Aktiesparekonto [2024] – kan det betale sig?

I 2019 blev der blevet åbnet op for et nyt initiativ fra regeringsside for os, der investerer i aktier og investeringsforeninger. Aktiesparekontoen giver dig mulighed for en lavere beskatning for dine investerede frie midler. I denne artikel vil jeg komme ind på fordelene ved en aktiesparekonto og mine tanker omkring denne.

Aktiesparekonto i 2024

I 2019 blev der som tidligere nævnt åbnet op for muligheden for at oprette en aktiesparekonto. I princippet består det af en almindelige indlånskonto, hvor du er tilknyttet et depot. Det er vigtigt at nævne, at du kun kan investere for frie midler igennem denne aktiekonto. Du kan derfor ikke benytte investeringskontoen til pensionsmidler eller midler fra en virksomhed.

Du har kun mulighed for at oprette 1 aktiesparekonto pr. person. Herunder har jeg beskrevet de forskellige regler, der gør sig gældende for denne aktiekonto.

Beskatning

Beskatningen på kontoen er på 17 procent. Det skal dog nævnes, at kontoen er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet. Det betyder, at værdien gøres op hvert år, hvor du betaler skat herefter. Hvis du kun har handlet aktier normalt, så vil dette være anderledes for dig, da med normal handel bliver realisationsbeskattet. Altså hver gang du sælger/køber, så betaler du skat af din gevinst. Ligeledes får du løbende fradrag for dit tab, når du sælger.

Aktiesparekonto og fradrag for tab i skat

Har du tab et år, så vil du få 17 procent i fradrag (af dit tab), som gemmes på kontoen til næste år. Du kan altså ikke benytte dig af dette fradrag udenfor aktiesparekontoen.

At kontoen er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet kan være problematisk. Oplever du en stor stigning på dine aktier, som du ikke vælger at sælge, så kan du risikere at skulle betale skat af en gevinst, som du ikke har modtaget.

Har du fyldt kontoen op til grænsen på 102.300 kr (2021), og de pludselig stiger med 100 procent til 202.300 kr, så vil du skulle hoste op med 17.000 kr, når du får din årsopgørelse. Her har du så mulighed for at sælge ud af dine aktier eller indbetale beløbet fra din kontant-beholdning. Det vil være problematisk, da du betaler skat af en gevinst du endnu ikke har opnået.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Investerer du i værdipapirer, der udbetaler udbytte, så vil du ikke helt opnå den samme problematik. Her vil en del af afkastet være direkte (gennem udbyttet), hvor du alligevel betaler din skat løbende. Her vil du kunne spare 10 procentpoint på skatten uden, at din skat bliver mere besværlig.

Du vil dog stadig blive beskattet af værdistigningen, men denne vil typisk ikke være lige så høj, som hvis du købte aktier, der ikke betaler udbytte. Dertil har du også mulighed for at betale skatten med det udbytte, som du løbende får. Du er altså ikke tvunget til at sælge aktier for at kunne betale din skat.

Begrænsninger

På kontoen er du begrænset til i alt 102.300 kroner i 2021. Grænsen er den maksimale indbetaling i alt på aktiesparekontoen foruden indbetalinger grundet skat.

Da kontoen blev lanceret var det planen, at grænsen skulle hæves år efter år med en målsætning en grænse på 200.000 kroner, men det er desværre ikke blevet vedtaget i Folketinget.

I 2022 er grænsen på 103.500 kroner.

Begrænsningen omfatter dog ikke værdistigninger. Det betyder, at hvis du køber 100.000 kr i aktier, og de efterfølgende stiger til 150.000 kr, så vil du ikke være tvunget til at hæve fra kontoen. Det oprindelige beløb må bare ikke overstige 100.000 kr. 

Hævninger

Uanset formålet med ens investering, uanset om det er for at blive økonomisk uafhængig eller for at tjene lidt hurtige penge, så kan vi allesammen ende i situation med mangel på penge. På kontoen har du mulighed for at trække pengene ud fra dag til dag.

Der vil dog blive tilbageholdt noget skat, såfremt du har et positivt afkast på dine investeringer. Har du lidt et tab, vil du have mulighed for at trække hele beløbet ud.

Hvad kan jeg investere i?

Igennem kontoen har du mulighed for at investere i danske og udenlandske aktier. Ligeledes har du mulighed for at investere i aktiebaserede investeringsforeninger.

Du kan altså ikke investere i obligationer og de fleste ETF’er. Såfremt en ETF er registeret med beskatning som aktieindkomst, så vil du kunne investere i denne også. Det kan du se på denne liste hos SKAT (link).

De fleste ETF’er er dog ikke registeret med beskatning som aktieindkomst, hvilket betyder, at du ikke har mulighed for at investere i disse gennem aktiesparekontoen. Dog er mange ETF’er fra de største udbydere repræsenteret på listen, så du kan helt sikkert finde en ETF, der passer til dig.

Fordelene ved aktiesparekontoen

En af de helt store fordele ved er den lave beskatning på 17 procent. Den normale aktiebeskatning ligger på 27 procent, og 42 procent hvis du overstiger progressionsgrænsen på 54.000 kr.

Det betyder altså, at du sparer minimum 10 procentpoint i skat, såfremt du har den lave beskatning og 32 procentpoint (!), hvis du er over progressionsgrænsen. Det er altså en væsentlig forskel.

Hvis du har udbytteaktier ligesom mig selv, så bliver du i princippet realisationsbeskattet i forvejen. Hver gang jeg får udbytte betaler jeg minimum 27 procent i skat. Ved at flytte disse aktier til en aktiesparekonto vil jeg kunne spare minimum 10 procent i skat. I det lange løb mod mit mål om økonomisk uafhængighed, så er det en meget stor fordel.

Hvis du investerer i enten udbytteaktier eller udbyttebetalende investeringsforeninger på aktiesparekontoen, så skal du dog være opmærksom på, at det måske ikke er så fordelagtigt alligevel. Da aktiesparekontoen er med begrænset indskud, så kan der være øgede omkostninger ved reinvestering, da du ikke kan indbetale yderligere og supplere op, når du køber nye aktier.

Du har også muligheden for at hæve direkte fra kontoen, hvilket er meget positivt. Dine penge er altså ikke låst, og du har fuld rådighed over dem, såfremt du vælger at sælge ud af dit depot.

Samtidig holder banken også styr på din skat for dig. Det er der dog lidt udfordringer ved, som du skal være opmærksom på. Dem kan du læse mere om lidt længere nede.

Hvor kan jeg oprette en aktiesparekonto?

Der er mange forskellige mulighed for, hvor du kan oprette en aktiesparekonto . Herunder finder du lidt forskellige muligheder:

 • Danske Bank
 • Jyske Bank
 • Nordea
 • Arbejdernes Landsbank
 • Nykredit
 • Spar Nord
 • Sydbank
 • Saxo Bank
 • Nordnet
Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
 • Lav kurtage
 • Invester i aktier, fonde og ETF'er
 • Jeg anbefaler

Set ud fra en traditionel banks omkostninger på dette område, så jeg vil anbefale at kigge i retning mod Saxo Bank. De har lav minimumskurtage, ingen depotgebyrer og 0,1 procent i kurtage. Det er væsentlig billigere end de gebyrer, som en bank typisk tager. Det er dog en overvejelse, du selv skal gøre dig.

Du kan læse mere om Saxo Bank her.

Mine tanker

I aktiesparekontoen nuværende form er den ikke ret tilfredsstillende. Det er selvfølgelig altid attraktivt med en lavere beskatning, men når begrænsningen allerede træder til ved 100.000 kr, så er det meget begrænset, hvor meget man kan få ud af det.

I det lange løb er det dog værd at tage med, og derfor har jeg også udnyttet tiltaget til fulde. Det sker som et led i min plan mod mit første økonomiske delmål, som du kan læse mere om her.

Jeg medvirker også i denne artikel fra Politiken, hvor jeg fortæller om mine erfaringer med aktiesparekontoen.

Jeg synes dog, at det er et tiltag i den rigtige retning, men jeg havde dog gerne set en lavere beskatning på aktier generelt.

I første omgang købte jeg udbytteaktier til min aktiesparekonto. Det gjorde jeg ud fra en betragtning om, at jeg som minimum ville spare 10 procentpoint på min skat. Det skete dog også med en forventning om, at grænsen ville blive hævet, så jeg løbende kunne indbetale mere og købe ind sammen med mit udbetalte udbytte.

Grænsen er dog ikke blevet hævet – og udsigterne hertil er ikke positivt -, så derfor har jeg ændret strategi på min ASK. Nu investerer jeg i akkumulerende investeringsforeninger, så jeg slipper for omkostninger ved at reinvestere mit udbytte.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en aktiekonto i et seperat skattesystem, der er beskattet lagerbeskattet med en flad beskatning på 17 procent.

Hvordan er aktiesparekontoen beskattet?

Aktiesparekontoen beskattes efter lagerbeskatningsprincippet med en fast beskatning på 17 procent, hvor du betaler skat af din gevinst hvert år.

Hvad er skattesatsen på aktiesparekontoen?

Der er en fast beskatning på 17 procent. Du skal dog være opmærksom på, at aktiesparekontoen er lagerbeskattet.

Får jeg fradrag for tab på min aktiesparekonto?

På aktiesparekontoen vil et tab på aktier kunne fradrages i din fremtidige gevinst på aktiesparekontoen. Du kan dog ikke fradrage tab i din normale aktieindkomst.

Hvad skal jeg købe til min aktiesparekonto?

Det vil være mest fordelagtigt at købe værdipapirer, der akkumulerer, så du spare omkostninger til geninvestering på din aktiesparekonto.

Hvad er de bedste aktier til aktiesparekontoen?

For at undgå omkostninger til reinvestering, så ville jeg holde mig fra udbyttebetalende aktier, da der vil være øgede omkostninger til reinvestering grundet den begrænsede mulighed for indbetaling. Aktier, der ikke betaler udbytte, og akkumulerende investeringsforeninger lader til at være det bedste på aktiesparekontoen.

Hvilke aktier bør jeg have på min aktiesparekonto?

For at begrænse dine omkostninger til reinvestering, så bør du undgå aktier, der betaler udbytte. Alternativt kan du overveje en akkumulerende investeringsforening.

Kan jeg flytte mine aktier til aktiesparekontoen?

Du kan ikke flytte aktier fra et almindeligt depot til aktiesparekontoen. Det nemmeste ville være at sælge dine aktier og købe dem på ny på din aktiesparekonto.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra DatingPilot.dk.

Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
103 kommentarer til “Aktiesparekonto [2024] – kan det betale sig?
 • Rigtig fin og brugbar artikel.

  Når værdien af kontoen er over indskudsgrænsen, kan man så stadig frit købe og sælge indholdet?
  Eksempel – jeg fylder kontoen op til grænsen, og investerer det hele i akkumulerende ETF’ere. Løbende betaler jeg mine 17% i skat af afkastet, og en gang i fremtiden er kontoen 500.000 værd. Må jeg så frit sælge for de 500.000 og købe noget andet på aktiesparekontoen?

  Sagt med andre ord, er det udelukkende indskuddet der er begrænset – ikke på nogen måde handlen på kontoen, selvom værdien er højere end indskudsgrænsen.

  Mvh Jimmi

 • Hej Frederik

  Tak for en god artikel. Jeg læser artiklen som om, at der er en fordel ved at investere i udbyttebetalende værdipapirer på aktiesparekontoen, men i den nederste faktaboks skriver du, at det er mest fordelagtigt at købe værdipapirer, der akkumulerer, så man sparer omkostninger til geninvestering.

  Kan du uddybe fordele og ulemper ved at investere i udbyttebetalende vs. akkumulerende værdipapirer på aktiesparekontoen?

  Bedste hilsner Marie

  • Hej Marie

   Tak for din kommentar.

   Jeg skal have opdateret artiklen, da jeg er blevet klogere siden. Akkumuluerende er klart at foretrække, da du slipper for omkostningerne ved at geninvestere. Dog vil du ikke have midler til at betale den nødvendige skat hver år, så den skal du indbetale kontakt på din aktiesparekonto.

   Bedste hilsner
   Frederik

 • Hej Frederik

  Lad os nu sige jeg har købt TESLA for 75.000kr på min ASK og de nu er steget til 130.000kr. Hvis jeg vælger at sælge dem, hvordan ser det så ud skattemæssigt? trækker de så de 17% med det samme, eller ryger de første med i en opgørelse pr. 31/12?

  Vh Mikkel

 • Hej Frederik,
  Hvis nu ens position tager et dyk i løbet af året kan man så realisere tabet og så indskyde et tilsvarende beløb? Eller skal det gå ind over årsskiftet? Ideen er at man herved kan få pakket mere værdi ind på kontoen vha den lavere stykpris før man rammer loftet.

 • Hej Frederik

  God artikel, der gjorde mig en smule klogere – synes dog stadig, at det kan være lidt kringlet.

  Jeg har søgt en del efter følgende, men måske du har svaret:

  1) Hvis jeg indsætter 100.000 kr. og den efterfølgende år stiger til 130.000. Så vil jeg blive beskattet ved årsskiftet på min “gevinst”. Lad os sige at jeg lader det hele stå, og den nu året efter stiger til 160.000 – vil SKAT så automatisk sørge for kun at opkræve for de ekstra 30.000 jeg tjente dette år, og ikke de beskatte mig igen af de første 30

  2) Hvis jeg indsætter 100.000 kr. og den efterfølgende år stiger til 130.000 og jeg bliver beskattet. Hvad sker der så hvis den falder til eks. 80.000 året efter, og så næste år igen kommer op på 130.000 – Vil jeg så på ny betale skat af de penge som jeg jo egentlig har betalt skat af ?

  På forhånd tak for svar – håber spørgsmålene giver mening :)l
  // Alex

  • Hej Alexander

   Jeg er glad for, at du kan bruge min artikel.

   1) Du bliver ikke beskattet af afkast, der allerede er blevet beskattet.
   2) Ved faldet vil du få et fradrag for dit tab, så du ikke bliver dobbeltbeskattet.

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *