Hvad er P/E-tallet?

P/E-tallet bruges ofte, når man som investorer overvejer at investere i en aktie. Når vi taler om investering i aktier, er det et nøgletal, der kan bruges som udgangspunkt for, om en aktie er dyr eller billig. Det bør dog ikke være udelukkende på baggrund af P/E-værdien, at man vælger at købe en aktie.

P/E = Price / Earnings = Pris / Overskud i virksomheden

P/E står for Price Earnings. Det er forholdet mellem prisen og overskud i virksomheden pr. aktie. Skal du udregne P/E, så skal du tage aktiens kurs i forhold til selskabets overskud pr. aktie. Overskud pr. aktie kaldes også EPS. Når du køber en aktie til en P/E-tal på 10, så betyder det, at du giver 10 kr. for hver krone i overskud pr. aktie i virksomheden.

Tesla er et eksempel på en virksomhed med en meget høj P/E-værdi i øjeblikket.

På tværs af branche og sektorer kan der være stor forskel på, hvad der er højt for en aktie. Det afhænger også af, hvilken fremtid som selskabet går i møde. Et eksempel kunne være Tesla. I skrivende stund (09.09.20) har Tesla en kurs på cirka 330 $. EPS (indtjening pr. aktie) ligger på 0,336 $. Tesla handles derfor til en P/E på cirka 982. Det er voldsomt højt, men årsagen ligger i forventningen til fremtiden. Mange forventer, at Tesla i fremtiden kommer til at tjene mange penge, så derfor er man villig til at betale en høj pris nu for et senere overskud.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Vær opmærksom på, at der være stor forskel på, hvordan folk beregner værdien. Nogle tager overskuddet fra sidste regnskabsår, nogle tager de sidste 12 måneder, mens andre baserer P/E på fremtidig overskud. Når man skal sammenligne aktier er det vigtigt, at man gør det på samme grundlag. Derfor bør du bruge det som et værktøj til at sammenligne to lignende selskaber, hvorefter du justerer din analyse på baggrund af forventede fremtidig indtjening.

Derfor har vækstaktier ofte en meget høj P/E, som man ser det med Tesla. Nogle vækstaktier har også underskud, så derfor kan man slet ikke beregne værdien. Omvendt har udbytteaktier ofte en meget lav Price/Earnings-værdi. De har ikke udsigt til den helt store vækst, men leverer formentlig år efter år et acceptabelt resultat.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er P/E-værdi?

P/E-værdi er forholdet mellem en akties pris og overskuddet i virksomheden.

Hvad er P/E-tallet?

P/E-tallet er en indikator for forholdet mellem aktiekursen og selskabets overskud.

Hvad er en god P/E-værdi?

En tommelfingerregel er, at en P/E-værdi under 22,5 er lavt. Der er dog en masse andre faktorer, der bør også bør tages i betragtning.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *