Hvad er et aktiesplit?

Et aktiesplit betyder, at en aktie bliver splittet i flere aktier. I denne korte artikel vil jeg gennemgå, hvad et aktiesplit er, samt hvad det betyder for en aktie at blive splittet.

Annoncerer et selskab en 1:5 aktiesplit, så vil du få 5 nye aktier for hver aktie, som du ejer. Kursen vil i dette tilfælde falde til 1/5 af den tidligere kurs. Du opnår altså ingen kursgevinst, hvis du investere i aktier, der står foran et aktiesplit.

Hvorfor får man ikke en kursgevinst?

Og hvorfor gør du så ikke det? Lad mig komme med et eksempel. En virksomhed består af 10 aktier med en kurs på 100 kr. pr. aktie. Det giver en samlet markedsværdi på 1.000 kr. Herefter annoncerer selskabet et 1:5 aktiesplit, hvilket gør, at de 10 aktier bliver til 50 aktier. Værdien i virksomheden er dog ikke ændret, så kursen pr. aktie er nu 20 kr., hvilket igen giver en markedsværdi på 1.000 kr.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Nogle gange vil man opleve, at der sker en kursstigning omkring et aktiesplit, da opmærksomheden omkring aktien er forøget. Grundlæggende vil virksomheden dog være det samme værd som før splittet. Man kan opleve, at en aktie bliver mere likvid, når den splittes, da der nu er flere aktier på markedet.

Eksempel på aktiesplit

Selskaber kan også vælge at lave et aktiesplit, hvis deres kurs er steget meget på det sidste. Det gjorde blandt andet Tesla i ultimo august 2020 efter kursen havde oplevet en voldsom stigning.

Omvendt aktiesplit

Et selskab kan også vælge at lave et omvendt aktiesplit på deres aktier. Det er i princippet bare det omvendte af et normalt aktiesplit. Det kan være, at en virksomhed ønsker at nedbringe aktierne i forholdet 5:1. Det vil betyde, at hvis du har 10 aktier i et selskab, så vil du efter det omvendte aktiesplit have 2 aktier. Dog vil værdien af de nye aktier være 5 gange så høj som tidligere.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er aktiesplit?

Aktiesplit betyder, at en aktie bliver splittet i flere aktier.

Hvad er et omvendt aktiesplit?

Et omvendt aktiesplit betyder, at en virksomhed vælger at samle flere aktier til en.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
4 kommentarer til “Hvad er et aktiesplit?
 • Hej,

  Det vil så betyde at man skal investere efter aktiesplittet, såfremt virksomheden har ens interesse?

  • Hej Benjamin

   Først og fremmest så skal du være opmærksom på, at der er ingen sikre gevinster. En aktie er præcis det samme værd før/efter et aktiesplit, men da aktien syner billigere ved en lavere kurs, så kan det have indflydelse. I så fald så bør man købe inden splittet. Der er dog ingen garantier.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Du skriver at kursstigning kan forekomme, kan det så betale sig at sælge og købe på ny efter splittet ??????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *