Investering i skov: En spændende alternativ investering [2024]

Investering i skov er nok ikke den første investeringsform, der falder dig ind, men det kan være et godt alternativ til de mere traditionelle investeringsformer som aktier og obligationer.

Alternative investeringer er interessante, da de ikke i samme grad af præget af de samme økonomiske faktorer, og de kan derved bidrage til at minimere din generelle risiko.

Den store fordel ved at investere i skovdrift er, at det er et essentielt byggemateriale, der bruges i alt fra ejendomme til møbler. Det giver en løbende efterspørgsel efter materialet. Med den bæredygtige omstilling som verdenen står overfor, så lader det heller ikke til, at denne efterspørgsel vil falde i fremtiden.

Hvordan kan du investere i skov?

Skov investering er ikke lige så tilgængeligt som fx. aktier. Dog findes der faktisk skov aktier, som du kan investere i, så i visse tilfælde er det lige så tilgængeligt.

Overordnet set er der tre muligheder for at investere i aktier:

  • Investér (eller etablér) et privat skovareal med dertilhørende skovdrift
  • Investér i andele af selskaber, der investerer i skov
  • Investér i aktier med fokus på skovdrift

Privatareal med skovdrift

En stor del af de danske skove er ejet af private. Der er dermed rige muligheder for at købe et stykke jord med dertilhørende skov, som du kan drive. Det kræver dog en del kapital samtidig med, at det er en god idé at have erfaring med skovdrift.

Foruden skovdrift så er en del skovejendomme oplagte til at drive jagt. Det kan være en supplerende indtægt til skovdriften.

Andele af selskaber, der investerer i skov

I stedet for at stå for driften selv, så kan du vælge at gå sammen med andre investorer og købe en andel i et selskab, der investerer i skov. I Danmark findes eksempelvis Difko, der giver mulighed for at investere i skovprojekt i blandt andet Baltikum.

Den store fordel ved at investere gennem et andel i et selskab er, at du skal have færre penge op af lommen. Samtidig så er det også sælge sine andele, da det appellere til en større gruppe investorer.

Aktier med fokus på skovdrift

Gennem køb af aktier, der arbejder med skovdrift, kan du meget nemt blive eksponeret mod skovdrift udviklingen i prisen på træ som materiale. Det er nemt at købe, og det er samtidig også nemt at komme af med dine skov aktier igen.

Den store ulempe ved at investere i skovdrift gennem aktier er, at du bliver eksponeret mod virksomhedsdriften, som du ikke gør i helt samme grad som ved at investere direkte i skov. Dog har du mange af de samme risici som ved direkte skov investering.

Eksempler på skov aktier

Du kan også blive eksponeret mod træ og skovdrift gennem køb af aktier, der beskæftiger sig med disse områder. Selvom de ikke er direkte eksponeret mod priserne på træ, så er de i høj grad påvirket af prisudviklingen.

SelskabLandMarkedsværdiPEEPS
International Paper Company
IP
USA14.12B14.780.53
Boise Cascade, L.L.C.
BCC
USA5.37B12.0712.30
West Fraser Timber Co. Ltd
WFG
Canada6.62B10.91.09
RFP
0,0000 N/A0,00
LL Flooring Holdings, Inc.
LL
USA48.75M-0.913.59
Svenska Cellulosa AB SCA ser. A
SCA-A.ST
Sverige117,69 BN/A4,62
POTLATCHDELTIC CORP. DL 1
P4C.F
USA3,21 B12.880,52
Westrock Company
WRK
USA13.67B151.21
Holmen AB ser. B
HOLM-B.ST
Sverige72,31 B22.2419,20
Stora Enso Oyj R
STERV.HE
Finland10,86 B16.570,58
UPM-Kymmene Corporation
UPM.HE
Finland18,72 B13.050,91
WEYERHAEUSER CO. DL 1,25
WHC.F
USA20,91 B16.281,01
MONDI PLC ORD EUR 0.20
MNDI.L
Storbritannien7,02 B16.080,98
OJI HOLDINGS CORP
3861.T
Japan617,34 B7.7851,29
SUZANO S.A. ON NM
SUZB3.SA
Brasilien66,03 B8.567,05
DAIO PAPER CORP
3880.T
Japan160,50 B12.0727,11
WESTERN FOREST PRODUCTS INC.
WEF.TO
Canada156,79 M-16.50,19
´

Som du kan se på listen, så finder du aktier inden for skovdrift i rigtig mange forskellige lande. USA og Canada er højt repræsenteret, men nordiske lande som Finland og Sverige er også på listen.

Risici ved investering i skov

Som med alle andre investeringer, så er der altid en risiko for, at du kan tabe penge. Det sker sjældent, at du taber alle dine penge, men det er ikke unormalt, at du kan tabe en større del af din investering. Specielt med alternative investeringer skal du være mere påpasselig, da de er mere komplekse, og de kan være sværere at gennemskue. Det kan også være svært at realisere sin investering i træer og skovdrift før tid, da der ikke er et handelsmarked på samme måde som andre investeringer.

Klimaet spiller en stor rolle, når det handler om skovdrift. Det er klart, at hvis der ikke er optimale vækstbetingelser, så udvikler skoven sig ikke som planlagt.

Der er også et geopolitisk element i at investere i skov. Flere af disse virksomheder, der driver skovdrift, er placeret i lande, der ikke har den samme tilgang til at drive virksomhed, som vi har i de vestlige lande. Det er også en overvejelse, der bør spille ind.

En skov kan også blive udsat brand eller andre naturkatastrofer, der potentielt kan udrydde større skovområder. Oftest beskytter du områder ved at sprede dem geografisk samtidig med, at der bliver taget de nødvendige forholdsregler ved de enkelte lokationer. Afhængig af de geografiske områder, så varierer det, hvor udsat et skovområde er for brand, men det er bestemt en potentiel risiko.

Ofte stillede spørgsmål

Bør man investere i skov?

Investering i skov falder under alternativ investering, der kan bruges til sprede sin risiko, når man investerer i mere traditionelle aktivklasser som aktier og ejendomme. Her kan investering i skov være et fornuftigt supplement.

Hvordan investerer man i skov?

Overordnet set kan du investere i skov på tre forskellige måder. Du kan enten købe andele i en skov med skovdrift, købe aktier inden for skovdrift eller selv købe et privat areal med skov.

Kan man tjene penge på skovdrift?

Når du ejer et stykke skov eller en andel af en skov, så tjener du penge på den løbende skovdrift. Med tiden bliver træerne fældet, som bliver solgt videre, hvor du opnår en fortjeneste.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *