserede investeringsforeninger.

Du kan altså ikke investere i obligationer og de fleste ETF’er. Såfremt en ETF er registeret med beskatning som aktieindkomst, så vil du kunne investere i denne også. Det kan du se på denne liste hos SKAT (link).

De fleste ETF’er er dog ikke registeret med beskatning som aktieindkomst, hvilket betyder, at du ikke har mulighed for at investere i disse gennem aktiesparekontoen. Dog er mange ETF’er fra de største udbydere repræsenteret på listen, så du kan helt sikkert finde en ETF, der passer til dig.

Fordelene ved aktiesparekontoen

En af de helt store fordele ved er den lave beskatning på 17 %. Den normale aktiebeskatning ligger på 27 % og 42 %, hvis du overstiger progressionsgrænsen på 54.000 kr.

Det betyder altså, at du sparer minimum 10 % i skat, såfremt du har den lave beskatning og 32 % (!), hvis du er over progressionsgrænsen. Det er altså en væsentlig forskel.

Hvis du har udbytteaktier ligesom mig selv, så bliver du i princippet realisationsbeskattet i forvejen. Hver gang jeg får udbytte betaler jeg minimum 27 % i skat. Ved at flytte disse aktier til en aktiesparekonto vil jeg kunne spare minimum 10 % i skat. I det lange løb mod mit mål om økonomisk uafhængighed, så er det en meget stor fordel.

Samtidig har du muligheden for at hæve direkte fra kontoen, hvilket er meget positivt. Dine penge er altså ikke låst, og du har fuld rådighed over dem, såfremt du vælger at sælge ud af dit depot.

Banken holder styr på din skat, men der er dog lidt problematikker omkring dette, som jeg beskriver i afsnittet herunder.

Hvor kan jeg oprette en aktiesparekonto?

Der er mange forskellige mulighed for, hvor du kan oprette en aktiesparekonto . Herunder finder du lidt forskellige muligheder:

 • Danske Bank
 • Jyske Bank
 • Nordea
 • Arbejdernes Landsbank
 • Nykredit
 • Spar Nord
 • Sydbank
 • Saxo Bank
 • Nordnet (2021)

Du vil sikkert bemærke, at Nordnet ikke er på listen. De har endnu ikke valgt at tilbyde en aktiesparekonto foreløbig. De har dog meddelt (link), at de lancerer en aktiesparekonto i 2021.

 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Set ud fra en traditionel banks omkostninger på dette område, så jeg vil anbefale at kigge i retning mod Saxo Bank. De har lav minimumskurtage, ingen depotgebyrer og 0,1 % i kurtage. Det er væsentlig billigere end de gebyrer, som en bank typisk tager. Det er dog en overvejelse, du selv skal gøre dig.

Du kan læse mere om Saxo Bank her.

Mine tanker

I aktiesparekontoen nuværende form er den ikke ret tilfredsstillende. Det er selvfølgelig altid attraktivt med en lavere beskatning, men når begrænsningen allerede træder til ved 100.000 kr, så er det meget begrænset, hvor meget man kan få ud af det.

I det lange løb er det dog værd at tage med, og derfor har jeg også udnyttet tiltaget til fulde. Det sker som et led i min plan mod mit første økonomiske delmål, som du kan læse mere om her.

Jeg håber dog, at de fremtidige tiltag fastholdes og vælges ind. En konto med disse betingelser og en begrænsning på 200.000 kr er langt mere attraktiv end de 100.000 kr som nu.

Jeg medvirker også i denne artikel fra Politiken, hvor jeg fortæller om mine erfaringer med aktiesparekontoen.

Jeg synes dog, at det er et tiltag i den rigtige retning, men jeg havde dog gerne set en lavere beskatning på aktier generelt.

I og med, at jeg primært investerer i udbytteaktier og udbyttebetalende investeringsforeninger (foruden crowdlending), så er det væsentligt attraktiv for mig, da jeg vil opleve et udbytte efter skat, der er 10 %-point større. Det er helt klart en fordel, og derfor har jeg også selv oprettet en aktieopsparingskonto, som du også vil opleve, at den bliver kaldt.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra DatingPilot.dk.

78 kommentarer til “Aktiesparekonto 2021 – kan det betale sig?
 • Hej Frederik, jeg er enig i din konklusion, men jeg synes at du mangler en væsentlig betragning i din analyse, og følgende udsagn er jeg lodret uenig i:

  Du skal desuden heller ikke tænke på skatten. Banken sørger for at holde styr på dette, så det skal du ikke bekymre dig om det.

  Ulempen ved lagerbeskatningen er jo netop, at du skal betale skat af urealiserede gevinster. Det betyder, at hvis du køber aktier for 50.000kr på din aktiesparekonto, som på 1 år stiger til 100.000kr (det ville være fedt, ikke? 😛 ), så skal du have 8.500kr “op ad lommen”. Penge som du skal finde/tage ud af dit daglige budget.

  Enten skal du forsøge at budgettere med dem, og sætte “gevinsten” på din forskudsopgørelse (som jo i sagens natur kan være noget svær at forudsige!), eller også skal du lægge hvad der svarer til mere end dit månedlige opsparingsbeløb i Marts, når årsopgørelsen kommer (eller betale det skyldne beløb i slut December, for at undgå dumme-bøder fra Skat). Konceptet med at betale skat af urealiserede gevinster er derfor noget lort (undskyld mit franske), hvis du spørger mig. Alternativet er jo, at sælge ud af din beholdning, for at få pengene til at betale skatten med, men det er jo også noget rod.

  Hvis du tager udgangspunkt i de 200.000kr, som max grænsen forventes at blive hævet til på Aktiesparekontoen, og vi gentager eksemplet fra før, hvor du lykkedes med at købe aktier, som efterfølgende stiger 100% i værdi, så skylder du pludselig 34.000kr til skattefar. Her vil din eneste mulighed for at betale (eller foretrukne) sandsynligvis være, at sælge ud af beholdningen, hvorved du jo potentielt går glip af en større gevinst i fremtiden, hvis aktierne fortsætter deres stigning…

  – Så uagtet af den lavere beskatning, så har jeg virkelig svært ved, at se det fede ved Aktiesparekontoen, med mindre at du er afklaret med, at sælge ud af din beholdning, for at betale skatten…

  Ps. Saxo er en boghandel, som ikke tilbyder depoter – det gør Saxo Bank derimod 😉

  • Hej Nick,

   Tak for din kommentar!

   Jeg forstår din betragtning, og det er klart et aspekt, der mangler i indlægget. Jeg har lidt taget udgangspunkt i mit eget synspunkt, hvor du investerer i udbytteaktier, hvor du ikke har det samme problem. Her burde det udbetalte udbytte kunne dække din skatteregning.

   Det er klart, at det er en problematik, når vi taler om helt almindelig realisationsbeskatning. Det er også derfor, at jeg kun vil benytte den til udbyttebetalende papirer.

   Jeg får tilføjet dette til artiklen lige så snart, at jeg kan finde tid til det 🙂

   Bedste hilsner
   Frederik

   • Hej Frederik
    Jeg har et spørgsmål,
    Jeg køber aktier for 100000kr og får gevinst på 20000kr.
    Så betaler jeg skat 17% af 20000kr = 3400kr
    Næste på får jeg gevinst på 30000kr og der er 150000kr i aktier..
    Hvad skal der betales 17% af? 30000kr eller 50000kr?
    Tak 🙂

    • Hej Leni,

     Du betaler skat af den gevinst (eller fradrag for det tab), der har været siden sidste år. Hvis din portefølje udvikler sig 100.000 kr. til 150.000 kr. i 2020, så skal du betale skat af 50.000 kr. Hvis din portefølje i 2021 stiger fra de 150.000 kr. til 170.000 kr., så skal du betale skat af 20.000 kr.

     Giver det mening? I dit eksempel skal der “kun” betales skat af 30.000 kr. i år 2.

     Bedste hilsner
     Frederik

   • Hej Frederik

    Vi er to nybegyndere og vi tænker at investere i Siemens Gamesa. Vi kan se at der både findes DE og US aktie. Hvad er forskellen og hvilken vil være bedst at købe?
    På forhånd tak.

    Inge og Maj-Britt

    • Hej Maj-Britt (og Inge)

     Generelt set er der ikke forskel på de to aktier som sådan. Du køber dig ind i den samme virksomhed. Du skal dog være opmærksom på volumen i de to aktier (jo højere, jo bedre), valutarisici (her er EUR formentlig bedre for dig som dansker), beskatning i det enkelte land (formentlig USA, der er bedst) og kurtage ved handel (formentlig USA, der er bedst). Det kræver dog en vurdering fra aktie til aktie, hvad der giver bedst mening.

     Bedste hilsner
     Frederik

  • Hej Nick,

   Jeg er så uenig i din konklution.

   Du har ikke medtaget noget meget relevant i dit eksempel med 200.000DKK der stiger 100%.
   Med aktiespare kontoen skal du betale 34.000 DKK efter året udgang, men så er skatten også betalt.
   Uden aktie spare konto skubber du en skat foran dig på mellem 54.000 DKK og 82.000 DKK som skal betales når du realisere aktierne.
   Hvis man regner lidt på det så er det kun hvis du er sikker på meget høje udbytter i mange år i trækt at aktiespare kontoen er dårligere (renters rente af de 17%).

   Jeg tror at alle der investere i aktier godt kan se fornuften i at betale 34.000 her og nu end at skubbe en meget større skat forand sig.

   Mvh Thomas Kirknel

  • Faktisk er lagerbeskatningen godt, da skatten betales løbende (og med lavere sats). Du kommer ud for at skulle betale 42% i skat af en stor del af din investering, når du skal bruge pengene. Det er det, som holder folk tilbage med at sælge.

   Regn på nogle fiktive eksempler. Sæt fx 100000 ind og lad det vokse med 10% om året – efter 10 år har du 260000. Hvis du hæver det hele skal du betale skat af de 160000 – 27 og 42% procent. De 60000 går til skattefar.

 • Tak for fin artikel.
  Jeg har et par spørgsmål.
  Jeg har nogle norske medarbejder-aktier. Ikke for ret stort beløb, men de giver altid godt %-messigt udbytte. Surt at betale 27 % i skat hvis man kan slippe med 17%. Kan man flytte dem over på en aktiesparekonto?
  Er der bestemt noget (den 6.11.2019) om beløbsgrænsen hæves til kr. 100.000,- næste år.
  Venlig Hilsen
  Jon

  • Hej Jon,

   Tak for din kommentar.

   Med et normalt depot vil du typisk kunne få flyttet dine aktier uden problem. Dette vil dog normalt koste et mindre gebyr. Jeg er dog ikke klar over, om det er noget, dem der tilbyder de forskellige aktiesparekonti gør sig i. Her vil jeg anbefale dig at hive fat i den pågældende platform, og spørge hvad der er af muligheder.

   Mht. beløbsgrænsen, så er artiklen opdateret med nyt på dette område. Kort fortalt, så tyder det desværre ikke på, at den nye regering ønsker at hæve denne beløbsgrænse.

   Bedste hilser
   Frederik

 • Hej Frederik
  Jeg er helt med på de 17%, beskatning mv, men hvad gør jeg når jeg når loftet, dvs de 50.000 kr eller 100.000 kr?
  Skal jeg oprette endnu en konto ved Saxoinvestor eller hvordan?
  Jeg kommer til at investere for en 100.000 kr årligt dvs jeg jo hurtigt når loftet.
  Håber det gir mening.

  Vh
  Tina

  • Hej Tina,

   Loftet er desværre ikke blevet hævet endnu. Umiddelbart tegner det til, at det først bliver hævet officielt fra medio marts.
   Når loftet hæves, så vil du have mulighed for at indbetale mere på din eksisterende aktiesparekonto. Du skal altså ikke oprette en ny konto.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej. Kan lagerbeskatning på ens aktiesparekonto ikke være en ulemper i følgende tilfælde:

  Køber for 50000 kr aktier. Værdien Stiger løbende over fx 20 år og jeg betaler løbende 17% af værdistigningen. Efter 20 år vil jeg hæve pengene, men kursen er faldet og værdien er nu kun 25000. Jeg kan overføre tabet på aktiersparekontoen, men kan altså kun få 25000 udbetalt fra et salg af aktie.

  I 20 år har jeg betalt tilsammen mange penge i skat. Så mit tab har været både den løbende skat samt de 25000 kr.

  Hvis det nu havde været en almindelig investeringskonti, ville jeg kunne hæve de 25000. Mit eneste tab ville være de 25000.

  Er det ikke rigtigt set, at der er den risiko ved lagerbeskatning, eller har jeg overset noget?

  • Hej Vibeke,

   Jeg er lidt i tvivl om jeg forstår 100 %, hvad du mener, men jeg vil prøve at komme med min kommentar.

   Ved lagerbeskatning er det korrekt, at du vil betale skat pr. år, som aktien stiger. Er situationen derimod modsat, og du opnår tab, så vil du kunne fratrække dette enten samme år (på andre aktier) eller næste år (på den pågældende aktie).

   Dog kan fradraget ikke benyttes udenfor aktiesparekontoen, så det er korrekt, at du kan risikere et spildt fradrag, hvis du vælger at lukke denne efterfølgende.

   Sig til, hvis du har andre spørgsmål eller, at jeg har misforstået dig.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej,

  Jeg er lidt i tvivl om det med aktiesparekonto og udbytte.

  Hvordan er det en fordel at have en udbytte aktie på en aktiesparekonto? du betaler jo skatten med det samme ved en udbytte aktie ligemeget om den er på en aktiesparekonto eller en alm. konto? Er ikke helt med på hvordan det fungere tror jeg (udover det er lagerbeskatning på aktierne)

  Går selv med tanken om at begynde at investere i udbytte aktier/foreninger etc., men har kun konto hos Nordnet – men overvejer stærkt Saxo bank da der er en del flere aktier osv og vælge imellem.

  /Thomas

  • Hej Thomas,

   Får du udbetalt udbytte udenfor en aktiesparekonto betaler du 27 % i skat. På en aktiesparekonto er satsen 17 %, så du sparer altså 10 %-point på skatten.

   Har du derfor aktier, der ikke er den store kursudvikling på, men til gengæld en høj udbytteprocent, så kan du med fordel placere dem på aktiesparekontoen.

   Sig til, hvis du har flere spørgsmål.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Vil du uddybe følgende:

  Igennem kontoen har du mulighed for at investere i danske og udenlandske aktier. Ligeledes har du mulighed for at investere i aktiebaserede investeringsforeninger. Du kan altså ikke investere i obligationer og de fleste ETF’er. Såfremt en ETF er registeret med beskatning som aktieindkomst, så vil du kunne investere i denne også.

  Via Saxo er der netop en ganske lang liste med godkendte ETF’er både Akk og dist – Der naturligvis fordele og ulemper ved begge, men når jeg læser dig rigtig gode indlæg, så får jeg opfattelsen af at du ikke anbefaler ETF’er på ASK’en? Er det korrekt forstået?

  Bh
  Lasse

  • Hej Lasse,

   Artiklen er ikke opdateret efter beskatningen omkring ETF’er blev lavet om i år. ETF’er kan sagtens være aktuelle på aktiesparekontoen, men man skal bare opmærksom på, at du ikke kan investere i ret mange ETF’er (mig bekendt). Jeg kigger gerne på den liste, du har. Det kan være, at jeg overset noget.

   ETF’er kan sagtens være fornuftigt på ASK’en, men generelt set vil jeg kigge efter udbyttebetalende foreninger, hvor du i forvejen betaler løbende skat.

   Bedste hilser
   Frederik

 • Hej Frederik
  Jeg har overført 50.000 og købt inv beviser for dem.
  Hvis jeg sælger dem om et halv år f.eks. for 60.000 og tilbagefører pengene (60.000 minus 17%) til min alm forbrugskto., hvordan og med hvilket beløb kan jeg gå ind i ordningen igen?
  Kan jeg altid “fylde op” til 50.000?
  vh Ole

  • Hej Ole,

   Virkelig godt spørgsmål!

   Inden jeg giver dig et svar, så vil jeg gerne lige have mulighed for at undersøge emnet, så jeg kan være sikker på, at jeg giver dig et rigtigt svar.

   Jeg vender tilbage.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Tak for dit fine indlæg.

  Hvis jeg investerer 50.000 på hhv. en aktiespare-konto-depot og en alm. aktiedepot, og køber den samme ETF, som er godkendt jf. skatliste om aktiebeskatning, bliver EFT’en så beskattet som lagerprincip i begge depoter?

  Men værdien af stigningen, f.eks. 1000 kr., bliver beskattet forskelligt hhv. 27%-42% (alm. aktiedepot) og 17% (aktiespare-konto).?

  Betyder det så, at det bedst kan give mening at investere i ETF på Aktiespare-konto, for at spare 10% i skat pr. år. Eller er jeg helt på vild-spor? Hjælp mig gerne på rette vej så:)

  • Ligeledes kan jeg altså ikke helt gennemskue om ETF skal være akk. eller dist. (akkumulerende eller udbytte), når investeringen er over 10 år fordelt på hhv. en aktiespare-konto og aktie-depot for frie midler?

   Kan du hjælpe lidt på dette område?

   /vh. Stephan

 • Jeg har læst de andre kommentarer, men virker det ikke til at aktie kontoen kun er en fordel ved aktier som er stabile og ikke vil stige i værdi?

  Lad os tage et eksempel fra nu her hvor aktierne har været faldende. Hvis jeg købte 1000 danske bank aktier for 61 kr stykket og de stiger til f.eks. 225DKK .- Udbyttet i 2019 var 8,5 kr pr aktie

  Så ville jeg med en alm aktie depot skulle betale
  1000*8,5/100*42= 3570 af 8500DKK i skat.

  Hvis jeg nu havde min aktiesparekonto så ville jeg skulle betale
  1000*(225-61)=164000(min gevinst)+8500(udbytte)/100*15 = 25875 DKK hvert år.

  • Hej Nicklas,

   Min holdning er, at jo mere du kan undgå lagerbeskatning, jo bedre er det. Derfor vil en stabil aktie med en høj udbyttebetaling være at foretrække, så kursen ikke rykker sig så meget. Dertil tror jeg dog, at du har misforstået konceptet. Når du betaler skat en værdistigning med lagerbeskatning, så er det denne “status”, der bliver taget udgangspunkt i næste år. Du kommer altså ikke til at betale skat hvert år af den samme stigning. Derfor holder din beregning ikke helt. Derudover er satsen 17 % for aktiesparekontoen.

   Derudover så skal du tage højde for, at der stadig skal betales skat, når du realiserer afkastet på dine aktier. Det resulterer som minimum i 44000 kr. for din værdistigning.

   Dertil skal du også påregne, at du med lagerbeskatning har bedre mulighed for at udnytte den lave skattesats gennem årene, og derfor ikke på samme måde bliver ramt af den høje skattesats på aktier.

   Der er dog mange forskellige scenarier, som der skal tages højde for.

   Bedste hilsner
   Frederik

   • Hej Frederik,

    Tak for dit fine indlæg.
    Jeg har et spørgsmål. Lad os sige at jeg investerede 50000 gennem aktiesparkonto i 2020. Jeg fik 2000 som udbytte og jeg tabt også 2000 i den aktier værdi. Kan man så undgå at betale skat for din udbytte ?
    Mange hilsner.

 • Hej Frederik
  Jeg har pt en aktiesparekonto i jyske bank, men vil faktisk hellere have den hos Saxo bank, da der er flere muligheder der og så er det billigere, er der mulighed for at flytte den da man jo kun kan have en.
  Mvh Morten

  • Hej Morten,

   Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg ikke har prøvet at flytte en aktiesparekonto før, men jeg har da en stærk formodning om, at det er muligt. Sandsynligvis er det nemmeste at skrive til Saxo Bank og høre ad, hvordan situationen forholder sig. Husk at hvis der er store gebyrer forbundet med, at de flytter dine papirer, så det være en god idé at sælge sine aktier, og så købe dem igen efterfølgende på den nye konto. Så du ikke betaler for, at de flytter dine papirer.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik.

  Tak for en fin artikel og mange fine svar 🙂

  Med en aktiesparekonto er der så nogle situationer ved udbytttebetaling fra lande, hvor Danmark ikke har dobbeltbeskatningsaftale, hvor man selv skal lave nogle indberetninger til skat for at få noget skat tilbage? Eller foregår alt vedrørende skat automatisk gennem indberetning fra min udbyder (Saxo Bank?)

  Altså for at holde det hele så simpelt som muligt som nytbegynder, er der så nogle lange man skal holde sig fra at investere i med sin Aktiesparekonto for at undgå bøvl med skat.

  Mvh Joachim.

 • Hej Frederik

  Har du regnet på hvor højt udbytteprocenten skal være på de aktier du fylder aktiesparekontoen med, før at det kan svare sig i forhold til lagerbeskatningen?

  Mvh. Peter

  • Hej Peter,

   De beregninger jeg har lavet, tager udgangspunkt i et årligt afkast på 7 % (samlet kursgevinst og udbytte) set over en 20-årig periode. Her er der ikke den store forskel på, hvor udbytteprocenten ligger i mellem 0-4 %. Over 4 % bliver det mere attraktivt, men det tror jeg ikke er realistisk at forvente i udbytte over en længere periode.

   Forskellen på 20 år er cirka 10 % i slutbeløb (omtrent 15.000 kr), når man sammenligner med en lignende portefølje, der sælges efter 20 år. Øges begrænsning på aktiesparekontoen vil det blive endnu mere attraktivt, da du vil kunne optimere mere ift. den høje skattesats på aktieindkomst.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik

  Jeg står og overvejer om jeg skal åbne en aktiesparekonto. Vil de gevinster jeg får på aktiesparekontoen blive modregnet det almindelige aktiedepot så at jeg hurtigere når progressionsgrænsen på 42%?

  Jeg regner med at beholde min konto på Nordnet, men overflytte fremtidige investeringer over på en aktiesparekonto hos SAXO bank.

  Mvh. Thomas

  • Hej Thomas,

   Aktiesparekontoen er skattemæssigt et system for sig, så det har ikke indflydelse på din progressionsgrænse på aktieindkomst (eller andre satser).

   Mht. til overflytning, så vil det være en fordel for dig at sælge dine aktier, og så købe dem igen på den nye konto. Vælger du at overflytte dine aktier, så er det typisk forbundet med en masse gebyrer.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Lige et spg. Angående den årlige beskatning.
  Du nævner at det er en fordel at anvende ASK ved udbyttebetalende aktier idet, at du kan betale den årlige skat vha. Dit udbytteindkomst. Men jeg geninvesterer typisk løbende mit udbytte i nye aktier og derved forsvinder idéen om at betale skat via sit udbytte.
  Jeg investerer måned for måned et fast beløb og er derfor lidt i tvivl om, hvor meget jeg skal ligge til side for at sikre, at der er til skattefar når året er omme.

  Har du et forslag til, hvad man kan gøre?

  Tak i øvrigt for en ganske informativ side 🙂

  • Hej Michael,

   Det er klart en fordel, at du indbetaler den skyldne skat på aktiesparekontoen, da du derfor har mulighed for at “indbetale” mere end grænsen.

   Medmindre du kan forudsige markedet, så vil det være svært at vurdere, hvor meget, der skal ligges til side. Personligt ville jeg nok vente så lang tid som muligt med at sætte penge af, så jeg kan være investeret så lang tid som muligt. Når året er omme, så har du en idé om, hvor meget der skal bruges, og så har du 2-3 måneder til at finde dette beløb. Alternativt kan du løbende lave en månedlig opgørelse, så du hele tiden tilpasser det beløb, du har sat af. For mig vil det dog være alt for tidskrævende.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik

  Er følgende forstået rigtigt:

  Hvis jeg daytrader hele året, og søger for at ved udgangen af året ikke at have nogle aktier, så betaler jeg kun 17% af samlet gevinst?

  Hilsen Bjørn

 • Hej Frederik

  Kender du til nogle bredt dækkende etf’er eller evt flere der ville være en god kombi til ask?

  Som sagt de skal gerne udbytte betalende.

  • Hej Peter,

   Det er ikke noget, som jeg har dykket ned i yderligere, så derfor har ikke nogle konkrete forslag. Hvad er årsagen til, at du gerne vil have, at den er udbyttebetalende?

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Tusind tak for dine mange og lærerige indlæg.

  Jeg vil høre dig, om det er fint med både en aktiesparekonto i egen bank samt en månedsopsparing på Nordnet. Hvad er fordelene ved det – og er det egentlig overflødigt at have dem begge to eller giver det god mening?

  • Hej Andrea,

   Som udgangspunkt vil jeg anbefale, at du benytter Saxo Bank til din aktiesparekonto. Her har du en af de laveste kurtager på markedet, og der er ingen minimumskurtage. Det vil spare dig for en del omkostninger i længden.

   Begge dele giver bestemt mening. Jeg ville dog fylde aktiesparekontoen ud først (da du har lavest beskatning her), hvorefter jeg ville begynde på månedsopsparingen.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Jeg synes at den helt store fordel ved en aktiesparekonto opstår når du investerer i ETFer, som i forvejen er lagerbeskattet.
  Fordi så betaler du allerede i forvejen for urealiserede værdistigninger, men med en Aktiesparekonto betaler man så kun 17% i stedet for 27%/42%.

  Der kan godt være en forskel hvis man kun handler aktier hvor man jo normalt ikke betaler skat så længe man ikke har solgt dem (bortset fra skat på udbytte).

 • Hvis jeg sætter 100.000 kr. i ASK nu og efter en pr. måneder bliver det til 150.000. Jeg trækker så 100.000 kr. ud kan jeg så sætter 100.000 kr. ind igen (i det samme år) eller må jeg kun sætter 50.000 kr nu? Jeg håber du forstår hvad jeg mener.

 • Hej, har nogen fundet det sted, hvor det fremgår hvordan Udbetaling Danmark modregner urealiserede men 17% beskattede gevinster? med venlig hilsen Christian

  • Hej Christian,

   Som jeg er bekendt med reglerne, så er aktiesparekontoen et lukket system, der ikke har indflydelse på noget andet. Jeg kender kun reglerne for SU, hvor det kun er aktieindkomst over progressionsgrænsen, der tæller med. Hvordan det ser ud i andre situationer er jeg ikke bekendt med.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej frederik
  Fin gennemgang.
  Hvornår trækker SKAT beløbet/sker skattebetalingen fra din konto – hvilken dato skal der gerne være dækning fra ?
  Måske skal der lige en opdatering til, da SAXO Bank nu har minimumsgebyr.
  Og kan anbefale at kigge i retning mod Alm Bran Bank. De har lav minimumskurtage, ingen depotgebyrer og 0,1 % i kurtage. Dog er der kvartalsbetaling som basis kunde – men har man lidt midler er ABB “gratis”

  • Hej Peter,

   Jeg er ikke sikker, men jeg mindes, at skattebetalingen tager plads en gang i marts. Jeg tror dog ikke, at der er en fastlagt dato hvert år.

   Jeg får opdateret artiklen.

   Alm. Brand Bank er bestemt begyndt at være interesseret med deres minimumskurtage. Som jeg ser det, er det dog stadig dyrere pga. gebyret som basis kunde. Som jeg læser det, så kræver det 300.000 kr. i opsparing eller som lån (og ikke investerede midler) for at kunne få gebyret gratis, hvilket er en stor sum. Kan du bekræfte?

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik

  Først og fremmest en god artikel du har skrevet!

  Men har lige et spørgsmål.

  Hvis jeg nu sætter f.eks. 20.000,- over på ASK, og sætter dem i en aktie der så efter 1 uge er steget 30% og jeg derfor vil tage dem alle sammen ud igen efter den uge, bliver jeg så beskattet 17% af pengene jeg trækker ud med det samme? Eller hvorfan fungerer det med beskatningen af aktier man hurtigt tager ud igen fra ASK?

  • Hej Martin,

   Jeg må indrømme, at jeg ikke er helt stærk på området. Min forståelse er, at hvis du trækker pengene ud, så vil du skulle indbetale på aktiesparekontoen, når skatten gøres op, når året er omme. Jeg vil derfor tro, at du får hele beløbet ud, men jeg er ikke sikker.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik

  Tak for en interessant artikel.

  Håber du kan afklare følgende for mig.
  Sådan som jeg forstår det ifm. Lagerbeskatning betales der skat af urealiserede gevinster.
  Men jeg er i tvivl om når man vælger at realisere sine gevinster ved at sælge betales der også skat der, eller er alt skat betalt ifm. Den årlige lagerbeskatning?

 • Hej Frederik, jeg vælger lige at skrive Malthes spørgsmål igen da du ikke fik svaret på det 😊

  Hej Frederik,

  Jeg synes at den helt store fordel ved en aktiesparekonto opstår når du investerer i ETFer, som i forvejen er lagerbeskattet.
  Fordi så betaler du allerede i forvejen for urealiserede værdistigninger, men med en Aktiesparekonto betaler man så kun 17% i stedet for 27%/42%.

  Mvh kasper

   • Der er efterhånden en hel del ETFer på Skat’s liste af aktiebaserede ETFer, som dermed kan bruges med en aktiesparekonto, i hvert fald alle de store udbyder som f.eks. iShares, JPM, Lyxor, xtracker, etc. Så jeg vil nok ændre ordlyden i artiklen lidt under “hvad kan jeg investere i”.

    Der er stadig ETFer som ikke er på Skat’s liste (Wisdom Tree, Invesco, osv.), men mon ikke de også ender der med tiden…

    /Malte

 • Hvis man indsætter det maximale tilladte ind på aktiesparkontoen og daytrader hele året. Kan man bruge det positive afkast til køb af nye aktier (til 17% lagerbeskatning) i løbet af året.

  • Hej,

   Maksimumbeløbet er blot indskud. Afkast på aktiesparekontoen kan du ligeledes benytte til at handle med. Du må bare ikke indsætte mere end maksimum + løbende skat.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik…

  Håber du kan være mig behjælpelig med et spørgsmål det er lidt ud over det med aktiesparekontoen godt nok…

  Men jeg kan vælge mellem
  Sparindex INDEX DJSI World kl på Nordnets platform.
  Og så denne som jeg synes bedre om…
  iShares Core MSCI World UCITS ETF Som ikke er dansk

  Hvorfor er det når jeg kigger på mange folks valg de forskellige steder så har de valgt den første…

  Er der noget jeg har overset ?
  Da jeg står og skal snart igang med at investere meget snart…

  Ved mig drejer sig bare om denne jeg gerne vil investere i
  iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) 150.000 kr i denne vil jeg skyde ind
  og har så valgt yderligere 12 forskellige aktier lidt danske lidt usa à 10.000 kr stk ved siden af..
  120.000 kr.

  MEN kan ikke få svar af nogen af alle dem jeg har forsøgt at snakke med som arbejder med aktier da de kender ikke til indexfonde og skattereglerne…

  Men for mig er det ikke et problem at betale de 27% direkte til skat når de skal have pengene i fald den ETF stiger i værdi, hvert år da jeg friholder en del ekstra frie midler til at kunne betale hvert år…

  Er der noget jeg har overset eller mangler forståelse for…

  iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) er på skats positiv liste, så efter hvad jeg har forstået skal jeg “bare” betale de 27% til skat og så er det det, hvis der er overskud self…

  Den bliver du lagerbeskattet hvert år ja, men som aktieindkomst 27% og IKKE kapitalindkomst 42% eller hvor meget det er…op til 113.000 for gifte eller hvor meget den grænse er…

  Så kan det være jeg opretter en altiespare konto senere når den kommer og skyder 100.000 mere i den hvis det kan lade sig gøre med lige de aktier jeg vil gøre det med self…
  OG når jeg er lidt mere tryg ved alt det her aktie halløj…

  Mvh. (nybegynderen)
  Jimmi

  • Hej Jimmy,

   Det vil være mest fordelagtigt at udnytte aktiesparekontoen først. Den lave skatteprocent gør den fordelagtig, selvom den er lagerbeskattet. Her kan du med fordel placere den udenlandske investeringsforening.

   Den store problematik ved lagerbeskatning er, at du betaler skat hvert år. På den måde kan du ikke udnytte renters rente på samme måde.

   Jeg ville klart foretrække en dansk investeringsforening (der er udbyttebetalende) rent skattemæssigt udenfor aktiesparekontoen, og så kan du købe ETF’en på aktiesparekontoen.

   Bedste hilsner
   Frederik

   • Det gav måske lille smule mening… hmmm..

    Men skat sender mig jo bare en regning på X antal kroner af det min ETF er steget (hvert år) løbende.

    Så jeg vil da stadig udnytte rentes rente bare jeg ikke sælger af mine aktier for at få råd til den skatteregning ?

    Ja min aktie / ETF iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) stiger i værdi hele tiden og så ser skat hov nu er den ETF steget 10% siger vi á 100.000 indskudt. Det skal han lige betale 27% i skat á 10.000 og værsgo så betaler jeg 2700 kr til skat når de giver mig den regning ?

    Men jo planen er at lægge en udenlandsk ETF ind på en aktiesparekonto, hvis man kan det..

    Men det troede jeg ikke var muligt med denne ?
    iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)

    Det troede jeg kun man kunne gøre med disse (Sparindex INDEX)

    Nu har jeg hvertfald skudt 100.000 ind i den i går (mandags)
    iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)

    Men skyder da bare 100.000 nye frie midler ind i den igen når aktiesparekonto bliver muligt senere, da limit jo alligevel “kun” er 100.000 kr i aktiesparekontoen…

    Skal lige igang med alt det aktieahalløj først og føle mig lidt frem 😅

    Men ellers tusind tak for svar. Jeg lærer det vel nok engang 😉

    Ps.

    Ja så kan man sige okay jeg “mister” så også 2700 kr af min lomme som jeg IKKE gør ved de sparindex fonde hvert år…

    MEN jeg skal heller ikke realisere hele størrelsen på ETF ved salg om 10 år på den anden, når min bliver solgt engang…

    Som du skal ved sparindex fonde, når du først når du sælger den om 10 år siger de hov den er steget 100% på 10 år og NU skal vi have afregnet med dig…

    Skat afregner bare med mig hvert år…

    Men uden at have regnet det præcist igennem er jeg sikker på gevinsten er højere afkastmæssigt på sigt, selvom jeg regner af hvert år, da den stiger også noget betydeligt mere end de danske og har lavere omkostninger årligt på 0.07% f.eks…

    HVIS markedet fortsætter som det hele tiden har gjort vel og mærke….

 • Hej igen Frederik nu regnede jeg det præcist ud…

  På disse to fonde / ETF
  ishares Core MSCI World UCITS ETF Udenlandske model. Steget fra kurs 21 til 60 ca. små 300% 10år
  Sparindex INDEX DJSI World KL Danske. Steget fra 83 til 176 ca 210% 10 år

  Er ret matematisk så nu gad jeg ikke tænke over om jeg havde taget fejl…

  Min model….

  100.000 indskudt 10% afkast satte jeg den til og selv efter 10 år var jeg stadig kun på 250.000 kr så den må være steget mere end 10% hvert år gennemsnitligt se nedenstående regnestykke..

  Afkast årligt – skat årligt at betale ved kasse 1…

  10.000 -2700
  11.000 -2970
  12100 -3767
  13361 -3267
  14640 -3600
  16104 -3950
  17714 -4350
  19485 -5160
  21434 -5800
  23577 -6365
  25930 -7000

  11 år blev 285.000 som så egentlig er for lavt sat negativ udfald for mig så selv efter alle de år men det er bare en fordel for mig udbyttemæssigt da den må være steget MERE end 10% så det giver…

  285.000 kr – 51.000 kr til skat til løbende hvert år = (mindst) 234.000 kr og nok højere da jeg brugte for lav % udbetalt om 10 år.

  Sparindex world steget med ca. 210% på 10 år

  100.000 = nu blevet til 210.000

  110.000 skal afregnes med skat 27% ved salg om 10 år = 29.700 kr…

  210.000 – 29.700 = 180.000 kr ca.

  Jepp korrekt jeg har betalt 20.000 mere til skat i alt…

  Men har stadigvæk mere overskud trodsalt…

  Ellers er der noget jeg har misforstået af det jeg har læst på skats hjemmeside og på sparindex hjemmeside af alt det jeg har forsøgt at gennemgå…

  Ps. Du behøver ikke offentliggøre denne… det bestemmer du helt selv men du må gerne og du må også gerne korrigere mig hvis jeg har taget fejl et sted i mine beregninger…

  MVH
  Jimmi

  • Hej Jimmy,

   Er du opmærksom på, at de to fonde ikke har benchmark i det samme indeks? Det vil være nødvendigt for at kunne sammenligne dem.

   For at kunne lave sammenligningen, så bliver du nødt til at sætte et regneark op, hvor du sammenligner de to beskatningsmuligheder ud fra de samme forudsætninger. På den måde kan du sammenligne, hvad der er bedst for dig. Jeg har endnu ikke fundet en beregning (foruden hvor du kan udnytte dit personfradrag til kapitalindkomst), hvor realisationsbeskatning ikke er at foretrække. Det er simpelthen mest fordelagtigt i de stort set alle situationer. Dog er forskellen ikke nær så stor igen, men fordi du kan udskyde skatten (og derved opnå renters rente af skatten), så vil dit afkast blive større. Forskellen bliver dog minimeret af, at du hvert år kan udnytte den lavere skattesats ved lagerbeskatning.

   Selvom du sagtens kan indbetale skatten, så er det stadig likviditet, som du potentielt kunne have investeret.

   Det er ikke alle ETF’er, der er mulige at placere på aktiesparekontoen. De skal som minimum være beskattet som aktieindkomst for at kunne blive placeret her.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Har undersøgt det lidt mere det hele…

  Vælger stadig at gå med den jeg har valgt ishares s&p 500…
  De bliver bare lige solgt igen til samme kurs meget snart, når den lige er på samme niveau igen som da jeg købte og pengene bliver lige trukket ud og sat ind på aktiesparekontoen.

  Og så regner jeg med jeg placerer 50k i 2 fonde i stedet for, ishares s&p 500 og 50k iShares world på den aktiesparekonto jeg har fået oprettet i sydbank. Så jeg lige deler det lidt op….

  Og arbejder videre på Nordnet både med enkeltaktier og kører videre med ETF der også…

  17% i skat på aktiespare kontoen og 27% på nordnets da jeg ikke kan nøjes med kun 100 i ETF fonde på aktiesparekontoen, da jeg gerne vil prøve at holde mig på 2/3 etf og 1/3 enkelt aktier…(Tryghedsnarkoman)

  Og har ca. 4-500k der skal spredes lidt rundt men det skal gøres over tid da jeg synes vi er lidt på toppen lige nu på hele aktiemarkedet generelt, så de kommer løbende ind i aktier i løbet af 1-2 år…

  Men Mange gange tak for et hurtigt svar endnu engang
  Jimmi…

 • Hej
  Jeg har forstået af ovenstående, at det på aktiesparekontoen rent skattemæssigt bedst kan betale sig at have aktier, der betaler relativt højt udbytte (for at få gavn af den lave skatteprocent på udbyttet) men ikke har den store kursudvikling/gevinst, for at have mindst mulig effekt af lagerbeskatningen (på den urealiserede kursændring) Det lyder fornuftigt.
  Andet steds på nettet anbefales det derimod at have akkumulerende aktier/fonde på aktiesparekontoen, da den alligevel er lagerbeskattet og man derved undgår “besværet” og udgiften ved at skulle geninvestere udbytterne.
  Jeg skal selv til at invester både på aktiesparekonto og ratepension, som begge er lagerbeskattede og kan ikke finde ud af, om jeg skal vælge udbyttegivende eller akkumulerende fonde. Som sagt finder jeg meget modsatrettede anbefalinger når det drejer sig om lagerbeskatning. Jeg har ikke i sinde at investere i enkelt aktier, men snarere i brede passive indeksfonde eller evt ETFer på grund af den lave åop.
  Findes der ETFer eller billige danske indeksfonde som udbetaler specielt høje udbytter og kun har en lille kursudvikling? og i så fald hvilke? eller er det helt ligegyldigt når der ikke er tale om enkelte aktier.
  Er det tilladt på aktiesparekontoen, at geninvestere udbytter selv om kursværdien på kontoen er steget til over 100000kr? Hvis ikke vil det vel bedst kunne betale sig at vælge akkumulerende fonde?
  Håber på et par gode råd og anbefalinger
  V.h Gry

  • Hej Gry,

   Umiddelbart så er den bedste løsning at gå med en akkumulerende ETF, der ikke betaler udbytte. På den måde slipper du for omkostningerne med at geninvestere udbyttet. Rent skatteteknisk er der ikke en fordel ved det ene eller det andet.

   Bedste hilsner
   Frederik

   • Jeg har forstået artiklen således at du anbefaler at benytte aktiesparekontoen til udbyttebetalende aktier, men dette svar ser ud til at konkludere med det modsatte? Ville det ikke være fornuftigt at købe eksempelvis HSPVIGAKL via aktiesparekonto?

    • Hej Sigurd

     Det er korrekt, at min opfattelse har ændret sig siden artiklen blev skrevet. Jeg har dog ikke haft tid til at ændre dette.

     Jeg ville finde en akkumulerende investeringsforening, så du slipper for de løbende omkostninger ved geninvestering. Mig bekendt så betaler SPVIGAKL udbytte, og den passer derfor ikke inde dette.

     Bedste hilsner
     Frederik

 • Jeg har indskudt til maksimum på aktiesparekontoen, men min bank hævder at jeg ikke må geninvestere udbyttet fra de udbyttebetalende fonde. De mener at en geninvestering af udbytte tæller som nyt indskud. Det hævder jeg selv er ukorrekt, da jeg jo ikke har trukket flere penge ind, og desuden ville være en kæmpe ulempe for udbyttebetalende aktier og fonde.

  Har jeg eller min bank ret?

  Bedste hilsner Johannes

  • Hej Johannes,

   Nu er jeg ikke skatterådgiver (eller investeringsrådgiver for den sags skyld), men medmindre udbyttet er udenfor din konto, så burde du kunne geninvestere dem. Hvis det er udbytte modtaget på aktiesparekontoen, så bør det ikke tælle som indskud. Jeg vil derfor mene, at du har ret.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej frederik
  Vil det være en fordel at blande ens Ask, både med en ETF som er akkumulerende og 2-3 danske fonde som udbetaler udbytte. Så man får noget udbytte som kan bruges for at betale skatten når den skal betales? så på denne måde kan jeg have flere midler i ASK. da jeg har læst at alle anbefaler at fylde ASK op først.

  Vh. Murrad

  • Hej Murrad

   Hvis du har mulighed for løbende at indbetale skatten, så ville jeg ikke vælge udbyttebetalende. Du sparer en del omkostninger ved ikke at skulle geninvestere. Hvis du vil udnytte ASK mest optimalt, så skal du vælge at indbetale skatten i stedet for at lade dit afkast betale det.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hey Frederik, et spørgsmål om beskatning.

  Har jeg forstået rigtigt, at hvis man betaler et vist beløb i skat ud fra sin Aktiesparekontos udbytte ultimo året og ens aktier så falder følgende år

  Lad os sige at jeg betaler et vist beløb (1700kr) i skat ud fra min Aktiesparekontos udbytte ultimo året (10.000kr). Følgende år falder mine aktier og jeg ender med lige præcis 0 ved årets udgang (surt). Får jeg så ikke de 1700kr tilbage eller er det sådan at når man betaler skat af sine udbytter så er det beløb væk for evigt?

 • Hej Frederik,

  Jeg kan se i kommentarsporet, at der er en del, der ligesom jeg selv ikke helt forstår beskatningsreglerne.
  Du skriver, at evt. tab, kan trækkes fra som fradrag. Det er forstået 🙂

  Men.. Hvis nu jeg planlægger at beholde en aktie de næste 20 år og den hvert år stiger. Så betaler jeg hvert år f.eks. 2000 kr. i skat, af en ikke realiseret gevinst. Dvs. at jeg på 20 år betaler 40.000 kr. i skat.
  Nu er der så gået 20 år og jeg vil gerne sælge mine aktier, men de er desværre faldet markant og de er nu mindre værd end da jeg købte dem.

  Så har jeg vel i princippet smidt 40.000 kr. ud af vinduet, fordi den skat jeg har betalt, var af en profit der aldrig blev realiseret?
  Eller kan jeg da både trække alt den skat jeg allerede har betalt (de 40.000 kr.) plus det nuværende tab fra?

  Bh. Kristina

  • Hej Kristina

   Det er ikke et scenarie, som jeg er stødt på før. Jeg er ikke ekspert, men jeg er ret sikker på, at den betalte skat ville være “spildt” i din situation. Dog vil det kun gælde i et scenarie, hvor du ikke har andre aktier på din aktiesparekonto end denne ene aktie med en meget absurd kursudvikling.

   Din betalte skat vil du ikke kunne få tilbage, men det efterfølgende tab vil gøre, at du har et fremtidig fradrag til eventuelle nye aktiegevinster.

   Giver det mening?

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik
  Allerførst tak for en god artikel. Jeg kender udemærket til aktiesparekontoen og dens fordele og ulemper, men jeg har dog ét spørgsmål, der nager mig, som jeg ikke kan finde svar på. Lad os tage et eksempel:

  Jeg investerer 100.000 kr., som i løbet af året stiger 50.000 kr., hvorfor jeg skal lagerbeskattes af 50.000 kr. ved årets udløb. Nu kommer så mit spørgsmål. Hvad nu, hvis jeg inden årets udløb hæver, lad os sige 30.000 kr., slipper jeg så med at beskattes af 20.000 kr.?

  Jeg tænker, at svaret er nej, for det vil være en for nem måde at omgå beskatning på – i så fald vil jeg jo bare hæve hele årets værdistigning. Men jeg kan ikke finde en begrundelse, der underbygger min påstand, for opgørelsen sker jo først ved årets udløb.

  Ser frem til at høre fra dig.

  Vh Nikolaj

  • Hej Nikolaj

   Tak for din fine kommentar – det varmer.

   Jeg mener, at dine gevinster bliver gjort op ved årets udløb uagtet, om du har trukket pengene ud eller ej. Du vil altså blive beskattet af de 30.000 kr. på “bagkant”.

   Er det svar nok på dit spørgsmål?

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *