Anmeldelse af Bondora

Bondora logo

Denne artikel vil omhandle min anmeldelse af crowdlending platform Bondora. Jeg vil fortælle lidt om, hvordan jeg bruger platformen, og hvad jeg synes om denne. Er du interesseret i at se, hvor stor en del den fylder af min portefølje, kan du se det her.

Ved du ikke hvad crowdlending er, så kan du læse min artikel om emnet lige her. 

Generelt om platformen

Bondora er en platform med hovedsæde i Estland. Platformen er fra 2008, så den har en del år på bagen. De udbyder lån uden buyback-garanti fra Finland, Spanien, Estland og Slovakiet. Der er umiddelbart et fint udbud af lån. Det er dog ikke lige så interessant, som hvis det var med buy-back garanti. Det gør dog også, at renterne på låneandelene er forholdsvis høje. I skrivende stund er den højeste rente på 127 % på en låneandel i min portefølje. Risikoen hænger dog også sammen med afkastet, så derfor skal du ikke være sikker på så højt et afkast.

Opret dig på Bondora gennem dette link og få 5 € gratis til at investere for

Videogennemgang af Bondora

Herunder kan du se en kort videogennemgang af Bondora. Er du interesseret i lignende videoer, så kan du følge med på YouTube-kanal lige her.

Fordele ved platformen

Bondora er en af de ældre crowdlending-platforme, hvorfor de også virker mere etablerede. De udbyder en masse lån fra 10 % og op til omkring de 120 %. Der er derfor bred mulighed for at vælge imellem mange forskellige lån, lånklasser, renter og meget andet. Dog har de ikke buyback-garanti, så du skal medregne, at der skal være noget tab.

De tilbyder både deres Go & Grow porteføjle og deres Portfolio Manager. Begge dele er ikke noget, jeg har benyttet mig af, da jeg har brugt deres Portfolio Pro. Generelt set, så er de to muligheder for den simple investor, der bare vælger en risiko, og så sørger den for at investere for en. Jeg vil dog gerne kunne påvirke ned i mindste detaljer, og jeg benytter mig derfor ikke af deres standardløsning. Her bruger jeg Portfolio Pro (deres autoinvest), hvor du kan præcisere ned måneder, renter, lånklasser og meget andet. Herefter investerer løsningen automatisk for dig.

De har også et sekundært marked, hvor du sælge dine låneandele, hvis du vil ud af disse. Det fungerer rigtig fint, hvis man har låneandele, der er betalt og til tiden. Min personlige erfaring siger mig, at de ryger stort set med det samme. Har du lån i porteføljen, der er misligeholdte, så kan du være nødsaget til at slå noget af prisen. De er stadig sværere at komme af med, da der er mange ting i ligningen. Det kan være svært at vurdere om dette lån vil blive betalt en gang i fremtiden.

Min investering hos Bondora

Min investering hos Bondora

Bondora var en af de første platforme, som jeg investerede i. Derfor havde jeg også en uregelmæssig stor andel af min crowdlending-porteføjle hos dem. Da jeg gerne ville sprede min risiko over flere platforme, som gerne skulle have buyback-garanti, var jeg nødsaget til at trække noget af min portefølje ud. Det gjorde jeg gennem deres sekundære marked, som fungerede OK, men jeg sad tilbage med en slat, der var misligeholdte.

Ovenstående tal er meget misvisende, da jeg trak omkring 1000 € ud tidligere. Desuden kan jeg ikke rigtig læse mig ud af de tal, som Bondora viser mig. Det gør, at jeg udregner mit afkast til flere tal, men umiddelbart ligger jeg omkring de 10 %.

Min autoinvest

Min autoinvest hos Bondora

Derefter ville jeg prøve en helt ny strategi på Bondora. Min plan var at gå efter låneandelene med de høje afkast, og så se, hvordan det ville udvikle sig. Her kører jeg med en over 30 % for kortere lån, og en med 75 % for lidt længere lån. Min tanke er, at der skal ikke ret mange betalte lån med høj rente til for, at det kan betale sig. Om planen virker, det vil tiden vise.

Jeg har dog ingen oversigt over, hvor godt afkastet er på dette, da det ikke har kørt ret lang tid. Jeg vil dog skyde på, at jeg rammer et afkast på omkring de 10 % samlet set.

Alt i alt om Bondora

Generelt set kan jeg ikke helt finde ud af, hvor jeg står i forhold til platformen. Jeg har trukket en del penge ud, men samtidig frister de høje renter også. Tiden vil dog vise, om mit lille eksperiment med autoinvest giver pote. Hvis jeg kan ramme omkring de 10-12 %, så forbliver jeg investeret i platformen for at risikosprede. Kan jeg ikke dette, så vil jeg hellere sprede denne investering ud på flere af platforme, som jeg er på i forvejen. Det er dog svært at følge afkastet, hvorfor jeg er tilbøjelig til at trække mig helt fra platformen. Det vil tiden dog vise.

Hvis du kunne lide denne anmeldelse, og du er interesseret i at give det et skud med Bondora, så kan du oprette dig igennem dette link. Så får du 5 € gratis til at starte din investering op med. Har du spørgsmål til Bondora eller kommentarer til anmeldelsen, så kan du smide en kommentar herunder.

[ratings]

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra lån penge hos online-lån.dk.

Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
4 kommentarer til “Anmeldelse af Bondora
  • Hej Søren,

   Jeg skal nok se, om jeg ikke kan få opdateret indlægget snarest, men tid er desværre ikke noget, jeg har meget af i øjeblikket.

   Jeg kan fortælle, at jeg har rykket det meste af min portefølje hos Bondora til deres Go&Grow, da jeg tabte for mange penge på min auto-invest.

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *