Indiske aktier: Sådan handler du aktier fra Indien [2022]

Inden for den nærmeste fremtid er det forventet, at Indien overtager Kinas position som det mest befolkede land i verden. Den indiske økonomi er dog slet ikke lige så langt fremme som den kinesiske. Af mange vurderes det, at der et stort potentiale i Indien, hvis de formår at få etableret en sund økonomisk vækst.

Af den årsag er det bestemt også spændende at kigge i retningen af indiske aktier. Det indiske aktiemarked er for udlændinge forholdsvis nyt, da der først blev åbnet op for udenlandske investorer i begyndelse af 1990’erne.

Det indiske aktiemarked handles på to børser – Bombay Stock Exchange (BSE) og National Stock Exchange (NSE). De fleste større indiske aktier findes dog på begge børser. De primære aktieindeks på de indiske børser er Sensex og Nifty. Sensex består af 30 aktier fra BSE, mens Nifty består af 50 aktier fra NSE.

De største aktier på det indiske aktiemarked er selskaber som Reliance Industries, HDFC Bank, Infosys og ICICI Bank.

Liste med indiske aktier (BSE Sensex 30)

Aktiemarkedet i Indien består af flere tusinde aktier, så det ville være for meget at have med i denne artikel. For at du kan blive lidt klogere på mulighederne, så har jeg herunder samlet en liste med eksempler på indiske aktier.

Listen tager udgangspunkt i det indiske aktieindeks kaldet BSE Sensex 30, der består af 30 selskaber fra den største børs i Indien.

SelskabTickerSektorMarkedsværdi
MAHINDRA & MAHINDRA LTD.
M&M.BO
M&M.BOForbrugsgoder 1.38T
HDFC BANK
HDFCBANK.NS
HDFCBANK.NSFinans 7.46T
HOUSING DEVEL FIN
HDFC.NS
HDFC.NSFinans 3.95T
ASIAN PAINTS LTD
ASIANPAINT.NS
ASIANPAINT.NSMaterialer 2.59T
AXIS BANK
AXISBANK.NS
AXISBANK.NSFinans 1.92T
BAJAJ FINSERV LTD
BAJAJFINSV.NS
BAJAJFINSV.NSFinans 1.77T
BAJAJ FINANCE LTD
BAJFINANCE.NS
BAJFINANCE.NSFinans 3.35T
BHARTI AIRTEL LTD
BHARTIARTL.NS
BHARTIARTL.NSKommunikation 4.05T
DR REDDYS LABS
DRREDDY.NS
DRREDDY.NSSundhed 724.30B
HCL TECHNOLOGIES
HCLTECH.NS
HCLTECH.NSTeknologi 2.67T
HINDUSTAN UNILEVER
HINDUNILVR.NS
HINDUNILVR.NSKonsumentvarer 5.25T
ICICI BANK
ICICIBANK.NS
ICICIBANK.NSFinans 4.89T
INDUSIND BANK LTD
INDUSINDBK.NS
INDUSINDBK.NSFinans 626.82B
INFOSYS LTD
INFY.NS
INFY.NSTeknologi 6.14T
ITC LTD
ITC.NS
ITC.NSKonsumentvarer 3.38T
KOTAK MAHINDRA BAN
KOTAKBANK.NS
KOTAKBANK.NSFinans 3.26T
LARSEN & TOUBRO
LT.NS
LT.NSIndustri 2.18T
MARUTI SUZUKI IND
MARUTI.NS
MARUTI.NSForbrugsgoder 2.57T
NESTLE INDIA
NESTLEIND.NS
NESTLEIND.NSKonsumentvarer 1.69T
NTPC LTD
NTPC.NS
NTPC.NSForsyning 1.37T
POWER GRID CORP
POWERGRID.NS
POWERGRID.NSForsyning 1.47T
RELIANCE INDS
RELIANCE.NS
RELIANCE.NSEnergi 17.46T
STATE BK OF INDIA
SBIN.NS
SBIN.NSFinans 4.10T
SUN PHARMACEUTICAL
SUNPHARMA.NS
SUNPHARMA.NSSundhed 2.01T
TATA STEEL LTD
TATASTEEL.NS
TATASTEEL.NSMaterialer 1.08T
TATA CONSULTANCY S
TCS.NS
TCS.NSTeknologi 12.04T
TECH MAHINDRA
TECHM.NS
TECHM.NSTeknologi 993.57B
TITAN COMPANY LTD
TITAN.NS
TITAN.NSForbrugsgoder 1.72T
ULTRATECH CEMENT
ULTRACEMCO.NS
ULTRACEMCO.NSMaterialer 1.62T
WIPRO LTD
WIPRO.NS
WIPRO.NSTeknologi 2.30T

Ovenstående liste bør udelukkende ses som inspiration.

Sådan køber du indiske aktier

Der er strenge regler for at investere på de indiske børser, og det er ikke muligt for individuelle personer at handle aktier i Indien. For udenlandske institutioner som fonde, pensionsselskaber og andre investeringsselskaber kan der søges om licens, som giver adgang til det indiske aktiemarked.

Det er dog muligt at handle indiske aktier indirekte. Det gør du igennem såkaldte ADRs (American Depositary Receipt) eller GRDs (Global Depositary Receipt). Begge dele er et værdipapir, der svarer til en aktie i et selskab på et anden udenlandsk marked. Udstederen ejer dermed en aktie på det udenlandske marked, men udsteder en tilsvarende aktie på en større børs med større adgang.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Køber du en indisk ADR/GDR, så er det altså praktisk talt det samme som at købe aktien på det indiske aktiemarked. Der kan dog være lidt ekstra omkostninger forbundet med dette, og du skal i øvrigt også være opmærksom på valutarisici.

Der findes rigtig mange forskellige ADR/GDRs, som du har mulighed for at købe. Du finder mange af dem af dem på den amerikanske børs NYSE (New York Stock Exchange).

Skat på indiske aktier

Inden du begiver dig ud i at handle indiske aktier, så er det også vigtigt, at du tager højde for skatteforholdene. Værdistigningen af aktier fra Indien beskattes på samme måde som danske aktier. Her er der derfor ingen forskel i forhold til, hvis du købte en aktie i Danmark.

Du skal dog være opmærksom på udbytteskat, såfremt du køber indiske aktier, der betaler udbytte. Det er sådan, at Indien tilbageholder 20 procent i udbytteskat, selvom Danmark har en aftale om, at du kun skal betale 15 procent i udbytteskat.

I Indien tilbageholdes 20 procent i skat på udbetalt udbytte.

Af den årsag er det nødvendigt at tilbagesøge den tilbageholdte udbytteskat på 5 procent, hvis du ikke vil undgå at betale unødvendig skat. I praksis er det dog ret besværligt, og det er ikke altid, at tidsforbruget stemmer overens med det tilbageholdte skattebeløb. Mange vælger derfor ikke at tilbagesøge og blot betale den ekstra skat.

Ovenstående gør sig også gældende, selvom du køber dine indiske aktier igennem en ADR eller en GDR.

ETF med indiske aktier

Som du kan læse i ovenstående afsnit, så er det faktisk ret nemt at handle aktier i Indien, selvom du ikke har direkte adgang til det indiske aktiemarked. Det er dog ikke alle indiske aktier, der er noteret på nogle af de mere populære børser.

En anden mulighed er, at du kan finde en ETF med fokus på indiske aktier. På den måde kan du købe et værdipapir, der indeholder en bred skare selskaberne på det indiske aktiemarked, selvom du reelt ikke har mulighed for at købe dem.

En af de mest populære indeksfonde for Indien er iShares MSCI India ETF, der indeholder over 100 forskellige indiske selskaber. Det er dermed en god måde at blive bredt eksponeret imod udviklingen på det indiske aktiemarked.

Afrunding

Selvom aktierne fra Indien ikke er direkte tilgængelige for private investorer, så er det alligevel ikke så besværligt at handle de indiske aktier.

Med en indexfond i indiske aktier, så kan du blive bredt eksponeret mod udviklingen i det indiske aktiemarked. Vil du i stedet gerne købe enkelte aktier, så er du desværre begrænset af, at det kræver, at de har en ADR/GDR noteret på en af de større børser.

Jeg håber, at du med denne artikel er blevet klogere på, hvordan aktiemarkedet er bygget op i Indien, og hvordan du handler indiske aktier.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så må du meget gerne skrive i kommentarfeltet længere nede.

Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.