Hvad er en GDR?

GDR står for Global Depositary Receipt. Det er et værdipapir, der svarer til en aktie i en virksomhed, der handles på et marked, der er ikke nemt tilgængeligt for almindelige investorer.

Det fungerer sådan, at udstederen køber selve aktien, hvor du efterfølgende køber indirekte ejerskab i det pågældende selskab.

En GDR afviger fra en ADR ved, at den ikke kun kan være noteret på det amerikanske aktiemarked. Du kan blandt andet finde GDR aktier på børserne i lande England, Luxembourg og Tyskland

Der findes to typer af en GDR – usponsoreret og sponsoreret. En usponsoreret GDR er, når aktien er udstedt af en bank uden et samarbejde med den pågældende virksomhed. En sponsoreret GDR er, når et værdipapir er udstedt i samarbejde med virksomheden.

Rent praktisk fungerer det på samme måde, som hvis du køber den oprindelige aktie på den børs, som den er noteret på. Der vil dog være ekstra omkostninger til udstederen for forvaltning af den pågældende GDR.

Ved at købe GDR aktier, så har du mulighed for at sprede dine investeringer geografisk, som du ellers ikke ville have mulighed for. Der er mange selskaber, der er noteret på børser, som er svært tilgængelige, og det får du muligheden for gennem GDRs.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en GDR?

En GDR er en aktie, hvor du handler et værdipapir, der svarer til en andel i det oprindelige selskab. Formålet er, at du har mulighed for at handle utilgængelige aktier på det mere tilgængelige markeder.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *