Saxo Bank vs Nordnet – bedste sted at handle aktier

I denne artikel vil jeg gennemgå de 2 mest prominente online børsmæglere i Danmark – Saxo Bank og Nordnet. Platformene har en del forskellige funktioner, og jeg vil i denne artikel komme ind på de forskellige fordele og ulemper ved de 2 platforme.

Jeg bliver tit spurgt, hvilken platform er den bedste at handle aktier på. Svaret er desværre ikke så simpelt igen, men forhåbentlig kan du blive lidt klogere på dette i denne artikel. Jeg vil kigge på flere aspekter af platforme som kurtage, funktioner, kredit m.m.

Kurtage

KurtageNordnetSaxo Bank
Danske aktier29 DKK eller 0,10 %0,10 % (ingen minimumskurtage)
Svenske aktier59 SEK eller 0,10 %0,10 % (ingen minimumskurtage)
Norske aktier59 NOK eller 0,10 %0,10 % (ingen minimumskurtage)
Finske aktier8 EUR eller 0,10 %0,10 % (ingen minimumskurtage)
Amerikanske aktier13 USD eller 0,15 %0,10 % (ingen minimumskurtage)*
Tyske aktier12 EUR eller 0,15 %0,10 % (ingen minimumskurtage)
Canadiske aktier19 CAD eller 0,15 %25 CAD eller 0,03 CAD pr. aktie **
Britiske aktier25 GBP eller 0,30 %0,10 % (ingen minimumskurtage)

* Er aktiekursen under 10 USD vil kurtagen være på 0,02 USD pr. aktie.

** Dette gør sig gældende, hvis du handler på Toronto Stock Exchange (TSE). Handler du på TSX Venture Exchange (TSX) er kurtagen 0,02 CAD pr. aktie.

Det generelle billede, når du kigger på kurtage er, at Saxo Bank vil være billigst. Den store fordel er, at de ingen minimumskurtage har på de fleste af markederne.

Det eneste sted, hvor Saxo Bank falder ud er, når vi kigger på de canadiske aktier. Her har Nordnet en lavere minimumskurtage. Hvor det er billigste at købe disse aktier afhænger af købskursen.

Nordnet har dog deres månedsopsparing (læs mere her), hvor du har mulighed for at købe udvalgte investeringsbeviser uden købskurtage. Over tid kan du spare meget kurtage ved at gøre det på denne måde.

Brugervenlighed

Brugervenlighed vil altid være en smagssmag, så derfor skal jeg ikke gøre mig alt for klog på dette. Jeg vil dog herunder gøre mig nogle generelle betragtninger.

Saxo Bank

Her ser du forsiden, når du er logget ind på Saxoinvestor.

Hvis du opretter dig hos Saxo Bank, så vil du typisk benytte dig af SaxoInvestor. Saxo Bank tilbyder også SaxoTraderGO, som er en mere avanceret platform, men den vil jeg ikke tage i betragtning her.

Forsiden hos SaxoInvestor ser ud, som du ser på billedet. Her har du mulighed for at få et overblik over markederne i dag, og hvilke aktier der er steget eller faldet meget.

Generelt er opsætningen hos Saxo Bank meget simpel.

Overblikket over dit depot hos SaxoInvestor

Går du under min konto vil du få et overblik over dit depot. Her har du mulighed, hvordan dine midler er allokeret på tværs af investeringstype, sektor og valuta.

Ligeledes giver oversigten et fint overblik over dine aktier med antal, daglig kurs, købskurs, ændringer, gevinst m.m.

Overblik over aktie hos SaxoInvestor

Du har mulighed for at finde aktier gennem markedsoversigten eller søgefunktionen. Her giver SaxoInvestor forskellige relevante informationer som ændringer, kurser og analytikernes holdning. Gennem fanerne har du mulighed for at se analyser fra forskellige analytikere. Under grundlæggende information kan du se nærmere på virksomhedens økonomi.

Relateret indlæg  Eksempel på budget for studerende: Mit budget under SU

Du har ikke mulighed for lave nogen form for tekniske analyser med SaxoInvestor. Her skal du over i SaxoTraderGO, som jeg ikke forholder mig til i denne artikel.

Generel information om aktien

Længere nede på siden har du mulighed for at overblik over generelle informationer som en beskrivelse af virksomheden, sektoren, medarbejdere, P/E, udbytte, børsværdi m.m.

Nordnet

Overblik hos Nordnet

Hos Nordnet får du præsenteret et overblik over din økonomi og markederne rundt omkring, når du logger ind. Her kan du se, hvordan din konto performer, og hvordan udviklerne ser ud på markederne. Du har ligeledes et kort overblik over dine vindere og tabere, samt hvordan råvarepriserne har rykket sig.

Generelt har Nordnet en del flere menupunkter end Saxo Bank og er ikke helt lige så simpelt opsat.

Overblik over depot hos Nordnet
Overblik over depot hos Nordnet

Under depotoversigt får et nemt og hurtigt overblik over dit depot. Her har du blandt andet mulighed for at se, hvordan dine forskellige aktier har udviklet sig, hvordan de har ændret sig i dag, og hvilket afkast du har på dem .

Overblik over aktie hos Nordnet
Overblik over aktie hos Nordnet

Hos Nordnet har du mulighed for at finde de forskellige aktier gennem dit eget depot, markedsoversigterne eller søgefunktionen. Her har du mulighed for at få et overblk over aktien med kurser, ordredybder m.m. De giver dig ligeledes mulighed for implementere elementer fra den tekniske analyse med blandt andet SMA, EMA, Bollinger, RSI m.m.

Information om aktien hos Nordnet

Lidt længere nede har du mulighed for at finde nyheder, kommentarer fra Shareville og information omkring vigtige datoer for firmaet.

Kreditter

Om det er fornuftigt at geare sine investering med aktiekreditter skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg vil kort gennemgå de muligheder, der er.

Saxo Bank tilbyder ikke nogle form for aktiekreditter, så vil jeg fokusere på Nordnet.

Nordnet tilbyder belåning med sikkerhed i dine aktier. Her har du mulighed for at låne ned til 1,99 % i rente. Dette kaldte de før for Superlånet, men det har nu ændret navn til Porteføljelån Plus. Førhen var betingelserne mere attraktive, men derfor er det stadig en billig finansiering.

For at kunne udnytte denne sats kræver det dog, at ens portefølje opfylder nogle kriterier. Først og fremmest må ingen af dine investeringsbeviser fylde mere end 20 % (25 %) af din porteføljes belåningsværdi. Hver enkelt aktie eller investeringsforening har en belåningsgrad på mellem 0-90 %. Belåningsværdien på en aktie er altså kursen x belåningsgraden.

Din samlede belåningsværdi har du efterfølgende mulighed for at for belåne op til 40 % (60 %).

Denne gearing har du mulighed for at gøre op til 10 gange.

Du kan læse mere om Nordnets Porteføljelån her.

Aktiesparekonto

Jeg har tidligere skrevet en artikel omkring aktiesparekontoen, som du kan læse her.

Nordnet tilbyder desværre ikke denne mulighed, så hvis du ikke ønsker at benytte dig af kontoen, så skal du kigge på Saxo Bank.

Relateret indlæg  Flytte hjemmefra budget

Hvor er det bedst at handle aktier?

Hvilken platform, der passer bedst til dig, afhænger af dit behov. Begge platforme er ganske fortrinlige at handle investeringsbeviser på, så det er 2 gode alternativer.

Dog kan vi drage nogle mindre konklusioner ud fra artiklen.

Handler du enkeltaktier i mindre beløb, så vil du kunne spare kurtage ved at benytte dig af Saxo Bank. Der er ingen minimumskurtage, og derfor vil du ikke betale en højere kurtage, fordi du handler med små beløb. Eneste undtagelse er dog canadiske aktier, hvor Nordnet kan have en fordel afhængig af, hvilken aktie du investere i.

Vil du handle investeringsforeninger og ETF’er, så kan der være en fordel hos Nordnet, hvor de tilbyder udvalgte fonde igennem deres månedsopsparing (læs mere her). Er du interesseret i disse fonde, så kan du med fordel benytte dig af denne løsning, da du har mulighed for at spare købskurtagen.

Vil du derimod udnytte dig af aktiesparekontoen, så skal du kigge efter Saxo Bank. Nordnet udbyder desværre ikke denne mulighed, så der bliver du nødt til at kigge i den anden retning.

Er du interesseret i en mindre gearing af din portefølje, så tilbyder Nordnet som den eneste af de to en aktiekredit. De kalder det Porteføljelån Plus, og det kan du læse mere om her.

Opret dig hos Nordnet her →

Opret dig hos Saxo Bank her →

Hvad gør jeg selv?

I denne situation er det selvfølgelig meget interessant at høre, hvad jeg selv gør med mine investeringer. Du kan se, hvordan min portefølje ser ud her.

Først og fremmest, så har jeg flest midler placeret på Nordnet. Det har jeg primært haft, fordi jeg har benyttet mig af deres månedsopsparing. Dog har jeg også diverse mindre positioner, som jeg har købt, hvor jeg ikke har været klar over de store omkostninger, der ville være. Det har jeg dog lært af, og derfor har jeg det seneste stykke tid ikke åbnet positioner under 10.000 kr hos Nordnet.

Jeg benytter mig dog også af deres aktiekredit, som jeg har benyttet som en mild gearing af min portefølje. Det er en smagssag, om man vil benytte sig af dette, men jeg har valgt at tage risikoen.

Hos Saxo Bank har jeg for nyligt oprettet en aktiesparekonto. Det er min plan på nuværende tidspunkt at fylde den op med cirka 10 forskellige udbytteaktier.

Når denne er fyldt op, så er det planen, at jeg fremover investerer i enkeltaktier igennem Saxo Bank og investeringsbeviser gennem Nordnets månedsopsparing. På den måde kan jeg udnytte det bedste fra begge platforme.

Opret dig hos Nordnet her →

Opret dig hos Saxo Bank her →

Jeg håber, at du kunne bruge artiklen. Skulle du ligge inde med spørgsmål, så er du velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra casinoerdanmark.dk

6 kommentarer til “Saxo Bank vs Nordnet – bedste sted at handle aktier

 • Hvad med fx Nordea invstor?
  Jeg havde tænkt mig at snakke med nordea fordi jeg os har bank der.

  Men der ikke mange der nævner dem, er nordnet bedre der?

  • Hej Nikolaj,

   Nordea Investor er ikke med i betragtningen, da jeg ikke har kendskab til platformen. Dog benytter de fleste sig af enten Saxo Investor eller Nordnet.

   Generelt set har de også de laveste kurtager, men det bør du selv undersøge.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik
  Med hensyn til Saxo og Nordnet er det jo rigtigt nok, at de reklamerer med, at de som hovedregel tager 29 kroner som minimumskurtage, hvilket svarer andre bankers takst. Jeg har spurgt dem om, der er det eneste gebyrer, de tager? Jeg tænker på gebyrer for meddelelse om udbetaling af evt. dividende, ændring af depotindhold m.v.
  Ved du det? Bankerne er selv ikke meget for at svare, men henviser til alenlange forklaringer, hvor jeg ikke finder svar på de stillede spørgsmål.
  Jeg overvejer at flytte mit depot, men finder det nødvendigt at kende de løbende omkostninger.
  Med venlig hilsen
  Jan

  • Hej Jan,

   Som jeg forstår det, så er du i tvivl om Nordnet og Saxo Banks omkostninger. Så vidt jeg er informeret, så har ingen af disse 2 nogle depotgebyrer. Du vil dog finde omkostninger i forbindelse med valutaveksling samt overførsel af værdipapirer.

   Sig til, hvis du har andre spørgsmål.

   Bedste hilsner
   Frederik

  • Hvad med sammenligning af valutakurser? Hvis kurtage er billig men vekselkurser er ringe risikerer man jo at betale mere. Det kunne være et godt supplement til artiklen.
   Mvh peter

   • Hej Peter,

    Mange tak for dit input.

    Det er klart noget, som jeg ønsker tilføjet til artiklen i fremtiden. Det er dog desværre lidt mere kompliceret end som så, så det er lidt længere tid undervejs.

    Bedste hilsner
    Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *