Investering i kakao: Sådan kommer du i gang [2024]

Kakao er en luksuriøs råvare, der er den primære ingrediens i chokolade. Kakao indgår også i andre produkter i f.eks. kosmetikbranchen.

Kakao er ganske populært, og af den årsag kan det også være en interessant investering. Der er dog mange aspekter, der spiller ind, og der er i den grad tale om en volatilitet investering.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du investerer i kakao, eksempler på kakao-aktier og hvordan du kan investere i kakao gennem ETF’er.

Sådan investerer du i kakao

Hvis du gerne vil investere i kakao, så er der overordnet set tre muligheder:

  • Investér i kakao-aktier
  • Investér i kakao-ETF’er
  • Investér direkte i kakao gennem CFD’er

Liste med aktier inden for kakao [2024]

Hvis du gerne vil eksponeres mod kakao, så er det oplagt at tage et kig på aktier, der beskæftiger sig med kakao. På nedenstående liste har jeg samlet en liste med eksempler på aktier, der i mere eller mindre grad beskæftiger sig med kakao.

Fælles for dem alle er, at de producerer fødevarer, der indeholder kakao herunder chokolade. Det er i høj grad selskaber, der arbejder med fødevarer, der indeholder chokolade, der findes på listen.

De arbejder dog ikke med udvinding og produktion af kakao, som man måske kunne have forestillet sig. Det lader desværre ikke til, at der findes aktier, der arbejder med denne del af processen.

SelskabLandSektorIndustriMarkedsværdiPEEPS
The Hershey Company
HSY
USAKonsumentvarerKonditorer41.87B21.0610.10
Mondelez International, Inc.
MDLZ
USAKonsumentvarerKonditorer95.55B18.943.14
Rocky Mountain Chocolate Factor
RMCF
USAKonsumentvarerKonditorer20.15M3.320.81
LINDT N
LISN.SW
SchweizKonsumentvarerKonditorer25,19 B34.872,86K
NESTLE N
NESN.SW
SchweizKonsumentvarerPakkede fødevarer253,14 B17.764,23
EZAKI GLICO CO
2206.T
JapanKonsumentvarerPakkede fødevarer261,04 B20.56236,04
ORION Holdings
001800.KS
SydkoreaKonsumentvarerKonditorer905,36 BN/A0,00
MEIJI HOLDINGS CO LTD
2269.T
JapanKonsumentvarerPakkede fødevarer962,08 B16.1181,66

Ovenstående liste skal blot ses som eksempler, og de må ikke opfattes som en anbefaling.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at ovenstående aktier til en vis grad vil blive påvirket negativt af en stigende pris på kakao. Da kakao indgår som en råvare i fremstillingsprocessen i en mindre eller større grad, så vil det alt andet lige give selskaberne højere omkostninger.

Nogle selskaber vælger at købe værdipapirer, der tracker prisen på kakao for at gardere sig selv imod prisstigninger på kakao.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Investering i kakao-ETF’er

Som du kan læse længere oppe, så har en stigende kakaopris en negativ indflydelse på din investering, hvis du investerer i arbejder, der producerer chokoladeprodukter eller andre fødevarer, der indeholder kakao. Det er dog også muligt at investere i værdipapirer, der følger prisen på kakao.

Ofte betegnes disse som ETF’er, men i dette tilfælde kaldes de faktisk for ETN’er. Eksempler på disse kunne være iPath Bloomberg Cocoa Subindex Total Return ETN og iPath Pure Beta Cocoa. Du skal dog være opmærksom på, at førstnævnte investerer i kakao-futures, der er målrettet professionelle investorer, der ønsker en kortvarig eksponering mod kakaoprisen.

Du kan også investere direkte i kakao gennem CFD’er. Det involverer dog ofte større omkostninger end en ETN, da CFD’er ofte er gearede investeringer. Vil du gerne eksponeres direkte mod kakaoprisen, så vil en ETN for mange være det oplagte valg.

Bør du investere i kakao?

På grund af populariteten af kakao, så er det naturligt, at der er en del investorer, der kigger i retning af investering i kakao. Den primære fordel ved at investere i kakao er, at du bliver spreder din risiko.

Prisen på kakao er styret er udbud og efterspørgsel som med mange andre råvarer. Af den årsag, så er der også rigtig mange sekundære faktorer, der spiller ind, når prisen skal fastsættes.

Kakao kommer primært fra lande i Afrika som Elfenbenskysten og Ghana samt nogle områder af Sydamerika som Brasilien og Colombia. Det er områder, der er underudviklede i det globale marked. Af den årsag må det forventes, at der kan være politisk indflydelse fra disse lande i forbindelse med, at de har adgang til en efterspurgt ressource.

Denne fremtidige udvikling i disse lande vil også have betydning for levestandarderne, hvilket vil øge lønomkostninger i forbindelse med at udvinde kakao. Det kan gøre, at kakao i fremtiden vil være stige i pris.

Stigende levestandarder generelt kan dog have positiv indflydelse i forbindelse med, at efterspørgslen vil blive større globalt set.

Vejret spiller også ind i produktionen af kakao, der er afhængig af specifikke vejrforhold. Dårlige vejrforhold giver en dårlig høst, der vil begrænse udbudet, og dermed vil prisen stige.

Det er dog vigtigt at pointere, at det er risikofyldt, at investering i råvarer er forbundet med høj risiko. Prisen på kakao er meget volatil. Af den årsag er der ingen garanti for, at det vil være en god investering.

  • Nordens største børsmægler
  • Nordnets Månedsopsparing
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan investerer man i kakao?

Du kan investere i kakao ved at købe aktier, ETF’er eller CFD’er.

Er kakao en god investering?

Kakao er en risikofyldt investering, og der er ingen garantier for, at det vil være en god investering.

Hvad er kakao?

Kako er et træ hvis frø kaldes for kakaobønner. De bliver primært brugt til produktion af chokolade og kosmetikprodukter.

Hvor kommer kakao fra?

Kakao kommer primært fra lande i Afrika som Elfenbenskysten og Ghana samt nogle områder af Sydamerika som Brasilien og Colombia.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *