Det er naturligt, at du kan tjene penge på aktiemarkedet, hvis dine aktier stiger. Hvad hvis du også kan tjene penge, når dine aktier falder? Shorting af aktier er en avanceret investeringsform, der giver dig mulighed for at tjene penge på faldende aktiemarkedet.
I denne artikel gennemgår jeg, hvad shorting er, hvordan man shorter aktier, og hvordan du kommer i gang.
Hvad er shorting?
Kort fortalt så betyder shorting af aktier, at du låner en aktie, som du ikke ejer, som du skal levere tilbage. Det kaldes også for shorthandel eller shortselling. Når du først har lånt aktierne, så sælger du dem, hvorefter du køber aktierne tilbage, når du skal give dem tilbage til udlåner.
Er aktiekursen faldet i perioden, så køber du aktierne billigere end den indledende pris, som du solgte til, og du har dermed tjent penge.
Er aktiekursen steget i periode, så køber du aktierne dyrere end den indledende pris, som du solgte til, og du har dermed tabt penge.
Shortselling giver dig mulighed for at tjene penge på faldende aktiekurser. Det er dog meget risikabelt, da du kan tabe mere, end du har investeret.
Eksempel #1: Du låner en aktie til 100 kr., som du sælger. 1 uge efter køber du aktien tilbage til 90 kr, som du tilbageleverer. Du har tjent 10 kr.
Eksempel #2: Du låner en aktie til 100 kr., som du sælger. 1 uge efter er aktien steget til 110 kr, som du køber tilbage. Du giver dine aktier tilbage til långiver og har dermed tabt 10 kr.
Ovenstående er et simpelt eksempel, men det forklarer princippet i at shorte aktier. Det farlige ved shorting er, at du kan tabe mere, end du har investeret. Investerer du i normalt i aktier, så kan du aldrig tabe mere, end du har investeret.
Ved shorting af aktier så kan du risikere, at aktiekursen stiger og du taber penge. Dog ved du ikke hvor meget aktien stiger. Stiger aktien fra eksempel #2 f.eks. til 200 kr., så har du tabt alle dine penge – men hvem siger, at aktien stopper der?
Hvad sker, hvis aktien stiger til 500 kr.? Så står du i en situation, hvor du bliver nødt til at købe en aktie til 5 gange din lånepris. I den situation vil du altså tabe 400 kr. på trods af, at du i første omgang blot har investeret 100 kr. I dette eksempel skal der også tages højde for, at du som oftest betaler et lånegebyr for, at en given bank formidler dette. Det skal også trækkes fra din investering.
Af den årsag, så skal du være påpasselig, inden du begynder en investeringsrejse inden for shortselling. Typisk er det kun professionelle investorer, der er bekendt med den store risiko, som beskæftiger sig med dette.
Hvorfor shorter man aktier?
Den primære årsag til, at nogle investorer vælger at shorte er en overbevisning om, at markedet vil falde. Det kan være et større marked som fx et givent aktieindeks, men det er typisk enkelte aktier, der er fokus på.
Det er typisk folk, der beskæftiger sig med daytrading, der har disse overvejelser. Det er ofte med udgangspunkt i en teknisk analyse, der indikerer en nedadgående trend eller formation.
Shorting af aktier er primært for folk, der arbejder professionelt med daytrading.
Det kan også være, at du har en aktie i din portefølje, som du ikke ønsker at sælge, men hvor du frygter et fald inden for den nærmeste fremtid. Her kan du låse din portefølje i et tidsrum ved at shorte aktien, som du selv ejer. På den måde vil du begrænse dit tab uanset hvilken retning, at aktiekursen udvikler sig i.
Hvordan kommer du i gang med at shorte aktier?
Hvis du har besluttet dig for, at du gerne i gang med shorting af aktier, så har du flere forskellige muligheder. De fleste børsmæglere tilbyder denne mulighed, så du kan formentlig bruge den platform, som du allerede handler aktier igennem.
De store danske platforme – Saxo Bank og Nordnet – tilbyder også denne mulighed. Jeg vil klart anbefale dig, at du bruger en dansk platform, da de sørger for indberetningen til SKAT. Dog skal du være opmærksom på, at udvalgte formentlig ikke er så stort. Her kan det være, at du bliver nødt til at kigge efter en udenlandsk børsmægler.
Hos Nordnet har du mulighed for at shorte omkring 30 af de største danske aktier. Nordnet tager et administrationsgebyr på 250 DKK pr. fondskode samt 4 procent i rente.
Hos Saxo Bank har du en del større udvalg, hvor du kan vælge i mellem næsten 9.000 forskellige aktier. Her har du mulighed for shorthandel igennem CFD’er, hvor du reelt set ikke når at eje aktien, men princippet er det samme. Her har du også mulighed for at shorte forskellige store aktieindeks.
Omkostninger ligger et sted mellem 1 – 15 USD i gebyr samt 3 – 5 procent i renteomkostninger.
Ved du hvorfor man ikke kan shorte “direkte” på de danske platforme? Altså ved at sælge aktier uden at eje dem. Det kan man på en lang række af platforme (etoro, Eightcap, IBKR osv.). Der er alt for høje omkostninger ved at bruge CFD”er. Er det lovgivning der gøre eller hvad?
Hej Michael
Som med alt andet, så er det formentlig et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Shorting er generelt et produkt, som man skal passe på med som privatinvestor, da det kan gå grueligt galt. Af samme årsag er det også primært de institutionelle investorer, der beskæftiger sig med det, og derfor er produktet ikke bedre for den private investor.
Bedste hilsner
Frederik