Anmeldelse af Lendino

I denne artikel kan du læse min anmeldelse af Lendino, som er en af de eneste danske crowdlending-platforme. Deres udlån er primært til danske virksomheder uden buyback-garanti. Dette kan du læse meget mere om længere nede.

Ved du ikke hvad crowdlending er, så kan du læse min artikel om emnet lige her.

Generelt om platformen

Lendino blev startet i 2014, og den har derfor et par år på bagen. De opererer primært med udlån til virksomhed uden sikkerhed.

De udbyder lån til virksomheder, hvor du har mulighed for at få en rente på mellem 4 % og 15 %. Låne svinger alt fra 6 måneder og op til 5 år.

Platformen kører desuden med en minimumsinvestering pr. udlån på 1.000 kr. Dette gør, at du skal investere i mange forskellige virksomheder for at få en ordentlig risikospredning.

Deres udlån er kun til danske virksomheder. Lendino giver disse en kreditklasse, hvor de vurderer, hvor stor risikoen er. Renten følger som regel denne kreditklasse, så jo bedre kreditklasse, jo lavere rente.

Udover denne kreditklasse og en mindre beskrivelse af, hvad investeringen skal bruges til, så får du ikke meget information. Lendino meddeler også, at du udover dette selv skal finde informationen.

Du har dog mulighed for at stille kommentar til låntager igennem deres forum, hvor det er meget forskelligt, hvor gode låntager er til at svare.

Lendino tilbyder ingen sikkerhed for dit indskud, hvis virksomheden ikke betaler. Her er du afhængig af Lendino og deres medarbejdere ift. inddrivelse af det misligeholdte.

Sammenhæng mellem kreditklasse og afkast

Bruttorente vs reelle afkast fordelt på kreditklasser hos Lendino. Kilde: https://www.lendino.dk/blog/818

Lendino har delt information omkring, hvad det reelle afkast er på tværs af deres kreditklasser. Her kan vi se, at selvom A skulle være en forholdsvis god kreditklasse, så performer den ikke ret godt. Tallene er dog ikke 100 %, da de har nogle lån i restance, som de har estimeret et hvis tab ud af.

Relateret indlæg  Anmeldelse af Envestio

Tabellen giver dog et fint overblik over, hvad man kan regne med af afkast på platformen. Gennemsnitligt lander afkastet på platformen på 4,0 %.

Fordele ved platformen

Den store fordel ved platformen er selvfølgelig, at den er dansk. Det giver en større gennemsigtig og bedre kommunikation, at de er baseret i Danmark. Det gør mange ting meget nemmere, og platformen er blandt andet også reguleret af Finanstilsynet.

De tilbyder en høj rente på deres udlån, hvis du kan få fat i nogle af dem oppe omkring de 10-15 %. Der er dog også højere risiko forbundet med disse, så det er en vurdering, man skal lave.

Dog har du selvfølgelig en meget større indsigt i disse virksomheder, end du har hos mange andre platforme. Du har mulighed for at finde information på diverse hjemmesider, fora og meget andet.

På den måde kan du selv skabe en fornemmelse af, hvad det er for en virksomhed, du går ind i.

Min investering hos Lendino

På nuværende tidspunkt er jeg ikke investeret i platformen. Som du kan se på ovenstående billede har jeg været investeret i 2 udlån. Begge disse blev tilbagebetalt før tid, hvilket gav mig muligheden for at trække mig ud af platformen.

Du kan se udviklingen af porteføljen hos dem lige her, indtil jeg trak pengene ud.

Jeg valgte at trække pengene ud, da jeg mener, at der er bedre alternativer. Jeg hører en del omkring lån i restance, og når afkastet ikke er højere, så vil jeg hellere smide mine penge i en platform med buyback-garanti.

Hvis du er interesseret i at se, hvordan min investering hos Lendino ser ud, så har jeg gjort det lidt nemmere for dig. Hver måned laver jeg en opdatering på hele min portefølje, så du har mulighed for at følge med i udviklingen. Hvis det har din interesse, så kan du klikke videre herunder (åbner i en ny fane).
Se min portefølje

Alt i alt om Lendino

Renten ser jo ganske fin ud ved Lendino. Det gør det reelle afkast bare ikke.

Relateret indlæg  Anmeldelse af Mintos

Hvis vi sammenligner med andre crowdlending-platforme som f.eks Envestio eller Grupeer, så finder du altså et langt højere afkast. Her får du tilmed også buyback-garanti, som du ikke har hos Lendino.

Platformen kræver også en del research, hvis du skal sætte dig ind i alle de virksomheder, du investerer i. Du kan ikke bare sætte en auto-invest op, som løbende investerer dine penge for dig.

Du har mulighed for at opsætte en såkaldt investeringsagent på platformen. Dog synes jeg, at man bør kigge på de individuelle virksomheder, før man investerer i dem. På den måde har du mulighed for at vurdere eventuelle kautionister, pant m.m.

Risikospredning kan også være et stort problem. Lendino anbefaler selv en optimal spredning på 100 virksomheder. Med en minimumsinvestering på 1.000 kr og 8-12 nye lån om måneden, så tager det meget lang tid og store mængder penge, før du får en ordentlig risikospredning i din portefølje.

En risikospredning som du kan klare med 2-300 € på de fleste andre platforme. Det kræver altså en væsentlig startkapital for at få det optimale udbytte af din investering.

Udbudet af flere, bedre platforme har gjort, at jeg ikke investerer i platformen længere. Der er simpelthen for mange alternativer, der er langt bedre. Hvis du vil se, hvordan min portefølje ser ud lige nu, så klik her.

Gå til Lendino her.

Har du kommentarer eller spørgsmål til platformen, så skal du være velkommen til at smide en kommentar herunder.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *