For at fremme den private opsparing i aktier blev der i 2019 etableret etableret et nyt koncept til investering kaldet aktiesparekontoen. En aktiesparekonto giver dig mulighed for en lavere beskatning på dine investeringer, når du investerer i aktier og investeringsforeninger.
I denne guide får du en enkel gennemgang af, hvordan aktiesparekontoen fungerer i 2025, hvad du kan investere i, hvornår du betaler skat, og hvordan du vælger den bedste udbyder.
Indholdsfortegnelse
- Hvad er en aktiesparekonto?
- Aktiesparekonto i 2025
- Hvad kan jeg investere i via en aktiesparekonto?
- Fordele og ulemper ved aktiesparekontoen
- Aktiesparekonto vs almindeligt aktiedepot
- Hvordan flytter jeg min aktiesparekonto til en anden bank?
- Hvor kan jeg oprette den bedste aktiesparekonto?
- Mine erfaringer og tanker
- Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en aktiesparekonto?
I 2019 blev der som tidligere nævnt åbnet op for muligheden for at oprette en aktiesparekonto. Det er et aktiedepot, der fungerer som et lukket system, hvor du har mulighed for at investere i aktier og aktiebaserede investeringsforeninger.
Den store fordel ved aktiesparekontoen er den flade beskatning på 17 procent, der er en del lavere end beskatning af aktieindkomst, der er på 27 / 42 procent.
Du har kun mulighed for at oprette én aktiesparekonto pr. person. Det er kun muligt at investere for frie midler på en aktiesparekonto. Det er derfor ikke muligt at investere pensionsmidler eller virksomhedsmidler gennem kontoen.
Aktiesparekonto i 2025
Begrænsninger
På aktiesparekontoen er du i 2025 begrænset til et indskudsloft på 166.200 kr. Grænsen dækker over den samlede maksimale indbetaling, bortset fra ekstra indskud til betaling af skat.
År | Loft for indskud |
---|---|
2019 | 50.000 kr. |
2020 | 100.000 kr. |
2024 | 135.900 kr. |
2025 | 166.200 kr. |
Du skal dog være opmærksom på, at det er din samlede værdi ved årsskiftet, der afgør, hvor meget du kan indbetale året efter. Hvis din kursværdi ved årsskiftet er under indskudsloftet, kan du indbetale forskellen.
Hvis din værdi den 31. december 2024 opgøres til 150.000 kr., kan du i 2025 kun indbetale forskellen op til indskudsloftet på 166.200 kr. (2025), altså 16.200 kr.
Du bliver dog ikke tvunget til at hæve fra kontoen, hvis kursstigninger gør, at du overstiger det samlede loft. Det betyder, at hvis du køber aktier for 166.200 kr. i 2025, og de efterfølgende stiger til 200.000 kr., vil du ikke være tvunget til at hæve fra kontoen. Det oprindelige indskud må blot ikke overstige 166.200 kr.
Du kan kun indbetale kontanter på aktiesparekontoen.
Eksempel: Indbetaling under loftet
Du har ved udgangen af 2024 aktier på din aktiesparekonto til en værdi af 140.000 kr.
I 2025 er loftet 166.200 kr. Det betyder, at du i løbet af 2025 kan indbetale yderligere 26.200 kr. (166.200 kr. – 140.000 kr.).
Beskatning
Beskatningen på aktiesparekontoen er på 17 procent. Det skal dog nævnes, at kontoen beskattes efter lagerprincippet. Det betyder, at værdien bliver gjort op hvert år, og du betaler skat herefter – også selvom du ikke har solgt dine aktier.
Hvis du kun har handlet aktier normalt, vil dette være anderledes for dig. Ved almindelig aktiehandel bliver du realisationsbeskattet. Det vil sige, at du først betaler skat, når du sælger med gevinst. Tilsvarende får du fradrag, når du sælger med tab.
Eksempel
Du har aktier på din aktiesparekonto, der stiger fra 100.000 kr. til 130.000 kr. i løbet af året.
Selvom du ikke sælger noget, skal du betale 17 procent i skat af gevinsten på 30.000 kr. Det svarer til en skat på 5.100 kr.
Har du tab et år, får du et fradrag på 17 procent af tabet, som gemmes på kontoen til modregning i kommende gevinster. Du kan altså ikke bruge dette fradrag uden for aktiesparekontoen.
At kontoen beskattes efter lagerprincippet kan være en ulempe. Oplever du en stor værdistigning på dine aktier, som du ikke vælger at sælge, kan du risikere at skulle betale skat af en gevinst, du endnu ikke har realiseret.
Linket er et reklamelink – men det koster dig ikke ekstra, og du hjælper mig samtidig.
Hævninger og regler for udbetaling
På kontoen har du mulighed for at trække pengene ud fra dag til dag. Der vil dog blive tilbageholdt skat, hvis du har et positivt afkast på dine investeringer. Har du derimod lidt et tab, kan du trække hele beløbet ud uden tilbageholdelse. Dit fradrag vil i så fald fortsat være tilknyttet din aktiesparekonto, der kan bruges til modregning i fremtidige gevinster.
Hvad kan jeg investere i via en aktiesparekonto?
Igennem kontoen har du mulighed for at investere i danske og udenlandske aktier samt i aktiebaserede investeringsforeninger.
Du kan derimod ikke investere i obligationer og de fleste ETF’er. Hvis en ETF er registreret med beskatning som aktieindkomst, kan du dog investere i den. Det kan du tjekke på SKATs liste (link).
De fleste ETF’er er ikke registreret som aktieindkomst, hvilket betyder, at du ikke kan investere i disse via aktiesparekontoen. Mange ETF’er fra de største udbydere er dog repræsenteret på listen, så du vil stadig kunne finde en ETF, der passer til din strategi.
Fordele og ulemper ved aktiesparekontoen
Fordele
Den helt store fordel ved aktiesparekontoen er den lave beskatning på 17 procent. Normalt beskattes aktieindkomst med 27 procent, og efterfølgende 42 procent, hvis du overstiger progressionsgrænsen på 67.500 kr. i 2025.
Din direkte skattebesparelse ser således ud:
- Hvis du ellers ville betale 27 %: Du sparer 10 procentpoint.
- Hvis du ellers ville betale 42 %: Du sparer 25 procentpoint.
Den direkte skattebesparelse er ret markant – specielt hvis du er over progressionsgrænsen for aktieindkomst. En anden fordel ved aktiesparekontoen er, at din udbyder klarer skatten for dig. De står både for at indberette og indbetale skatten. Den fremgår derfor heller ikke på din årsopgørelse.
Har du kontanter stående på din aktiesparekonto, kan de hæves frit, så længe der ikke skal tilbageholdes skat.
Ulemper
Den lille ulempe ved aktiesparekontoen er lagerbeskatningen. Normalt vil realisationsbeskatning være at foretrække, fordi du kan udskyde skatten og dermed opnå renters rente af det udskudte beløb. På aktiesparekontoen bliver du i stedet beskattet årligt af urealiserede gevinster.
Dog opvejer den lave skattesats på 17 % i de fleste tilfælde denne ulempe, og for langt de fleste investorer vil aktiesparekontoen stadig være den mest attraktive løsning.
Stiger værdien af dine investeringer fra 100.000 kr. til 150.000 kr., bliver du beskattet af hele værdistigningen på 50.000 kr. – også selvom du ikke har solgt noget.
For at betale skatten må du enten:
- Sælge en del af dine værdipapirer, eller
- Indbetale flere penge på kontoen
Aktiesparekontoen fungerer som et lukket system, hvor eventuelle tab ikke kan bruges som skattefradrag uden for kontoen. Samtidig har du ikke mulighed for at flytte værdipapirer til eller fra kontoen, hvilket begrænser din fleksibilitet.
Aktiesparekonto vs almindeligt aktiedepot
Forskellen mellem en aktiesparekonto og et almindeligt depot handler primært om skat og fleksibilitet. På et almindeligt depot betaler du først skat, når du sælger dine aktier, mens du på aktiesparekontoen bliver lagerbeskattet hvert år – uanset om du har solgt eller ej. Til gengæld er skatten lavere på aktiesparekontoen med en fast sats på 17 procent.
På et almindeligt depot kan du investere bredt, mens aktiesparekontoen kun giver adgang til aktier og visse investeringsforeninger. Der er heller ingen grænse for, hvor meget du kan indskyde på et almindeligt depot, modsat aktiesparekontoen, hvor du i 2025 er begrænset til 166.200 kr.
Aktiesparekonto | Almindeligt depot | |
Skat | 17 procent (lagerbeskatning) | 27 / 42 procent (realisationsbeskattet) |
Betaling af skat | Årligt | Ved salg eller udbytte |
Fradrag for tab | Ja, men kun internt | Ja, i anden aktieindkomst |
Muligheder | Aktier og aktiebaserede investeringsforeninger samt nogle ETF’er | Aktier, obligationer, ETF’er, investeringsforeninger m.v. |
Indskudsloft | Ja, se satser længere oppe | Ubegrænset |
Fleksibilitet | Lukket system | Frit |
Hvordan flytter jeg min aktiesparekonto til en anden bank?
Det er muligt at flytte sin aktiesparekonto, men det er ikke helt ligetil. Først og fremmest skal du tømme din aktiesparekonto, hvorefter du skal bede din bank om at lukke aktiesparekontoen. Når aktiesparekontoen officielt er lukket, kan du oprette en ny hos din ønskede udbyder.
Inden du overvejer, om du skal flytte din aktiesparekonto, bør du overveje, om det er omkostningerne værd. Hvis din aktiesparekonto er fyldt godt op, kan omkostningen ved at sælge og efterfølgende købe ind på en ny aktiesparekonto nemt overstige den potentielle besparelse.
Lukker du din aktiesparekonto, går et eventuelt fradrag for et tidligere tab tabt.
Hvor kan jeg oprette den bedste aktiesparekonto?
Set ud fra en traditionel banks omkostninger på dette område, vil jeg anbefale at du kigger mod Saxo Bank eller Nordnet. Begge platforme har lave omkostninger til kurtage, ingen depotgebyrer og et bredt udvalg. Det er væsentlig billigere end de gebyrer, som en bank typisk tager.
Relevante artikler: Anmeldelse af Nordnet / Anmeldelse af SaxoInvestor
I det hele taget er der mange steder, hvor du kan oprette en aktiesparekonto . Herunder finder du lidt forskellige muligheder:
Linket er et reklamelink – men det koster dig ikke ekstra, og du hjælper mig samtidig.
Mine erfaringer og tanker
Overordnet set mener jeg, at aktiesparekontoen er et initiativ i den rigtige retning. Jeg havde dog foretrukket, at fokus i stedet var på en lavere beskatning på aktieindkomst, så vi ikke komplicerer skatteforholdene mere end højst nødvendigt.
Kan man leve med ulemperne ved aktiesparekontoen i form af den årlige skattebetaling, er den helt sikkert attraktiv at prioritere. Som du kan læse i mine månedlige opdateringer af min portefølje her, er min aktiesparekonto også fyldt godt op.
I første omgang købte jeg udbytteaktier til min aktiesparekonto. Det gjorde jeg ud fra en betragtning om, at jeg som minimum ville spare 10 procentpoint på min skat. Efterfølgende er min investeringsstrategi dog ændret, så jeg køber globale, akkumulerende ETF’er, som ikke er lige så attraktive på et normalt aktiedepot.
Da aktiesparekontoen er begrænset, kan omkostningerne til reinvestering af udbytte hurtigt løbe op. Derfor mener jeg ikke, at det er attraktivt med udbyttebetalende værdipapirer på aktiesparekontoen.
Har det din interesse, så medvirker jeg i denne artikel fra Politiken, hvor jeg fortæller om mine erfaringer med aktiesparekontoen.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en aktiesparekonto?
Hvordan er aktiesparekontoen beskattet?
Hvad er skattesatsen på aktiesparekontoen?
Får jeg fradrag for tab på min aktiesparekonto?
Hvad skal jeg købe til min aktiesparekonto?
Hvad er de bedste aktier til aktiesparekontoen?
Hvilke aktier bør jeg have på min aktiesparekonto?
Kan jeg flytte mine aktier til aktiesparekontoen?
Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra DatingPilot.dk.
Hej Frederik.
Tak for en fin artikel og mange fine svar 🙂
Med en aktiesparekonto er der så nogle situationer ved udbytttebetaling fra lande, hvor Danmark ikke har dobbeltbeskatningsaftale, hvor man selv skal lave nogle indberetninger til skat for at få noget skat tilbage? Eller foregår alt vedrørende skat automatisk gennem indberetning fra min udbyder (Saxo Bank?)
Altså for at holde det hele så simpelt som muligt som nytbegynder, er der så nogle lange man skal holde sig fra at investere i med sin Aktiesparekonto for at undgå bøvl med skat.
Mvh Joachim.
Hej Joachim,
Du vil i nogle situationer være ude for, at du skal tilbagesøge udenlandsk udbytteskat. Jeg ville starte med denne artikel, og så er du velkommen til at stille spørgsmål, hvis du skulle være i tvivl.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik
Har du regnet på hvor højt udbytteprocenten skal være på de aktier du fylder aktiesparekontoen med, før at det kan svare sig i forhold til lagerbeskatningen?
Mvh. Peter
Hej Peter,
De beregninger jeg har lavet, tager udgangspunkt i et årligt afkast på 7 % (samlet kursgevinst og udbytte) set over en 20-årig periode. Her er der ikke den store forskel på, hvor udbytteprocenten ligger i mellem 0-4 %. Over 4 % bliver det mere attraktivt, men det tror jeg ikke er realistisk at forvente i udbytte over en længere periode.
Forskellen på 20 år er cirka 10 % i slutbeløb (omtrent 15.000 kr), når man sammenligner med en lignende portefølje, der sælges efter 20 år. Øges begrænsning på aktiesparekontoen vil det blive endnu mere attraktivt, da du vil kunne optimere mere ift. den høje skattesats på aktieindkomst.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik
Jeg står og overvejer om jeg skal åbne en aktiesparekonto. Vil de gevinster jeg får på aktiesparekontoen blive modregnet det almindelige aktiedepot så at jeg hurtigere når progressionsgrænsen på 42%?
Jeg regner med at beholde min konto på Nordnet, men overflytte fremtidige investeringer over på en aktiesparekonto hos SAXO bank.
Mvh. Thomas
Hej Thomas,
Aktiesparekontoen er skattemæssigt et system for sig, så det har ikke indflydelse på din progressionsgrænse på aktieindkomst (eller andre satser).
Mht. til overflytning, så vil det være en fordel for dig at sælge dine aktier, og så købe dem igen på den nye konto. Vælger du at overflytte dine aktier, så er det typisk forbundet med en masse gebyrer.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik,
Lige et spg. Angående den årlige beskatning.
Du nævner at det er en fordel at anvende ASK ved udbyttebetalende aktier idet, at du kan betale den årlige skat vha. Dit udbytteindkomst. Men jeg geninvesterer typisk løbende mit udbytte i nye aktier og derved forsvinder idéen om at betale skat via sit udbytte.
Jeg investerer måned for måned et fast beløb og er derfor lidt i tvivl om, hvor meget jeg skal ligge til side for at sikre, at der er til skattefar når året er omme.
Har du et forslag til, hvad man kan gøre?
Tak i øvrigt for en ganske informativ side 🙂
Hej Michael,
Det er klart en fordel, at du indbetaler den skyldne skat på aktiesparekontoen, da du derfor har mulighed for at “indbetale” mere end grænsen.
Medmindre du kan forudsige markedet, så vil det være svært at vurdere, hvor meget, der skal ligges til side. Personligt ville jeg nok vente så lang tid som muligt med at sætte penge af, så jeg kan være investeret så lang tid som muligt. Når året er omme, så har du en idé om, hvor meget der skal bruges, og så har du 2-3 måneder til at finde dette beløb. Alternativt kan du løbende lave en månedlig opgørelse, så du hele tiden tilpasser det beløb, du har sat af. For mig vil det dog være alt for tidskrævende.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik
Er følgende forstået rigtigt:
Hvis jeg daytrader hele året, og søger for at ved udgangen af året ikke at have nogle aktier, så betaler jeg kun 17% af samlet gevinst?
Hilsen Bjørn