First North Danmark – Den danske vækstbørs [2022]

First North Danmark er den danske version af minibørsen First North. Her er det nemmere for mindre selskaber at blive børsnoteret, da de ikke skal leve op til de samme krav som på almindelige børs.

Hvilke aktier findes på First North?

Der findes et hav af forskellige typer af aktier på i den danske First North. Der er en masse forskellige

SelskabTickerSektor
AgillicAGILCIT
Alefarm BrewingALEFRMKonsumentvarer
AstralisASTRLSKommunikation
AudientesAUDNTSSundhedspleje
BactiQuantBACTIQIndustri
Brain+BRAINPSundhedspleje
Brain+ A/S TOBRAINP TOSundhedspleje
ConferizeCONFRZIT
Copyright AgentCOPYIndustri
Danish Aerospace CompanyDACIndustri
Dataproces GroupDATAIT
DecideActACTIT
DigizuiteDIGIZIT
DonkeyRepublic HoldingDONKEYIT
EgnsINVEST Ejd., TysklandEGNETYEjendomme
EnalyzerENALYZIT
ErriaERRIAIndustri
FastPassCorpFASTPCIT
FOM TechnologiesFOMIndustri
Happy HelperHAPPYForbrugsgoder
HoveHOVEIndustri
HRC World PlcHRCForbrugsgoder
HydractHYDRCTIndustri
HypefactorsHYPEIT
ImperoIMPEROIT
JobindexJOBNDXKommunikation
KonsolidatorKONSOLIT
LED iBond InternationalLEDIBONDIndustri
MapsPeopleMAPSIT
Mdundo.comMDUNDOKommunikation
MonsensoMONSOSundhedspleje
MovinnMOVINNEjendomme
NexcomNEXCOMIT
NORD.investmentsNORDFinans
OdicoODICOIndustri
OnxeoONXEOSundhedspleje
OrderYOYOYOYOIT
Q-InterlineQINTERIndustri
Re-Match HoldingRMATCHIndustri
RelesysRELEIT
RISMA SystemsRISMAIT
SameSystemSAMEIT
Scandinavian Medical SolutionsSMSMEDSundhedspleje
Scape TechnologiesSCAPEIndustri
SeluxitSLXITIT
Shape RoboticsSHAPEIT
SPENN TechnologySPENNIT
STENOCARESTENOSundhedspleje
TROPHY GAMES DevelopmentTGAMESKommunikation
Valuer HoldingVALUERIT
ViroGatesVIROSundhedspleje
WindowMaster InternationalWMAIndustri
WIRTEKWIRTEKIT

Hvad er First North Copenhagen?

First North er en betegnelse for en gruppe af såkaldte minibørser med aktier fra Danmark, Finland, Sverige og Island. First North Danmark omfatter de aktier med dansk oprindelse, der findes på First North.

Den officielle betegnelse for børsen er First North Growth Market Denmark. Helt simpelt så giver minibørsen mulighed for, at mindre selskaber kan blive børsnoteret. Det primære formål ved en børsnotering vil oftest være at rejse kapital til at skabe vækst i selskabet. Der findes også et aktieindeks, der matcher First North Danmark, der kaldes First North Denmark DKK GI.

Med de mere lempelige krav til selskaberne, så er det blevet betydelig nemmere for et selskab at blive børsnoteret. Af samme årsag vil der også være højere risiko ved at investere i disse aktier, da selskaberne er mindre, samt at der er færre krav til dem.

Krav til aktier på First North

Overordnet set så er kravene til en børsnotering på First North-børsen mere lempelige end på de normale børser som f.eks. NASDAQ Copenhagen. Som investor bør du ikke forholde dig ret meget til kravene, men det er selvfølgelig godt at have en forståelse af, at der er forskel på selskaberne på First North aktier og den almindelige børs.

Et af kravene er, at alle selskaberne skal have tilknyttet en certificeret rådgiver. Rådgiveren hjælper med de formelle krav til selskaber samtidig med, at rådgiveren hjælper med at kommunikere korrekt til markedet.

Herudover er selskaberne forpligtet til at offentliggøre års- og halvårsrapporter, mens det er frivilligt, om de ønsker at offentliggøre kvartalvise rapporter.

Samtidig forpligterne selskaberne sig også til, at nyheder fra selskabet er korrekte og pålidelige. De skal offentliggøres hurtigst muligt, og de må ikke udelade forhold, der kan have indflydelse på vurderingen af oplysningerne i nyheden.

Unoterede aktier og SKAT

Som investor på First North Danmark, så skal du være ekstra opmærksom på skatteforholdene. Det er nemlig sådan, at aktier på minibørsen betegnes som unoterede aktier.

Den store forskel fra en almindelig, noteret aktie er, at din børsmægler ikke automatisk kan indberette handlerne til SKAT. Du skal altså selv stå for at indberette tab og gevinst i forbindelse med din årsopgørelse.

Relevant artikel: Beskatning af aktie

Samtidig så har du heller ikke muligheden for at modregne et tab i en unoteret aktie i en gevinst på en noteret aktie. Det kører dermed et seperat system. Skattesatserne er dog de samme som på noterede aktier. Du kan dog godt modregne tab fra en unoteret aktie i en gevinst på en anden unoteret aktie.

Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.