Mine økonomiske mål

Uanset hvad man agter at foretage sig, så er jeg stor fortaler for, at man sætter målsætninger op. Det vigtige er, at man har mulighed for at måle på disse tal således, at man kan få en fornemmelse af, hvor langt man er væk. Heldigvis består økonomi af tal, og det er derfor relativt nemt at gå til.

Jeg vil fremover referere til mine økonomiske mål, når jeg laver opdateringer på porteføljen fremover. På den måde giver det mig et meget bedre billede af, hvor langt jeg har endnu. Disse mål vil løbende blive tilpasset og specielt hovedmålet vil sandsynligvis ændre sig meget med tiden. Såfremt du er interesseret i, hvordan min portefølje ser ud lige nu, så kan du se den her.

I og med, at jeg er ung, så kigger jeg langt ud i fremtiden. Derfor har jeg opdelt mine mål i mindre delmål, så de er nemmere at overskue indenfor en årrække. Jeg vil løbende uddybe tal m.m, så det hele giver mening. Herunder kan du finde mine nuværende mål mod at blive økonomisk uafhængig.

Delmål #1

907.143 kr.

Det er beløbet for det (nye) delmål #1. Som du nok kan vurdere, så er det meget lavt. Det er dog også et scenarie, der tager udgangspunkt i, at jeg stadig arbejder. Derfor er det også et meget realistisk mål.

Dette vil give mig et afkast, der ser således ud:

96.275 kr. om året

eller

8.023 kr. om måneden

Delmål #1 – Fordeling af porteføljen

Delmål #1 tager udgangspunkt i følgende tal.

Denne fordeling betyder dog, at det stadig vil være nødvendigt at arbejde. I princippet så har jeg ingen planer om ikke at arbejde, men jeg synes det er ret motiverende at sætte disse scenarier op. Som mit budget ser ud for 2021, så vil det også være realistisk med denne indkomst.

Delmålet er bygget op med udgangspunkt i det danske skattesytem. Det udnytter grænserne for aktieindkomst, personfradraget og aktiesparekontoen. Regnestykket er derfor kommet til ved at regne baglæns fra disse satser.

Med 200 kr. i timen før skat, så vil det være nødvendigt at arbejde cirka 22 timer om måneden. Det er altså meget begrænset, og det må siges at være til at overskue.

Det er dog vigtigt at pointere, at dette scenarie alligevel ikke er helt realistisk. Jeg har forudsat 7 % i afkast på aktierne hvert år, hvilket bestemt er realistisk over en lang tidshorisont, men år-til-år så ser det sjældent sådan ud. Derfor er det også blot et delmål.

Delmål #2

1.206.429 kr.

1.296.310 kr.

Dette var tidligere delmål #1. I november 2020 blev dette delmål #2.

1.206.429 kr virker som et lavt tal og et meget præcist tal. Det bunder i en udregning med udgangspunkt i skatteforholdene i Danmark, og det vil optimalt set give mig et afkast, der kun bliver beskattet med lidt under 15 %.

Dette vil optimalt give mig et afkast efter skat på

103.700 kr. om året

110.200 kr. om året

eller

7.377 kr. om måneden

7.813 kr. om måneden

Delmål #2: Fordeling af portefølje

Delmål #2 tager udgangspunkt i følgende tal.

Denne fordeling vil altså give mig 7.813 kr hver måned, hvilket jeg godt kunne klare mig for, hvis det var nødvendigt. Mit budget for 2021 ligger i forvejen i dette leje, så det er ikke urealistisk. Ligeledes ville det også kunne give fine muligheder for at kunne rykke teltpælene op og smutte til udlandet et stykke tid, hvis behovet skulle være for det.

Beregningen tager udgangspunkt i gunstige vilkår, hvilket selvfølgelig ikke er optimalt. Der er dog udelukkende tale om et delmål, og det vil ikke være realistisk at trække sig tilbage på baggrund af dette. Det ville dog være en mulighed, såfremt betingelserne er på plads.

Selvom afkastet er lavere end delmål #1, så skal man huske, at jeg ikke er tvunget til at arbejde i dette scenarie.

Den lave skattesats kommer sig af, at kapitalindkomst kan trækkes fra i personfradraget. I tabellen er der taget udgangspunkt i, at kapitalindkomsten kommer fra crowdlending. Ligeledes tager udbyttet udgangspunkt i den lavere skattesats på 27 %. Aktiesparekontoen er der primært, da det kun er 17 % i beskatning. Jo højere grænsen bliver, jo mere attraktivt er det ligeledes.

Hovedmål #1

Hovedmålet er meget svært at definere. Jeg ved ikke, hvilken levestandard, jeg ønsker endnu. Ligeledes afhænger det også af, hvor travlt jeg har med at komme væk fra arbejdsmarkedet. Det er klart, at jo længere tid, jeg er på arbejdsmarkedet, jo mere kan jeg investerer.

Umiddelbart vil jeg vurdere mit hovedmål til på nuværende tidspunkt at være

25.000 udbetalt om måneden

Dette beløb tager udgangspunkt i det, jeg umiddelbart vil have som fuldtidsansat med min nuværende uddannelse efter 4-5 års anciennitet. Dette beløb vil sikre, at jeg kan gøre, som jeg har lyst til. Det er som udgangspunkt mit hovedmål, men det kan ændre sig undervejs.

Hvordan fordelingen af porteføljen forlyder i sådan et scenarie afhænger af mange ting. Med baggrund i en hurtig udregning vil jeg vurdere den nødvendige portefølje til at have en størrelse på:

12.000.000 kr

Dette ville fordele sig primært i aktier, men derudover også udnytte de muligheder, som der benyttes i delmål #1. Afhængig af, hvad fremtiden bringer, så kunne det også være, at en større del af denne porteføljen vil være repræsenteret gennem ejendomsinvestering. Det er i hvert fald min plan, at en større del af min portefølje kommer til at bestå af ejendomme. Det er et meget højt tal, men det er udgangspunkt jeg arbejder efter. Når målet bliver mere veldefineret vil jeg uddybe målet.

Jeg vil løbende opdatere denne side, når jeg finder flere veldefinerede mål. 

31 kommentarer til “Mine økonomiske mål
 • Super vigtigt at have mål! – Måske jeg skulle skrive lidt om mine på https://vilebo.dk/ ? – både om bloggens fremtid og min egen økonomiske fremtid. Tak for inspirationen 🙂

  Jeg mener at have læst at en gennemsnitlig lønmodtager tjener omkring de 13 millioner i løbet af et liv, hvorfor 12 millioner virker meget højt! – men du er gået i gang i en ung alder og sammen med renters rente, kan det jo som bekendt levere mange økonomiske mirakler.

 • Hej Frederik

  jeg er interesseret i at høre hvordan dine indtægter far crowdlending går direkte ind på kontoen. Altså hvordan der ingen skat er på det.

  Tak på forhånd 🙂

  vh Philip

  • Hej Philip,

   Det bunder i, at kapitalindkomst (som crowdlending går ind under) kan trækkes fra i personfradraget, såfremt det ikke er benyttet.

   Det betyder, at hvis jeg ikke har anden indkomst, så vil jeg kunne slippet med 0 i skat for crowdlending.

   Bedste hilsner
   Frederik

   • Jeg undrede mig også, men dit svar giver god mening. Så kommer jeg dog til at tænke på, om min søn, der jo ikke bruger sit personfradrag, ville kunne investere skattefrit i crowdlending. Er der nogen, der ved mere om det?

    • Hej Pia,

     Så vidt jeg er klar over, så skal man være myndig for at kunne investere i crowdlending. Et alternativ kunne være en global ETF, som normalt er lagerbeskattet, men som giver din søn muligheden for at udnytte sit personfradrag.

     Sig til, hvis du har andre spørgsmål.

     Bedste hilsner
     Frederik

     • Du kan ikke bruge dit bundfradrag fuld ud – det får du kun, når du også betaler AM bidrag alså arbejder. Så værdien er nærmere 16-17k (bund og kommune fradrag). Så er der vel omkring 37procent for resten af beløbet ved rente indkomst.

     • Hej Peter,

      Vil du venligst uddybe? Jeg har aldrig hørt om, at du ikke kan udnytte dit fulde persondrag (46.500 kr i 2020) uden at betale AM-bidrag?

      Bedste hilsner
      Frederik

 • Hej Frederik. Lad os nu antage, at du trak dig tilbage, når du havde nået dit delmål. Ville du så i praksis sælge ud af din beholdning hvert år svarende til dit afkast og på den måde have en indkomst?

  Vh Stefan

  • Hej Stefan,

   Med den pågældende fordeling i delmål #1 vil jeg modtage udbytte og renter løbende. Jeg vil derfor ikke være tvunget til at sælge ud.

   Rent praktisk vil det dog være svært at sammensætte en portefølje med aktier, der udbetaler gennemsnitligt 7 % i udbytte, så her ville man være nødsaget til at sælge lidt ud. Det er dog kun en målsætning, og at sælge ud er ikke en del af mine fremtidige planer.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Ved ikke hvor god du er til Engelsk.
  Men der findes en masse rigtig gode podcasts om FIRE og en nyere film om samme emne.
  En af de nyeste film jeg har set er : “playing with fire documentary”
  Bl.a de bedste podcast er : ChooseFI , Our Rich Journey og Afford Anything. (Søg dem på YouTube eller iTunes)
  Af Danske Docs er en af de bedre ( Stå af hamsterhjulet – med penge nok til rest…. )
  https://www.dr.dk/drtv/program/staa-af-hamsterhjulet-_-med-penge-nok-til-resten-af-livet_78056
  Hvor flere af de “kendte” FIRE folk fra Danmark er med…

  • Hej Sune,

   Tak for din kommentar.

   Jeg har set den pågældende danske dokumentar, men har endnu ikke fået set Playing with Fire. Det er dog planen, at den skal ses indenfor den nærmeste fremtid.

   Jeg er bekendt med de podcast, du nævner, men på nuværende tidspunkt er mine øre fyldt med noget andet – men tak for at nævne dem.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik,

  Rigtig fin blog og fine mål du har sat dig op. Imponeret over hvor langt du er nået i din alder.

  Jeg arbejder selv med et relativt nyopstartet besparelsesprojekt, hvor jeg vender hele min økonomi op og ned i målet om økonomisk uafhængighed. Dette vil jeg forsøge at skrive om på min blogging dele ud af viden til, hvordan man får pengene til at række lidt længere.

  Måske du kunne hente lidt inspiration til at kunne spare endnu mere op på https://minoekonomi.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.