Investering i hvede: Sådan kommer du i gang [2024]

Hvede er en af de mest populære kornsorter i verden. Det bruges fødevarer til både mennesker og husdyr, og af den årsag er det også en værdifuld råvare.

Selvom hvede mest er kendt som fødevarer, så er der også en mindre del, der bruges i industrisammenhænge til produkter inden for kosmetik og diætetik.

Grundet en voksende befolkning og stigende levestandard rundt omkring i verdenen forventes det, at hvede i fremtiden vil opleve en stigende efterspørgsel. Af den årsag kan det være interessant at kigge mod hvede, når der skal investeres.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du investerer i hvede og hvorfor du bør overveje at investere. Du finder også en liste med eksempler på aktier inden for hvede-industrien.

Sådan investerer du i hvede

Når du skal investere i hvede, så findes der overordnet set tre muligheder:

  • Investér i hvede aktier
  • Investér i hvede-ETF’er
  • Investér direkte i hvede gennem CFD’er

Liste med hvede aktier [2024]

Den nemmeste måde at blive eksponeret mod hvedeindustrien på er ved at investere i aktier. Du bliver ikke direkte eksponeret mod hvedeprisen, men der er ingen tvivl, om selskaberne inden for branchen nyder godt af en stigende hvedepris.

Nedenstående liste indeholder eksempler på selskaber, der arbejder direkte med produktion af hvede, produktion af maskiner samt logistik inden for hvedeindustrien. Fælles for dem alle er, at de i mere eller mindre grad er involveret i hvedeindustrien.

SelskabLandSektorIndustriMarkedsværdiPEEPS
Bunge Limited
BG
USAKonsumentvarerLandbrugsprodukter14.60B10.512.40
Adecoagro S.A.
AGRO
LuxembourgKonsumentvarerLandbrugsprodukter1.07B9.472.11
Deere & Company
DE
USAIndustriLandbrugsmaskiner og tungt udstyr110.51B14.8633.19
Archer-Daniels-Midland Company
ADM
USAKonsumentvarerLandbrugsprodukter30.47B11.165.73
Seaboard Corporation
SEB
USAIndustriKonglomerater3.27BN/A238.68
CRESUD S.A.C.I.F.Y.A.
CRES.BA
ArgentinaIndustriKonglomerater615,88 B584.9285,69
Arcadia Biosciences, Inc.
RKDA
USAKonsumentvarerPakkede fødevarer4.16M-0.661.77
The Andersons, Inc.
ANDE
USAKonsumentvarerDistribution af fødevarer1.75B14.33.54

Ovenstående liste bør ikke ses som en anbefaling af disse aktier, men er blot eksempler til inspiration.

Du skal være opmærksom på, at hvis du køber disse aktier for at følge hvedeprisen, så bliver du skuffet. Ovenstående aktier har involvering i industrien, men er ligeledes eksponering mod en lang række andre faktorer. Nogle af virksomhederne bruger hvede til produktion, og de vil derfor blive påvirket negativt af en stigende hvedepris.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Investering i hvede-ETF’er

Det er også muligt at købe en hvede-ETF, der afspejler prisen i hvede. Et eksempel på dette er Teucrium Wheat ETF, der gennem hvede-futures er eksponeret mod hvedeprisen. Reelt set er der dog tale om en ETN.

Du skal dog være opmærksom på, at investering i ETN’er primært er målrettet professionelle investorer, der ønsker en kortsigtet eksponering mod hvedeprisen.

Det er også muligt at investere i hvede gennem certifikater, men som med hvede futures, så er det meget risikabelt.

Bør du investere i hvede?

Investering i råvarer er altid risikofyldt, og det er ikke for alle investorer. Normalvis er investering i hvede og andre råvarer forbeholdt professionelle investorer. Prisen på hvede er meget volatil, da den i høj grad bliver påvirket af simple faktorer.

Naturligvis spiller vejret ind, hvor dårlige vejrforhold kan reducere høsten og dermed også udbuddet. Samtidig er der også en geopolitisk faktor, der kan spille ind, som det er set under den russiske invasion af Ukraine. Derudover har prisen på den amerikanske dollar også indflydelse, da hvede ofte prissættes i USD.

Råvarer som hvede er ofte populære i tider, hvor den inflationen stiger, da de har tendens til at følge med op. En del investorer vælger derfor at købe hvede som en beskyttelse mod inflation.

Samtidig så kan investering i hvede bruges til diversificere sin portefølje. Som et alternativ til aktier, så kan råvarer bruges til polstre din portefølje, så den kan klarer sig bedre, når aktiemarkedet falder.

Generelt set forventes det også, at der i fremtiden vil være en øget efterspørgsel efter hvede, som udviklingslandene efterhånden øger deres levestandard. Her er der store forventninger til, at disse lande vil bidrage til at øge efterspørgslen på hvede.

Der er dog ingen garantier for, at prisen vil stige i fremtiden. Du bør være enormt påpasselig, inden du begiver dig ud i at investere i hvede. Der er derfor ingen garanti for, at det vil være en god investering.

  • Nordens største børsmægler
  • Nordnets Månedsopsparing
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan investerer man i hvede?

Du har mulighed for at investere i hvede gennem aktier, ETF’er eller certifikater.

Er hvede en god investering?

Det er risikofyldt at investere i hvede, da prisen kan være meget volatil. Der er derfor ingen garanti for, at hvede vil være en god investering.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *