Hvad er en aktieemission?

En aktieemission (også bare kaldet emission) er en udstedelse af nye aktier i et selskab. Det foretages af et selskab, der i forvejen er børsnoteret.

En af de største årsager til, at et selskab vælger at foretage en aktieemission er, at rejse yderligere kapital til virksomheden. Ofte sker en børsnotering for at tilføje kapital til virksomheden, hvor en aktieemission er en mulighed for at udstede yderligere aktier.

En anden årsag kan også være fordi selskabets nuværende ejere ønsker at sælge en del af virksomheden.

Der findes forskellige typer af aktieemissioner. Formålet med emissionen afhænger af typen.

  • Nyemission: Her udstedes der nye aktier fra selskabet. Det kan være, at selskabet allerede er børsnoteret, men det kan også være fordi selskabet udsteder yderligere aktier.
  • Fondsemission: Her øges blot antallet af aktier. Hvis der er tidligere er udstedet 10.000 aktier, så kan de vælge at øge det til f.eks. 20.000 aktier. Der vil ikke tilføjes merværdi, da dine aktier i ovenstående tilfælde vil blive halveret.
  • Fortegningsemission: Dette sker ofte i sammenhæng med udstedelse af aktier i et selskab, der allerede er børsnoteret. Her vil de eksisterende aktionærer blive tilbudt en ret til at tegne aktier forud for den offentlige handel – typisk til en favorabel pris.

En af årsagerne til, at man vil øge antallet af aktierne i et selskab (uden at øge merværdien) er, at aktierne bliver mere omsættelige, da prisen bliver reduceret.

Relevante artikler: Aktier for begyndere og Udbytteaktier

Hvad er en aktieemission?

En aktieemission er en udstedelse af nye aktier i et selskab, der i forvejen er børsnoteret.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *