IPO – Initial Public Offering

Udvalget på aktiemarkedet udvikler sig hele tiden, da der hele tiden kommer nye selskaber til. Inden for de seneste 10 år har virksomheder som blandt andet Facebook og Alibaba gennemgået en såkalt IPO, hvor de er blevet børsnoteret.

I denne artikel vil jeg gennemgå, hvad IPO er, hvad det betyder på dansk og hvilke fordele og ulemper der er, når man investerer i IPO’er.

Hvad er en IPO?

IPO står for Initial Public Offering og kaldes i daglig tale for en børsintroduktion. Det er første gang, at et selskab tilbyder aktier til offentligheden gennem en børs.

IPO fortæller dog ikke noget om, hvilken børs som selskabet bliver noteret på. Det kan være alt fra den danske børs til børsen i New York.

En af de største grunde til, at et selskab ønsker at børsnotere sig er, at de kan rejse kapital ved at udstede aktier til offentligheden. Denne kapital bruges som oftest til at udvide virksomhedens forretning.

En anden grund kan være, at virksomhedens aktionærer ønsker at forlade virksomheden. De kan have svært ved at sælge aktierne privat, så derfor kan det være en mulighed at lade sig børsnotere.

Hvad er fordelene for selskabet?

Den store fordel for selskabet er, at den får adgang til investeringer fra offentligheden. Det kan rejse en stor bunke kapital, som virksomheden kan reinvestere. I fremtiden kan man også benytte muligheden for at udstede yderligere aktier for at skaffe endnu mere kapital. Samtidig vil en eventuel overtagelse af en anden køber være meget nemmere, når selskabet er børsnoteret.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

I nogle tilfælde kan det også hjælpe virksomheden med at få bedre kreditter, da der skabes en større gennemsigtighed i en børsnoteret virksomhed. Det skaber også en større opmærksom omkring virksomheden, da en børsnotering sikrer større eksponering, og derved potentielt flere kunder.

Hvad er ulemperne ved en IPO?

En af de største ulemper ved en IPO er, at det er ret dyrt at drive et børsnoteret selskab. Det er ofte ekstra-udgifter, som man tidligere ikke har haft. Generelt stiger omkostninger også til jura, regnskab og meget andet.

Derudover så skaber gennemsigtigheden også en trussel for, at konkurrenter kan aflure potentielle informationer, der har givet virksomheden en fordel.

Der afgives også en vis kontrol af virksomheden, da der nu vil være flere aktionærer, der også har stemmeret. De kan derfor påvirke beslutninger i virksomheden.

Bør du investere i IPOs?

Når vi taler om investering, så er der aldrig et simpel svar. Derfor er der heller ikke et simpelt svar på, om du bør investere i nye børsnoteringer, da det er rigtig svært at vurdere, hvordan de kommer til at klare sig.

Det er ligeledes også svært at vurdere, hvorvidt noteringsprisen på aktierne er korrekt, da der ikke er meget information at drage nytte af. Der tilhører et prospekt til børsintroduktionen, men ofte er økonomien ikke god nok til, at den kan stå alene. Her bliver man nødt til at overveje fremtiden for selskabet, hvilket kan være rigtig svært at vurdere.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en IPO?

En IPO er første gang, at et selskaber tilbyder/udsteder aktier til offentligheden gennem en børs.

Hvad står IPO for?

IPO står for Initial Public Offering.

Hvordan investerer man i en IPO?

For at kunne deltage i en IPO, så kræver det, at du bruger en børsmægler, der tilbyder at investere i EPO’er. Et eksempel på en dansk platform kunne være Nordnet.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra denne side om pensionsopsparing.

Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *