Amerikanske aktier: Sådan handler du aktier fra USA [2023]

USA er den største økonomi i verden, og det er også her, at du finder de absolut største aktieselskaber på hele kloden. Amerikanske aktier fylder rigtig meget, og det er mange gange også dem, der sætter dagsordenen.

På det amerikanske aktiemarked finder du nogle af verdens største selskaber som Alphabet (Google), Amazon, Apple, Microsoft og Tesla. Derfor er det også essentielt for enhver aktieportefølje at være eksponeret mod det amerikanske marked, da en stor del af verdensøkonomien er afhængig heraf.

I denne artikel bliver du klogere på, hvordan du handler aktier fra USA, og hvordan du forholder dig til skat på amerikanske aktier. Samtidig kan du også finde en stor liste med eksempler på aktier fra de amerikanske børser.

Liste med amerikanske aktier (S&P500)

Det amerikanske aktiemarked er det største i hele verdenen, og derfor er der også ufattelig mange forskellige aktier at vælge imellem. Det kan være rigtig svært at danne sig et overblik over, hvad der findes af aktier fra USA.

Herunder har jeg samlet en stor liste med en masse forskellige amerikanske aktier. Listen tager udgangspunkt i det største amerikanske aktieindeks kaldet S&P500.

SelskabTickerPrice

Listen omfatter ikke alle 500 aktier, da der er enkelte aktier, som der ikke kan trækkes data ud fra automatisk. Af den årsag vil du opleve, at listen ikke helt består af 500 aktier.

Sådan køber du amerikanske aktier

Amerikanske aktier er ganske populære, og det er ikke uden grund. Udvalget af store, verdensomspændende selskaber gør, at det er et attraktivt marked for investorer. Heldigvis er det blot en fordel for dig, hvis du er interesseret i at købe aktier fra USA.

Grundet den store interesse tilbyder rigtig mange aktie platforme adgang til den amerikanske børs. Du finder derfor stort ikke en investeringsplatform, der ikke tilbyder mulighed for at købe amerikanske aktier.

Selvom det er nemt at få adgang til at handle med amerikanske aktier, så er der stadig to typer af omkostninger, som du bør have fokus på. Det er kurtage og omkostninger til valutaveksling.

Kurtage

Du betaler kurtage hver gang, at du køber eller sælger en aktie. Det er et handelsgebyr, som du betaler til den platform, som du handler igennem. Selvom det ofte er en mindre omkostning, så kan det hurtigt løbe op, hvis du handler for mindre beløb.

Relevant artikel: Kurtage – Find den billigste kurtage

Den billigste danske platform, når du skal handle amerikanske aktier, er Saxo Bank. De tilbyder en lav kurtagesats kombineret med en lav minimumskurtage.

Omkostninger til valutaveksling

Foruden kurtage, så skal du også være opmærksom på, at amerikanske aktier handles i USD. Dine midler vil som regel være i danske kroner, og derfor kræver det, at du veksler dine penge, inden du handler.

Det kan ske på to måder; enten ved direkte veksling eller indirekte veksling. Direkte veksling er, når du køber direkte i en udenlandsk valuta uden at veksle inden. Her veksler platformen automatisk til et højere gebyr end indirekte.

Indirekte veksling er, når du selv veksler gennem en valutakonto, inden du køber i en udenlandsk valuta. Det er som oftest markant billigere end automatisk veksling.

For at du har mulighed for at veksle indirekte til en valutakonto, så kræver det, at din platform tilbyder denne mulighed. De to platforme med de laveste valutaomkostninger er Saxo Bank og Nordnet tilbyder begge to muligheden for en valutakonto.

Skat på amerikanske aktier

Det danskesystem kan være svært at finde ud af. Det bliver dog blot endnu mere kompliceret, når du kombinerer det med udenlandske aktier. Heldigvis er det dog ret nemt at forstå.

I Danmark har vi en dobbeltbeskatningsaftale med USA, der gør, at du blot skal betale 15 procent i udbytteskat i kildelandet (USA), og den resterende skat i Danmark. Når du modtager udbytte, så betaler du derfor 15 procent skat i USA, som du samtidig får et fradrag for i den danske skat. På den måde bliver du ikke beskattet ekstra af at modtage udbytte fra amerikanske aktier.

USA tilbageholder 15 procent i kildeskat for udbytte.

Dog kan du opleve, at USA nogle gange tilbageholder mere end de egentlig har ret til. I den situation skal du selv tilbagesøge den skat, der er blevet tilbageholdt for meget; altså over de 15 procent. Det er en ret besværlig proces. Heldigvis har flere af de gængse aktieplatforme (som Saxo Bank eller Nordnet) en aftale med USA, der gør, at de ikke tilbageholder for meget.

Vælger du en af disse platforme, så bør du generelt set ikke bekymre dig om, om du kommer til at betale for meget i udbytteskat.

Sælger du dine aktier med gevinst eller tab, så fungerer det, som hvis det var en almindelig danske aktie.

Amerikanske udbytteaktier

Aktiemarkedet i USA har mange år bag sig. En af de store traditioner for mange ældre selskaber er, at de betaler kontinuerligt udbytte. I USA er selskabskulturen for udbytte ufattelig solid, og du finder ikke mange andre steder, der i samme grad prioriterer at betale udbytte til investorerne.

Udbytte er, når en virksomhed udbetaler en del af overskuddet til aktionærerne.

Amerikanske udbytteaktier

Få inspiration til din næste amerikanske udbytteaktie med min liste.

Udbytteskat

Få et overblik over udbyttesatserne, og hvordan du bliver beskattet af udbytte.

På det amerikanske aktiemarked finder du flere aktier som Coca Cola, Johnson & Johnson og 3M, der har det til fælles, at de alle har betalt stigende udbytte i mere end 50 år. Af amerikanske udbytte aktier kan også nævnes selskaber som McDonalds, Pepsi og IBM.

Afrunding

Det amerikanske aktiemarked er det største i verden, og derfor findes der også utrolig mange interessante selskaber, som du har mulighed for at investere i.

Heldigvis er det ret enkelt at investere i USA, da stort set alle investeringsplatforme tilbyder at handle på det amerikanske marked. Det er også en af de nemmere lande i forhold til skat, da flere af de større platforme har refusionsaftaler, der klarer bøvlet for dig.

Dog skal du alligevel være opmærksom på, at kurtage ofte er dyrere end, når du handler danske aktier. Samtidig kommer du også til at betale for valutaomkostninger, når du handler aktier i den amerikanske dollar.

Har du spørgsmål eller kommentar, så er du velkommen til at stille dem i kommentarfeltet længere nede.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke amerikanske aktier skal man købe?

Det amerikanske aktiemarked er verdens største, så der findes utallige aktier, som du har mulighed for at investere i. Hvilken der er den rette for dig afhænger af din aktiestrategi.

Hvordan beskattes amerikanske aktier?

Aktier fra USA beskattes som danske aktier. Ejer du amerikanske udbytteaktier, så bliver udbyttet først beskattet i USA og herefter i Danmark.

Hvordan køber jeg amerikanske aktier?

For at du kan få mulighed for at købe amerikanske aktier, så kræver det, at du har adgang til en aktieplatform, der tilbyder handel her. Jeg anbefaler enten Saxo Bank elller Nordnet.

Hvad hedder børsen i USA?

Den største børs i verden, der er beliggende på Wall Street i USA, hedder New York Stock Exchange. Dette forkortes ofte til NYSE.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.