Aktier for begyndere: Lær at handle med aktier [2024]

Når de fleste tænker på investering, så falder tankerne på ofte på investering i aktier. Der findes en række andre typer af investeringer, men i denne artikel vil jeg fokusere på, hvad der nok må betragtes som at være den mest populære form for investering – nemlig aktieinvestering.

Denne artikel er skræddersyet til dig, der gerne vil lære mere om at købe aktier for begyndere. I denne artikel kommer jeg ind på, hvad en aktie er, hvorfor du bør investere i aktier, hvordan du bør forholde dig til aktie investering som nybegynder og meget mere. Alt i alt en omfattende introduktion til køb aktier for begyndere.

Aktier og aktiehandel for begyndere, dummies og nybegyndere

Det er vigtigt for mig at gøre opmærksom på, at jeg ikke er professionel rådgiver. Jeg er blot en helt almindelig ung fyr, der deler ud af sine erfaringer inden for investering. Vil du gerne lære mere om, hvordan man handler med aktier, så har du fundet den helt rette artikel.

Jeg har også lavet en video herunder der gennemgår, hvordan du køber din første aktie. Her fortæller jeg også lidt om, hvorfor du bør investere i aktier. Videoen er med udgangspunkt i Nordnets platform.

Artiklen er ret omfattende, så du skal være velkommen til at benytte dig af indholdsfortegnelsen herunder.

Hvad er en aktie?

Danske aktier du kan handle med
Oversigt alle selskaberne i det danske C25-indeks.

For at kunne investere i aktier, så bør du først og fremmest have styr på, hvad en aktie er. En aktie er en lille del af selskab (aktieselskab), som du køber, og efterfølgende ejer. Du kan altså sige, at du bliver medejer af en virksomhed, når du ejer en aktie.

Et selskab noteres på en børs, som du skal have adgang til, før du kan købe aktier i det pågældende selskab. En aktie er typisk noteret i det samme land, som det stammer fra, men det er ikke altid tilfældet.

I Danmark findes der flere børser og i alt 138 forskellige børsnoterede selskaber. Det største indeks hedder OMX C25 (tidligere OMX C20) og består af de 25 største selskaber – målt på børsværdi – i Danmark.

Det primære- og sekundære marked

Aktiehandel deles op i to markeder. Det ene marked er det primære marked, hvor selskabet sælger sine aktier første gang. Det andet marked er det sekundære marked, hvor aktierne efterfølgende handles mellem forskellige investorer. Det er som oftest her, at du vil handle aktier.

Det er også på det primære marked, at en børsnotering foregår. Hvis et selskab udsteder nye aktier, så foregår det også på det primære marked. Årsagen til at udstede nye aktier eller lade sig børsnotere er, at man ønsker ekstra finansiering i virksomheden. Det kan være et alternativ til at låne penge i banken eller udstede virksomhedsobligationer. Her fastsættes en kurs af selskabet, som du køber ind til. Når du efterfølgende vil sælge denne aktie, så sælges den på det sekundære marked.

  • Primære marked: Børsnotering og udstedelse af nye aktier
  • Sekundære marked: Køb og salg af aktier mellem investorer

Det sekundære marked er der, hvor majoriteten af al aktiehandel foregår. Det er også det marked, der har indflydelse på kursen, da den efterfølgende handel med selskabets aktier ikke har indflydelse på selve virksomhed. Det har dog alligevel en indflydelse, da det styrer, hvilken aktiekurs som de potentielt kan udstede nye aktier til.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • God til nybegyndere
  • Automatisk indberetning til SKAT
  • Min primære platform

Børsværdi og antal aktier

Børsværdien af et selskab gøres op i samlede antal aktier ganget med kursen på aktien. Da kursen går op og ned hele tiden, så vil børsværdien løbende svinge.

Børsværdi = Antal aktier x kurs

Antallet af aktier i et selskab har altså kun indirekte indflydelse på, hvor meget selskabet er værd. Bare fordi et selskab har udstedt mange aktier, så er det ikke ensbetydende med, at selskabet har en høj børsværdi.

Forskellen på A- og B aktier

A.P. Møller – Mærsk er et godt eksempel på et selskab, der har både A- og B-aktier.

I nogle selskaber vil du opleve, at der findes to typer af aktier – A- og B-aktier. Der kan være forskel på, hvilke rettigheder de to typer aktier giver, men der er nogle generelle træk, som jeg vil uddybe.

Som udgangspunkt så har du med en A-aktie ret til at stemme til selskabets generalforsamling. Som aktionær med en B-aktie vil du typisk ikke have nogen stemmeret. Du har som oftest samme ret til udbytte ved begge typer, men der kan være forskel på likviditeten i de to typer. Likviditeten handler om, hvor nem en aktie er at sælge. Der kan være forskel på, hvor meget de to typer handles, og det kan have indflydelse på kursen.

En aktie med lav likviditet (handles sjældent) er mindre interessant for en investor end aktie med høj likviditet (handles ofte), da den er nemmere at komme af med. Dette er dog blot nogle generelle betragtninger på de typiske forskelle mellem A- og B-aktier. Der kan være andre forhold, der gør sig gældende, så det bør du være opmærksom på.

Hvorfor bør jeg investere i aktier?

Kursudvikling er en god grund til at at komme i gang med aktieinvestering
Aktiekursen for Genmab A/S de sidste 10 år

En af årsagerne til, at man bør begynde at investere i aktier er, at du kan undgå at tabe penge til inflation. Inflation er et udtryk for den prisstigning, der sker i et samfund. Flere økonomer mener, at en sund økonomi ligger på omkring 2 procent i inflation hvert år. For dig betyder det, at købekraften for dine penge hvert år falder i takt med at inflationen stiger. Har du derfor dine penge stående på kontoen, så vil dine penge løbende blive mindre værd.

Ved at investere i aktier, så kan du (hvis du formår at lave et afkast) begrænse inflationens indvirkning på din købekraft og forhåbentlig endda gøre, at du rent faktisk kan tjene penge på aktier. Dermed kan du komme til at have mere til rådighed, end hvis du ikke investerede dine penge. Som udgangspunkt er det grundstenen for alle typer af investering – at få sine penge til at vokse.

  • Du undgår at tabe købekraft til inflation
  • Dine penge bliver mere værd
  • Du spreder din økonomiske risiko

Generelt set er der to måder at få et afkast på aktier. Der er den mest traditionelle, hvor du køber en aktie til fx 200 kr. og sælger den igen til 350 kr. Her vil du opnå et afkast på 150 kr. (før skat).

Relevant artikel: Investering for begyndere

En anden måde er få udbytte fra forskellige aktier. I daglig tale kaldes disse for udbytte aktier. Når du modtager udbytte fra et selskab, så er det fordi de udbetaler noget af deres overskud. Disse to former kan godt kombineres, så når du løbende modtager udbytte samtidig med, at du opnår en eventuel kursgevinst.

  • Kursstigninger: Aktien stiger fra 200 kr. til 350 kr.
  • Udbytte: Selskabet vælger at udbetale noget af overskuddet til aktionærerne
  • Udbytte + kursstigninger

Det er forskelligt fra selskab til selskab, hvilken strategi de har. De kan enten vælge at beholde pengene og geninvestere i selskabet eller udbetale noget af overskuddet i form af udbytte. Ofte vil det være mere veletablerede selskaber, der betaler udbytte, mens det er ofte vil være virksomhed med fokus på vækst, der ikke betaler udbytte. Ved disse har du så til gengæld større potentiale for en kursstigning.

En anden årsag til, at du bør investere i aktier er, at du spreder dine indtjeningskilder. Har du nok penge investeret, så vil aktier være ekstra indkomst i din privatøkonomi. På den måde er du mindre udsat, hvis du fx skulle miste dit job, da du stadig har en løbende indkomst på dine aktier. Samtidig står du langt bedre i din privatøkonomi, hvis du en større sum penge investeret (eller sparet op). Det kan også fungere som en økonomisk buffer.

Hvordan investerer jeg i aktier?

De to største danske mæglere til aktiehandel
Nordnet og Saxo Bank er de to største danske mæglere.

Du har helt sikkert stillet dig selv spørgsmålet “Hvordan køber man aktier?” Hvor aktiehandel førhen var besværligt og langsomt, da det foregik over telefonen, så er det i dag blevet langt mere moderne. Aktiehandel foregår i dag igennem en digital børsmægler. De to største i Danmark er Saxo Bank og Nordnet, som jeg har lavet en sammenligning af her: Saxo Bank vs Nordnet

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • God til nybegyndere
  • Automatisk indberetning til SKAT
  • Min primære platform

Du kan enten vælge at finde en online investeringsplatform som Nordnet, der har deres primære fokus på investering, eller benytte dig af din egen bank. Her bør du være opmærksom på, at der kan være ret mange gebyrer forbundet med at investere i aktier gennem din egen bank. Har du en særaftale, så kan det være anderledes, men det vil oftest være billigere at benytte sig af enten Saxo Bank eller Nordnet.

Det er også en mulighed at kombinere flere platforme. Jeg benytter begge to, hvor jeg udnytter begge platformes fordele – det er blandt andet Saxo Banks aktiesparekonto og Nordnets månedsopsparing.

Sådan køber du din første aktie

Herunder vil jeg prøve at vise dig processen for at købe din første aktie. I eksemplet tager jeg udgangspunkt i Saxo Banks platform kaldet SaxoInvestor, og at du allerede har fundet en aktie, som du gerne vil købe.

Lidt længere nede fortæller jeg mere om, hvilke strategier du kan bruge til at udvælge aktier. Inden du finder din foretrukne platform, så vil jeg anbefale dig, at du læser denne artikel om det bedste sted at handle aktier.

Når du har udvalgt en aktie og fundet en platform at investere igennem, så er det næste skridt at få overført penge til platformen. Processen for dette er svinger alt afhængig af platform, men det som oftest gøres via bankoverførsel eller indbetaling med kort.

Når du har fået indbetalt penge til platformen, så skal du have fundet den aktie, som du gerne vil købe. De fleste platforme har et søgefelt, hvor du kan søge efter det værdipapir, du er interesseret i at købe. I eksemplet herunder vil jeg prøve at finde Novo Nordisk A/S.

Novo Nordisk er en af de mange aktier, som du har mulighed for købe.

I dette tilfælde vælger jeg den øverste aktie med aktieticker NOVO B. En aktie kan godt være noteret på flere børser og i forskellige lande, så det skal du være opmærksom på, inden du køber din aktie.

Kursudviklingen for Novo Nordisk, hvor man kan se pris, afkast, nyheder og meget andet.

Trykker jeg ind på aktien, så får jeg nu dette overblik hos Saxo Bank. Her kan jeg blandt andet se kursen det sidste stykke tid, udviklingen i dag, ordredybder, seneste nyheder og meget andet. Hvis jeg vil i gang med at købe, så trykker jeg simpelthen bare på “Handl” over grafen.

Vinduet for køb af aktier med kurtage på Saxo Bank.

Trykker jeg på “Handl“, så kan jeg efterfølgende indtaste, hvor mange aktier jeg ønsker at købe. Her er det klart, at der skal være dækning på din konto til at købe det specikke antal. I dette tilfælde vil jeg købe 2 aktier til 430,95 kr. pr. stk. + 14 kr. i kurtage, hvilket giver 861,90 kr. i alt. Trykker jeg “Køb“, så vil 2 stk. Novo Nordisk-aktier blive tilføjet til mit depot, så snart, at der er fundet, der vil sælge til den pris.

Handler du til markedspris (markeret herover ved Type: Marked), så vil der stort set altid være en køber kort tid efter. Du kan dog risikere, at det tager længere tid, hvis du handler i en aktie, der ikke handles så ofte. Så går der lidt længere mellem, at der står en køber.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • God til nybegyndere
  • Automatisk indberetning til SKAT
  • Min primære platform

Hvad er kurtage?

Kurtage er en omkostning, du betaler hver gang du enten køber eller sælger en aktie. De fleste steder er der en minimumskurtage og en efterfølgende procentsats, men den samlede omkostning afhænger af, hvilken platform du vælger at benytte. I videoeksemplet ovenover fra Nordnet, så er kurtagen 0,10 procent eller minimum 29 kr. for danske aktier. Du betaler den sats, der er højest for dit aktiekøb. Der kan specielt være meget høje omkostninger ved kurtage i de normale banker.

På grund af minimumskurtage, så kan det blive hurtigt blive dyrt, hvis du handler for små beløb ad gangen. Handler du for 1.000 kr. ad gangen, så vil kurtagen (med udgangspunkt i Nordnets satser) udgøre 29 kr. eller 2,9 procent. Derfor skal din aktie stige med knap 6 procent, før du har overskud på den gældende aktie, da du også betaler kurtage, når du sælger.

Passiv eller aktiv investor

Inden du begynder at fastlægge din aktiestrategi for dit kommende aktiekøb, så er det vigtigt, at du finder ud af, hvor meget tid du ønsker at bruge på aktieinvestering. Typisk så skelner man mellem to typer:

  • Den aktive investor: Køber og sælger ofte og følger meget med i, hvad der sker i markedet.
  • Den passive investor: Køber og sælger sjældent og følger ikke meget med i, hvad der sker i markedet.

Skal du følge meget med i markedet, så vil det koste dig meget af din tid. Selvom der kan være flere penge at hente, hvis du er en god aktiv investor, så er tidsforbruget højt. Derudover så vil der også være større omkostninger forbundet med at være aktiv investor, da du handler ofte. Her vil omkostningerne til kurtage hurtigt løbe op.

Den passive investor bruger ikke meget tid på sine investeringer. Derfor handles der heller ikke så ofte, og dermed kan omkostningerne holdes nede. Typisk vil en passiv investor købe sig ind i en aktie med en tidshorisont på 10-15-20 år. Det kaldes også for køb-og-behold strategien.

Hvad er diversificering og hvorfor er det vigtigt?

Diversificering og spredning af aktier
Spred din risiko – læg ikke alle dine æg i den samme kurv

Inden du skynder dig ud og købe din første aktie, så bliver jeg nødt til at gøre dig opmærksom på begrebet diversificering.

Diversificering handler om, at du spreder dine midler på tværs af både selskaber, sektorer, lande og ikke mindst andre investeringsformer. Det giver sig selv, at hvis 100 procent af din portefølje er placeret i én aktie, så er du eksponeret højt mod denne aktie. Falder den, så falder hele din portefølje, mens det omvendte selvfølgelig gør sig gældende, hvis den stiger. Dermed får du meget svært ved at lave et stabilt afkast, da du er tungt eksponeret mod én aktie.

Vælger du derimod at købe 10 forskellige aktier, så spreder du din risiko, da du diversificerer din portefølje. På den måde vil et kursfald i én aktie ikke have lige så stor betydning, som hvis det var den eneste aktier, du ejede.

Det er derfor essentielt, at du spreder dine midler. Du skal dog også huske ikke kun at sprede dem på tværs af forskellige aktieselskaber, men også sektorer og lande.

Lad mig komme med et eksempel herunder.

Portefølje #1

  • 20 % Danske Bank
  • 20 % Nordea
  • 20 % Spar Nord
  • 20 % Jyske Bank
  • 20 % Sydbank

Portefølje #2

  • 20 % Danske Bank
  • 20 % Novo Nordisk
  • 20 % Coca Cola
  • 20 % Maersk
  • 20 % McDonalds

Dette er kun eksempler. I en rigtig situation vil man sigte efter at have flere aktier og en mindre fordeling.

Hvilken af de to porteføljer tror du, at der er bedst diversificeret? Jeg er sikker på, at selvom du ikke kender alle selskaberne i portefølje #2, så vil du gætte på denne.

Med portefølje #1 vil du være hårdt ramt, hvis det går dårligt for banksektoren, men omvendt vil du opleve et ekstra godt afkast, hvis banksektoren blomstrer op.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • God til nybegyndere
  • Automatisk indberetning til SKAT
  • Min primære platform

Med portefølje #2 vil du være bedre eksponeret generelt, da du har lidt af det hele. Bliver banksektoren hårdt ramt, så består den heldigvis kun af 20 procent af din portefølje.

Med portefølje #2 vil du altså gå glip af et stort afkast, hvis banksektoren pludselig opnår stor økonomisk vækst. Omvendt vil du dog stå langt bedre, hvis banksektoren går dårligt. Ved hjælp af diversificering kan du altså sikre, at den generelle for din portefølje vil være lavere, end hvis du kun var eksponeret mod en eller få aktier. Dog kræver en god spredning, at du har en større sum penge til rådighed til investering, da du ellers kan have svært ved at købe nok forskellige aktier.

Strategier til at udvælge aktier

Når du skal til at vælge en strategi, så vil jeg anbefale dig, at du finder en strategi, som du ved, at du kan holde dig til. Holder du dig ikke til din strategi, så risikerer du panik, hvis markederne pludselig falder. Her er det vigtigt, at man har en klar og defineret strategi for, hvad man gør i de forskellige tilfælde. På den måde er man bedre polstret til at handle rationelt i disse situationer.

Fundamental analyse

Fundamental analyse er en strategi, hvor du har fokus på virksomhedens nøgletal. Her analyserer du på, hvor godt virksomheden klarer sig på nuværende tidspunkt, og hvordan du forventer, at den vil klare sig i fremtiden.

Generelt set så kigger du ikke på, hvad der er sket i fortiden, men hvad der kommer til at ske i fremtiden. Hvilke muligheder kunne der være i fremtiden, som dette selskab kunne udnytte?

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • God til nybegyndere
  • Automatisk indberetning til SKAT
  • Min primære platform

Fundamental analyse fokuserer specielt meget på de økonomiske nøgletal i selskabet. Hvordan performer virksomheden i forhold til andre virksomheder i sektoren? Det omfatter blandt andet økonomiske parametre som

  • Direkte udbytte – Udbytte ift. kursen
  • DPS – Udbytte pr. aktie
  • EPS – Resultat efter skat pr. aktie
  • EBIT-margin – Overskud efter omkostninger, men før finansielle omkostninger og skat
  • Payout-ratio – Hvor stor en andel af selskabets overskud bliver udbetalt som udbytte?
  • ROE – Forrentningen af egenkapitalen
  • P/E-tallet – Pris i forhold til indtjening

Nøgletallene fra ovenover kan analyseres sammen med tal fra regnskabet for at få et overblik over den finansielle situation i virksomheden. I kombination med dette, bør du også analysere markedet, sektoren og den generelle fremtid for selskabet, for at finde ud af, om det er en god idé at investere i selskabet.

Eksempel på fundamental analyse for nybegyndere
Eksempel på relevante finansielle tal for Carlsberg A/S, som kunne bruges i en fundamental analyse.

Som udgangspunkt handler det altså om, at du holder disse økonomiske nøgletal op mod, hvordan virkeligheden ser ud. Investerer du med udgangspunkt i fundamental analyse, så vil dine positioner normalt være med en længere tidshorisont. Tidsforbruget afhænger af, hvor meget du vil gå i dybden med dine fundamentale analyser. Som udgangspunkt så kan du nøjes med at foretage en analyse hver gang, du ønsker at tilføje et nyt selskab til porteføljen. Du vil dog kunne nyde godt af at have en generel forståelse for markedet, og hvordan det udvikler sig.

Målet med fundamental analyse er at finde selskaber, der er prissat for lavt i forhold til den reelle værdi. Filosofien fokuserer på, at markedet over tid vil vise den reelle værdi af selskabet, hvor du så kan opnå en gevinst, da du har købt selskabet på tilbud.

Denne strategi er også kaldet for value investering. Du har formentlig hørt om Warren Buffett, og det er denne strategi, som han benytter sig af. Hans læremester, Benjamin Graham, har skrevet bogen The Intelligent Investor, som du helt sikkert kan lære meget af, hvis du har interesse for fundamental analyse.

Teknisk analyse

Teknisk analyse forbindes ofte med daytrading. En daytrader er en person, der lever af at købe og sælge aktier med fokus på kortsigtede investeringer. Når du arbejder med teknisk analyse, så prøver du på at forudsige kursbevægelser i fremtiden. Her analyserer du på udbud og efterspørgsel med udgangspunkt i historiske kursbevægelser- og mønstre.

Kursbevægelserne er styret af forholdet mellem køber og sælger. Et overskud af købere vil få efterspørgslen til at stige, som resulterer i en prisstigning. Et overskud af sælgere vil få udbuddet til at stige, som medfører et fald i priserne.

Teknisk analyse for nybegyndere inden for handel med aktier
Teknisk analyse handler meget om trends, glidende gennemsnit og meget mere.

Med teknisk analyse analyserer du de mønstre, trends og formationer som kursbevægelserne danner. Disse mønstre gentager sig over tid, hvorfor du med udgangspunkt i historiske kursudviklinger og en masse teorier kan prøve at forudsige, hvor kursen er på vej hen. Generelt set er disse mønstre og trends baseret på det psykologiske aspekt i markedet. Dette gør også, at du typisk kun har korte positioner i markedet, da det hurtigt kan ændre sig.

Som du nok kan regne ud, så kræver teknisk analyse rigtig meget tid. Du skal både være klar til at købe samtidig med, at du efterfølgende skal være klar til at sælge igen. Det kan være både, hvis udviklingen går som forventet, men stagnerer, eller hvis det går i den forkerte retning, og du skal minimere dit tab. Som investor med udgangspunkt i teknisk analyse, så vil du falde i kategorien aktiv investor.

Har du interesse i teknisk analyse, så er jeg blevet anbefalet Daytrader af Christian Kongsted. Jeg har desværre endnu ikke selv fået læst den.

Investeringsforeninger

En anden strategi er også at investere i aktier igennem investeringsforeninger/investeringsfonde (læs mere her). På den måde investerer du ikke direkte i aktier, men i større papirer, der har samlet en række aktier under sig. Kort fortalt så er det en lille del af en stor bunke af aktier, du køber ind i.

Med en investeringsforening har du mulighed for at opnå stor spredning, selvom du ikke investerer for et stort beløb. I realiteten køber du et udsnit af de aktier, som foreningen har investeret i.

Et eksempel kunne være, hvis du investererede i en investeringsfond, som tager udgangspunkt i den danske børs C25. Ved at købe et papir i denne fond, så vil du blive eksponeret mod hele C25. Skal du selv have denne eksponering mod C25, så kræver det, at du køber rigtig mange forskellige aktier i indekset.

Investeringsforeninger deles generelt op i to grupper:

  • Akkumulerende: Disse betaler ikke udbytte, men overskuddet fra investeringerne akkumuleres i fonden. Denne type af fond bliver beskattet efter lagerbeskatningsprincippet. For det fleste vil det være ufordelagtigt rent skattemæssigt, men det afhænger af din privatøkonomi.
  • Udbyttebetalende: Fonden akkumulerer ikke deres afkast, men udbetaler overskuddet i form af udbytte. Dermed er fonden realisationsbeskattet, hvilket som oftest vil være at foretrække.

En investeringsforening kan yderligere opdeles i aktive og passive investeringsforeninger:

  • Aktiv investeringsforening: Handler aktivt. Målet er typisk at opnå et afkast i niveau eller bedre end det pågældende indeks
  • Passiv investeringsforening: Handler passivt. Rebalancerer papirerne i fonden (typisk årligt). Målet er et at opnå et markedsafkast tilsvarende til det pågældende indeks minus omkostninger
Aktier i investeringsforeninger
Eksempel: SPIGLAMRIKL er en global, passiv investeringsforening udbudt af Sparinvest, der følger markedsindekset MSCI World.

Investeringsforeninger er en god gør-det-selv-investering, hvor du meget hurtigt får en god spredning på dine midler. Samtidig er det billig måde at investere ligesom de professionelle.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • God til nybegyndere
  • Automatisk indberetning til SKAT
  • Min primære platform

Det skal dog også nævnes, at der findes udenlandske ETF’er, som er det samme koncept som investeringsforeninger herhjemme. Disse har typisk langt lavere omkostninger, men de beskattes dog alle efter lagerbeskatningsprincippet. De fleste aktiebaserede ETF’er beskattet som aktieindkomst, men der er også en del, der beskattes som kapitalindkomst. SKAT har en liste med aktiebaserede ETF’er, der beskattes som aktieindkomst, på deres hjemmeside her. For de fleste personer vil aktieindkomst være at foretrække.

Omkostninger, når du investerer i investeringsforeninger

Når du investerer i investeringsforeninger, så skal du være særligt opmærksom på omkostningerne. Disse opgøres i ÅOP, og kan variere alt fra 0,05 procent til 2-3 procent. Du skal være opmærksom på dette, da det vil blive fratrukket i det afkast, som du kan forvente. Dermed skal en investeringsforening med 2 procent i ÅOP have et afkast, der er 1,5 procent højere hvert år end en tilsvarende forening med 0,5 procent i ÅOP.

  • Investeringsforening #1 – Afkast: 7 procent, ÅOP: 2 procent, samlet afkast: 5 procent
  • Investeringsforening #2 – Afkast: 6 procent, ÅOP: 0,5 procent, samlet afkast: 5,5 procent

Som du kan se i eksemplet ovenover, så er afkast ikke hele billedet. Ved at finde en fond med lave omkostninger, så kan du nedjustere dit afkastkrav.

Du vil opleve, at de udenlandske ETF’er vil være de billigste. For den typiske dansker er disse dog uattraktive grundet lagerbeskatningsprincippet.

I Danmark er alternativerne finder du dog også en række gode fonde. Her finder du både aktive og passive investeringsforeninger. Her er de aktive klart de dyreste, hvor ÅOP godt kan ligge omkring 2-3 procent. I modsatte ende har vi de passive, der ofte ligger omkring 0,5-1 procent i ÅOP.

Ønsker du at investere i investeringsforeninger, så anbefaler jeg Nordnets månedsopsparing, som du kan læse mere om her.

Hvor kan jeg læse mere?

Først og fremmest så håber jeg,, og at du er blevet klogere på, hvordan du kommer i gang med at købe aktier. For at denne artikel ikke skulle blive alt for omfattende, så har jeg valgt af afgrænse den på nogle områder.

Hvis du er interesseret i at læse mere omkring investering i aktier og investering generelt, så har jeg samlet en række artikler herunder om forskellige emner.

Hvad gør jeg selv?

Efter du har læst artiklen, så vil du formentlig gerne høre lidt om, hvordan jeg selv investerer mine penge. Jeg er en 27-årig ung fyr, der arbejder fuldtid som bygningskonstruktør. Ved siden af mit normale job bruger jeg blandt andet tid på at skrive her på Ung med penge om investering.

Først og fremmest så investerer jeg i flere forskellige typer af aktivklasser. Primært er min portefølje bygget op omkring udbytteaktier. De udgør over 60 procent af min samlede portefølje, og de har en samlet værdi på lidt over 300.000 kr. Her investerer jeg i store, solide selskaber, der har en god udbyttehistorik.

Derudover har jeg mindre andel i et par investeringsforeninger med fokus på MSCI ACWI og MSCI Emerging Markets på cirka 20 procent. Jeg har også har en andel omkring 1 procent i crowdlending.

I starten af min investeringsrejse var min strategi at fokusere på investeringsforeninger, hvor jeg primært investerede i SPIGLMARIKL. Det er en forening udbudt af Sparinvest med lave omkostninger. Det er en global, passiv investeringsforening, der betaler udbytte. Her brugte jeg Nordnets månedsopsparing til løbende at købe op hver måned.

Efterfølgende fik jeg en stor interesse for udbytte aktier. Her er jeg i gang med at opbygge en bred portefølje, der afspejler et af de største verdensindeks kaldet MSCI ACWI. Disse aktier vælger jeg med udgangspunkt i fundamental analyse og en køb-og-behold-strategi. Det meste består af solide udbytte aktier, hvilket hænger rigtig godt sammen med konceptet bag fundamental analyse.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • God til nybegyndere
  • Automatisk indberetning til SKAT
  • Min primære platform

Årsagen til, at valget er faldet på fundamental analyse er, at jeg ikke har tiden til at være aktiv investor med udgangspunkt i teknisk analyse. Der går rigtig meget tid med at handle aktiv, og man skal være rigtig dygtig for at tjene penge på aktier med teknisk analyse. Omvendt kan det også gå rigtig

Derimod har jeg det fint med et markedsafkast baseret på en veldiversificeret portefølje. Det ville være en bedre løsning for mig at investere i en investeringsforening, men enkeltaktierne giver mere motivation. Det gør, at jeg løbende sætter flere penge af, end jeg normalt ville, da jeg finder det mere interessant, hvilket på sigt giver et højere afkast for mig.

Artiklen er hele tiden under opbygning, så skulle du ligge inde med spørgsmål eller lignende, så smid gerne en kommentar eller kontakt mig. Jeg udvider hele tiden artiklen med nye emner som folk efterspørger.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en aktie?

En aktie er en ejerandel i en virksomhed. Ejer du en aktie, så er du aktionær, og du ejer derved også en del af en virksomhed.

Hvor er det bedste sted at handle aktier?

Som dansker bør du vælge en dansk handelsplatform, da det er klart det nemmeste. Typisk vil det bedste sted enten være Nordnet eller Saxo Bank. Læs min artikel, hvor jeg sammenligner platformene herunder.
Saxo Bank vs Nordnet

Hvordan bliver man beskattet af aktier?

Aktier bliver beskattet med 27 procent op til de første 57.200 (2022-niveau). Herefter er beskatningen på 42 procent.

Hvordan tjener man penge på aktier?

Basalt set så tjener du penge på en aktie, når du køber den til en lavere pris, end du sælger den til. Samtidig kan du også tjene penge ved at modtage udbytte fra en aktie.

Hvor skal jeg købe aktier?

Hvilken børsmægler du skal bruge afhænger af dit behov. Nordnet og Saxo Bank er to rigtig gode muligheder.

Skal man købe aktier nu?

Aktiemarkedet går op og ned, og derfor er det aldrig til at vide, om du bør komme en aktie i dag, i morgen eller om en måned.

Hvor kan man investere i aktier?

Du køber aktier igennem en børsmægler som f.eks. Nordnet eller Saxo Bank. Det kan også være igennem din egen bank, hvor du har mulighed for at oprette et aktiedepot.

Hvor meget stiger aktier i gennemsnit?

Med udgangspunkt i historisk data stiger aktier i gennemsnit 7-8 procent om året. Det kan du lære mere om i denne artikel om afkast af aktier.

Hvor mange penge skal der til for at købe aktier?

I princippet er der ikke nogen grænse for hvor lavt et beløb, som du investerer for. Nogle platforme har dog et minimumsbeløb, som du skal handle for.

Hvor investerer man i aktier?

Det bør du igennem en børsmægler, hvor du kan oprette et aktiedepot. Som dansker kunne det være på Nordnet eller Saxo Banks platform.

Hvordan køber jeg min første aktie?

For at købe din første aktie, så kræver det, at du har et aktiedepot. Her kan du benytte dig af en af de store platforme som Nordnet eller Saxo Bank, eller din normale bank.

Hvilken aktie skal jeg købe?

Der er desværre ingen garanti for, at en aktie vil stige. Derfor bør du finde en masse forskellige aktier, så du spreder dine investeringer og dermed din risiko.

Hvordan investerer man i aktier?

Det er ret simpelt at investere i aktier. Du skal blot oprette et aktiedepot, hvorfra du kan handle aktier, og så er du i gang.

Hvordan køber man aktier?

Det er ret simpelt. Du køber aktier ved at oprette et aktiedepot, hvorfra du kan handle aktier på børsmarkederne.

Hvordan handler man med aktier?

Hvis du gerne vil handle med aktier, så skal du have dig et aktiedepot hos en børsmægler. Herefter skal du lægge dig en aktiestrategi, hvorefter du er klar til at købe din første aktie.

Hvornår skal man sælge sine aktier?

Der er intet, der indikerer, at det er muligt at time markedet. Du bør derfor sælge dine aktier, når du skal bruge pengene, eller hvis du ønsker at flytte dem til en anden aktie.

Skal man sælge sine aktier nu?

Det er meget svært at time markedet, og derfor er det også svært at sige, hvornår det er et godt tidspunkt at sælge. Oftest vil køb-og-behold-strategien være mest profitabel.

Hvorfor falder aktiemarkedet i dag?

Der kan være mange årsager til, at aktiemarkedet falder i dag. Det er heller ikke altid, at en nyhed kan kædes direkte sammen med et fald.

Hvor mange aktier skal man købe?

Du bestemmer selv hvor mange aktier du bør købe. Det er mere relevant at kigge på hvor mange penge, du investerer i hver aktie.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra denne side om afbetaling.

Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
36 kommentarer til “Aktier for begyndere: Lær at handle med aktier [2024]
  • Hej Frederik,
    Jeg er i gang med at lære om aktiehandel, og hele det her univers omkring det.
    Hvis nu man handler meget med udenlandske aktier, er det så bedre/nemmere med f.eks Etoro eller Robinhood, eller vil du stadig anbefale Saxo og/eller Nordnet

    • Hej Viktor,

      Jeg er ikke ret stor fan af de udenlandske platforme, da de ikke indberetter til SKAT. Det vil jeg gerne undgå at skulle gøre selv. Jeg synes også, at specielt Saxo Bank er ret attraktive ift. kurtage på udenlandske aktier. Derfor vil jeg mene, at Nordnet/Saxo Bank er et bedre bud, da det simpelthen er nemmere.

      Bedste hilsner
      Frederik

  • Hej Frederik,

    Hvad sker der hvis man lægger en købsordre på 50 aktier, men kun 20 er udbudt? Køber den så de 20?

    Hvad hvis man ligger en købsordre, men der ikke bliver udbudt en aktie til den nøjagtig samme pris? Skal man købe dem der er udbudt? Og omvendt ift. salg.

    Er der fordele i at handle udenlandske værdipapirer på udenlandske børser kontra på danske?

    • Hej Mads,

      Hvis de pågældende aktier ikke er i markedet, så vil den kun købe de 20 stk. Når du ligger en ordre, så kan du typisk vælge mellem markedsordre og limitordre. Ved en markedsordre køber du til markedsprisen, mens du ved en limitordre kan sætte en max pris.

      Umiddelbart kan jeg kun se fordelen i, at du muligvis har adgang til flere markeder og en lavere kurtage. Du skal dog være opmærksom på, at de ikke indberetter til SKAT.

      Bedste hilsner
      Frederik

  • Hej Frederik

    Tak for en spænende blog. Kan du udvide værktøjskassen med dine excelark, som skabeloner til at nørde med sin egen portefølje. Jeg begyndte sidste år leger lidt med opstillinger, grafer mv. for at illustrer fremgangen, men det kunne være fedt med lidt inspiration

    Mvh Marie

  • Hej

    super god artikel mange tak.

    mit spørgsmål lyder sådan. jeg har hørt at en aktie giver først afkast når man køber en før virksomhedens generalforsamling eller efter, kan ikke rigtigt huske rækkefølgen. passer det eller kan du forklare

    på forhånd mange tak

  • Hej
    Jeg har prøvet at lave et investeringsforslag gennem Nordnet. Her kommer der udenlandske obligationer frem.
    Jeg troede ikke, at man skulle investere i obligationer for tiden.
    Hvad er din mening om det?
    Vh Annette

    • Hej Anette

      Jeg har ikke beskæftiget mig ret meget med investeringer i obligationer, men det er et meget minimalt afkast, som du kan opnå i øjeblikket.

      Bedste hilsner
      Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *