Investerer du i udenlandske udbytteaktier eller udbyttebetalende investeringsforeninger, så du har du sikkert oplevet, at skatten kan være ret svær at finde ud af. I denne artikel vil jeg prøve at klarlægge, hvad du skal være opmærksom på, skattesatser og hvordan du tilbagesøger udbytteskat i udlandet.
Udbytteskat i Danmark
Selvom artiklen handler om beskatning af udenlandske værdipapir, så vil lige kortlægge, hvordan det fungerer i Danmark.
I Danmark har vi en kildeskat på aktier på 27 procent. Modtager du udbytte fra et dansk selskab, vil selskabet automatisk tilbageholde 27 procent i skat. Overstiger dine samlede aktieindtæger progressionsgrænsen, så vil du selv skulle indbetale det resterede op til 42 procent.
Dobbeltbeskatningsaftaler
For at have et fast grundlag at beskatte udbytte på, så har OECD har skabt en model, der kaldes dobbeltbeskatningsoverenskomst. Denne model bygger på en regel om, at aktieudbytte kun beskattet med 15 procent i kildelandet. Denne model følger stort set alle OECD-landene.
Denne aftale gør, at du i Danmark kan få nedslag for udbytteskatten i udlandet. Konkret betyder det, at du betaler 15 procent af din skat af udbytte i udlandet, mens det resterende betales i Danmark.
Udbytteskatten i Danmark ser i 2022 således ud:
- Op til 57.200 kr: 27 procent
- Over 57.200 kr: 42 procent
I 2021 var progressionsgrænsen på 56.500 kroner.
Dette betyder dog ikke, at de kun trækker 15 procent i skat. Trækker de mere end 15 procent i kildeskat på aktier, så er du nødsaget til at tilbagesøge den tilbageholdte skat. Læs mere om det længere nede.
Skattesatser for udbytte i udlandet
Herunder ser du en liste over hvordan beskatning af udenlandske aktier og udbytte er i de forskellige lande. Dette gælder både for lande, der er en del af dobbeltbeskatningsaftalen og lande, der ikke er. Jeg har ligeledes tilføjet links til de forskellige steder, hvor du kan søge refusion.
- Australien: 30 procent
- Canada: 15/25 procent*
- Danmark: 27 procent
- Finland: 35 procent (senest ændret 1. januar 2021)
- Frankrig: 30 procent
- Færøerne: 35 procent
- Grønland: 42 procent
- Holland: 15 procent
- Hong Kong: 0 procent
- Italien: 26 procent
- Indien: 20 procent
- Irland: 25 procent (senest ændret 1. januar 2020)
- Japan: 20,42 procent (15,315 procent for obligationer)
- Kina: 10 procent
- Norge: 25 procent (senest ændret 1. januar 2019)
- Portugal: 25 procent
- Schweiz: 35 procent
- Singapore: 0 procent
- Spanien: 19 procent
- Storbritannien: 0 procent
- Sverige: 15/30 procent**
- Sydkorea: 22 procent
- Tyskland: 26,375 procent
- USA: 15 procent
- Østrig: 25 procent
* Som udgangspunkt trækker Canada 25 procent i udbytteskat. Nordnet tilbagesøger automatisk udbytteskat i Canada, så der blot tilbageholdes 15 procent.
**Som udgangspunkt trækker Sverige 30 procent i udbytteskat. Nogle platforme, som Saxo Bank og Nordnet, har dog refusionsaftale, så der tilbageholdes blot 15 procent.
Det er et roderi at finde rundt i de forskellige skattesatser i de forskellige lande, så tag udelukkende dette som en vejledning. Jeg tager forbehold for, at der kan være fejl i oversigten. Dette er udtryk for de informationer, jeg har kunne finde, samt de erfaringer jeg har gjort mig.
Tilbagesøgning af udenlandsk udbytteskat
Står i den situation, at du har udbytteaktier i udlandet, som der trækkes over 15 procent i, så har du mulighed for at tilbagesøge skatten. Det kan være en besværlig proces at søge refusion af udbytteskat, men kort fortalt så består den af følgende:
- Indhent blanket fra det pågældende land
- Udfyld blanketten
- Send blanketten til SKAT til påtegning af skattepligt i DK
- Vedlæg relevante transaktioner/notater som dokumentation for det udbetalte udbytte
- Få blanketten retur fra SKAT og send videre til den udenlandske skattemyndighed
Der kan forekomme ekspeditionstid, da der er flere processer, du skal igennem. Dog skulle det danske skattevæsen være ret hurtige til returnere. Dog kan det i udlandet tage meget lang tid, så regn med alt fra 3 måneder til 1 år.
Du kan i visse tilfælde vælge at samle din tilbagesøgning over et par år. De fleste forældes efter 5 år, så derfor kan du med fordel samle dem, så du slipper for processen årligt. Det er dog vigtigt, at du selv læser op på, hvordan de forskellige lande håndterer dette (og eventuelt forældning af tilbagesøgning).
Processen er dog forholdsvis simpel, og det burde være nemt at tage sig til. Dog er det meget omstændigt, så det vil typisk opleves som en besværlig proces.
Liste med blanketter
Det store problem kan være at finde de forskellige blanketter til at tilbagesøge udbytteskat i udlandet. Herunder vil jeg linke til dem, jeg selv har fundet indtil videre.
- Canada – Link
- Danmark – Link (hvis du bor i udlandet)
- Finland – Link
- Frankrig – Link
- Færøerne – Link
- Italien – Link
- Norge – Link
- Portugal – Link – Mod. 22 – RFI
- Sverige – Link
- Tyskland – Link
Har du kendskab til andre, så skal du være velkommen til at smide en kommentar.
Hvad bør du gøre?
Hvis du mangler inspiration til nye udbytteaktier til din portefølje, så har jeg lavet følgende oversigter (åbner i en ny fane):
- Amerikanske udbytteaktier
- Danske udbytteaktier
- Europæiske udbytteaktier
- Finske udbytteaktier
- Nordiske udbytteaktier
- Norske udbytteaktier
- Svenske udbytteaktier
- Tyske udbytteaktier
Det nemmeste ville selvfølgelig være, hvis du kunne placere alle dine midler i et land, hvor der tilbageholdes mindre end 15 procent i udbytteskat.
Dog er virkeligheden desværre ikke sådan, så derfor er det selvfølgelig noget, man skal højde for, når man investerer sine midler.
Jeg bruger blandt andet Saxo Bank til at handle mine aktier. Du kan oprette en gratis konto her.
Du kan også læse min artikel, hvor jeg sammenligner de to mest populære platforme i Danmark: Saxo Bank vs Nordnet
Personligt så vælger jeg at gå udenom de lande, hvor der tilbageholdes for meget skat. Jeg gider ikke bøvlet med at skulle tilbagesøge udbytteskatten. Jeg har dog stadig aktier i Norge, som jeg købte inden ændringen.
Disse har jeg ikke planer om at sælge, så derfor æder jeg pt. den ekstra skatteomkostning. Rent praktisk er der tale om små 100 kr på årsbasis, og det gider jeg ikke besværet for.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan beskattes udenlandsk udbytte?
Hvornår betales der udenlandsk udbytteskat?
Hvordan tilbagesøger man udenlandsk udbytteskat?
Hvad er udbytteskatten i Sverige?
Hvad er udbytteskatten i Norge?
Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra Moneybanker.dk
Info til tilbagebetaling af udbytteskat i Portugal:
https://skat.dk/skat.aspx?oid=2083413
I § 11 er der info fra skat om hvor template skal sendes hen, dog virker linket til formular ikke (og er ikke sikker på adressen er korrekt, men det korrekte link er her.
https://info.portaldasfinancas.gov.pt/pt/apoio_contribuinte/modelos_formularios/convencoes_dupla_trib_internacional/Pages/dupla-tributacao-internacional.aspx
Navn på template: Mod. 22 – RFI
Hej Marck
Tak for det – den er tilføjet til artiklen.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik
Super blog. Tak for den…
Jeg overvejer at købe amerikanske udbytteaktier, som betaler udbytte månedsvis, og geninvestere udbytten automatisk over en lang periode, så at den vokser. Enten kan jeg gøre det igennem et amerikansk trading firma, som jeg er kunde af, eller min bank her i DK. Efter at have læst ovenstående er jeg meget i tvivl om, hvilke skattemæssige konsekvenser det vil have, og hvor stort et hovedpine det vil være at holde styr på aktiernes vækst og andre relevante tal.
Hvilken scenarie er optimalt?
Hej Jay
Det kommer an på hvor højt du vægter din tid. Den amerikanske mægler er formentlig billigere end Saxo Bank eller Nordnet. Dog skal du selv indberette til SKAT.
Jeg ved dog ikke, hvordan det fungerer i forhold til, om USA blot tilbageholder de 15 %, hvis du benytter en amerikanske mægler.
Som udgangspunkt ville jeg holde mig til en dansk mægler – her er Nordnet eller Saxo Bank de mest populære.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik
Fed og virkelig brugbar side.
Jeg bruger din liste over udbytteskat i forskellige lande en gang imellem.
Nu så jeg lige at Findland står det til 15%. Det mener jeg de har ændret. FYI
Hej Kåre
Det er helt korrekt. Jeg har opdateret artiklen og tilføjet link til blanketten.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik, tak for god artikel! Jeg undrer mig lidt over, at dine tal ikke er de samme som den liste, jeg kigger på hos SKAT: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2060729
Kigger jeg på den forkerte, eller har de ændret tallene, siden du sidst opdaterede? Jeg mistænker, at jeg kigger på den forkerte liste hos SKAT, for jeg ved, at Saxo trækker 25% på israelske udbytteaktier. Håber, du kan hjælpe.
Mvh. Birgitte
Hej Birgitte
Min liste skulle gerne være helt opdateret – hvor oplever du, at der er uoverenstemmelser?
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik
I Skats og i din liste står der hhv. 10 og 25 %. Men jeg ved ikke, om det er den forkerte liste, jeg kigger på hos Skat?
This could be an interesting link for up to date Tax rates.
It seems Sweden has gone from 15% to 30%, which is a shame.
https://topforeignstocks.com/2022/01/19/dividend-withholding-tax-rates-by-country-for-2022/