OTC-aktier: Definition + Sådan køber du [2024]

Nogle aktier handles ikke på de almindelige traditionelle børser, men findes i stedet på mindre handelspladser. Disse aktier går under betegnelsen OTC-aktier.

Selvom det ofte er mindre aktier, så finder du også større aktier, der er noteret på disse handelspladser. De største aktier er aktier, der oprindeligt er udstedt på et mindre tilgængeligt marked, men som bliver gjort tilgængeligt for et bredere publikum på OTC-markedet.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad OTC aktier er, og hvordan du kan købe disse aktier. Du kan også finde eksempler på OTC-aktier, og så gør jeg dig også opmærksom på en række risici ved at handle denne type aktier.

Hvad er OTC-aktier?

Amerikanske OTC-aktier er unoterede aktier, der ikke handler på en traditionel børs som NYSE eller NASDAQ. Her stilles der ikke de samme krav, som der gør, hvis aktien noteres på en organiseret børs. OTC står for over the counter.

Når aktierne ikke noteres på en organiseret børs, så skal de ikke opfylde minimumskrav til børsnoteringer som f.eks. indberetning til det amerikanske finanstilsyn. Årsagen til, at aktier noteres her, skyldtes, at aktien enten ikke kan eller vil opfylde kravene.

Hvor kan man købe OTC-aktier?

OTC-aktier handles på de såkaldte OTC-markeder. De kendes også under navne som Pink Sheets og OTC Bulletin Board.

Det er ikke alle platforme, der tilbyder handel på disse markeder. Du skal derfor en investeringsplatform, der tilbyder adgang til OTC-markeder. Her kan du kigge efter navne som OTC Markets, Pink Sheets eller OTC Bulletin Board.

Du skal være opmærksom på, at der kan være væsentlig højere omkostninger i forbindelse med at handle OTC-aktier sammenlignet med at handle almindelige noterede aktier.

Du kan handle OTC-aktier hos både Nordnet og Saxo Bank.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Eksempler på OTC aktier

Herunder finder du en liste over en række populære OTC-aktier. De største amerikanske OTC-aktier er såkaldte ADRs. En ADR er en aktie, der typisk handles på et marked, der er svært tilgængeligt. For at gøre aktierne tilgængelige for en bredere gruppe, så køber en bank de mindre tilgængelige aktier, hvorefter de udsteder deres egne aktier, der direkte modsvarer den oprindelige aktie.

På den måde får du mulighed for at købe aktier på et mindre tilgængeligt marked, selvom du ikke har adgang til det. Du køber dermed aktien indirekte. I USA må ADRs kun noteres på store børser, såfremt selskabet er involveret i udstedelsen. Det kaldes også en sponsoreret ADR.

På listen findes også almindelige amerikanske OTC-aktier, der ikke falder under ADR. Disse kan ses ved, at selskabet er opgjort som hjemmehørende i USA på listen.

SelskabPrisExchangeLandMarkedsværdi
TENCENT HOLDINGS LIMITED UNSP A
TCEHY
$46.98PNKKina437.90B
LVMH MOET HENNESSY VUITTON SE A
LVMUY
$146.16PNKFrankrig376.80B
NESTLE SA SPON ADR EACH REPR 1
NSRGY
$105.10PNKSchweiz277.53B
ROCHE HOLDINGS AG SPN ADR EACH
RHHBY
$38.20OQXSchweiz247.70B
BYD COMPANY LIMITED UNSP ADR EA
BYDDY
$60.70PNKKina96.58B
DEUTSCHE TELEKOM AG SPON ADS EA
DTEGY
$26.19OQXTyskland130.93B
SIEMENS AG SPON ADR EACH REP 0.
SIEGY
$93.94PNKTyskland149.34B
AIRBUS SE UNSPON ADR EA REPR 0.
EADSY
$35.67PNKHolland114.27B
JD.COM INC
JDCMF
$13.53PNKKina40.22B
VOLKSWAGEN AG UNSPON ADS EACH R
VWAGY
$11.96PNKTyskland60.08B
XIAOMI CORPORATION UNSPON ADS E
XIACY
$10.80PNKKina54.14B
VITASPRING BIOMEDICAL CO LTD
VSBC
$16.00PNKUSA3.30B
ATHENA BITCOIN GLOBAL
ABIT
$0.075PNKUSA307.08M
PETRO USA INC
PBAJ
$5.00PNKUSA1.00B
KALLO INC
KALO
$0.0003PNKCanada1.91M

Ovenstående liste skal ikke ses som en anbefaling til køb af disse aktier.

Risici ved at handle OTC-aktier

Grundet de begrænsede krav til børsnotering, så skal du være opmærksom på, at der ikke er den samme gennemsigtighed i disse selskaber. Der skal ikke rapporteres på samme vis, så det kan være sværere at gennemskue virksomheden.

Da disse aktier handles på mindre markeder, så er volumen også lavere. Der bliver simpelthen ikke handlet lige så meget med disse aktier som på de organiserede børser. Det kan give flere udfordringer.

Den ene udfordring er, at det kan sværere at fastsætte markedsprisen på aktien, når der ikke er lige så mange, der handler. Af samme årsag kan det være sværere at sælge sin aktie, da der ikke er samme flow i handlerne.

Hvad er en OTC-aktie?

En OTC-aktie er en unoteret aktie, der ikke handles på en organiseret børs som Nasdaq eller NYSQ.

Hvor kan man købe OTC-aktier?

For at købe OTC-aktier, så kræver det, at du har en investeringsplatform, der tilbyder adgang til disse markeder. Det er blandt muligt hos både Nordnet og Saxo Bank.

Hvad står OTC for?

OTC står for over the counter.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
2 kommentarer til “OTC-aktier: Definition + Sådan køber du [2024]
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *