Mine økonomiske mål

Uanset hvad man agter at foretage sig, så er jeg stor fortaler for, at man sætter målsætninger op. Det vigtige er, at man har mulighed for at måle på disse tal således, at man kan få en fornemmelse af, hvor langt man er væk. Heldigvis består økonomi af tal, og det er derfor relativt nemt at gå til.

Jeg vil fremover referere til mine økonomiske mål, når jeg laver opdateringer på porteføljen fremover. På den måde giver det mig et meget bedre billede af, hvor langt jeg har endnu. Disse mål vil løbende blive tilpasset og specielt hovedmålet vil sandsynligvis ændre sig meget med tiden. Såfremt du er interesseret i, hvordan min portefølje ser ud lige nu, så kan du se den her.

I og med, at jeg er ung, så kigger jeg langt ud i fremtiden. Derfor har jeg opdelt mine mål i mindre delmål, så de er nemmere at overskue inden for en årrække. Jeg vil løbende uddybe tal m.m, så det hele giver mening. Herunder kan du finde mine nuværende mål mod at blive økonomisk uafhængig.

Delmål #1

907.143 kr.

Det er beløbet for det (nye) delmål #1. Som du nok kan vurdere, så er det meget lavt. Det er dog også et scenarie, der tager udgangspunkt i, at jeg stadig arbejder. Derfor er det også et meget realistisk mål.

Dette vil give mig et afkast, der ser således ud:

96.275 kr. om året

eller

8.023 kr. om måneden

Delmål #1 – Fordeling af porteføljen

Delmål #1 tager udgangspunkt i følgende tal.

Denne fordeling betyder dog, at det stadig vil være nødvendigt at arbejde. I princippet så har jeg ingen planer om ikke at arbejde, men jeg synes det er ret motiverende at sætte disse scenarier op. Som mit budget ser ud for 2021, så vil det også være realistisk med denne indkomst.

Delmålet er bygget op med udgangspunkt i det danske skattesytem. Det udnytter grænserne for aktieindkomst, personfradraget og aktiesparekontoen. Regnestykket er derfor kommet til ved at regne baglæns fra disse satser.

Med 200 kr. i timen før skat, så vil det være nødvendigt at arbejde cirka 22 timer om måneden. Det er altså meget begrænset, og det må siges at være til at overskue.

Det er dog vigtigt at pointere, at dette scenarie alligevel ikke er helt realistisk. Jeg har forudsat 7 % i afkast på aktierne hvert år, hvilket bestemt er realistisk over en lang tidshorisont, men år-til-år så ser det sjældent sådan ud. Derfor er det også blot et delmål.

Delmål #2

1.206.429 kr.

1.296.310 kr.

Dette var tidligere delmål #1. I november 2020 blev dette delmål #2.

1.206.429 kr virker som et lavt tal og et meget præcist tal. Det bunder i en udregning med udgangspunkt i skatteforholdene i Danmark, og det vil optimalt set give mig et afkast, der kun bliver beskattet med lidt under 15 %.

Dette vil optimalt give mig et afkast efter skat på

103.700 kr. om året

110.200 kr. om året

eller

7.377 kr. om måneden

7.813 kr. om måneden

Delmål #2: Fordeling af portefølje

Delmål #2 tager udgangspunkt i følgende tal.

Denne fordeling vil altså give mig 7.813 kr hver måned, hvilket jeg godt kunne klare mig for, hvis det var nødvendigt. Mit budget for 2021 ligger i forvejen i dette leje, så det er ikke urealistisk. Ligeledes ville det også kunne give fine muligheder for at kunne rykke teltpælene op og smutte til udlandet et stykke tid, hvis behovet skulle være for det.

Beregningen tager udgangspunkt i gunstige vilkår, hvilket selvfølgelig ikke er optimalt. Der er dog udelukkende tale om et delmål, og det vil ikke være realistisk at trække sig tilbage på baggrund af dette. Det ville dog være en mulighed, såfremt betingelserne er på plads.

Selvom afkastet er lavere end delmål #1, så skal man huske, at jeg ikke er tvunget til at arbejde i dette scenarie.

Den lave skattesats kommer sig af, at kapitalindkomst kan trækkes fra i personfradraget. I tabellen er der taget udgangspunkt i, at kapitalindkomsten kommer fra crowdlending. Ligeledes tager udbyttet udgangspunkt i den lavere skattesats på 27 %. Aktiesparekontoen er der primært, da det kun er 17 % i beskatning. Jo højere grænsen bliver, jo mere attraktivt er det ligeledes.

Hovedmål #1

Hovedmålet er meget svært at definere. Jeg ved ikke, hvilken levestandard, jeg ønsker endnu. Ligeledes afhænger det også af, hvor travlt jeg har med at komme væk fra arbejdsmarkedet. Det er klart, at jo længere tid, jeg er på arbejdsmarkedet, jo mere kan jeg investerer.

Umiddelbart vil jeg vurdere mit hovedmål til på nuværende tidspunkt at være

25.000 udbetalt om måneden

Dette beløb tager udgangspunkt i det, jeg umiddelbart vil have som fuldtidsansat med min nuværende uddannelse efter 4-5 års anciennitet. Dette beløb vil sikre, at jeg kan gøre, som jeg har lyst til. Det er som udgangspunkt mit hovedmål, men det kan ændre sig undervejs.

Hvordan fordelingen af porteføljen forlyder i sådan et scenarie afhænger af mange ting. Med baggrund i en hurtig udregning vil jeg vurdere den nødvendige portefølje til at have en størrelse på:

12.000.000 kr

Dette ville fordele sig primært i aktier, men derudover også udnytte de muligheder, som der benyttes i delmål #1. Afhængig af, hvad fremtiden bringer, så kunne det også være, at en større del af denne porteføljen vil være repræsenteret gennem ejendomsinvestering. Det er i hvert fald min plan, at en større del af min portefølje kommer til at bestå af ejendomme. Det er et meget højt tal, men det er udgangspunkt jeg arbejder efter. Når målet bliver mere veldefineret vil jeg uddybe målet.

Jeg vil løbende opdatere denne side, når jeg finder flere veldefinerede mål. 

31 kommentarer til “Mine økonomiske mål
 • Hej Frederik,

  Stor respekt for at du spiller med helt åbne kort og giver et indblik i ‘din vej til økonomisk uafhængighed’ – jeg har nu abonneret på dit nyhedsbrev i en god rum tid; og læst dine månedsrapporter m.m. løbende.

  Dine investeringer er ofte nogen der kræver viden af en eller anden art. Det kan man selvfølgelig tilegne sig. Hvad med at tænke mere lavpraktisk og evt. gå med “fliplife”-idéen der kører stort i USA? Søg evt. på Twitter med #fliplife og #garyveechallenge – det er en meget lavpraktisk tilgang til “opsparing”, men måske mere håndgribelige for mængden.

  Tak for god læsning! 🙂

  Chris

  • Hej Christoffer,

   Tak for din fine kommentar.

   Jeg kender lidt til konceptet, hvor en del også har gjort brug af Amazon. Her finder de ting i genbrugsbutikker o.lign., som de efterfølgende sælger på Amazon. Det kan være fint til at lave nogle hurtige penge, men med mit økonomiske mål i betragtning, så er det ikke en holdbar løsning i længden. For mig er det ikke passivt nok til at kunne bruges som en del af mit mål.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Person fradrag er fradrag i indkomst inden du betaler a-skat dvs. Hvis du tjener 300000kr a- indkomst pligtig løn er det 300000 minus de ca 46000kr hvor herefter der betales skat. Renter og aktier er ikke a-indkomst men kapital og altieindkomst og derfor ingen person fradrag.
  Ved ikke hvorfor man altid har noget bund/kommune fradrag på ca 16000kr. Men her er det ligegyldig om du har indkomsten fra aktier eller renter.

  • Hej Peter,

   Har du noget information på dette?

   Det er ny information for mig, hvis kapitalindkomst ikke kan fratrækkes i personfradraget samt, at du kan benytte dit bund/kommune-fradrag til aktieindkomst.

   Bedste hilser
   Frederik

   • Prøv at beregne på skats hjemmeside “beregn skatten 2019” tast dit delmål ind også får du et overblik over hvad du skal betale i skat – så vil du kunne se du ikke vil modtage personfradrag – men nu er du jo godt på vej til af lave noget indkomst fra din hjemmeside og YouTube kanal så det er jo bare at klø på, så du med tiden vil kunne udnytte noget person fradrag på indkomst herfra. held og lykke.

    • Hej igen,

     Jeg har nu prøvet den pågældende beregner.

     Her viser den mig, at jeg faktisk vil få 800 kr tilbage i skat med de indtastede oplysninger, da jeg i mit regnestykke ikke har taget højde for grøn check. Jeg vil give dig ret i, at det resterende personfradrag ikke indgår i oversigten på beregneren, men regnestykket lader til at være rigtigt.

     Send mig eventuelt en mail, så skal jeg sende dig mit resultat.

     Bedste hilsner
     Frederik

     • Okey Frederik – Så prøvede jeg lige selv at taste lidt på skat.dk.
      du har jo helt ret og jeg tog fejl 🙂 og de ca. 17.000 kr. er jo rigtige kroner så det svare vel til hele ens personfradrag ellers ville du jo også skulle betale skat.

      Men blev så også meget klogere på fradrag og det er jo faktisk det samme om du får indkomst fra aktie udbytte eller renter så længe du kan indeholde dit fradrag i den del af udbyttet der ligger på skattesats 42%(den høje) da man ikke kan få ens person fradrag på den lave sats dvs.

      ved en “indkomst” på 100.000kr
      Aktier plus renter 27% af aktier og ca37procent af renter minus de ca 17.000kr fradrag
      Aktier alene. 27% af (aktier 54.000kr) 42% (aktier 46.000kr) minus de 17.000kr

      Så ja du spare ca 5 procent ved renter fremfor aktier med fradrag er det samme forudsat du kan rumme hele dit fradrag i aktie gevinst over 54000kr hvert år.

      Som jeg forstår det:)

 • Hej Frederik!
  Ville egentlig blot give dig et lille klap på skulderen, fordi du er så åben omkring dine investeringer og din økonomi.
  Det er nemt at stå at flagre, når man har klaret det hele – men, det er en del mere interessant at få lov til at følge med på rejsen.
  Jeg glæder mig til at følge med i fremtiden også.

  Mvh

 • Hej,

  kan du forklare nedenstående fra dit delmål #1

  “…kapitalindkomst kan trækkes fra i personfradraget….”

  Hvordan giver det, at renter fra crowdlending er skattefri?

  Pft 🙂

  • Hej Andreas,

   Renter fra crowdlending beskattes som kapitalindkomst, hvilket betyder, at jeg hvis jeg ikke udnytter mit personfradrag, så kan jeg bruge dette til min indkomst fra crowdlending.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Tak for en masse gode links. Det du sætter dig et mål og bliver ved med at arbejde efter det, gør at du 100 % sikkert når et mål en dag <: . Fra en der har holdt øje med sin økonomi i 25 år i Excel nu og det er gået bedre end forventet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.