Investering i solceller: Sådan kommer du i gang [2024]

Solenergi bliver mere og mere populært, og hele verdenen over bliver der sat flere og flere solcellepaneler op, der skal bidrage til den grønne omstilling. Derfor er det også naturligt, at der er flere og flere investorer, der får øjnene på for investering i solenergi.

I denne artikel vil jeg gennemgå tre typer af investeringer, der giver dig mulighed for at investere i solenergi. Det omfatter andele i solcelleparker, solenergi aktier og solceller til hjemmet.

Investering i andele i solcelleparker

Den oplagte måde at investere i solcellepaneler på er ved at investere købe og opsætte solcellepaner, hvorefter du kan sælge strømmen. Som enkelt investorer vil det dog blive svært at opnå tilstrækkelige stordriftsfordele, så der kan leveres en konkurrencepris.

Et alternativ kunne være investering til solceller i hjemmet, som jeg kommer ind på senere.

Af den årsag er der ofte flere (mange) investorer, der går sammen om at købe en større solcellepark. På den måde får du de mest optimale betingelser for lave omkostninger. Der er flere selskaber, der faciliterer andele i solcelleparker. Fælles for de fleste er, at minimumsinvesteringen er på 750.000 kr.

Det er selskaber som Obton, Nordic Solar eller Difko. Sidstnævnte er den eneste platform, som jeg er bekendt med, der tilbyder investering i andele med en lavere minimumsgrænse (10-50.000 kr.).

Fordelene ved dette er, at du opnår stordriftsfordele samtidig med, at du ikke selv skal administrere og drifte solcellepanelerne. Det vil også være nemmere at risikosprede dine investeringer, da du kan købe andele i projekter, der spreder sig over flere geografiske områder og samarbejdspartnere.

Ulemperne er, at du betaler administrationsgebyrer, og at det kan være enten umuligt eller omkostningsfuldt at sælge ud af sin investering før tid.

Aktier inden for solenergi

Den mest tilgængelige måde at investere i solenergi på er ved at investere direkte i aktier, der beskæftiger sig inden for solenergi. Det kan være virksomheder, der producerer solcellepanelerne eller virksomheder, der producerer elementer, der bruges til at udnytte solenergi. Der findes også større energi aktier, der drifter større solcelleanlæg, men hvor det blot er en mindre del af deres forretning

Du kan min læse med aktier inden for solenergi her.

Den store fordel ved at investere gennem aktier er, at det er rigtig nemt. Det fungerer på samme måde, som hvis du køber en almindelig aktie. Samtidig er den også nem at komme af med igen.

Ulempen er dog, at du i højere grad bliver eksponeret mod virksomhedsdrift, hvor der er flere elementer, der kan påvirke driften. Falder efterspørgslen på solceller, så vil kursen falde, men dit solcelleanlæg vil stadig producere strøm, som du kan sælge. Begge dele kan påvirke dit afkast, men det er ikke helt den samme faktor, der afgører det.

Investering i solceller til hjemmet

Det kan også være en god investering at sætte solceller op derhjemme, men det er ikke altid, at det giver mening. Dog er det blevet mere attraktivt gennem de seneste år i takt med, at solceller bliver billigere og mere effektive. Det gør, at du får flere solceller for pengene samtidig med, at det kræver mindre plads.

Det kan være svært at beregne, om solceller vil være en god investering til ens hjem, da elpriserne varierer. I din beregning vil du derfor være nødsaget til at foretage en konservativ vurdering, så du er sikker på, at dine forudsætninger holder.

Det varierer dog fra bolig til bolig, om det kan betale sig. Derfor er det også vigtigt, at du får lavet en konkret beregning for dit solcelleanlæg.

Generelt set så er solceller typisk en god investering, hvis du kan bruge det producerede el selv. Det kræver dog også, at du kan bruge strømmen, når den bliver produceret. Det kan fx. være oplagt, hvis du har opvarmning via elvarme gennem f.eks. en varmepumpe.

Du skal selvfølgelig også være opmærksom på, at du skal kunne holde ud at kigge på solpaneler på dit tag eller andre steder på din grund.

Ofte stillede spørgsmål

Kan solceller betale sig?

Hvorvidt solceller kan betale sig afhænger af dit strømforbrug og -mønster. Kan du bruge strømmen, når den bliver produceret, så kan det være en god forretning.

Er solceller en god investering?

Det afhænger af, hvordan dit forbrugsmønster og hvor meget strøm, du bruger. Såfremt du bruger strøm, når solcellerne leverer strøm, så kan det være en god investering.

Kan solceller betale sig i Danmark?

Det kræver en konkret vurdering af den enkelte bolig for at afgøre, om det kan betale sig at etablere solceller i Danmark. Generelt set så kan det godt betale sig, hvis du har et højt strømforbrug, når solcellerne producerer strøm.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *