Hvad er en ADR?

Hvis du handler aktier på den amerikanske børs, så har du formentlig stødt på betegnelsen ADR. ADR står for American Depositary Receipt. Det er et værdipapir, der er svarer til en aktie i et selskab, der handles på et marked, som de amerikanske investorer ellers ikke har adgang til.

Udstederen af aktien køber selve aktien, og du køber derved indirekte ejerskab i det pågældende selskab. Aktierne er til fri handel for alle. De er enten børsnoteret på det amerikanske aktiemarked eller så handles de på over-the-counter markedet. For sidstnævnte vil der være højere omkostninger end handel på det almindelige aktiemarked.

En ADR defineres enten som sponsoreret eller sponsoreret. En sponsoreret ADR er et værdipapir, der udstedes i samarbejde med det pågældende selskab. En usponsoreret ADR er udstedt af en bank uden involvering af det pågældende selskab.

I praksis fungerer køb af en ADR på samme måde som køb af enhver anden aktie. Du skal være opmærksom på, at der vil være ekstra omkostninger forbundet med handel af denne type af værdipapirer, da du betaler provision til udstederen.

Den store fordel er, at du har mulighed for at sprede dine investeringer yderligere til geografiske områder, som du ellers ikke har adgang til. Det bidrager dog også til en øget valutarisiko. Er der tale om en ADR, der handles på OTC-markedet, så vil aktien være mindre likvid end på det almindelige marked.

Relevant artikel: OTC-aktier: Definition + Sådan køber du

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en ADR?

En ADR er en aktie, hvor du handler et værdipapir, der svarer til en andel i det oprindelige selskab. Formålet er, at du har mulighed for at handle utilgængelige aktier på det amerikanske aktiemarked.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *