Investering i platin: Sådan kommer du i gang [2024]

Platin er det tredje mest omsatte ædelmetal. Den store interesse skyldes, at platin bruges har en bred vifte af anvendelsesområder. Blandt andet spiller metallet en stor rolle i produktionen af brint, der potentielt kan være fremtidens brændstof.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du investerer i platin og hvorfor du bør overveje at investere i lithium.

Sådan køber du platinium som investering

Overordnet set er der tre muligheder for at investere i lithium:

  1. Investér i fysisk platin
  2. Investér i aktier, der er involveret i platin-industrien
  3. Investér i ETF’er, der følger prisen på platin

Investering i platin aktier

Hvis du gerne vil eksponeres mod interessen for platin, så er den nemmeste mulighed at købe aktier i en virksomhed, der beskæftiger sig med udvinding eller bearbejdning af platin.

Selvom du ikke bliver direkte eksponeret mod udviklingen i prisen på platin, så er det klart, at der er en naturlig sammenhæng mellem selskabernes succes og prisen på platin.

I nedenstående tabel finder du en oversigt over eksempler på forskellige aktier, der arbejder med platin som en del af deres primære forretningsområder.

SelskabLandSektorPEEPS
Platinum Group Metals Ltd.
PLG
CanadaMaterialer-17.930.05
ANGLO AMERICAN SPON ADR EACH RE
NGLOY
StorbritannienMaterialer21.870.12
Impala Platinum Hlgs Ltd
IMP.JO
SydafrikaMaterialer6.548,91
Sibanye Stillwater Ltd
SSW.JO
SydafrikaMaterialer6.3113,34

Ovenstående liste bør ikke ses som anbefalinger, men blot eksempler.

Du kan også finde en ETF, der følger prisen på platin. På den måde kan du købe et værdipapir, og du behøver derfor ikke bøvle med mere avancerede former for værdipapirer. To eksempler på ETF’er, der tracker prisen på platin er abrdn Standard Physical Platinum Shares ETF og GraniteShares Platinum Trust.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Hvorfor bør du overveje at investere i platin?

En af de største aftagere af platin er bilindustrien, hvor platin bruges til katalysatoren i bilers udstødningssystem. På det seneste har interessen dog været faldende grundet en faldende produktion af biler.

Hvor fremtiden for fossildrevne biler ser mørk ud, så har platin også et anvendelsesformålet, der peger i en lysere og mere bæredygtig fremtid. Platin spiller også en essentiel rolle i elektrolyseprocessen forbundet med at skabe brint ud af vand. Samtidig bruges platin også til at producere brændcelscellerne, der bruges til at udnytte brint som brændstof.

Der er store forventninger til brint i fremtiden, hvor det forventes at udgøre en større del af den grønne omstilling i form af dets evne som brændstof.

Det er blandt andet en af årsagerne til, at det kan være interessant som investor at kigge i retningen af investering i platin. Der er dog ingen garantier, og såfremt fremtidens biler kommer til at være drevet på el, så ser fremtiden ikke helt så lys ud. Der er dog mange usikkerheder, der spiller ind, og det er formentlig også en af årsagerne til, at platin ikke har oplevet den samme interesse som fx. lithium.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan invester man i platin?

Du kan investere i lithium gennem aktier, ETF’er eller ved at købe fysisk platin.

Er platin en god investering?

Platin kan spille en stor rolle i den grønne omstilling grundet dets anvendelsesområder i forbindelse med produktion og brændsel af brint.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *