Græske aktier: Sådan handler du aktier fra Grækenland [2024]

Den græske økonomi har i det seneste årti gennemgået en lang periode med store problemer med afvikling af statsgælden i landet. Efter en længere periode med hjælp og støtte fra EU var Grækenland i 2018 tilbage på egne ben igen.

Gældskrisen har medført en større tilbagegang i den græske økonomi, som de nu forsøger at vende rundt igen. Landet har også været hårdt ramt af COVID-19 pandemien, da turisme er en af de vigtigste industrier i landet.

Der er ingen tvivl om, at den græske økonomi er på vej tilbage, omend der er lang vej endnu. Af samme årsag kan det være interessant at tage et kig på det græske aktiemarked, og hvad de græske aktier kan tilbyde.

De største aktiesektorer på det græske aktiemarked er finanssektoren, forbrugsgoder og kommunikation. De største aktier i Grækenland er Hellenic Telecommunications, Greek Organization of Football Prognostics og National Bank of Greece.

Liste med græske aktier

Det græske aktiemarked består af lidt over 150 forskellige selskaber. Det er alt for mange at have med i en enkelt artikel, så derfor har jeg samlet en liste med eksempler på forskellige græske aktier. Listen tager udgangspunkt i nogle af de største aktier på den græske børs.

SelskabSektorMarkedsværdiEPSPE
AEGEAN AIRLINES S.A.
AEGN.AT
Industri1,02 B0,025.92
ALPHA SERVICES AND HOLDINGS S.A
ALPHA.AT
Finans3,61 B0,264.97
JUMBO S.A. (CR)
BELA.AT
Forbrugsgoder3,49 B2,239.97
COCA-COLA HBC AG
EEE.AT
Konsumentvarer11,66 B1,73N/A
HELLENiQ ENERGY Holdings Societ
ELPE.AT
Energi2,45 B1,647.44
National Bank of Greece
ETE.AT
Finans7,20 B1,326.92
EUROBANK HOLDINGS
EUROB.AT
Finans7,49 B0,356.4
HELLENIC EXCHANGES - ASE S.A.
EXAE.AT
Finans288,09 M0,2914.65
ATHENS WATER SUPPLY & SEWERAGE
EYDAP.AT
Forsyning596,40 M0,10N/A
GEK TERNA HOLDING,REAL ESTATE,C
GEKTERNA.AT
Industri1,53 B1,57N/A
HELLENIC TELECOM. ORG.
HTO.AT
Kommunikation5,64 B0,919.61
Karelia Tobacco Company Inc. S.
KARE.AT
Konsumentvarer916,32 M34,69N/A
LAMDA DEVELOPMENT S.A.
LAMDA.AT
Ejendomme1,13 B0,1629.55
MOTOR OIL (HELLAS) CORINTH REFI
MOH.AT
Energi2,64 B6,996.95
MYTILINEOS S.A.
MYTIL.AT
Industri4,86 B4,447.26
GREEK ORGANIZATION OF FOOTBALL
OPAP.AT
Forbrugsgoder5,48 B1,1011.68
CRETE PLASTICS S.A.
PLAKR.AT
Materialer418,90 M1,47N/A
PIREUS PORT AUTHORITY S.A.
PPA.AT
Industri625,00 M2,6712.56
PUBLIC POWER CORPORATION S.A. (
PPC.AT
Forsyning4,05 B1,168.35
GR. SARANTIS
SAR.AT
Konsumentvarer719,58 M0,5913.75
TERNA ENERGY S.A. (CR)
TENERGY.AT
Forsyning2,18 B0,5127.35
Bank of Greece
TELL.AT
Finans271,16 M4,97N/A
PIRAEUS FINANCIAL HOLDINGS S.A.
TPEIR.AT
Finans4,49 B0,684.8
VIOHALCO SA/NY
VIO.AT
Industri1,56 B0,19N/A

Listen opdateres dagligt. Der tages forbehold for, at der kan være fejl i tallene. Se denne liste som en guideline til, hvilke aktier, der kunne være interessant for dig.

Sådan køber du græske aktier

Har du fundet en interessante græsk aktie, som du gerne vil købe, så er spørgsmålet blot: Hvordan køber du græske aktier?

For at du kan handle aktier på det græske aktiemarked, så kræver det, at du har benytter dig af en aktieplatform, hvor du har adgang til den græske børs. Den græske børs har navnet Athens Exchange. Herfra kan du handle bredt på det græske aktiemarked.

Desværre er det dog sådan, at du har et begrænset udvalg af platforme at vælge i mellem. Jeg er blot bekendt med en platform, Saxo Bank, der tilbyder adgang til Athens Exchange, og dermed giver dig mulighed for at handle aktier i Grækenland. Nordnet, der ellers er den største børsmægler i Danmark, tilbyder ikke adgang det græske aktiemarked.

Kurtage og valutaveksling

Inden du springer ud i at købe græske aktier, så skal du være opmærksom på både kurtage og valutaomkostninger. Kurtage er den handelsomkostning, som du betaler for at købe eller sælge en aktie. Ved udenlandske aktier kan du godt opleve, at disse omkostninger kan være ret høje på nogle platforme.

Valutaomkostninger er relevant, fordi de græske aktier er noteret i EUR. Da du formentlig handler i danske kroner, så skal du først veksle til EUR før, at du har mulighed for at handle.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Hos Saxo Bank er kurtageomkostningerne 0,35 procent med en minimumskurtage på 12 EUR. Det er i den højere ende, men der er umiddelbart ikke andre alternativer.

Veksklingsgebyr hos Saxo Bank er 0,5 procent ved direkte veksling, men falder til 0,15 procent, hvis du veksler til en valutakonto, inden du handler. Sidstnævnte vil jeg helt klar anbefale.

Skat på græske aktier

Generelt set, når du handler udenlandske aktier, så bør du være opmærksom på skatteforholdene. Igennem OECD har mange af de europæiske lande samt Australien, Canada, Japan og USA (+ et par yderligere lande) en aftale om, at du som borger ikke må blive dobbeltbeskattet af udbytte.

Det er derfor fastlagt, at du kun skal betale 15 procent i udbytteskat i selskabets hjemhørende land, hvorefter du bliver beskattet af det resterende i dit hjemland. Dog er det ikke altid sådan, at selskabets hjemhørende land kun tilbageholder 15 procent. I nogle lande kan du være i den situation, at de tilbageholder omkring 30 procent, selvom du kun skal betale 15 procent.

Relevant artikel: Udenlandsk udbytteskat – Guide til tilbagesøgning af udbytteskat i udlandet

I disse lande er det nødvendigt at tilbagesøge udbytteskatten, hvis du ikke ønsker at betale ekstra i udbytteskat. Det kan være tidskrævende, og medmindre der er tale om et stort beløb, så er det oftest ikke tidsforbruget værd. I Grækenland bliver der dog blot tilbageholdt 5 procent, og det er derfor ikke nødvendigt at tilbagesøge udbytteskat.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan køber man græske aktier?

For at købe græske aktier, så kræver det, at du har en aktie platform, der tilbyder adgang til det græske aktiemarked. Jeg anbefaler SaxoInvestor, der er den eneste danske platform, der har denne mulighed.

Hvordan beskattes græske aktier?

Græske aktier beskattes ved køb og salg som danske aktier. Har du udbytteaktier, så tilbageholdes der blot 5 procent i udbytteskat, og du skal derfor ikke tilbagesøge noget.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *