Vindenergi aktier – Liste med vindmølle aktier [2024]

Vindenergi er med tiden blevet en af de billigste former for produktion af energi. Samtidig så oplever branchen også stor interesse grundet et øget fokus på vedvarende energi.

For at sikre den bæredygtige omstilling, så er det essentielt, at vi omstiller os til mere vedvarende og grøn energi. Her kan vindenergi være en stor brik, der kan være med at løse puslespillet.

I denne artikel viser jeg dig eksempler på forskellige aktier og ETF’er inden for vindenergi samtidig med, at du kan blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, inden du investerer i sektoren.

Aktier inden for produktion af vindmøller

Når vi taler om vindenergi, så er det oplagte at kigge på de selskaber, der producerer vindmøller og vindturbiner. En øget interesse for vindenergi kan ses direkte på deres tal.

SelskabLandMarkedsværdiPEEPSSektor
Vestas Wind Systems A/S
VWS.CO
Danmark184,07 B606.830,00Industri
SGRE.MC
0,0000 N/A0,00
NORDEX SE O.N.
NDX1.DE
Tyskland2,93 B-28.140,38Industri
GOLDWIND
2208.HK
Kina32,02 B4.920,08Industri
GOLDWIND SCI&TECH
002202.SZ
Kina29,14 B12.620,07Industri

Disse aktier placerer sig i industri-sektoren, og udvalget er ret begrænset. Det er få, store selskaber, der beskæftiger sig med produktion af vindmøller- og turbiner. Den største aktie i branchen er danske Vestas (Ticker: VWS), som du formentlig allerede kender til.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Aktier med investering i infrastruktur

Inden for vindenergi, så er det ikke kun relevant at tage et kig på de virksomheder, der producerer vindmølleturbinerne. Energi aktier, der arbejder med infrastruktur, er også aktuelle. Disse selskaber sørger for, at energien kommer fra vindturbinen til den endelige forbruger.

SelskabLandMarkedsværdiPEEPS
Atlantica Sustainable Infrastru
AY
Storbritannien2.55B34.270.41
BORALEX INC
BRLXF
Canada2.71BN/A0.71
Brookfield Renewable Corporatio
BEPC
USA5.40B91.097.91
Clearway Energy, Inc.
CWEN
USA5.20BN/A0.65
Hannon Armstrong Sustainable In
HASI
USA3.62B11.682.14
IBERDROLA SA SPON ADR EACH REP
IBDRY
Spanien81.84B14.553.96
INNERGEX RENEWABLE ENERGY INC
INGXF
Canada1.55BN/A0.47
NextEra Energy, Inc.
NEE
USA150.10B19.83.66
NextEra Energy Partners, LP
NEP
USA2.61B17.921.32
NORTHLAND POWER INC
NPIFF
Canada4.47BN/A0.51
ORSTED A/S
ORSTED.CO
Danmark162,12 B14.1351,12
TransAlta Corporation
TAC
Canada2.11B34.751.42

Listen består primært af energiselskaber, der i mere eller mindre grad investerer i vindenergi. Oftest så begrænser selskaberne sig ikke blot til vindenergi, og de fokuserer i stedet generelt på investering i vedvarende energi. På listen finder du blandt andet danske Ørsted (Ticker: ORSTED).

Der findes også et par andre selskaber, der er relevante, når vi taler om investering i vindenergi. Der er blandt andet virksomheder som Cadeler (Ticker: CADLF) og Eneti (Ticker: NETI), der udelukkende fokuserer på installation af off-shore vindmøller.

TPI Composites (Ticker: TPIC) leverer vinger til flere af de større vindmølleselskaber, og de har dermed også en andel i udviklingen. Det er også en virksomhed, der kunne være relevant at kigge på.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

ETF’er med fokus på vindenergi

ETF’er er gode til sprede din risiko på et bestemt område. Hvis du gerne vil eksponeres mod udviklingen for vindenergi, men ikke ønsker at udvælge bestemte aktier, så kan det være en rigtig god løsning. På den måde får du del i udviklingen.

To eksempler på ETF’er med fokus på energi er First Trust Global Wind ETF (Ticker: FAN) og Global X Wind Energy ETF (Ticker: WNDY). Begge har en global tilgang, hvor de fleste positioner er uden for USA.

Du skal dog være opmærksom på, at når du vælger en specifik ETF, så øger du din risiko markant overfor denne sektor. Selvom der vil være udsving, så vil mange af disse aktier bevæge sig i samme retning.

Hvad skal du være opmærksom på?

Vindenergi er ikke uden problemer, og der er helt klart også nogle udfordringer. Vindmøller- og turbiner får ofte modstand fra de lokale i de område, hvor de skal etableres. Det giver en begrænsning i udvidelsesmuligheder, da lokal modstand kan sløve etableringsprocessen.

Denne modstand er en af årsagerne til, at off-shore vindenergi i højere grad vinder frem. Her kan de etableres uden, at det påvirker de lokale. Udfordringen her er dog, at det er dyrere, og det stiller større krav til infrastrukturen.

Den helt store udfordring ved vindenergi er, at det ikke er muligt at styre, hvornår vinden blæser. Energikilden har helt sikkert sin plads i vores fremtidige energimix, men vindenergi kan ikke stå alene. Der skal være muligheder for at supplere energiforsyningen, når produktionen er lav.

Ofte stillede spørgsmål

Er investering i vindmølle aktier en god idé?

I fremtiden forventes det, at vindenergi i højere grad vil være en af verdens primære energikilder. Af den årsag kan det være en god investering, men der er ingen garantier.

Hvordan investerer man i vindenergi?

Der findes overordnet set to måder at investere i vindenergi. Enten kan du investere i aktier med fokus på vindenergi eller investere i andele af vindmølleprojekter.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *