Grøn investering: Invester i den grønne omstilling [2024]

Der er ikke mange investeringsmuligheder, der har et større fokus end investeringer inden for den grønne omstilling. Investeringer med fokus på miljø og bæredygtighed er utroligt populært for tiden, og det er ikke uden grund.

Der er ingen tvivl, om hvis vi har et ønske om, at de fremtidige generationer stadig kan benytte den klode, vi bor på, så er der ingen tvivl om, at der skal en omstilling til. En ting er, at hvad du selv kan gøre, men gennem investering i grønne tiltag, så kan du få økonomisk del i denne udvikling. Du kan også tage et kig på ESG investering, der er et parametre, som selskaber vurderes ud fra.

I denne artikel gennemgår jeg, hvordan du med dine investeringer kan tage del i den grønne omstilling. Det omfatter blandt andet grøn energi, grønne investeringsforeninger og ETF’er.

Grønne investeringsforeninger

En nem måde at investere i den grønne omstilling vil være at investere i en grøn investeringsforening. En investeringsforening er kort fortalt en masse investorer, der har lagt penge i en forening, som der bliver investeret sammen.

Selvom det lyder som en unik klub, så er det faktisk ret simpelt. Det fungerer på samme måde, som hvis du køber en aktie. Med en investeringsforening får du mulighed for at købe en lille del af en masse selskaber i stedet for en stor del af få selskaber.

For at du kan komme lidt videre, så har jeg samlet to eksempler herunder. Det er ikke nødvendigvis de bedste grønne investeringsforeninger, men det er eksempler, så du kan se, hvad der er muligt.

Sydinvest Morningstar Sustainability Leaders Index KL og Sparinvest INDEX DJSI World KL er eksempler på grønne investeringsfonde. Begge fonde har en passiv strategi med lave omkostninger. Samtidig er de også begge udbyttebetalende.

Relevant artikel: Investeringsforeninger – Alt du bør vide

Begge fonde scorer 5/5 på Morningsstars Sustainability Rating, der måler på, hvor godt porteføljens beholdninger forvalter deres ESG-risiko i forhold til konkurrenterne. Kort fortalt betyder det, at de to ovenstående fonde har mere kapital investeret i mere bæredygtige selskaber.

Andre eksempler på investeringsfonde kunne være Sparindex INDEX Bæredygtige USA KL, Storebrand Global ESG Plus A5 eller Formuepleje Better World Environ Leaders.

Investering i grøn energi

Hvis du gerne vil investere i grøn energi, så findes der flere muligheder. Den oplagte er at købe grønne aktier med fokus på energi. Det kan være aktier, der beskæftiger sig grøn energi inden for solceller, vind, vand, kernekraft og geotermisk energi.

Der findes utrolig mange virksomheder, der beskæftiger sig inden for dette felt, så derfor kan det godt være lidt svært at overskue de muligheder, der er. Her kan det være en god idé at finde en ETF inden for området. På den måde kan du købe ind i mange forskellige aktier på en gang. Det fortæller jeg mere om i næste afsnit.

Du kan også investere i grøn energi igennem din egen husholdning. Det kan f.eks. være, at du vælger at sætte solceller op på dit hus, så du selv kan producere strøm. Det er også muligt at købe en vindmølle til private grund. Det mest optimale er dog nok at købe selskaber, der har fokus på denne sektor.

ETF’er inden for grøn energi

Hvis du ikke kender til ETF’er, så er det i princippet blot en udenlandsk variant af en investeringsforening. Den store fordel med en ETF er, at udbuddet er rigtig stort. Samtidig er omkostningerne oftest i den lave ende, da konkurrencen er så stor på det udenlandske marked.

Da der findes så mange forskellige ETF’er, så kan du også finde fonde med nichepræget fokus. F.eks. har jeg et eksempel herunder, der udelukkende investerer i aktier inden for solenergi. Der er derfor stor chance for, at du kan finde en ETF, der passer lige til det, du ønsker.

Relevant artikel: ETF investering – Invester i udenlandske investeringsforeninger

Nedenfor har jeg samlet en liste med eksempler på ETF’er med fokus på den grønne omstilling.

  • iShares Global Clean Energy ETF: Investerer selskaber, der er involveret i udviklingen af vedvarende energi
  • Invesco Solar ETF: Investerer i selskaber, der beskæftiger sig med produktion og distribution af solenergi
  • First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund: Investerer i selskaber med fokus på vedvarende energi og supplerende virksomheder som el-biler, brændcelsceller og batterier

Det er vigtigt for mig at pointere, at ovenstående blot er eksempler på, hvad der kan være muligt. Du skal være opmærksom på, at ETF’er er beskattet som lagerindkomst, hvilket gør, at du hvert år beskattes af din gevinst – modsat almindelige aktier og danske investeringsforeninger, der betaler udbytte.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan investerer jeg grønt?

Det er flere muligheder, men generelt set handler det om at investere i selskaber, der arbejder med en grønne fremtid. Det kan være aktier inden for vedvarende energi, affaldshåndtering eller mange emner.

Hvilke grønne aktier skal jeg investere i?

Der findes mange forskellige muligheder for at investere grønt. Du har både mulighed for at investere i grønne investeringsforeninger og i grønne aktier. Du kan læse mere om dine muligheder her.

Hvad er en grøn investering?

En grøn investering er en investering med fokus på en grønnere fremtid. Det kan være alt fra grønne obligationer eller grønne aktier. Du kan læse mere om dine muligheder her.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
2 kommentarer til “Grøn investering: Invester i den grønne omstilling [2024]
  • Hej Frederik,

    Tak for nogle gode posts og altid interessant og relevant læsning. I denne post falder jeg dog over, at du siger Sydinvest Morningstar Sustainability Leaders Index KL og Sparinvest INDEX DJSI World KL er akkumulerende. Så vidt jeg kan læse mig til på deres to respektive hjemmesider beskattes de efter realisationsprincippet, og så kan de vel ikke være akkumulerende (https://sparindex.dk/hvordan-er-det-nu-lige-med-skat-paa-investering/)?
    Har du i øvrigt et godt tip til, hvordan man kan se om en fond er akkumulerende. Jeg synes det er en information jeg har svært ved at finde.

    • Hej Susi

      Det har du selvfølgelig helt ret i – det er en smutter, at jeg har fået skrevet det modsatte.

      Du kan oftest se det ved, at fonden har en udbytteprocent over 0.

      Bedste hilsner
      Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *