Som aktieinvestor så er man selvfølgelig altid interesseret i at finde billige aktier. Kan du lave en handel til en god pris, så er det et godt udgangspunkt for at lave et fint afkast på dine aktier.
I denne artikel vil jeg gøre dig klogere på, hvad en billig aktie er, hvordan du finder dem og hvad du skal være opmærksom på.
Hvad er en billig aktie?
Det er svært at sige konkret, hvornår en aktie er billig eller ej. I princippet er der ingen, der ved, hvad den korrekte pris er for en aktie. Der kan være mange gæt på, hvor aktiekursen skal hen, men der er aldrig nogen garanti.
Du kan derfor godt finde en aktie til en god pris nu, men hvis der er ingen, der vil give en højere pris i fremtiden, så bliver det svært at tjene penge på selskabet.
Når du skal definere en aktie med en lav pris, så er der ofte tale om en aktie, der er prissat lavere end den burde. Det kan der være mange årsager til. Det kan være, at folk har overvurderet nogle negative nyheder eller undervurderet positive nyheder. Ofte så benytter man fundamental analyse til en finde den reelle værdi af en aktie. Hvis den nuværende aktiekurs er tilpas lav i forhold til den reelle værdi, så kan den defineres som en billig aktie.
Mange vælger at definere en billig aktie, som en aktie, der har en lav værdi. Det kan være aktier, der handles til et par kroner eller lignende. Det er dog en misforståelse, da selve aktieprisen ikke fortæller noget om prisen på selskabet.
Har du et selskab med 10 aktier til 100 kr. og et selskab med 100 aktier til 1 kr., så virker det første selskab dyrere end nummer to. Det er dog ikke tilfældet. Handler du for 10 kr. i begge selskaber, så ejer du 10 % af begge selskaber i forhold til markedsværdien.
Dog kan det være noget psykisk i en aktie med en lav kurs, hvilket også er årsagen til, at nogle selskaber vælger at foretage et aktiesplit, hvis deres kurs er steget voldsomt.
Hvordan finder du dem?
Som du kan læse ovenover, så bør du holde dig fra at forholde dig til selve aktiekursen. Om aktien koster et par kroner eller et par tusinde har ikke indflydelse på, om aktien er billig. Du skal derimod kigge på, hvad du får for pengene.
Den bedste metode til dette er gennem en fundamental analyse af selskabet. Det er en aktieanalyse, hvor du blandt andet kigger på de økonomiske nøgletal i virksomheden. Gennem denne analyse, så kan du finde frem til, hvad selskabet rent faktisk er værd. Her taler man om indre værdi.
Du kan altså bruge denne type af analyse til en finde selskaber, der er værdisat højere end den aktuelle pris. Her bruger du blandt andet nøgletal som P/E-værdi, ROIC, ROE og mange andre. Du kigger også på ledelsen i virksomheden, samt hvordan fremtidsudsigterne er i selskabet.
Typisk så vil det være nemmere at finde disse billige aktier, når der sker der store omrokeringer på markedet. Det kan være under økonomiske kriser eller mindre nedture, hvor folk nogle gange tager nogle forhastede beslutninger. Her kan der være gode muligheder for at finde aktier på tilbud.
Hvad skal du være opmærksom på?
Når du foretager denne form for analyse, så vil der altid være en masse ubekendte. En ting er hvad du kan analysere dig frem til i de økonomiske nøgletal. En anden ting hvordan du vurderer ledelsen, fremtidsudsigterne og de andre kvalitative faktorer. De kan være svære at vurdere, og derfor bør man arbejde med en hvis sikkerhedsmargin i disse analyser.
Ligeledes så kræver det også, at selskabet på et tidspunkt opnår den reelle værdi. Hvis du køber en aktie til 800 kr., der reelt burde koste 1.200 kr., så kræver det også, at markedet bliver enig i dette. Du baserer derfor din aktiestrategi på, at markedet i fremtiden vil indse den reelle værdi af selskabet. Det er ikke altid, at dette lykkedes, så det skal du være opmærksom på.
Har du spørgsmål eller kommentarer til artiklen, så er du velkommen til at skrive herunder.