Investering i biler: Sådan investerer du i klassiske biler [2024]

Det er alment kendt, at en bil aldrig er nogen god investering. Det løbende værditab gør, at det er enormt svært at få pengene igen på en bil, også selvom den blot er trillet ud over kantstenen.

Der er dog nogle situationer, hvor biler faktisk stiger mere i værdi. Klassiske biler har de seneste år fået en del mere opmærksomhed grundet en stigende interesse. Her findes der flere eksempler på, at ældre specielle biler er steget i værdi.

I denne artikel kommer jeg ind på, hvorfor du bør overveje at investere i klassiske biler, hvordan du finder den rigtige investeringsbil, og hvilke risici det omfatter.

Hvorfor bør du overveje at investere i klassiske biler?

Alternative investeringer som biler er rigtig interessante af den årsag, at de ikke følger den samme udvikling som mere traditionelle investeringsaktiver som aktier eller obligationer.

Hvor aktier og obligationer i høj grad er påvirket af renteniveauer og økonomiske udgifter, så henvender klassiske biler sig til et helt andet segment, hvor de typiske økonomiske faktorer ikke spiller den samme rolle. Det giver dig mulighed for at diversificere din portefølje, så du spreder din risiko yderligere i en traditionel portefølje.

Afkastet er svært at spå om, men en voksende middelklasse gør, at interessen for de klassiske biler er stigende. Såfremt efterspørgsel bibeholdes, så vil prisen stille og roligt stige i takt med, at biler forsvinder fra markedet. Der er dog ingen garantier for, at en bil vil være en god investering for fremtiden.

Samtidig er investering i biler også interessant, fordi det giver dig muligheden for selv at benytte bilen i en vis grad. Dermed kan den naturlige glæde kombineres med en investeringscase.

Hvordan finder man den rigtige investeringsbiler?

Den store udfordring ved at investere i biler er, at det kræver et enormt kendskab til markedet for at kunne vurdere, hvilke biler der vil være interessante i fremtiden.

Oftest ses det, at det er biler i en høj kvalitet, der stiger i pris, så i mange tilfælde kan det godt betale sig at give lidt ekstra for en kvalitetsbil.

Faktorer som bilens historie, stand og status spiller i høj grad ind. Dokumentation på bilen er også vigtigt, så køber er sikker på, at bilen er passet og plejet, som den har behov for.

En god tommelfingerregel kan være at finde de biler, som folk havde hængende på deres værelser for dem, der er mellem 35 og 40 år i dag. For den typiske lønmodtager topper indkomsten i slutningen af 40’erne, hvor det er mest oplagt, at der er råd til at købe den bil, som man elskede som barn. Der er dog ingen garantier for, at vil være en god investering.

Risici ved at investere i biler

Inden du springer ud i at investere i bilen, så er der en række risici, som du skal være opmærksom på. Blandt andet er der en del udgifter, som skal afholdes.

  • Løbende vedligeholdelse (service)
  • Forsikring
  • Opbevaring (evt. leje)
  • Vægtafgift
  • Evt. restaurering

Det er dog værd at nævne, at hvis der er tale om ældre biler (veteranbiler), så ses det ofte, at vægtafgift og forsikring er en del lavere end en normal bil. Det er dog oftest med en forudsætning om, at bilen ikke benyttes sjældent.

Disse omkostninger skal du have med i dit regnestykke for dit afkast. Har du en bil stående i 10 år før, at den bliver solgt, så kan omkostningerne være afgørende for, om det er en god eller dårlig investering.

Samtidig er der også en risiko for, at interessen for den bil, som du har købt, falder. Det er altid en risiko, når du køber et aktiv med spekulation for øje. Uanset hvilken retning historikken peger, så vil der være biler, der ikke stiger i værdi.

Du skal også tage højde for, at det kræver en ret stor indgangsbarriere for at komme i gang. De interessante biler starter ofte ved minimum 50.000 kr. og opefter. Du kan også sagtens finde biler, der koster flere hundrede tusinde – for ikke også at sige en halv til en hel million.

Det er et mindre tilgængeligt marked, og derfor kan det også tage tid at komme af med din bil igen, hvis du ikke ønsker at gå på kompromis med prisen.

Det er også relevant at nævne skat, da biler, der er købt som spekulation, bliver beskattet. Hvorvidt er relevant i dit scenarie kan være svært at afgøre. Kort fortalt, så bliver du beskattet af din fortjeneste af bilen, såfremt du har købt den som investering.

Andre former for investering i biler

Der findes også et par andre metoder, hvor du kan investere i biler på.

Den første kræver, at du har hænderne godt skruet på, og at du i forvejen har et kendskab til biler. Det er nemlig muligt at købe billige biler, som du reparerer med henblik på at sælge dem igen. Det kendes også fra ejendomsbranchen, hvor du flipper huse.

Det kræver øjne for en god handel, og at du kan spotte de nemme reparationer, hvor du kan lave en god investering.

Den anden metode handler mere om at begrænse en dårlig investering i stedet for at lave en god investering. Der findes flere og flere udbydere, der gør det muligt at leje din bil ud på daglig basis. Platforme som GoMore gør det muligt at leje din egen biler ud til andre, hvorved du kan få dækket en del af dine omkostninger ved at have bilen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke biler stiger i værdi?

Der er ingen garanti for, at en bil stiger i værdi. Af den årsag er det svært at sige hvilke modeller, der vil klare sig godt i fremtiden.

Er en bil en god investering?

Som udgangspunkt er det aldrig en god investering at købe en bil. Der er dog tilfælde, hvor det kan være en god investering, hvis der er tale om unikke eller klassiske biler.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *