Online investering: Sådan investerer du digitalt [2024]

Tiderne hvor du ringede til din bankmand for at købe aktier er langt forbi, og nu til dags foregår det mest investering digitalt. Det sker både gennem investeringsplatforme og banker, hvor du kan handle fra minut til minut.

Ønsker du at komme i gang med at investere online, så er det faktisk ret lige til. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du kommer i gang med at digital investering på tre forskellige måder.

Hvad er online investering?

Rent praktisk så handler online investering om, at du kan investere dine penge uden, at du skal være tilstede fysisk. Som med netbank, så foregår det meste investering nu til dags digitalt. Det fungerer både på internettet og gennem apps på din mobiltelefon.

Online investering kan også betragtes som en investeringsform, hvor du selv har mulighed for at styre dine investeringer uden, at du har en investeringsrådgiver med på sidelinjen. For mange almindelige mennesker er det en populær investeringsform.

I den anden ende af skalaen finder du den typiske løsning med en investeringsrådgiver, der investerer pengene for dig. Den bærer ikke meget præg af online investering, men du har dog mulighed for at følge med i dine investeringer digitalt.

Et andet aspekt af digital investering er de såkaldte investeringsrobotter. Det er en mellemvej mellem en rådgiver og manuel investering, da de typisk investerer automatisk for dig uden en rådgiver.

  • Gratis investeringsplan
  • Frie midler, pension og virksomhed
  • Automatisk investering

Omkostninger

Over tid kan omkostninger have stor betydning for dit afkast. Ved høje omkostninger vil du få mindre gavn af rentes rente over tid, hvilket kan påvirke dit afkast ret kraftigt. Af den årsag er det også værd at overveje hvilke omkostninger, der er forbundet med den løsning, som du vælger.

Overordnet set så får du lavere omkostninger, jo mere du selv foretager. Hyrer du en investeringsrådgiver til at løse det for dig, så bliver det dyrere, end hvis du løser det selv. Midt imellem finder du investeringsrobotterne, der dog ligger sig tættere op ad den manuelle løsning.

Tidsforbrug

Et andet aspekt er også hvor meget tid, som du skal bruge på den enkelte løsning. Det er klart, at som investering er blevet digitaliseret, så er tidsforbruget også reduceret. Du kan i dag løse det meste hjemmefra ved din computer.

Vælger du selv at investere dine midler, så vil tidsforbruget også være herefter. Der er dog forskellige grader af det, og det er i høj grad din investeringsstrategi, der afgør dit tidsforbrug. En strategi, hvor du blot handler investeringsforeninger månedligt, vil ikke koste dig ret meget tid.

Har du i stedet en strategi, hvor du løbende køber og sælger værdipapirer, så stiger tidsforbruget også tilsvarende. Jo flere handler, og jo mere kompleks strategi, jo større er tidsforbruget ligeledes.

Vælger du en løsning, hvor det er andre, der hjælper dig – hvad enten det er en rådgiver eller en robot -, så falder tidsforbruget også markant. For de fleste vil det løbende tidsforbrug være minimalt, mens der selvfølgelig er indledende opsætning eller rådgivning, der skal tages højde for.

Her vil begge løsninger være meget ens i tidsforbrug, da det vil være nødvendigt med opfølgning en gang i mellem.

  • Nordens største børsmægler
  • Nordnets Månedsopsparing
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er

Hvordan investerer jeg selv online?

Et godt sted at starte er, at du undersøger hvilke investeringsmuligheder, der findes, og hvordan det passer ind i din tidshorisont og risikotolerance. Der findes utallige muligheder som aktier, ejendomme, indeksfonde, obligationer og meget andet.

Her er det vigtigt, at du får dig et overblik over mulighederne, så du kan vælge den rette løsning for dig. Det vil kræve, at du sætter dig ind i emnet, så du kan tage den bedste beslutning. Her skal du være din egen rådgiver.

Relevant artikel: Sådan kommer du nemt i gang med investering

Når du har fundet ud af, hvad du gerne vil investere i, så kan du med fordel finde en investeringsplatform, der passer til dit behov. Her er der ligeledes et stort udvalg, men du kan læse min artikel her om, hvad der er det rette for dig.

Selvom det kan virke meget uoverskueligt, så er det ganske nemt at investere digitalt, når først du kommer ind i tingene. En gør-det-selv løsning er ikke bare plug-and-play, og du skal være forberedt på, at det vil kræve en investering af din tid.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Hvad er den bedste løsning?

Der er ingen løsninger, der passer alle, og derfor er det svært at konkludere hvilken løsning, der er den bedste for alle. Overordnet set har jeg nogle generelle betragtninger, som du kan tage med i dine overvejelser.

En investeringsrådgiver er dyr, men det kan være godt givet ud, hvis du har en stor formue. Her er gode råd dyre, og det kan være meget omkostningsfuldt at tage de forkerte beslutning. Her er det vigtigt, at du garderer dig, selvom det koster dig nogle penge.

Om en rådgiver er relevant afhænger af den enkelte person, men umiddelbart bør formuen være større end et par millioner før, at det giver mening. Det er dog blot min vurdering, og du bør selv forholde dig kritisk til dette.

For alle andre små investorer, som jeg selv, så vil den bedste løsning formentlig være gør-det-selv investering eller investeringsrobotter. Risikoen vil være højere end konkret rådgivning, men omvendt er det langt billigere, og du kan holde dine omkostninger nede.

Ønsker du at gøre det selv, så kan du læse mere om investering for begyndere her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kommer jeg i gang med online investering?

Det meste investering foregår i dag digitalt. Som med alt andet investering, så kræver det, at du har en investeringsstrategi, hvor du har forholdt dig til risiko og tidshorisont. Herefter kan du vælge en investeringsplatform, som du kan investere i gennem.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *