Uafhængig investeringsrådgiver | Guide til formuerådgivning [2024]

Går du i banken for at spørge om gode råd til investering, så kan du være helt sikker på, at du bliver anbefalet et af bankens produkter. Det er dog ikke altid, at det er den bedste løsning for dig.

Af den årsag har Finanstilsynet fastsat regler for, hvornår en investeringsrådgiver må kalde sig uvildig. Det sikrer, at du får rådgivning, der passer til din økonomi uafhængig af andre interessenter.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad uafhængig investeringsrådgivning er, hvilke regler der findes, hvad det koster og hvordan du finder den bedste rådgiver inden for investering.

Hvad er formuerådgivning?

En finansiel rådgiver kan defineres bredt, og det kan blandt andet omfatte rådgivning inden for pension, aktier, skatteoptimering og andre investeringsprodukter. Det kan også være rådgivning om forsikringer, kreditaftaler og indlån.

Generelt set vil en investeringsrådgiver fokuserer på emner som formuepleje og skatteoptimering inden for investering. Rådgivningen findes i mange forskellige former, og den kan som oftest tilpasses, så det passer med dit behov.

Det kan være, at du har behov for en fuld gennemgang af din økonomi fra top til tå. Det kan også være, at du har behov for hjælp til at lægge en plan for dine investeringer med løbende opfølgning og overvågning.

Rådgivningen kan både foregå digitalt og fysisk, men typisk vil der være en besparelse ved, at det foregår digitalt.

Uvildig investeringsrådgivning

Inden du springer ud at finde dig en investeringsrådgiver, så er uvildighed en faktor, som du skal lægge ekstra vægt på. Det er nemlig sådan, at når vi taler om penge, formue og kapital, så kan det være rigtig attraktivt at få dig som kunde.

Af den årsag så er der mange økonomirådgiver, der indgår aftaler med samarbejdspartnere, hvor de bliver honoreret for at skaffe kunder til virksomheden. Det kan være alt fra en banks egne produkter til investeringsforeninger eller andet. De har derfor et økonomisk incitament for at anbefale dig disse løsninger.

Ved at finde en uafhængig investeringsrådgiver, så kan du sikre dig, at du får bedste rådgivning for dig. Løsningerne vil ikke blive favoriseret ud fra økonomiske interesserer med i stedet, men derimod hvad der er den bedste løsning for dig og din formue.

En uvildig investeringsrådgiver skal være din personlige rådgiver, der varetager dine økonomiske interesserer.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Hvordan bliver man investeringsrådgiver?

Der findes utallige rådgivere inden for investering, formue, pension, aktier og meget andet. Det er dog meget relevant at kigge på, hvad der skal til for at blive investeringsrådgiver.

Fra Finanstilsynet er der flere krav til, hvornår du må yde rådgivning inden for finansielle ydelser. De fulde krav fra Finanstilsynet kan du læse her.

Udover disse krav er der også en række krav, der skal opfyldes for, at en rådgiver må kalde sig uafhængig eller andre lignende betegnelser.

Kravene er:

  • Rådgiveren må ikke modtage provision eller andet vederlag fra andre virksomheder
  • Rådgiveren skal tilbyde det bredt udvalg af investeringsmuligheder
  • Rådgiveren må ikke have snævre forbindelser – kort fortalt ingen direkte eller indirekte forbindelser til andre interessenter

Du kan læse den fulde bekendtgørelse her. Foruden disse krav er der også en lang række regler, der er gældende for ydelse af finansiel rådgivning.

På grund af ovenstående krav, så bør du som forbruger være godt sikret, hvis du vel og mærke vælger en investeringsrådgiver, der betegner sig som uvildig, uafhængig eller andre lignende betegnelser.

Hvad koster rådgivning om investering?

Priserne kan variere fra faste honorarer til procentsatser af den investere sum. Er der tale om procentsatser, så varerier det typisk fra 0,5-2,0 procent af det investerede beløb.

Ønsker du en total gennemgang af din økonomi , så har jeg oplevet priser, der svinger fra 10-25.000 kr. alt afhængig af, hvor kompliceret din økonomi er.

Afregnes der efter timepris, så bør du forvente en timepris mellem 1.500 kr.-2.500 kr. Har du behov for mere rådgivning end et par timer, så kan der tit laves aftaler om en lavere timepris.

Ovenstående priser er selvfølgelig blot som pegesnor, og de bør tages med gran salt. Det giver dig dog mulighed for at få en idé om, hvad investeringsrådgivning koster. Der vil selvfølgelig være priser, der er højere end dette, men det bliver formentlig ikke meget billigere.

Bliver du tilbudt investeringsrådgivning, der er gratis, så kan du være helt sikker på, at du kommer til at betale for rådgivningen i andre omkostninger.

Den bedste investeringsrådgiver?

Det store spørgsmål er jo så nu, hvordan du finder den bedste uvildige formuerådgiver. Desværre er der ikke et godt svar til det. Der findes et stort udvalg af rådgivere, som du kan finde ved en simpel søgning på internettet.

Generelt set vil jeg dog anbefale, at du hiver fat i dit netværk. Det kan være, at der er andre, der har stået i samme situation, der har haft en god eller dårlig oplevelse med en rådgiver, som du kan lære af.

Du bør dog være opmærksom på, at der er forskel på økonomirådgivere, og hvad de er gode til. Af den årsag bør du først og fremmest beslutte dig for hvilken form for rådgivning, du har behov for.

Er det rådgivning med fokus på din samlede økonomi, pension, formueforvaltning, skatteoptimering eller andre områder, så bør du finde en rådgiver med speciale inden for dette.

En fremgangsmetode kunne være at finde en rådgiver til din samlede privatøkonomi, så du kan skabe dig et overblik. Herefter kan du så dykke ned i enkelte områder, som der er mangler til, eller som du ønsker at udforske yderligere.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en investeringsrådgiver?

Prisen for formuerådgivning kan varierer utrolig meget. Generelt set bør du forvente mellem 10-25.000 kr. for rådgivningspakker eller 0,5-2,0 procent af det investerede beløb.

Hvad er en investeringsrådgiver?

En investeringsrådgiver er en rådgiver, der giver personlig rådgivingen inden for forskellige finansielle instrumenter.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *